Биохимичен подход, диети

• 211 028
  • 953
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Благодаря, този е документа - къде ли не го търсих  ooooh!

Танчето писа, че след приема на витамин Е е спряла необходимоста на Дари да си масажира устата с душа.Това някак си потвърждава написаното в статията,че този витамин подобрява вербалния праксис.
Моят син също имаше и може би още има вербална диспраксия.Препоръчаха ми упражнения тип бебешки мимики и звуци от типа - как прави зайчето, как прави рибата, изплези се, можеш ли да направиш с езика така на рулце, изплези го нагоре, надолу, настрани, пипни си носа с езика, брадичката - такива неща.
Попаднах и на един руски сайт с предложения за масаж за вербалния праксис.ей го.Всъщност питането ти беше за витамин Е, ама се отплеснах  Embarassed

# 106
Отново аз  Laughing. Сигурно станах досадна тези две седмици, извинявайте за което, но да си призная нямам толкова работа.
Валенце надявам се да не е това което си мислиш  Praynig.
Исках да пишем за говора, защото и аз забелязах, че откакто давам витамин Е има промяна, като при нас говора е на 0. Преди бях писала, че каза много хубаво "браво" и естествено много се зарадвах и реших, че вече край ще проговори, но не /Катина ти беше права  Peace това, че е казала една дума не значи че говори/. Каква е промяната при нас откакто приема витамин Е:
започна да надува бузи
започна да издава устни напред, когато е сърдита
прави опит да духа с уста /понякога е успешно друг път не още и е трудно явно/
започна много интересно да си върти езика / тука помогна и логопедката явно с упражненията които правят/
започна освен "ъъъъ" да прави опит за пеене като излиза нещо от сорта на "на на на на" и когато се вълнува казва "де де де "
Има и още, но не мога всичко да се сетя в момента.
Само да допълня, че преди тя беше като сфинкс в лицето освен усмивка друга никаква мимика не правеше.
Аз също си мисля, че при нас има вербална диспраксия. Ето на какво отговаряме ние и защо си мисля за диспраксия:

•   Късно проговаряне;
•   Като бебета са тихи (родителите съобщават, че детето не е гукало и бърборило много);
•   Говорните звукове се развиват доста бавно;
•   Развиват жестова система, с цел задоволяване на техните нужди: тя перфектно комуникира с жестове
•   Бавно овладяване на звукове при терапия; изискват интензивна терапия и подкрепа;
•   Пропускат първия звук в думите: при нас имаше проба да каже "шампоан", но вместо това каза "ан"
•   Непостоянност на думите. Може да каже някоя дума в един момент и да не я използва дълго време: ето на това най - много отговаряме, колко пъти ако знаете каже нещо и след това няма повторение
•   Може да произнесе правилно някоя дума и да не може да я повтори;
•   Волевите движения за имитиране на звукове са трудни;
•   Волевите движения за говор са трудни;
•   Няма пряка увреда на артикулационните мускули;
•   Често има трудности в движенията, необходими за хранене и преглъщане;
•   При опити за произнасяне на дума често се наблюдават неволеви движения на лицевата мускулатура;   

•   Може да направи позата за даден говорен звук правилно, но не може да го произнесе;
•   Трудности в съгласуването на звуковете и много звукови размествания;
•   Най-много грешки в артикулацията има при струпани съгласни, при фрикативни, африкати, експлозивни и назални;
•   Пропускат началните звукове;
•   Говорните грешки са непостоянни;
Е това е от мен засега приятен укиенд  Grinning!

# 107
кой тойно препарат взимате за да набавите витамин Е
каква е дозата

# 108
Катина, благодаря за сайта за масажа и за съветите, ние имаме все още проблеми с разбирането на речта и изпълняване на инструкции (но ставаме все по-отзивчиви), но по-нататък непременно ще се възползвам!

zzssa, на мен лично са ми страшно полезни нещата, които пишеш. Супер е, че си превела симптомите, на мен ми е лесно да чета за себе си, ама превода е съвсем друга работа и не ми спори толкова Simple Smile

Аз също като Райка се интересувам на какъв точно витамин Е си се спряла, каква доза даваш и от колко време?

# 109
  • София
Irinche, на мен тези дози витамин Е ми се струват много високи, никъде не пише спрямо килограмите на човек. Аз давах на дъщеря ми около 7 пъти над препоръчителният дневен прием, но доста под максимално допустимият дневен прием. Моят витамин Е беше 100 IU /67 мг/ давах около 80% от него. Като съм гледала и това, което предписват в интернет за малки деца, то се движи около максмално допустимите. Ето този пакет - http://www.ourkidsasd.com/products/ok_brand/2940|Autism%20Starter%20Pack-Our%20Kids... /пусках го и преди/ на малко дете се дава по половин лъжичка, т.е половината от дозата. Също и омегите ми се струва ,че трябва да се пият както  е посочено на упътването, може най-много с 25% отгоре. За малки деца мисля, че и така действа.

Райка, мисля, че менюто ви е добро. Може би трябва да добавиш калции, но това може да е и от добавки. Може би и повече зърна.
Конкретно за добавки не мога да те посъветвам, всеки чете и си преценява. И в темата съм написала моите мисли по въпроса, сега се ограмотявам Simple Smile На първата биохимична конференция препоръчаха от фирмите, които се предлагат на пазара ни Солгар - www.solgar.com, имат магазин в София  и за детето всичко давам от тях /може би с малки изключения и като чета и сравнявам/. Може да се поръча и то интернет, и от други фирми. Конкретно за витамин D, когато дъщеря ми беше малка давах Вигантол, а сега давам на Солгар, българският не съм го чела. Доколкото разбрах било важно да е D3

zzssa, а вие по колко витамин Е дневно сте приемали? Добре си пишеш Simple Smile

За апраксията, миналите години имахме писане в темата с Веселчето и според нея апраксия и диспраксия са горе-долу подобни. И аз така ги възприемам.

Последна редакция: пт, 18 фев 2011, 23:44 от TanyaMG

# 110

Конкретно за добавки не мога да те посъветвам, всеки чете и си преценява. И в темата съм написала моите мисли по въпроса, сега се ограмотявам Simple Smile На първата биохимична конференция препоръчаха от фирмите, които се предлагат на пазара ни Солгар - www.solgar.com, имат магазин в София

И аз мисля, че Солгар са добри.
Аз давам Витамин Е 50 IU, като първоначално давах една седмица половината доза.Давам и го сутрин докато закусва.  Също така мисля, че е много важно когато се почне даването на някакви добавки да се записва всяка промяна която настъпва при детето ето например при нас нямаше много промяна в даването на половин доза, но когато дадох цялата веднага имаше ефект.

# 111
Добре де от Солгар какво давате но всичко. Искам да помоля някоя майка от София която пазарува от Солгар да ми купи и изпрати по пощата или с куриер витамините като аз предварително и платя по сметка или както каже сумата
от Габрово съм
значи ясно Витамин Е там има 200
друго какво
какви други добавки давате
как поръчвате от този сайт която е дала Таня където е пакета може ли до БГ
как се поръчва и от Киркман
какво ви е мнението за препарата Ескимо Кидс хубав ли е като качество или трябва да се дава нещо от Киркман или Солгар

# 112
Таня пробвах да добавя зърна на Владко примерно от елда безуспешно , бузглутеновия хляб не го иска.

# 113
Райка според мен от този пакет можеш да се ориентираш какви добавки да се вземе. Не знам дали може да се поръча този пакет. Аз не мога да ти кажа вземи това, защото според мен всяко дете се влияе различно, а и все пак трябва да се внимава с витамините. Таня беше пуснала доколкото си спомням /върни се назад в темата/ някакви наредби за витамините и храната. Ето например при нас 50 IU действа, но доколкото разбирам при Таня е имало промяна при по голяма доза. Същото се отнася и за Ескимо кидс аз назад съм писала на нас как е действало, но има и доста родители които са доволни.
Колкото до поръчката ти избери и няма проблеми аз ще ти ги взема и ще ти ги пратя  Peace
Радвам се че детето ти се влияе добре от диетата можеш да включиш броколи и карфиол. Назад бях писала за една салата с моркови, орехи и чесън която е много полезна. Не знам какво олио използваш, но ако е слънчогледово го замени с олио от гроздови семки.   

# 114
  • София
Райка, и други майки, миналите години и за гледах много неразбиращо и до някъде недоверчиво. Спомням си, че четях предишните теми за диетата, имаше и  линкове към витамини взети от руските сайтове, но почни нищо не ми говореше. А и от интернет не обичам много да поръчвам.

Добре, че бяха тези конференции, че да ме ограмотят и да ми дадат увереност. Основните добавки, които казват са:
-антиоксиданти
-витамини от групата В
-рибено масло
-пробиотици
-храносмилателни ензими
- по високи дози от витамин В6 и В12

-В момента като антиоксидант давам това на Солгар, давам по 1 капсула, 3 или 4 пъти в седмицата.
- Витамин от групата В на Солгар, давам по половин таблетка, мислех да давам по 1 таблетка, но май и с 1/2 таблетка е добре. На Солгар витамините са много пречистени и добре усвоими.
- витамин Д, давам в дните, когато няма слънце и не е била един час навън
- Рибено масло на Солгар, както е показано на опаковката, 2 рибки
- Прибиотици редувам ги детските на Солгар или други, трябва да има поне 5 пробиотични бактерии, в Лактофорла има само 2. В момента давам Нормофлор и този пробиотик . Тук съм писала за пробиотиците и има още няколко продукта -  Ето и тези пробиотици са интересни
- Храносмилателни ензими - още проучвам, върху себе си пробвам тези, мисля, че са добри, нямам отрицателни ефекти, но трябва да проуча за деца кои са добри
- По високи дози В6 и В12. Пробвах върху себе си Метилкобаламин на Солгар, поръчан от интернет в БГ няма, на мен ми дава енергия, на детето не съм давала.
- Допълнително давам по един детски мултивитамин на Солгар, малко магнезии, около 25 грама, и протеинов шейк на Солгар.

Направих и един файл, където сравнявам 2 продукта за деца с аутизъм и моят прием - http://threetoseven.files.wordpress.com/2011/02/mysupl2.doc . Виждам, че трябват още малко минерали и фолиева киселина. За фолиевата киселина съм попаднала на този продукт, пише, че е метилирана, т.е лесно усвоима.

Важно е да научите наредбите за мах допустимите стойности на витамини и минерали и да давате до около 60% от посочените там като горна граница, а като минимум поне 2 пъти над препоръчителният дневен прием.

Това е за моето дете, сега е на 6 години и половина. Мисля, че се чувства добре и възприема добре от уроците.

Всички добавки се дават както при захранване на бебе, по малки дози, 3-4 дни само една добавка и после прибавяте следващата. Добавки след 16,30 часа не давам, за да не се енергизира вечер.

Само диетата не е достатъчна, само добавките не са достатъчни. С обучение, режим на хранене и добавки мисля, че се постигат по-добри резултати.

Това е всичко, което знам. Дано да има успех! Praynig

Последна редакция: нд, 01 май 2011, 16:43 от TanyaMG

# 115
Таня Благодаря за синтезираната информация супер е наистина сега я прочетох набързо но ще я осмисля и чета пак за да взема решения .
Аз съм съгласна с теб че само занятия или само диета или само добавки вообще всичко на парче работа не върши .... трябва комплекс от всички и пак гаранция няма но не ми се спира да опитвам ...
Сега Владко е на 5г и 3месеца и като цяло провал .... не е усвоил говора , прави бели като за трима , като терминатор на квадрат е ....
нямам думи ... един човек трябва само след него да върви и пак няма да успява да се справя с последиците ....
за съжаление всички знаете че в къщи си има и работа трябва да се понаготви поизчисти поизпере , а и чинии остават след хранене, и ако терминаторчето излее нещо или счупи чинийка в куфнята става още по къдраво ......и всичко някак набързо и
 пак време много не остава и на другите деца внимание да се обърне

# 116
Каква е ролята на селена?
Селенът е незаменима съставка на ключовия за антиоксидацията ензим – глутатион пероксидаза, който заедно с останалите антиоксиданти (особено на Витамин Е), участва в защитата на организма от увреждащото действие на свободните радикали. Селенът подсигурява здравето на имунната ни система, която е бариерата срещу всякакъв род бактериални и вирусни инфекции, а също и от зародилите се ракови клетки. Важно е да се знае, че ракови клетки се образуват непрекъснато в организма на всеки здрав човек, но имунната система е способна да ги унищожи. От рак заболяваме, когато имунните клетки изпуснат контрола върху раковите клетки и те започнат да се разрастват безконтролно.

Селенът играе важна роля в контрола на нормалния метаболизъм на тироидния хормон, както и подсигурява плодовитостта, определяйки подвижността на сперматозоидите. Селенът помага на организма да елиминира и да се предпази от токсичния ефект на тежките метали, особено на живака.

Колко селен трябва да се приема дневно?
Дневната препоръчителна доза селен е 55 микрограма/ден за жените и 70 микрограма/ден за мъжете. В страните с влажен и студен климат, както и в някои територии на Китай има хроничен дефицит на селен в храната. Във Великобритания например е установен занижен прием на селен след намаляването на вноса на богато на селен жито от САЩ и Канада. По време на инфекции и заболявания количеството на селен трябва да се завиши до 600 микрограма/ден, като ефектът му се подсилва, ако се приема успоредно и Витамин Е в количество от 400 IU/ден.

От какво ни предпазва селенът?
Селенът помага на тялото бързо и ефективно да елиминира тежките метали и най-вече живака, като образува комплекси с тях.

Селенът играе ключова роля в оплождането, тъй като осигурява подвижността на сперматозоидите, а едновременно с това намалява риска от спонтанен аборт.

Селенът има силно изразен anti-ageing ефект, тъй като защитава нашето ДНК от увреди и тази запазва младостта на клетките и организма, както и продължителността на живота.

Селенът участва в над 35 ензима, които имат жизненоважна роля, контролират регулацията на тироидния хормон, както и синтеза на ДНК молекулата.

При липса на селен много по-бързо се развиват рнк-вирусите като грип, HIV, хепатит B и C.

Селенът стимулира едни от най-важните имунни клетки, които се явяват първата бариера на организма срещу инфекциите и раковите клетки.

Селенът подобрява мозъчната функция, запазва живота на мозъчните клетки, намалява риска от депресии, състояния на тревожност и умствени разстройства.

От какви антиоксиданти имаме нужда?
Дневната доза селен не бива да надвишава 900 микрограма, като предозирането му се изразява в проблеми с косата и ноктите. Селенът няма никакви познати лекарствени взаимодействия, което го прави много удобен за прием в комплекс с останалите антиоксиданти, най-вече като хранителна добавка. Много от предлаганите добавки съдържат синергични на селена антиоксиданти като Витамин C, Витамин Е, Витамин B6 и Цинк.

Естествени източници на селен
Еднообразната храна е враг на микроелементите. Ако се храните обаче с достатъчни количества зърнени храни, риба, месо и зеленчуци ще успеете да си набавяте нужните елементи. Естествени източници на селен са зърнените храни (царевица, жито и ориз), ядки (бразилски ядки и лешници) и храни с животински произход (телешко, яйца, риба тон). Най-голямо количество селен се съдържа в бразилските ядки. 3-4 ядки на ден доставят нужното количество на организма. 100 грама от тях съдържат близо 2000 микрограма селен, ето защо с тях не бива да се прекалява
Днес открих, че селенът действа много добре с витамин Е и подсилва неговото действие.
Таня порових и видях детски витамини в които витамин Е - 100 IU.
В пакета който си пуснала витамин Е е 200 IU ако се дава по полвин лъжица на малки деца излиза че се дава 100 IU витамин Е. И отново се замислям как да се изчисли колко Витамин Е да се дава  newsm78?

# 117
  • Бургас
2 бразилски ореха доставят на организма необходимото количество селен  Peace

Чакам си днес от iherbМултивитамини на Солгар, Витамин Е , Калций+магнезий+цинк, коластра и едно чудо , което поръчах импулсивно:
http://www.iherb.com/Klamath-Blue-Green-Tinctures-Brain-Power-Al … -60-ml/22379?at=0

После се зачетох за съставките му, и разбрах, че напр. готу кола се давало за деца с умствено изоставане, гинкото и зелените водорасли сме писали за тях, а това Фо ти а антиоксидант и не само.
Смятам да го пробвам с ниски дози.
Освен това смятам да спра за 2-3 седмици мултивитамините и да давам коластра, и горните добавки, за да не станат много минералите и вит. Е.

# 118
Алина колко е витамин Е в продукта на Солгар?
Този продукт е наистина интересен.
Пиши непременно когато започнеш да го даваш какъв ефект има.

# 119
  • Бургас
Не е на Солгар, но сега не мога да го намеря, защото още не съм взела пратката. С 200 IU e, смятам да го давам през ден, може би 3 пъти седмично, нещо от сорта.
Ще ви публикувам част от ЛС с един потребител, може да ви е от полза:
"Ако на детето се появят пъпки - значи предозирате В12...

...И нещо важно за стимулиране общото развитие на детето: то зависи от нивото на разтежен хормон - соматотропин. Много е скъп и трябва да се инжектира за да стимулира секрецията на IGF-1 - инсулиноподобен разтежен фактор, който определя разтежа. Но секрецията на IGF-1 може да се стимулира също чрез приемането на коластра (Colostrum), което е едно отлично решение за Вашето дете. И вдига имунитета..."

Общи условия

Активация на акаунт