Майчинството счетоводно - 37

• 28 510
  • 740
  •   1
Отговори
# 15
Да попитам и тук- в момента ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст. Имам ли право да го прекъсна и да ползвам болнични за мен или детето?
Да.

# 16
Благодаря Ви за уточнението! Пропуснах да отбележа, че аз съм си работодател.  Embarassed

# 17
Благодаря на всички ви!  
А има ли значение за кой от двамата е болничния лист?

# 18
  • Варна
Цоп и аз тук да ви следя, че тъкмо бях уговорила със счетодоството да ми увеличат осигуровките и то взе, че се увеличи периода назад.
Тези дни ще седна със счетоводителката да направим изчисления за оптималния вариант. Сега съм на минимална, но на прима виста си мисля да вдигна за 5-6 месеца на 500-600 и междувременно да пробваме за бебчо. В момента, в който разбера, че съм бременна ще видим на къде сме финансово и колко отгоре можем да си позволим.

Това едно на ръка, но имам въпрос. В момента работя на 3 места- Един трудов договор на пълен ден, Един по който работя по-малко от 8ч седмично (забравих по кой член) и Един граждански. Та за майчински по всички ли тр да представя болничен и от всички ли ще получавам обезщетение.

# 19
  • Майничка
Благодаря на всички ви!  
А има ли значение за кой от двамата е болничния лист?

Не.

Цоп и аз тук да ви следя, че тъкмо бях уговорила със счетодоството да ми увеличат осигуровките и то взе, че се увеличи периода назад.
Тези дни ще седна със счетоводителката да направим изчисления за оптималния вариант. Сега съм на минимална, но на прима виста си мисля да вдигна за 5-6 месеца на 500-600 и междувременно да пробваме за бебчо. В момента, в който разбера, че съм бременна ще видим на къде сме финансово и колко отгоре можем да си позволим.

Това едно на ръка, но имам въпрос. В момента работя на 3 места- Един трудов договор на пълен ден, Един по който работя по-малко от 8ч седмично (забравих по кой член) и Един граждански. Та за майчински по всички ли тр да представя болничен и от всички ли ще получавам обезщетение.

Само по двата трудови и обезщетението по всеки ще е пропорционално на "приноса" му за общата стойност.

# 20
Здравейте!
Имам едно въпросче, ако болничния (180 дни, след третия месец на бременността) бъде прекъснат с отпуска, новия болничен които ще се издаде на ново ли ще се преизчислява?
Благодаря за новата темичка!   bouquet

# 21
  • Варна
Благодаря за бързия отговор gargamela! Като направим изчисленията ще споделя плана си за действие Simple Smile

# 22
  • София-Младост
Здравейте!
Имам едно въпросче, ако болничния (180 дни, след третия месец на бременността) бъде прекъснат с отпуска, новия болничен които ще се издаде на ново ли ще се преизчислява?
Благодаря за новата темичка!   bouquet
Да.

# 23
Здравейте! Имам въпрос за документите, които се подават с третия болничен(ще ми го издадат на 13.1) и после кога и какво се иска от работодателя за остатъка от 135 до 410 дни? Имаше някакви декларации, молби...но съм забравила и ще съм благодарна, ако ми кажете кога и какво, и ако мога да ги изтегля от някъде.
Благодаря предварително!

# 24
  • София-Младост
Здравейте! Имам въпрос за документите, които се подават с третия болничен(ще ми го издадат на 13.1) и после кога и какво се иска от работодателя за остатъка от 135 до 410 дни? Имаше някакви декларации, молби...но съм забравила и ще съм благодарна, ако ми кажете кога и какво, и ако мога да ги изтегля от някъде.
Благодаря предварително!
Хайде първо да прегледаш тия хубави големи червени букви на първа страница и после ако има въпроси ще отговорим Simple Smile

# 25
  • София
Здравейте!
Бих искала да попитам колко месеца е неплатения отпуск за отглеждане на дете след 2 годинки и каква е сумата за здравната осигуровка тази година или е същата като миналата, защото аз си я плащам във фирмата, в която работя? Какви документи се подават за неплатения отпуск?

# 26
Благодаря предварително!
Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец – изтегли тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

- копие на акта за раждане на детето;

Ето примерен текст на молбата, която се подава до работодателя:

До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. Варна
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

# 27
Ала-Бала извинявам се  Embarassed Днес обаче съм решила да съм добра

# 28
  • София-Младост
Здравейте!
Бих искала да попитам колко месеца е неплатения отпуск за отглеждане на дете след 2 годинки и каква е сумата за здравната осигуровка тази година или е същата като миналата, защото аз си я плащам във фирмата, в която работя?
6 месеца за всеки родител
здравната е 20,16лв на месец

# 29
Извинявам се, че попитах.

Общи условия

Активация на акаунт