Машина за хляб-38 част

  • 50 284
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • София
  • Мнения: 1 230
Здравейте!   bouquet
Точно днес правих козунака на Пина. За 1-ви път правя козунак. Стана хубав и вкусен, но няма конци. Sad
Моля споделете - каква е тайната на конците?
Трябва 2 пъти да втасва или нещо друго?  newsm78

А ти само веднъж ли го остави да втаса  newsm78 искаш ли да кажеш точно какво направи и да се опитаме да помогнем,дай самата технология.
Писали сме заедно с Джема-тя е майсторка   bouquet

# 526
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ако не се сплете, а се направи на пълен автомат в машината няма конци.


Типовото хлебче от Тошево време на Ердинч





Много вкусно. Спазих всичко до грам, тестото обаче стана малко мекичко и ми се разля и накъса отгоре. Обезформи се, но вътре структурата е много добра. Разчупих го горещо още обаче. Следващият път леко ще увелича пълнозърнестото брашно.

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 20:54 от Джемма

# 527
  • Мнения: 22 867

Джемма, козунаците изглеждат  Crazy Heart Eyes Crazy невероятно!  bouquet  chef  Май скоро ще пробвам нещо подобно! Peace

Две успешни  вкусни хлебчета - пълнозърнесто от готова смес и бяло по малко изменена от мен руска рецепта.



# 528
  • Мнения: 0
Да , правилно за съотношението м/у маята и брашното.Извадих хляба,изпръхна и го завих.Направих и малко снимки.Супер стана.Благодаря много за съвета! Party

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 21:35 от pettyna

# 529
  • Мнения: 2
Петина, маята трябва да е от 1 до 1,5% от теглото на брашното Peace
А това нали се отнася за съотношението на сухата мая към брашното?

# 530
  • Мнения: 3 428
Петина, маята трябва да е от 1 до 1,5% от теглото на брашното Peace
А това нали се отнася за съотношението на сухата мая към брашното?

Това е съотношение за живата мая, за суха май трябва да се раздели на 3. Поправете ме ако греша?

# 531
  • Мнения: 4 899
pettyna , в книжката на Мулинекса има  съотношение на грам суха мая към грам жива мая.
Относно конците на козунака - четете блога на Дядо Хаджия.
Там е обяснено подробно

# 532
  • Мнения: 0
Да , прави са  mery poppins и mama Tin.Всичко има написано ,само дето се обърквам понякога с многото четене и мерака.Отивам за мляко и захващам козунака ,изчетох целия блог и някои по-стари теми.Стискайте палци ,че и приятелки поканих. Grinning

# 533
  • Мнения: 0
 Ако правите козунак изцяло в хлебопечката, няма да има конци. Ако го правите в хлебопечката, извадите тестото, бързо разделите на 3 топки, топките оформите на фитили и усучите фитилите, и пак върнете оформеното тесто в хлебопечката да се пече, тогава ще има фитили. Или правите само тесто, което след това оформяте на три фитилчета, като в първото сте сложили нарязан локум, във второто портокалови корички и сушени плодове, в третото какао с мааалко захар. Усуквате фитилчетата, плетете плитка и печете във фурната. Слагала съм и вишнево сладко. Конци се получават само с усукване.

# 534
  • Мнения: X
Дали някой притежател на Мулинекс е успял да опече козунак в машината и да е доволен от резултата? Гледам, че има доста сполучливи козунаци, но като че ли всички са печени в машини с друга марка, различна от Мулинекс. Колкото пъти опитвах, все прегаря (няма нищо общо с тънката коричка при печене във фурната). Ако някой има сполучлив опит, моля да даде съвет колко време да пека или може би има друга тънкост (става дума за машината).  newsm78

# 535
  • Мнения: 0
Дали някой притежател на Мулинекс е успял да опече козунак в машината и да е доволен от резултата? Гледам, че има доста сполучливи козунаци, но като че ли всички са печени в машини с друга марка, различна от Мулинекс. Колкото пъти опитвах, все прегаря (няма нищо общо с тънката коричка при печене във фурната). Ако някой има сполучлив опит, моля да даде съвет колко време да пека или може би има друга тънкост (става дума за машината).  newsm78
Ще пробвам един в Мулинекса да опека и ще разменим мнения.Само не знам дали цялата доза да я сложа за печене в машината или да разделя на 2.

# 536
  • Мнения: X
Ще пробвам един в Мулинекса да опека и ще разменим мнения.Само не знам дали цялата доза да я сложа за печене в машината или да разделя на 2.

Пробвала съм козунак с около 550 до 650 г брашно (различни рецепти) и резултатът е препечени кори. Пекох един хляб с 2 яйца и прясно мляко (без вода имам предвид). Също се получи по-препечен от обикновен хляб, но не беше прегорял.

# 537
  • Варна
  • Мнения: 124
здравейте
pettyna ще правиш козунак,аз чакам да стане хляба и почвам козунака.
ще чакам да пишеш какво се е получило Peace

# 538
  • Мнения: 3 803
Да се отчета,направих хляба с айрян изцяло с пълнозърнесто-стана ,само малко-по малко бухна.

# 539
  • Мнения: 3 695
Ако не се сплете, а се направи на пълен автомат в машината няма конци.
Направих всичко както е описано в рецептата на Пина - извадих и разделих на 3 фитила, сплетох от тях плитка и върнах да втасва. После преди печенето изключих за да втаса още малко.
Може ли да превтасало и се е сляло или е било много меко тесто, за да се слее /и няма конци/, но на пипане и оформяне си беше чудесно.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт