доизцеждане след кърмене

• 612
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте.Моето бебче е на 6 дена.Искам да попитам задължително ли е след като го накърмя да трябва да има останала кърма за доизцеждане.Кърмя само от едната гърда на 3 часа.След кърменето успявам да изцедя само няколко капки.Нормално ли е акото да е кафяво все още?

# 1
  • Бургас
Не е задължително да се цедиш след всяко кърмене.Така само може да си докараш свръх лактация.Щом след като бебето суче гърдата омекне, не усещаш напрежение, болка няма смисъл да цедиш.Аз се изцеждах само, когато гърдите ми бях препълнени и болезнени и цедях до омекване и облекчение.Нормално е след като накърмиш бебето да има кърма в гърдата.
А изхожданията през първите няколко дни са тъмни, т.нар. мекониум, но не знам до колко дни след раждането е нормално да са такива.Ако те притеснява нещо попитай лекаря на детето.

# 2
Не е задължително да се цедиш след всяко кърмене.Така само може да си докараш свръх лактация.Щом след като бебето суче гърдата омекне, не усещаш напрежение, болка няма смисъл да цедиш.Аз се изцеждах само, когато гърдите ми бях препълнени и болезнени и цедях до омекване и облекчение.Нормално е след като накърмиш бебето да има кърма в гърдата.
А изхожданията през първите няколко дни са тъмни, т.нар. мекониум, но не знам до колко дни след раждането е нормално да са такива.Ако те притеснява нещо попитай лекаря на детето.

Мисля по абсолютно същия начин  Peace

# 3
Тези дни би трябвало да стане преходно зеленикаво и после да добие цвят на горчица постепенно  Peace

# 4
Не - не е добре акото на нормално хранено бебе на седмица да не е придобило обичайния цвят на кърмачески изпражнения. Ако след петия ден то не е полутечно, жълтеникаво, абе точно като горчица Simple Smile, вероятно бебето не получава достатъчно мляко.

Като първа мярка е добре да започнеш да предлагаш гърда по-често - например на около 2 часа през деня и 3-4 часа през нощта;
да се увериш, че бебето суче добре (гърдата не е вече така пълна, омеква, бебето преглъща видимо по време на кърменето, а не просто държи зърното в уста);
да предлагаш и втората гърда, след като бебето е изсукало първата (на следващото хранене - в обратен ред, започваш първото от тази, от която е сукало последна);
може да се наложи да включиш и изцеждане след кърменето.

Ако бебето е сънливо, може да се наложи да го будиш, тъй като тази ситуация предполага повишен риск от жълтеница (тя прави бебетата поспаливи и като си проспиват храненето, всъщност губят сили и започват да спят още повече).
Добре е да опиташ и компресия на гърдата за по-ефективно сукане - често прекалено малките бебета се изморяват и не могат да "дръпнат" всичкото мляко. По-подробно за компресията ето тук, в библиотеката на форума - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683

Надявам се нещата при вас да потръгнат и ви пожелавам успех!
Препоръчително е около 10-14-ия ден на бебето да посетите педиатъра за претегляне, за да се види, че всичко е наред. До този момент детето трябва да е възстановило рожденото си тегло и да започне да наддава (вероятно си забелязала, че то е спаднало двеста-
триста грама в болницата).

Ако обаче бебето е твърде поспаливо и нещата с изхожданията не се оправят за ден-два при учестено и по-интензивно кърмене, може би ще е добре да ви види консултант по кърмене, а ако няма такъв наблизо - педиатърът...

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 17:19 от Параход

Общи условия

Активация на акаунт