Отговори
# 75
  • София
В подаръчен комплект от тези,, които раздават из родилните, в книжка за бебеотглеждане, статия за кърменето, която е подкрепена от БПА, в частта колко често да се кърми:"Напоследък доста упорито различни сдружения, а и някои педиатри агитират за така нареченото "изключително кърмене" т.е. бебето да се храни само с кърма колкото може по-дълго време и толкова често, колкото "то поиска". Интересно е да се запитат привържениците на този начин на кърмене как бебе на 3 или 5 месеца ще изрази по адекватен начин желанието си да бъде накърмено"

"Обикновено към края на първата година остава само едно вечерно кърмене, след което се пристъпва към отбиване от гърдата."

"Кърменето през определени интервали има две безспорни предимства
-то е съобразено с обема на бебешкото стомахче и особеностите на храносмилателната система и храносмилането през всеки възрастов период. При безразборното кърмене съществува реална опасност от претоварване на стомахчето, прехранване и поява на храносмилателно разстройство - болезнени колики, повръщане и обезводняване."
И направо се задъхвам да изчета безценната информация, защото има още  Whistling

# 76
  • София
az-mama2 , в Инфекциозна, с направление. На табло, на входа има цените за придружители и това, че майките-кърмачки не дължат такса  Peace То и аз не го знаех, добре че докато му слагаха абоката, се въртях в коридора и се чудех, какво да чета само да минава времето.
skrech   smile3544 хайде това с претоварването е стара песен, но повръщането и обезводняването ме разби  #Crazy За пореден път се питам, как оцеляват нашите деца - сварени, обезводнени, гладни и в същото време с претоварени стомахчета и т.н. .........

# 77
Сега ми е смешно, но цитата,  който  skrech е посочила (и съветите на педиатъра, разбира се) , бяха причина за проблемите ми с кърменето в началото. Лошото е , че книжките с тези съвети се раздават в родилните домове и ако нямаш желание и възможност да намериш друга информация, направо те вкарват в кошмар : съмнения, дохранване и т.н.

# 78
  • ул. "Мечтание"
Тия от БПА и йота не са мръднали напред за толкова години!  Sick Срамота... Само измислят все по-върховни тъпотии... като например изречението, което Скреч е подчертала в червено... Ей на това му викам нАучно изказване по български! (май няма припадаща емотиоконка)

# 79
... (май няма припадаща емотиоконка)
smile3544

# 80
Изречението в червено наистина е да се хванеш за главата! Едно на ръка, че пишат глупости, ама и аргументацията им е на ниво приказки за малки деца. Най-точната дума за цитата, както е казала Нощни очи, е срамота!

# 81
И аз да се запиша - вуйната на Виктория ми разправя - " Неще да яде щото не ти харесва млякото"

Тя е яла преди 1 час

# 82
  • Русе, България
Чета си ви и се подхилквам, ама и на мен ми дойдоха едно-две неща на ум и реших да споделя. На Стефановден, педиатърката именничка, аз обаче изобщо не се вълнувам от това; бебо тогава е бил на 24 дни; не сме ходили на консултация дотогава, нямам идея дали нещо е наддал, притеснена съм естествено, а той след всяко хранене тогава повръщаше и то по много. Отиваме, аз обяснявам: "Ами той повръща, плаче много, а тази нощ нищо не е ял". - " (троснато) Ама той през нощта не бива да яде! Спазвайте часовете за хранене, давайте между тях вода и ще е наред!" От едното влязло, от другото излчзло. Wink
Разговаряме се със свекървата за бебето и тя ми казва: "Ти на лято нали ще ми го даваш да приспива у дома? Тогава вече няма да го кърмиш и ще сте свободни." Друг път, пак от нея, в някакъв общ разговор: "Ами то по Черешова задушница се отбиват бебетата. Няма след това да го кърмиш." Или пък споделям, че някоя си нощ е направил сам пауза от 4 или 5 часа без да се събуди. - "О, знаеш ли как искам така да свикне, че да му почива стомахчето и хубаво да се изпразва." - все едно боб с наденица съм му давала да яде.
Майка ми вчера ме срази отново: "Като почне да разбира, не бива вече да се кърми".

Не знам каква пропаганда са им правили навремето, че такива щуротии приказват. Поне за АМ никой не ми приказва и ме подкрепят засега да си го храня само с кърма.

# 83
И на мен едно момиче в отчетната тема ми каза, че бебето сигурно не ми харесва кърмата на вкус, затова стачкува...Все едно е опитвало нещо друго в живота си, че да има предпочитания!

# 84
В подаръчен комплект от тези,, които раздават из родилните, в книжка за бебеотглеждане, статия за кърменето, която е подкрепена от БПА, в частта колко често да се кърми:"Напоследък доста упорито различни сдружения, а и някои педиатри агитират за така нареченото "изключително кърмене" т.е. бебето да се храни само с кърма колкото може по-дълго време и толкова често, колкото "то поиска". Интересно е да се запитат привържениците на този начин на кърмене как бебе на 3 или 5 месеца ще изрази по адекватен начин желанието си да бъде накърмено"

"Обикновено към края на първата година остава само едно вечерно кърмене, след което се пристъпва към отбиване от гърдата."

-то е съобразено с обема на бебешкото стомахче и особеностите на храносмилателната система и храносмилането през всеки възрастов период. При безразборното кърмене съществува реална опасност от претоварване на стомахчето, прехранване и поява на храносмилателно разстройство - болезнени колики, повръщане и обезводняване."
И направо се задъхвам да изчета безценната информация, защото има още  Whistling

Предложените съвети явно са написани от човек, който въобще не запознат не само с кърменето, но и с гледането на бебе изобщо.  Като оставим това настрана се набива в очи и една особена "култура" на писане, която прозира от всеки ред. Изрази от рода на:

"Напоследък доста упорито различни сдружения, а и някои педиатри агитират за така нареченото "изключително кърмене""

"Интересно е да се запитат привържениците на този начин на кърмене как бебе на 3 или 5 месеца ще изрази по адекватен начин желанието си да бъде накърмено"

стил "жълт вестник" (без обида към този вид издания) ooooh! ooooh! ooooh!

# 85
  • София
  Да му обясня ли на въпросният автор на статията, как едно бебе на 3-5 месеца пък и дете на 2 години обяснява, че е гладно.  И че изобщо не е нужно висше образовоние за да го разбереш, пък дори и основно....

# 86
  • София
В момента имам проблеми с моето кърмаче, защото е с хрема - капризничи и му е много трудно да суче.
Казвам на свекърва си за това, а тя - "Ами той може би не иска вече да суче, защото се чувства неудобно!"  ooooh! Бил вече много голям!  Laughing
И следващата реплика - "Отбивай го вече! То кърмата ти вече няма никаква хранителна стойност!"  Shocked  Joy 

# 87
Ужасни абсурдизми! Това с кърменето и "любенето" тотално уби всичко детско в мен! Ами хайде тогава да затворим и всички ресторанти, че то яденето/кърменето си е изключително личен и интимен акт, та не е нужно да го правим навън и то пред толкова много хора... Това си е направо оргия Crazy

Аз съм бременна в някой си месец и майка ми обяснява как да давам вода, как да захранвам и т.н. , при което аз категорично казвам, че беб ще е само на кърма поне 6м. и вода няма да давам. А тя възмутена на моя отговор ми казва: "Ще те питам аз като ти спре кърмата на 2-рия месец" ooooh!

Преди 3 седмици ни изписаха от болницата след прекарана пневмония(бебчо) и от стреса, притеснения и пр. ми намалява ужасно кърмата, почти спря. Горовим с майка ми какво правя, а няма ефект, а тя "ами купувай вече картофки и заповай да му даваш"(няма да продължа абсурдния разговор, който проведохме, но!), на мен ми писна и й казвам: "вместо да ме подкрепиш и да ми помогнеш, ми наговори един куп глупости, напълно безсмислени", а тя (отново възмутена) "е, какво да те подкрепям, искаш да те лъжа ли? Ти приключи с кърменето" #Crazy .
За щастие успешно продължаваме да се кърмим Praynig

# 88
Представяте ли си, с какво са се сблъскали тези хора, че да им родят мозъците такива... щуротии!

И направо се задъхвам да изчета безценната информация, защото има още  Whistling

А за това мисля, че някоя организация би трябвало да се намеси!

# 89
А за това мисля, че някоя организация би трябвало да се намеси!
Да, и коя организация (като изключим ЛЛЛ), мислиш, има полза от това вместо да се наливат маса пари за АМ и някой да си пълни джоба, да стимулира майките да дават на децата си така полезната и безплатна кърма  Thinking
Огледайте се - заливат ни отвсякъде с реклами за АМ, педиатрите, които подкрепят кърменето, са изключителна рядкост, още в родилните домове ни поднасят изключително грешна информация. Всичко толкова се променя с динамиката на живота, че наред с яденето на полуфабрикатите стана "модерно" да даваме на децата си храна от шише, вместо да отделим от така ценно си време и да ги накърмим.

При първата ни среща с педиатърката ни на консултация, тя ме попита дали имам готовност да дохранвам, след като й казах, че кърмя. Все едно е много трудно да ида и да купя една кутия АМ и едно шише. И това при чудесно наддаващо и развиващо се бебе. И това не й беше единственият път, когато ми ги е говорила такива. Добре, че имам родители и съпруг, които подкрепят кърменето и не са ме натоварвали излишно с глупости, а са ми били опора в трудните моменти и са ми давали сила да продължа...и разбира се майките и консултантите по кърмене от форума  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт