Що за майка сте щом не давате на кърмачето си Coca-cola?

• 23 652
  • 365
  •   1
Отговори
# 150
Ми, да, аз изброих и по-напред, ВФЦС го има дори и в киселото мляко, хляб, колбаси.
Не знам, какво пише по нашенските етикети, но щом вече се забелязва затлъстяване у младото поколение и у нас, значи вече трябва да се тръби повсеместно.

# 151
Все повече се увеличават продуктите, на чиито опаковки е отбелязано, че не съдържат ВФЦС.  

Кейси, какво му е на английски съкращението на това? Има ли го упоменато на етикетите?  newsm78

# 152
  • София
Твърде силно би било да кажа, че обичам Кола, защото рядко я пия, децата - също, макар да не са били ограничавани. Така или иначе имат пари в себе си, могат да си купят каквато напитка искат от близкия магазин или училище, не е до домашен контрол. Като се замисля, харесвах Колата, когато бях дете и тя беше дефицитна, нещо като символ на Имането. Може би точно заради това нарочно не представям този вид продукти като нещо изключително, а като най-обикновени напитки и храни - за да не създавам погрешна представа за тях като за някаква ценност, за която си заслужава да отделиш някакви пари и да се самовъзнаградиш за нещо. Нали знаете, твърде лесната достъпност често намалява интереса, та и с колата така!

# 153
Много обичам силно черно кафе без захар и чаша кола.Пия го когато искам да прогоня съня и умората.
Какво ще кажете за шишетата с надпис Кола които не са произведени от Кока-Кола?Щот се наливам с тази на Фантастико.

# 154
  • София
Амииии, някакви копия на колата са явно! Може да не съм кой знае какъв фен на колата, но поне е марка, оригинал, стига да я правят по правилата. Дето се вика, плащам си за марката.  Laughing

# 155
Все повече се увеличават продуктите, на чиито опаковки е отбелязано, че не съдържат ВФЦС.  

Кейси, какво му е на английски съкращението на това? Има ли го упоменато на етикетите?  newsm78

high fructose corn syrup
Пълно е със списъци онлайн с продукти, които не го съдържат, но те се увеличават, де. Така че, директно вече го отбелязват удебелено на етикета отпред. Няма как, да не го забележиш.  Simple Smile
Съвсем спокойно може да бъде избегнат като консумация, дори при бисквитите и подобни сладки неща на децата, сириъла, кетчуп, сосове, майонеза, хляб и то, без да са органик.

# 156
Благодаря. Ще погледна.   bouquet

# 157
Аз спрях колата, когато забременях и сега пия рядко.  Но съм забелязала,че доста често купувам марката, както казва Andariel.   Всички се стараем да даваме най-доброто на децата си,( а и за нас също), и много производители злоупотребяват с това било в качество, било в цена, а най-вече в написаното на етикета. На някои стоки етикета е тъй съдържателен и полезен, че чак ми е прекалено хубаво за да е истина, ама го купувам...понякога. Embarassed

# 158
Стана ми интересно за този фруктозен сироп. В хладилника имаме кола,обикновено кисело мляко и подсладено с парченца шоколад. На нито едно не е писан като съставка ( на колата пише, че съдържа захар). Значи ли това, че го няма, или в Европа се означава по друг начин? Да не би да е скрит зад някое Е?

pp. в Уикипедия намерих това:
In the European Union (EU), HFCS, known as isoglucose or glucose-fructose syrup, is subject to a production quota. In 2005, this quota was set at 303,000 tons; in comparison, the EU produced an average of 18.6 million tons of sugar annually between 1999 and 2001.[36] Therefore, wide scale replacement of sugar has not occurred in the EU.
За съжаление, химията ми е супер зле, едвам  разбирам темата на български, на английски съм още по зян, та от цялата статия май само цитираното разбрах Blush

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 19:46 от Рокси

# 159
Малко off, малко за обща култура, малко за тези, които ги вълнува какво ядат и с какво хранят децата си:

Food,Inc
Food Maters
The Future of Food
и т. н.

Има ги в торентите. Не е нужно да им вярваме сляпо на 100%, достатъчно е да се замислим върху проблемите, които разглеждат...

# 160
купувам Кола с подсладител , но близките не я понасят .
както и Кола-менте понякога - няма кофеин , заради проблемите с кръвната захар .

# 161
Рокси, просто в Европа, захарта е все още по-евтина, отколкото в Щатите.
Може и да има друго наименование, фруктозна захар, глюкоза, исоглюкоза, декстроза и подобни. Навсякъде хората искат евтини храни, така че в едни я има, в други не.

Не знам, докъде стигнаха производителите в Щатите, с постъпките да я преименуват на “corn sugar”, защото хората вече са предубедени към старото име.

# 162
Дъ Дорис,интересни са ти историите,поне първите,които си разказала в една друга тема.Но иначе си доста драматична и изкуствена.]

Crazy О Шанел!  smile3544

# 163
Малко off, малко за обща култура, малко за тези, които ги вълнува какво ядат и с какво хранят децата си:

Food,Inc
Food Maters
The Future of Food
и т. н.

Има ги в торентите. Не е нужно да им вярваме сляпо на 100%, достатъчно е да се замислим върху проблемите, които разглеждат...

Не знам дали филмът, който съм гледала е един от тези, може би, но беше много интересен не само от гл. точка на това какво си причиняваме , но какво причиняваме на хората от третия свят.
Ако някой се сеща как се казваше филма, да ме подсети. Във втората му част става дума за ефекта на производството на царевица ( за хр. вк промишленост и биогориво в/у глада в третия свят)

# 164
Мерси, Кейси, в продуктите, които са ми в хладилника в момента няма никаква *оза, но ще се оглеждам и ще направя експеримент в магазина следващия път. Плодовите млека дават добро поле, поне са хиляди видове и цени.  
Замислих се доста, и по въпроса с квотите за ЕУ, и по въпроса с цените на храните  Confused

За теорията, че биогоривата се налагат, за да се увеличи цената на храните , съм чела в един роман, на Джеймс Ролинс ако не се лъжа. Там се споменаваше и за някакво хранилище в скандинавска страна, с изричното уточнение че било истина, а не фикция. КАто цяло подхождам с най малко едно наум  Wink , но сега ще потърся и ще копирам.
— Това стана по-късно. Беше грешка. Вече го зная. Обърнах се към теб, защото си защитник на идеята растения като царевицата и захарната тръстика да се използват като биогорива. Беше сравнително просто да поддържаш такава на пръв поглед добра кауза — възобновяем енергиен източник, който да ни направи независими от петрола. Но това служеше и на една моя цел.
— Каква по-точно?
— Да огранича производството на храна в света. — Карлсен погледна Пейнтър без никакво чувство за вина. — Контролираш ли храната, контролираш и хората.
Пейнтър си спомни как Карлсен беше перифразирал думите на Хенри Кисинджър. „Ако контролираш петрола, контролираш държави, но ако контролираш храната, контролираш всички хора на света“.
Значи това бе целта на Карлсен. Да ограничи производството на храна, за да ограничи растежа на населението. Ако беше извършено умело, можеше и да проработи.
— Как подкрепата на биогорива може да ви помогне да контролирате световното производство на храна?
Пейнтър можеше да отгатне отговора, но искаше да го чуе от устата на норвежеца.
— Най-плодородните земи на планетата са изтощени и това принуждава фермерите да се насочат към по-недоходни територии. Те печелят повече от отглеждането на култури за биогорива, отколкото за храна. Все повече и повече добри земи се използват за производството на гориво вместо на храна. А то е ужасно неефективно. Количеството царевица, необходимо за производството на един резервоар гориво, може да изхрани един човек в продължение на цяла година. Естествено, подкрепих биогоривата.

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 21:12 от Рокси

Общи условия

Активация на акаунт