Юли 2006-98

• 36 729
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
Цитат на: Ели
Определено не седят само  както много хора си мислят,масово хората  незнаят какво става в ДГ,всички си мислят че тез учителки там си чешат .... и нищо не правят с децата.
За предучилищна незнам, може наистина да гонят материал, но иначе въобще не е така, както го заварваш. Не седят, защото знаят, че ще идват студенти с университетски преподавател на наблюдение. Като започнеш 1 1/2мес.  стаж, пак да ни кажеш как е.
Аз съм била свидетел на деца без надзор, те играят в стаята, учителката на лаф моабет с колежките на спец. пригодена за случая масичка в общия коридор, където ще бъдеш смъмрен ако звъннеш на звънеца. За сън няма приказки, ала -бала, има :ШШШШШТ, тихо!" и то не от кой да е , а от леличката, тя въдворява ред, защото у-лката пак е на по кафе. Не, че не седят и в групата, но не организират кой знае какви занятия. Наобяд се строяват децата в колонка и под команда всеки си взима купичката и сяда на масата.  Мълчанието е абсолютно задължително! Не, че не трябва да има контрол, знам, че трудно се овладяват много деца, когато им пуснеш дори малко фандък, но нека не бъде като в казарма, после защо нямали желание. А пък като чуха, че идват на проверка от ХЕИ, като взе леличката един парцал и направо от бутилката белина по масите, по земята, строиха децата да не мърдат..... и така. Но има градини и градини, хора и хора, дано и времената са се променили, защото моите спомени са отпреди 10 години! Случаи много, дано добрите са повече вече, крайно време е!

# 106
Ааа и това го има Нанни,определено като знаят че ще ги наблюдават е друго,пак си е до учител ето в съседната на нас групичка едната госпожа ги облича дори децата като ги изпраща,даже веднъж лелята и се скара да го остави майка му щяла да си го облече,понякога леличките опъват всичко,то си е така де,учителката не гледа децата само ги учи а лелята ги гледа....ама според мен те сами си се гледат душичките ни.Simple Smile

Иначе и ние сме били свидетели на деца без надзор учителката ни остави 6 студентки да ги гледаме изчезна и тез деца подивяха неможехме да ги съберем по стълбите надолу затичаха,беше анархия,викам мале ние 6 и не можем да ги оправим ,обаче като се върна госпожата какъв ред за нула време  Crazy

Задачката:  пробвайте дали децата ще се объркат,дават се 5 пръчици (може и моливи) с еднаква дължина детето да ги нареди прави(вертикално) (на оградка)  ,да ги преброи,след това други 5 да ги нареди легнали (хоризонтално) като змииче, на детето се задава въпроса кои са повече? И при все че  допреди малко ги е брояло, че и двете са по 5 то се обърква защото не може още да съхранява количества,  Юл първоначално посочи тези които са по дългите за повече,тосет хоризонталните  Mr. Green  то и така наредени изглеждат повече хихихи Whistling

# 107
И Дани си държеше на твърдението, че хоризонталните са повече. Simple Smile
Това, като картинките за сравняване на две групи  по равен брой предмети, но с различна големина. По-големите са повече! Simple Smile

# 108
Нанни ти работила ли си досега по специалността откакто си завършила? newsm78

Рони,отидете на ушен де,това си е сериозно , пък и щом имаш притеснение,ние откакто махнахме сливицата пупупупу  няма отити ooooh!

Иси  Hug Hug детето трябва да знае че не всеки човек е добър и искрен ,и да не се доверява на всеки ,пък и колко лицемерие има на този свят ето самата учителка го е показала  ooooh! Crazy

Нашите гугутки са много смешни,като не знаем дали са две мъжки или две женски или дали са двойка,пък само мъжките пеели,пуснах им от нета как гукат гугутки и тоз единия като почна,мале,чак смеещи се- се оказаха смее се бе,а мадамата аз и викам кокошка,рови храната като кокошка, мъжкаря като гука пък чак прикляква,хихих отворих им вратичката да излизат нещат,още не ни познават страх ги е и само си подават главите и зяпат навън Mr. Green

П.С. Нанни пробва ли? На нас  цяла една група спореха с нас кои са повече хихихи
Много интересни "експерименти" си прави математичката с нас,незнам децата как ги решават тез задачи с класификация и сериация,те са им интересни де с животинки с морковчета на нас с едни сухи геометрични фигури ни се взе акъла....

# 109
Ох, мен ме е срам вече да пиша, ама да отговоря на Елито. Embarassed
Не съм работила много и беше в частна, малко преди да завърша/последен курс/ и малко, след като завърших. Общо 1г. 1/2мес. някъде, после затвориха градината.
Цитат
Иначе и ние сме били свидетели на деца без надзор учителката ни остави 6 студентки да ги гледаме изчезна и тез деца подивяха неможехме да ги съберем по стълбите надолу затичаха,беше анархия,викам мале ние 6 и не можем да ги оправим ,обаче като се върна госпожата какъв ред за нула време  
Голям смях, да си ви представи човек само! Joy
Да не стигаме до там да разчитаме на децата ни, че са оправни. Аз лично предпочитам надзор, пред обучението, че какви случаи има на глътнали хапчета, завряли копчета незнам си къде, по носове, де що дупка намерят, на скрили се по шкафчетата или направо излезли на улицата.... ooooh! Най -добрата комбинация е надзор овладян чрез обучение.

Тиция, как сте? Забелязвам аз, че си само страничен наблюдател. Naughty Надявам се това да не е преднамерено и провокирано от нас. Нали? Grinning Hug

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 19:27 от Nanny

# 110
  • София
Много интересен разговор сте подхванали.Аз се комплексирах тотално.Изобщо не натрапвам нищо на Влади-като не иска да рисува-не рисува,като не може да оцветява добре-не мисля,че е края на света.Като не може да запомни или напише нещо-ок,има време-ще го научат в училище.Наистина мисля,че един път е дете и трябва повече да играе и щурее,после като ги подхванат няма спиране години наред.Наистина не разбирам защо трябва да го уча да смята на 4 години и половина или да му давам да седи пред компютъра,честно!Може да звуча като пълна глупачка,ама така мисля и това си е.

Ронка-момиченцето на моя приятелка е така.Забелязала,че малката постоянно увеличава телевизора докрай и пак казвала,че не чува добре.Като я заведоха се оказа,че навътре в ухото има ушна кал.Като я изчистят слуха се подобрява,след време,обаче,пак се влошава.Казали и периодично да ходи да и правят промивки.Кажи как е минал прегледа при вас!

# 111
Дидито, изобщо не звучиш като пълна глупачка! Аз напълно подкрепям мнението ти! Въпреки, че Ема доста научава в училище, хубавото е, че на нея й е интересно.
Аз лично я занимавам само да учи разни думички-чиния, чаша, вилица, лъжица....ей такива неща, от които наистина има нужда да знае. Peace
На компютъра работа няма. Naughty През седмицата гледа филмче 2-3 пъти по 30 минути макс, събота и неделя по час откарва в гледане. Снощи например с баща й редиха един остров с кораби и пирати и не знам си какво-2 часа се занимаваха с това. Толкова е щастлива, когато татко й е покрай нея...Мисля си, че е по-добре да се занимава с нещо, което я влече...а компютъра неразгадан няма да остане.

За да стигнем до УНГ трябва да имаме рецепта от педиатър и да си запишем среща. В петък отиваме сутринта на преглед и от там, ако се наложи и при специалист.
Не е да не чува чак както дидито е описала. Не чува като й говоря тихо и идва при мен да й го повторя по-силно. Или иначе казано, чува, че й казвам нещо, но не разбира какво! Надявам се да хванем проблема в зародиш и да се оправи малката ми. Praynig

А какъв е този инат в това моето дете, хора??? Не знам вече как да се разбера с нея?! Ще ви дам пример какво стана днес:
В 11ч. Ема  иска да хапне десерт. Аз й казах, че след като се наобядва ще изяде 1 десерт, защото ако го изяде сега после няма да обядваа. Да, но НЕ! Тропа с крак и казва "ИСКАААААМ, МАМООООО" Отново повторих и казах, че колкото и да се тръшка няма да получи десерт. Накрая се изцепи, че като пораснела голяма щяла да ме шамароса!!! Shocked Това ме втрещи, дори не знаех как да реагирам?! Моя приятелка ми беше на гости и едва си сдържах нервите/ държа да отбележа, че тези номера ми ги върти само в присъствието на външни хора/!! Казах й да си отиде в стаята и , че цял ден ще стои гладна и жадна, заради държанието й към мен. Тя се врътна отиде си в стаята, взе си шишето с водата и най-демонстративно ми заяви "няма да си отида в стаята и няма да бъда жадна". #Cussing out Тогава, аз повторих около 5 пъти да си отиде в стаята, но тя отказа. Накрая й взех шишето и го вдигнах, тя започна да се тръшка да реве-искам гооо. Попитах я около 10 пъти дали, ако й дам шишето ще си отиде в стаята, но отговор не получих, накрая ми каза-НЕ! Накрая я заведох насила в стаята й. Знам, че е грешно това, но повярвайте ми нервите ми не издържат. Имам чувстово, че с всеки изминал ден губя контрол над нея, провалям се като родите, а това ме съсипва. Държа да отбележа, че когато сме двете тя е изключително спокойна, изслушвам я, отделям й време, колкото ми позволяват и другите фактори наоколо. Също така не я удраме, аз гледа да не викам прекалено, но види ли други хора и ви казвам сякаш е друго дете, а не моето. Къде бъркам, какво правя не знам, знам, че на моменти съм безсилна.

Сега спирам, защото стана много дълго, а и ще слагам масата да вечеряме.
Толкова да няма на кого да разчитам и за 5 минути, разбирате ли??? В банята, в тоалетната, готвя, чистя, пера, простирам, на разходка, по магазини-аз навсякъде съм минимум с по едно чаве, което ми виси на крачола.

# 112
Нани,просто съм в ужасна дупка от два месеца насам и не искам да вгорчавам настроението и на другите около мен:((Аз съм си такава, мога да изслушам болката на всеки,но за моите си проблеми се затварям в себе си.. Confused
Ронка,ако я боли ушето пробвала ли си това растенийце Дебела Мара?Дано е нещо временно и не е сериозно Hug
Дидка,изобщо не звучиш глупаво.В крайна сметка всеки си гледа детето съобразно своите приоритети, разбирания и ценности..Аз не давам компютърни игри и не мисля,че е пропуск за детето да ги открие по-късно.От друга страна,не страдам от болни амбиции на 4 години да го уча на цифри и букви,защото тепърва цял живот това ще прави..Дори мои приятели,които са детски психолози ме посъвтваха,че е по-добре така,защото в противен случай може отсега още преди да е тръгнал на училище да намрази учението..Дълга тема и всеки с мнението си по нея..Ронка,искрено ти завиждам,че Емката може да научи езика на място,тъй като това е най-добрата школа вместо да седнем с тах и да им набиваме думи в главата.. Mr. Green

# 113
Четох малко по диагонал  Embarassed Тук нямам идея какво ги учат в предучилищната Embarassed Тя е към детската градина и имат някакви занимания там, но далеч не са по цял ден.

Аз знаех да чета и да пиша, и да смятам като тръгнах в 1ви клас и ми беше ужасно скучно. Учителката ме сложи до единственото циганче да седя, като съм знаела толкова да му помагам...Няма такава система ooooh!
Тук поне могат да прескачат класове ако са напред с материала, че иначе това приравняване на децата хич не ми се нрави Naughty

Лошото на тукашната система е, че разпределянето в обикновено училище или гимназия става след 4ти клас. Ако не си завършил гимназия - не можеш да кандидатстваш в университет. Е какво му разбира главата на едно дете на 11г ?!?! Аз в 11 клас реших да уча това, което работя сега ..и пак си нямах идея много какво точно означава  Whistling

# 114
  • някъде
Ронка дано не е нещо сериозно  Praynig Както казва Иси и Алекс някой път толкова се е заблеял, че не ме чува какво му говоря Crazy

А какъв е този инат в това моето дете, хора??? Не знам вече как да се разбера с нея?!
 .....Къде бъркам, какво правя не знам, знам, че на моменти съм безсилна.
Все едно аз съм го писала- на моменти наистина имам чувството че се провалям като родител, че не мога да отстоявам моето си и да го науча да е човек....преди малко как виках, чак сърцето ми се разлупа от яд- отишъл при дядо си и постоянно- глупакоо, тъпакооо...а аз чистех с прахосмукачка..като я изключих и като отидох оттам, направо го грабнах за крачолите и в коридора, навиках го едно хубаво, той реве, аз крещя, че ще му разбия устата ако го чуя още веднъж, че няма да търпя такъв простак вкъщи.... наистина не издържам понякога, защото той отдавна говори така на дядо си и колкото и да съм се карала продължава... Tired

Онзи ден протегна ръка пред мен и ми вика- Говори ми на ръката   ooooh!
Научихме се и на Ебаси майката, говно и тем подобни ooooh!

Лелееее Ивка ти професор ли ще го правиш Цецко Crazy Наистина са малки, но пък има деца, на които им е интересно и бързо схващат....моя няма нерви да седи и да го уча на нещо, много е припрян, няма търпение, бързо се дразни и ядосва...докато на градината не е така.....има време да учи, неграмотен няма да остане /надявам се Mr. Green/
Нанни браво за градината, дано му хареса, в което не се съмнявам Hug
Тиция  Hug
Арлина, Рени  Rolling Eyes Hug

Температурата я овладяхме, сега пък сме със сополи, аман вече и от вируси и от всичко...пфуууу ooooh!
А какъв бъзльо е моя син  ooooh! орева квартала, че трябва да му капвам капки- досега винаги съм го чакала да заспи и тогава съм капвала, но е време да се научи вече...иначе лекарства пие, но капките...

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 00:08 от Д и д и

# 115
  • София
Рони, дано не е нищо сериозно с ушенцето на Ема  Hug.
Колкото до сцените, които описваш, какво да ти кажа  newsm78. И Яна иска да е равноправна, щом мога да я плясна, и тя иска да може. Но аз съм по-твърдичка, когато ми се качи на главата, казвам й, че е наказана и аз отвеждам в другата стая (ако трябва и насила) - не там, където са й играчките, а в спалнята. Стои там, дори ако пищи и виси на бравата  Naughty. Обикновено няколко минутки са й достатъчни да й се избие ината и да се успокои, после сядам и обяснявам защо е била наказана. Малко е авторитарно, но й обяснявам, че като съм й майка и се грижа за нея, се налага да ме слуша, както аз съм слушала моите родители, като съм била малка. След такова наказание, ако знаеш колко е послушна цял ден, а и странно, но има прилив на любов към мен - знае защо съм се държала така и някакси го приема за правилно.

Ели, пробвах теста, чудейки се дали ще се обърка, но не: подреди 5 фулмастера вертикално като оградка, 5 хоризонтално като змия (тъкмо преговорихме какво е вертикално и хоризонтално), като я попитах кои са повече, каза, че трябва да ги преброи, преброи ги (два пъти за всеки случай) и каза, че са по равно  Simple Smile.

Колкото до ученето, то да не излезе, че ме тресат някакви болни амбиции и затова Яна вече чете  ooooh!. Аз досега нищо не съм я накарала насила, просто показвам във формата на игра нещо, ако й е интересно - ОК, ако не - отпада. Например тази игра, в която правехме "букварче" на Word - да пише сама дума и после да слагам картинка под нея, ми тя наду на баща си главата, да му покаже какво сме правили и после да правят и с него. Това й се удава, това правим. Виж, пробвахме детско пиано, хармоника - загуби интерес. Физическите умения също не са й силата, не може например да се справи със скутера и не ще. Сега съм решила да я запиша на пеене, има някакви хорове тука в Двореца на децата, ако й хареса - ще ходи, ако не - няма.

# 116
  • София
Аааа не така, какви болни амбиции ми преписвате  Stop
Това учат в градината, това учим и у нас, когато отсъстваме, защото после цялата група напред, а той назад, не е добре нито за него, нито за госпожата, която докато другите играят тя трябва да седне с него и да учат пропуснатото.
По добре да си учи вкъщи, когато е на градина не учим вкъщи.
И не се е преучил чак толкова, пише 10 минути и после играе часове, преди да се навие да седне да учи пак. А пък и не смятам, че малко усилие от негова страна ще му навреди. По скоро искам, да се научи на труд и да си изпълнява задълженията, а това включва и учене.
На него най-забавно му е да преразказва. Снощти даже ми се разсърди, че не сме си свършили преразказа, щото беше нова приказка, която не знаеше.
Много се гордее също, като си написал, каквото съм му заръчала.
Затова не мисля, че го карам насила.

Нашите госпожи не оставят сами децата. Имат регламентирана почивка мисля, че е 1 час, когато децата спят, но тогава лелката е при тях, сами не ги оставят. Много са отговорни и много бдят над децата ни, поне в нашата градинка.

Не се тръшка Цецо, може да спори с мен, но не се тръшка, одавна е разбрал, че не минава номера. А това за нещо сладичко преди вечеря се повтаря всяка вечер. Особено след градина, те там не ядат много сладички неща и явно точно това му се яде, но той както не иска да яде по принцип, дам ли да хапне някакъв десерт преди вечеря, задължително пропуска яденето след това. Затова се понасилва да си хапне манджичката, та да може след това да си хапне и десерта.

Дават го -10 градуса в събота и неделя, чудим се дали е студено за Цеци, да го водим на ски  newsm78

# 117
Рони,Дидито,това не е инат,това е характер,и когато има гости детето не иска да бъде командвано иска да покаже че и то е голямо,Юл е същата- особено като има някой друг на гости или ние сме,но това не е лошо,понякога не трябва да им се налагаме толкова Rolling Eyes като иска десерт да яде,после няма да получи основното или пък ще хапне по- късно или по- малко, но ще яде и супа щом е решила десерт,нещо такова като е решило да предприеме една крачка после да си носи последствията.

Бетта, тя твоята Яна е напред какво я пробваш,тя е за 4 група според мен Simple Smile И Юл ги брои и каза че са по равно вчера,ама вече съм го правила и се сети....

Рони как върви курса,там нали не си с децата поне? newsm78

Абе децата са ни прекрасни,слушат,учат, рано е да мислим за провалено родителство, само да са ни здрави и да имаме повече нерви и спокойствие, и ние да си почиваме понякога за да имаме сили за тях  Flutter

# 118
Бетта ,към коя фирма се насочи?Аз сега открих брошурата на Cryo Save  ,колко ще плащате ако не е тайна и ми е интересно веднъж ли се плаща или всеки месец до 20 години примерно, нещо като абонамент или е еднократно?Незнам как се довери?  newsm78

Сега си направих един експеримент кекс със пудингов крем  ooooh! дали ще стане нещо незнам ooooh!с Юл го забъркахме буламача, вместо да седи и да зяпа детски, я уча да готви,то и е интересно бърка бута се тя да прави всичко Mr. Green

# 119
  • София
Ели, насочихме се към Future Health, английска банка за клетки, работят в България с посредник МЦ Афродита. Цените са подобни на тези на Cryo Save, 4000 лв за вземане на кръв от пъпна връв; 5200 лв, ако се запази и парче от пъпна връв (тепърва се разработвали приложения за това). Ние избрахме втория вариант. Сумата е за 20г. напред, не се плаща повече нищо. При българските банки плащаш за три години почти същата сума и после се плаща година за година абонамент. На Крио Сейв цените са съответно 4200 и 5200лв. Предимство на Крио Сейв, е че клетките се пазят на две съвсем различни места. За сметка на това пробите са само две, докато в нашия случай пробите са повече, пазят се в някакви ламинирани торбички, които позволяват многократно ползване, например за тест за съвместимост не се налага да се размрази цялото количество, а може да вземе малка част. Но да не се налага да се ползват  Praynig.

Браво за кекса, хубаво е да се учат децата да помагат, но аз нямам нерви да чистя после. Но мъжът ми си прави такива експерименти, правят кексове разни и си чистят после, аз през това време гледам да не влизам, че изпадам в потрес  Simple Smile.

Колкото до десерта преди ядене, аз хич не се държа да го яде след другото ядене. Да яде, когато иска, без това рядко иска нещо. Понякога яде десерта и основното ядене заедно, обича да си редува слядко и солено  Laughing. Обикновено хич и не яде десерт, може след час и нещо да си поиска, като й спадне коремчето след яденето. Когато иска, тогава да яде, само мразя, като не е яла достатъчно на вечеря,  да се сети в леглото, че е гладна, след като сме мили зъби и т.н. Тогава не давам, казвам й да е яла, пий вода и заспивай  Naughty.

Общи условия

Активация на акаунт