Литературен клуб - X

• 70 655
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
Моля за мение за тези книги, ако някой ги е чел:
....
"Човекът, който искаше да бъде щастлив", "Бог пътува винаги инкогнито", Лоран Гунел
Купих си и двете, но само Човекът прочетох. Лично аз съм много приятно изненадана от книгата, хареса ми и ме зареди с позитивизъм, в момент когато имах нужда точно от това. Препоръчвам я, много свежа и истинска! Аз съм писала мисля по назад в темата за нея, но не ми се рови сега да търся Simple Smile

Благодаря   bouquet

На Уортън имам точно една книга "Илюзии" и не съм я чела. Не знам защо така му се дърпам на този автор  Thinking

# 691
Особен автор си е Уортън според мен. Интересното е, че първата си книга е написал след 50-та си година, освен това май основно е художник... Трудно и бавно го възприех, по-скоро като чета е леко изнервящо, но вече като съм свършила книгата, имам усещането, че разбирам и усещам този автор. Но самите книги - бавни, бавни... А аз съм "бързак" по природа. Wink Като цяло сякаш се опитвам да прозра повече самия Уортън, отколкото героите му (мисля, че нерядко се слива с тях); струва ми се, че това е един инстински хуманист и пацифист, колкото и банално да звучи това, но то не проличава натрапчиво или досадно. Досега любимата ми негова книга е "Художникът", която сякаш не е толкова популярна и харесвана, но пък е като за мен.Wink  Мисля да прочета още "Гордост".

# 692
  • Варна
От Уортън съм чела само "Последна любов", опитах и с "Художникът", но ми се стори, че четата първата книга. Засега отлежават. Заедно с "Татко".

# 693
От Уортън съм чела само "Последна любов", опитах и с "Художникът", но ми се стори, че четата първата книга. Засега отлежават. Заедно с "Татко".
Точно същото усещане имах с "Илюзии" и "Франки Фърбо". Когато четях втората, сякаш много неща ми бяха познати от първата. При други автори това не ми харесва, но при Уортън не ми направи неприятно впечатление. Също не харесвам личността на автора да "прозира" твърде явно в героите му, но при Уортън това ми допада. Има някаква магия в него, която достига до мен... Simple Smile

# 694
На Уортън най ми хареса Последна любов, другите ми останаха много далечни...

# 695
  • Видин
Доживяхме "Пражкото гробище" и на български език  Peace
...
Все още нямам впечатления за превода, но текстът на италиански е много труден. От преводачката на "Тайнственият пламък на кралица Лоана" знам, че желаещите да го превеждат са много малко, а и различните му романи у нас минават през различни "ръце", което няма начин да не се отрази и на читателите. Би било много по-добре Еко да намери "своя" единствен преводач тук.

Тъкмо приключих "Името на розата" и съм изключително доволна, че книгата може да се чете и преводът е изключително добър! Защото съм срещала страхотни книги в оригинал, които нашите преводачи направо съсипват (може да е професионално изкривяване, аз също съм преводач). Сега ще си дам малко почивка с една по-разтоварваща книга, която си купих със списание Журнал за жената и от утре вероятно ще започна или "Махалото на Фуко" или "Името ми е Червен" на Орхан Памук - все мащабни книги  hahaha

# 696
На У. Еко много ми харесват допълнителните  бележки. Много неща могат да се научат- адски обогатяващ. Каня се да препрочета и двете книги, бих казала,че не помня много от Махалото , но съм чела преди 15-тина години. А  "Името на розата " и като филм ми харесва.

# 697
Ох и аз съм ги чела преди около 15 години, да не кажа и 20 почти Embarassed и бях очарована от "Махалото на Фуко" - оттогава не съм я препрочитала, за да запазя това прекрасно усещане в себе си. Харесвам много публицистиката на Еко, колкото и да е противоречива и да не съм изцяло съгласна с него (по-скоро с някои от политическите му позиции) и още повече, неговите научни изследвания.
Все още не съм купила българския превод, радвам се, че е успешен  Peace

Може и да преповтарям някой (отдавна не съм следила темата), но се сетих за един друг превод на български, закъснял с десетилетия:

Романът е силно автобиографичен, води се от две гледни точки и завладяващ.

За ценители  Hug

# 698
За чиклита става въпрос на предната страница  Mr. Green Хареса ми, признавам си без бой. Даже доста ми хареса за определени обстоятелства.

Например е идеален за лятната почивка на море  Peace Софи Кинсела е добра, други не съм пробвала.

Бях болна и "глътнах" Ловецът на хвърчила-мен пък ме грабна. Сега се точа за Слънцата  Wink

# 699
Здравейте! Някой чел ли е тамплиерската трилогия на Робин Йънг - ''Братството'', ''Кръстоносен поход'' и ''Реквием''?
Събирам мнения.

# 700
"Младите лъвове " на Ъ. Шоу ме измъчи честно казано, повече от месец се борих с нея и когато накрая умря моят човек толкова се ядосах,че чак съжалих,че я дочетох. Ако сте бременна жена не подхващайте тази книга- много е военна и е тъжна, тежка- отива ми най- долу в класацията с негови книги.

# 701
Тежка  е наистина...на мен ми е една от любимите книги. Peace

# 702
  • Пловдив / София
Малко трудно ми върви "Автобиография" на Бранислав Нушич. Очаквах да е по-смешна, ама малко в повече описателна ми идва.

С нетърпение чакам да ми мине изпитът в неделя и да се отдам няколко седмици на четене.
Набелязала съм няколко книги. Да видим с коя ще почна.
Онзи ден се присетих и за Борис Виан. От него съм чела само Червена трева. И макар да не харесвам фентъзи, той ми хареса. Някак особено фентъзи е. Не с дракони, мечове и пр.
Така че мисля сега да заложа на Пяната на дните. Езикът му е приказен.

Др. ми автор, който "чака" момента е Жоржи Амаду.
А също и Погребете ме зад перваза.

# 703
Фам, що така с Автобиографията? Любима ми е  Heart Eyes

Още от дете в нашата къща често цитираме от нея: леля Перса, дето застанала с ръце на кръста като буквата "Ф" и сополите, дето се стичали като Тигър и Ефрат, мръсната дума "хипотенуза" и прочие  Mr. Green

Амаду го харесвам  Peace

Снощи приключих с Лек за камъни от Милена Агус. Хареса ми-ненатрапчива, леко върви, само малко ме стресираха хард секс сцените ни в клин, ни в ръкав тръснати вътре  Crazy Обаче най ми хареса неочакваната развръзка  Simple Smile

# 704
И аз трябва да купувам или взема от библиотеката "Автобиография" на Бранислав Нушич. В списъка на сина ми ще бъде това лято (за 6-ти клас). Помня, че ми беше забавно, но мисля, че по-късно от 6-ти клас съм я чела. Интересно ми е как ще се възприеме в 21-ви век от 11-12 годишни...

Сега ще препиша малко откъси от "Елегантността на таралежа" - има какво...! Wink

Днес започвам "Медея и нейните деца" на Улицка. Дано ми хареса колкото другите й книги! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт