Юли 2006-98

• 36 727
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
# 91
  • През девет земи в десета
Цитат
Парламентът даде две години гратисен период на общините да осигурят среда за обучение, съобразена с възрастовите особености на децата. В този период няма да има и санкции за родителите, които не изпращат децата си на задължителна предучилищна подготовка.

Ако някой още не е разбрал,нас не ни засяга задължителната предучилищна от 5 години,тъй като попадаме в 2-годишния гратисен период,егати кефа Laughing

Иначе училището в което ходи племенника на предучилищна приема и деца на 5 години,като дори в момента групата (класа) е смесена и има деца на 5 и 6 години. За отсъствията им искат извинителна бележка,дори само за един ден,но няма проблеми ако се наложи детето да го няма месец.В момента примерно зълва ми ходи и записва какво са учили и тя се занимава с него за да не изпуска материал.

Що се отнася до детските градини аз съм от хората,които не ги одобряват на първо място и на второ,  тъй като разполагам  с баби-гледачки 2бр. Laughing,не смятам да заемаме с Цвети мястото на някое детенце, чийто родители нямат помощници и нямат възможност единия да не работи за да си го гледат у дома.

Та значи като стане време за предучилищна,демек Цвети навърши 6 години или ще я запиша в училището където ходи племенника,учителката им е прекрасен човек и педагог или евентуално за да спестим ранното ставане може да направя компромис и да ходи в близката градина до обяд,а аз ще разчитам на Гого и Вал да я прибират и дори да я водят.Друго на което се надявам е да направят предучилищна група в училището до нас,но доколкото разбрах са опитвали и не е имало желаещи.

То моЙто дете,не иска да ходи на градина,водила съм я там да взимаме на приятелката ми детето,не е очарована, въпреки че градината е след основен ремонт,а за предучилищната група има чисто нова сграда,която откриха тази година.И щом не иска да ходи имаме уговорка,всеки ден пишем по две странички цифрички или буквички и смятам докато стане време за предучилищна да се е научила да чете и пише Laughing Рисуваме,учим песнички,четем приказки,какво му трябва на едно дете.
Много мразя да завися от нещо и някой или да ми го налагат насила,още повече пък когато ми се струва глупаво, неподходящо или неуместно.Нали сме цъфнали и вързали и места в градините има та тръгнали първо закон да приемат,как да социализират 5 годишните без да мислят,че няма къде.Нека първо всичко останало, начело със здравеопазването да ни стане европейско,пък тогава да гледаме и за другите неща оттам. Защото в една Франция,Рони ще каже как е, като отидеш на доктор и ти дадат рецепта,ако си здравно осигурен,не плащаш лекарствата или ако са много скъпи,само малък процент от тях.А тук..........ако се стигне до болница,не е ясно дали няма да излезеш оттам с краката напред.

Мисля,че не ѝ липсва детска компания,имам доста приятелки с деца на нейната възраст и рядко се случва да нямаме гости с дечица поне 2 пъти седмично.Отделно с племенника и кака ѝ и батко ѝ,определено не скучае.

Нанни,нищо не ти пречи да пробваш с Данката месец-два в градината,може да му хареса,може да не боледува,може да случите на учител и да му е интересно при децата.Ако не се получи ОК, ще си го оставиш у дома,не мога да разбера защо те притеснява предучилищната.Училището е срещу вас Wink ,ще си я изкара там,ако не се получи в детската.Още повече...........ти си педагог,дълбоко се съмнявам точно твоето дете да остане не научено Peace

Иска,споко,малкия дявол е бил,дишай дълбоко и не го мисли.Моя син също на около 3-4 години беше,падна от тротоара под гумите на една кола,която се движеше в насрещното и заради това не очаквахме да дойде от там. Но някак се случи така,че падна между предните и задните колела,но целият се мушна под колата, добре че човека караше бавно и веднага наби спирачки.А мъж ми , не знам как направо не уби шофьора тогава ooooh!

Аз на децата (големите) за грипа съм взела да пият профилактично Ремантадин, Витамин Ц + цинк с удължено освобождаване и на масата друго може да няма,но винаги има купа с плодове. Цвети набляга на плодовете,мултивитамините и пълноценното хранене.

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 01:09 от ☼ Зла Гад-Пиги® ☼

# 92
Пиги, не ме притеснява дали ще е научен, това ми е най-малкия проблем. Просто ще се наложи да  преболедувам всекидевната ни, може би и целодневна раздяла, с която хич не съм свикнала, а повечето от вас вече са забравили, като трепет и чувство. Това ми е тревогата - как ще се чувства, познавам когато се стеснява, че ако не го предразположи някой ще се свие още повече. Но ще опитаме де, може пък наистина ефектът да е обратен и към добро, да се отпусне, да намери добри другарчета и приятел в очите на педагога до него. Постоянно го уча да споделя, да си казва, когато нещо го тревожи, но усети ли пропаст между него и човека насреща става такъв инат, че само си вреди с това.
Документите ги събрахме, чакам само една служ. бележка и ще ходим до градината. Пък ако работата не потръгне, наистина ще кара предучилищна, където има места догодина, ще го взимаме  с Кикича наобяд и така. Сега го настройвам положително за градината и определено виждам желание за ходене. И нали говорим с баща му за документи, все ни пита:" Днес ли ще тръгвам?"

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 00:21 от Nanny

# 93
  • somewhere over the rainbow
Нани, ама все едно Даяна описваш ooooh! Но ето пък -госпожите я хвалят, че е много послушна, дейна в учебния процес и умна /последното е по майчина линия Mr. Green/. А и казва, че й харесва.
Тези твоите притеснения няма как да се избегнат, всички сме ги имали. Но ето - минали, забравени. Може пък Дани добре да се впише там, знае ли човек. Ти си длъжна да пробваш, ако не стане, здраве.

# 94
На мен ми мина Whistling като на куче  Crossing ArmsАма ще се ходи на профилактика де

Пиги,понеже казваш че Нанни е педагог и няма да остане ненаучено детето,ама да ти кажа то на обущаря челядта ходи боса, няма ненаучило се да чете и пише дете, разбира се, ама детството свършва бързо, още в 1 клас им дават такъв зор че ми се реве за мен чак Whistling но в къщи не иска да и обяснявам,нито да и държа ръката да пише- инат бре,а аз си спомням баба ми ми държеше ръката да правя ченгелчета,сега нещат ,драска рисува няма търпение да и обясня ooooh!  Thinking Thinking

Пиги тогава кога е задължително чак 2012 година ли? newsm78 и то май края newsm78

# 95
Мдам, има значение дали мама обяснява или учител.
Дани пък все ръката ми иска, да не би да сбърка случайно и като му кажа сам да опита, ми отговаря, че не може. А може, но знае, че няма да е идеално и се отказва. Като ви казвам, че е плах /или пък ще е префекционист/  ooooh!... затова и го поощрявам постоянно. Пиша 6-ци, знаменца, лепенки му лепя и е много горд, когато ги  получи.
Е, не, че и не пише, рисува, оцветява, говоря за новите, наглед сложни за него нещица, като например цифите 5 или 2.

Нан, говори ми, говори ми, имам нужда! Hug

Да си допиша, че Кико се беше пробудил.
Ренито, какво каза хомеопатката?
Ронка, Криско още ли суче?
Да ви кажа за моя цокльо. Два дни подред ми лекуваха с Дани една рана /точица/. То беше мазане с вода, слагане на кърпи, памуци, голямо вживяване падна. И вчера вечерта му викам:" Сега ще спинкаш цяла нощ и няма да будиш циците, защото едно твое зъбче така ги е ухапало, че има голяма рана. Сега ги боли и трябва да почиват". Нощес, като се пробуди му казах същото и отново заспа, цокна малко чак в 6ч. На сутринта като заобяснява кое зъбче е виновника. Laughing А дано хване декиш тая история. Tired

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 16:04 от Nanny

# 96
  • През девет земи в десета
Ели,предполагам,че за набор 2007 или 2008 ще важи,не съм се задълбочавала толкова да го мисля,важното е,че нас не ни засяга Laughing

Цитат
Мдам, има значение дали мама обяснява................
да,да,зависи мама какъв е ДЗВЕР Joy

Махам се,имам проблем с принтера  #Cussing out ,да притесня на Нанни мъжа и Confused да видим спеца какво ще каже.

# 97
  • София
Иси, Пиги, много страшни неща разказвате, дано на никого не се случва такова преживяване  Praynig Hug!

Ели, аз мисля, че от аспирина ти се случила тази случка, аз съм имала подобен случай, бях болна и бях пила упсарин или фервекс, не си спомням кое от двете, но така ми се изля, че трябваше да се прибирам от работа спешно  Rolling Eyes. А и сега покрай тия твои изпити и недоспиване, сигурно си се поуморила.

Нани, много го изживяваш, ще мине и ще замине този момент. Само си те представям един ден, когато започне тинейджърския период, как ще се забавляваш на сегашните си притеснения  Wink. Ами ако замине да учи в чужбина един ден, ето племенницата на мъжа ми е в Америка от тази година, учи в някакъв университет, прибра се за Коледа за няколко дни и айде пак обратно.
Яна също не иска да прави някои неща, когато не може да ги направи перфектно, казва "ти го направи". Хубаво е, когато е направила нещо друго сама, получила е самочувствие и е горда от себе си, да се използва момента и да й се предложи да направи и другото, което не е искала преди - тогава става понякога. Или пък просто му даваш време на детето, като му узрее в главата, то си го прави по-нататък.

Яна е на градина от вчера, а на мен ми е съвестно, имам чувството, че съм се отървала от нея  Embarassed. Но уж идеята е да свърша някои неща, които не мога, ако я гледам. Ето вчера отидохме и подписахме договора с една банка за стволови клетки, сдобих се с комплект за взимане на клетки, който трябва да нося при раждането. Трябва да ида на зъболекар, да избера някои неща за бебето, едно основно почистване съм планирала, дано да успея да се накарам (а и дано не си направя някоя беля да ускоря нещата).
Нашата градина е частна и също не връща пари, ако детето не ходи, един месец отсъствие са си доста пари на вятъра. Не държат много на бележки от доктора, но ние носим, когато се сетим.
Аз разправям, че съм за градините, но ако не бяхме в частна, където обръщат внимание точно на индивидуалния подход, надали щях да съм толкова "за". Няколкото месеца в държавната ясла направо бяха стресирали Яна и вместо да реве по-малко, тя ревеше все повече с всеки ден. Не ми се разправя пак, но беше кошмар, едната "учителка" беше изкарала на Яна креватчето в коридора, защото не спяла следобяд  ooooh!. Бяхме кандидатствали и за държавна градина, но ми се наложи да тръгна на работа няколко месеца по-рано. За половин година изобщо не бяхме мръднали в класирането, т.е. бяхме се придвижили от позиция 200 на позиция 100 в най-добрия случай. Така че нямаше какво да правим (нямаше пред коя градина да спим, след като въведоха електронното класиране) и така я записахме в частна, за което сега изобщо не съжалявам, дано да имаме възможност да си продължи и нататък в нея  Praynig.

И една смешна случка от Яна. На светофара сме:
- Мамо, защо този човек пресича на червено, не знае ли, че трябва да чака зеленото?
- Не знам, маме, ако има кой да го глоби, няма да пресича така.
- А пък аз като порасна, няма да нарушавам правилата, няма да ме глобяват и ще бъда една богата бабичка  Joy

# 98
  • Варна
Иска  Hug,и аз имах подобно изживявяне със Жасмина,както си вървеше до мен изведнъж излезе на пътя и реши ,че трябва да заобиколи една кола спряла до тротоара ама от страната на платното.Не мога да опиша ужаса ,който изживях.Добре,че човека успя да реагира.
Нани,аз ли съм лоша майка що ли ама хич нямам никакви угризения,че децата ходят на градина. Mr. GreenТо и нямам друга алтернатива .Може би защото свикнаха много бързо от третия ден на ясла и вече бяха по цял ден.Че боледуват ,боледуват.Ама аз не съм ходила на градина ,чак на училище,но без малко да не завърша.Четири пъти съм боледувала от бронхопневмония за една година.В началото ще има един период на адаптация,но после ще улегнат нещата.Давай смело.То детето ще си покаже.Аз съм много доволна.Толкова много песнички и стихчета научиха.

Ели,вземай мерки.

Оф ,така съм изтрещяла с този Ларедут...

# 99
Моят Кристиан продължава да кашля, сополи като реки... Направих чай от корен от джинджифил, но няма кой да го пие.
По-голямото ми притеснение е, че Ема има проблем със слуха! Не чува добре моето дете. Confused В петък ще я водя да я погледнат и, ако се наложи ще ни изпратят при специалист. Аз мисля, че може да е в резултат от последната настинка. Нали нея все в ушите я удря, и ако не е доизлекувано. Дано е това и се размине леко. Толкова много съм притеснена...

Оплаках се и отивам да редя конструктор с дечора.

# 100
Рони дано да грешиш за слуха на Ема.Моите деца когато са разсеяни изобщо не ме чуват. Но пък моя племенник имаше проблеми със слуха и тогава му извадиха третата сливица и нещата се оправиха.
Нани нормално е да имаш страхове,особено когато е първо дете. За Марти много се страхувах . Но страховете ми бяха опровергани. Много му беше хубаво в градината. Но при нас проблема беше боледуването. Той ходеше една седмица и после три в къщи болен. И за това решихме по добре 4 седмици здрав в къщи отколкото три болен и една здрав.   Peace  Но пак всичко си е до дете. За Валери пък много се надявах ,че ще бъде като Марти ,но уви . Той получи стрес още първия ден като си помисли ,че сме го изгубили. След този ден детето ми се промени много. По рано оставаше с удоволствие при майка ми в Карлово сега и не иска и да чуе. Онзи ден с инцидента с колата ,когато се успокоихме го попитах ,защо го направи
(при условие ,че никога не е правил така ,бил е много послушен), той ми отговори ,че си помислил че ни ще тръгнем без него. Надявам се Дани да попадне при добри педагози и да предразположат детето. Ние имахме страхове ,че няма да иска да стои при логопедката ,но не е така той дори ме гонеше от стаята .
Като писах за добри педагози ,Марти един ден ми каза така "Мамо ,защо всички учители не са като госпожа Иванова (учителката му в предучилищна) и учителката му по английски." Попитах го защо точно те? А той ми каза ,че неговата класна,която не знам какво точно иска от него по принцип се държи грубо с него и не веднъж го обвинява несправедливо и той плаче от яд, един ден когато излязоха резултатите от Коледната олимпиада и се оказа ,че Марти е на второ място в училище и 4 в града , тя целия ден се държала много мило с него ,дори специално ходела да го пита дали си е взел закуска. Той като се прибра и ми каза ,че това е бил един много хубав ден и ,защо учителката му не се държи с него така всеки ден ,а само когато показва добри резултати на олимпиадите тези другите две за които споменах винаги били добри с него.  newsm78

# 101
Ронка, как забеляза, откога така? Тя скоро не е имала проблеми с ушетата, нали?
Аман от болести и притеснения, все нещо ще се намери да те човърка отвътре. Дано наистина ако има проблем, то той да е лек и временен, а най-добре е всичко да е само фалшива тревога. Praynig Hug
И моята племенница имаше проблем с едното уше от 3-та сливица, а сестра ми дори не беше забелязала нарушение в слуха, ние също.

Бета, Сузи, сигургно сте прави, че не трябва толкова да се тревожа, но аз съм си такава, а става ли дума и за децата ми, всичко се умножава х2.
Та да ви кажа, че няма и да има време да свикнем с мисълта, че ще е ученик. Днес отидохме да го запишем, градината е супер, във фоайето ни посрещна портиер, отиде да уведоми директорката, че сме там, след което ни каза да си изтръскаме ботушите от снега и кишата и да заповядаме... по принцип се влизало само с калцуни. Shocked Директорката беше любезна и търпеливо ни обясни всичко, както и факта, че Дани най-късно до месец трябва да е на детска. Това било заради все още незапълнените групи/нали е нова градината/. Попитах ако този месец се разболее и ги уведомим затова, дали ще ни пазят мястото, отговорът беше - не, защото все още сме нямали никакви отношения с градината и ще бъде отписан от регистрите. Дори едно дете се наложило заради този парадокс да отиде с бронхо-пневмония за 1-2 дни на градина. Rolling Eyes Не разбрах, след известно лечение или все още заразно...но при всички случай не е редно. Имаме право на 30 дни отсъствия по домашни причини, след което ако се наложи да отсъства и няма бешежка, просто не се приспада от таксата, а си остава на месец 60лв. Иначе има едни 30лв., които се дават ходил-не ходил на градина. И така, сега трябва да мисля за изследвания и то баш в грипната епидемия, най-вероятно ще изчакаме 1-2 седмици. Нали излизат за 3-4 дни? Незнам и какви дрешки да му набавя, че вкъщи си седи с боди под блузките....там определено е доста топличко. А базата е повече от прекрасна, абе новото си е ново. Имаше огромна, богато украсена елха на входа, никаква глъч не се чуваше от групите, само един акордеон отекваше. До тук добре, дано и така да продължи. Много ви занимавам с моите грижи, извинявайте! Hug

# 102
  • София
Сутринта още писах и тъкмо да публукувам и се счупи нещо и после ме домързя.
Та писах, че аз съм мама ДЗВЕР  bowuu
Давам домашни и вечер проверявам и изпитвам  Wink
Преразкази, писане на цифри, оцветяване, смятане.
Вчера вечерта Цеци ми преразказва една приказка, ама тя дълга, накрая вече чак устата започна, да му пресъхва, ама аз му викам пии малко вода и да я завършиш, то детето вика- абе мамо, малко остана, нали знаеш, как свършва тази приказка  Laughing
Не може, да не учи вскъщи, че майтап ама си имат учене в градината и не трябва, да изостава, после му е трудно.
Но пък буквите не иска да ги учи. Ама ще го понатисна и за тях, има време, в градината не ги пишат още тях и затова там съм дала лабаво  Wink

Нани, къде я тази хубава градина. Пробвай, наистина може на детенце, да му хареса, те сега обичат разнообразието и нови приятелчета.

Ронка, дано не е сериозно проблема с ушето  Praynig

Моето чаве, ако върви добре с ученето, не изостава от децата в групата ще го пусна в преучилищна наесен. Той иначе ще ми се сърди, ако го оставя в градината, щото малката група били бебета  ooooh! а те са колкото него  Laughing

П.п. на Цеци кашлицата му отшумя, но от вчера пак му се запуши нослето, тъкмо беше се оправило. Охххх

# 103
Цитат на: Ivka
Нани, къде я тази хубава градина
Да ти кажа и аз незнаех, че я има, може би затова и свободни места още седят незапълнени. Хората не я зная. Аз просто видях в сайта, че само там имаше 10 свободни места, разгледахме на картата, че е в съседния микрорайон и я избрах, като 1-во желание. Май уцелихме кьоравото.
Ооо, ще я снимам, като тръгне, но май само отвън ще ми позволят.
На бюрото на директорката имаше и разни молби за работа, мернах , че пише "бакалавър", та сигурно и персонал набират, ама нали си имам още една грижа вкъщи, всяко нещо по реда си.

Рано ни е да сме Дзверове, ще им убием хатъра за учене.  Laughing Аз така увъртам нещата, че да е под формата на игра, а не просто :"Пиши!"
Например онзи ден му дадох теста с различните геом. ф-ри, от които трябва да дорисува рисунка. Казах му, че един художник вече ги е бил нарисувал, но заваляло дъжд и измил боичките. Останали само фигурките. Какво ли е бил нарисувал? И такива разни, а и определено ще се старае повече, защото и интересът е по-голям.

# 104
По БНТ WORLD  в предаването (България днес) дават за живота на село и града,къде е по-добре.....едни дечица снимаха -чакат в 7 без 15 автобуса и пътуват всеки ден за училище 15 км отиване и 15 км връщане......30 км на ден път ooooh!,то им се спи, навън тъмно, студено, минава автобуса по селата подред събира децата  и на една спирка се качиха две дечица за детска градина да отиват ,репортерката го пита едното на колко годинки е -на 3 и ревна горкото, отива само на градинка,с тези делегирани бюджети децата как пътуват ooooh!,в едно друго село няма автобуси пък до там,няма магазин и хората се радват че идвал бус 3 пъти в седмицата с провизии.... ooooh! ooooh! ooooh!

Нанни, да всичко трябва да е под формата на игра  Heart Eyes Grinning Hug Peace

че майтап ама си имат учене в градината и не трябва, да изостава, после му е трудно.

Определено не седят само Naughty както много хора си мислят,масово хората  незнаят какво става в ДГ,всички си мислят че тез учителки там си чешат .... и нищо не правят с децата.
 А са им такива програмите че горко им на децата ooooh! кое разбрали обаче и кое не- е друг въпрос, защото всичко се поднася под формата на игра,само по БГ език са толкова ядра то да знаят гласни,съгласни,срички ,изречения,прости сложни със съюзи,съставя повествователен текст,описателен по картина, по играчка,единствено ,мн число, хиляди неща се учат,всичко  ooooh! поне в 1 клас  им е лесно че там направо четат вече ooooh! ,но както съм ви и казвала де- учителките  в 1 клас се карат на деца които знаят буквите и бързат,там ги взимат под ред и четат думи не със всички букви и е мазалоооо ooooh! ooooh! ooooh!

Една задача по математика ще ви кажа после да видим дали ще се справят децата,Юл се обърка първоначално ooooh! и цяла група в Дг като им я зададе нашата асистентка  и те се объркаха,за 2 група е  Peace

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 17:42 от Eli83

Общи условия

Активация на акаунт