терминът ми е след 6 дни , а аз незнам какво да очаквам

• 11 692
  • 69
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Здравейте,
 никъде не намерих това което ме интересува и за това пиша тази тема.Термина ми е след 6 дни, ще раждам в Окръжна болница (пазарджишко шосе) и наистина съм много изплашена.Навсякъде чета разни статийки преписани от книги и прочие , а ми се иска да знам точно какво ще се случва с мен още от самото тръгване за болницата до изписването ми , особено щом ще трябва да съм съвсем сама през цялото това време , без таткото да може да държи ръката ми когато съм уплашена ...ще съм благодарна ако не ми спестявате нищо (кръв,болки , гадно отношение в болницата и т.н.)

# 1
Здрасти! Първо се успокой! Какво да очакваш- ами всеки случай е индивидуален. Това което си чела, слушала и тн. са за други хора, нищо не е задължително да се случи и при теб. Първо може  да родиш преди, а може и след термина. Не мисли че щом е казана тази дата тогава непременно и бебчо ще иска да излезе, в което няма нищо лошо. Каката я родих след термина, малката преди. С каката започнаха контракции без да ми изтекат водите, а с бебката усетих че се подмокрям и часове след това нямаше болка. Каквото и от двете да стане, тръгваш към болницата. Ако са водите веднага, ако са контракции като станат на 5 минути. Споко, няма да объркаш, болката е регулярна и корема се втвърдява и прилича като идване на цикъл в началото. Като отидеш в болницата ще те приемат в приемен кабинет, ще те прегледат и ще попълнят документи. Ще те качат в една зала където има магаре за да ти направят клизма и да те обръснат ако не си. Ако си с изтекли води без контракции и разкритие ще те настанят да лежиш в някоя свободна стая (при мен беше в патологична, но не за нещо, а просто там имаше места) Може да те сложат на запис на тонове, в предродилна. Връзват ти корема (не боли) с едни колани и слагат хм едно такова като за ЕКГ. Ще те прегледат на видеозон да преценят колко е голямо бебето и дали може да мине през таза. И когато вече имаш контракции на 3 минути и разкритие ще те сложат на едно легло в предродилна. Там ще чакаш да получиш пълно разкритие и да започнат напъните, които приличат на позиви за ходене по голяма нужда. Тогава ще ти кажат да напъваш все едно имаш запек. Напъва се когато започва контракция, те ти казват до кога поемаш дъх и даваш пак. Трябва три пъти в рамките на една контракция. Когато излезе бебето ще те натиснат да излезе плацентата, която е останала, ако имаш нужда ще ти сложат 1-2 шева с местна упойка, ще те измият и ще те сложат на носилка да лежиш 2 часа под наблюдение. Там не трябва да спиш, можеш да се обадиш на който искаш и накрая ще те сложат на легло в някоя стая за след раждане. При мен така бяха нещата. Болеше, но щом съм се навила втори път, значи все пак не е толкова страшно. Имаше майки, които изобщо не ги беше боляло и бяха родили много бързо, така ме не се настройвай за страхотии. Екипа и в двата случая бяха много мили и търпеливи, не се плаши. Не очаквай разни страхотии, които може никога да не се случат!
Стискам палци за леко раждане и разкажи после как е минало!

# 2
ДА не трябва да слушаш другите и аз бях изплашена, но уви нищо съществено....само че аз бях секцио....мога да кажа че контракциите не можеш да ги сбъркаш те са болезнени и пресвиващи наподобяващи менстроалните болки....просто ги засичаш когато станат на 5 мин тези пресвивания се приготвяш и потегляш ако случайно не са ти изтекли водите или не ти е паднала тапата ....Когато отидеш в болницата ще те приемат и само ще искаш да свърши вссичко по бързо...подготовката не е кой знае колко кофти...клизми и така на татък... Laughing

# 3
Здравей, бъдещо майче. Успокой се и хич не се страхувай. Мисли положително и тръгвай към болницата с багажчето под ръка и нужните документи. Това е твоя момент, твоето преживяване, твоето чувство, твоята емоция. Всяка мама го преживява по собствен, уникален начин. Бъди спокойна, около теб все ще има други майчета, най-вероятно в предродилната зала, акушерка... доктора ще се мярка от време на време. Имаш ли нужда да говориш с някого за евентуалните си притеснения, не ми се вярва да те оставят и да не ти обръщат внимание. Поне от сърце ти пожелавам да не попадаш на дебили. Нещата се случват поостепенно, така че не подценявай организма си, той ще се справи перфектно, стига да си спокойна. Болката ще се засилсва постепенно, ще имаш време да свикнеш с нея, не е страшно..мисли за бебчето си, за гласчето му като проплаче, за щастието да го гушнеш и успокоиш. Аз като тръгнах да раждам..незнам бях като дрогирана, радостна, весела, успокояваща панирания татко, уверена че всичко ще е наред, макар че раждах 1 месец по-рано, изтекоха ми водите и какво да се прави.. слава богу всичко беше както трябва. Така че пак ти казвам ..природата си знае работата. Само да не те засилят на система от самото начало. Не позволявай, поизчакай у дома да ти започнат болките или в боницата ако може и на по-голямо разкритие да те включват. Тогава ще имаш време да свикнеш с болката и няма да ти е стресиращо. Успех и само положителни мисли.

# 4
  • Пловдив
А самото разкритие болезнено ли е , т.е като разкъсване или ? и на някой правили ли са му епизиотомия, слушам че често се налага  Shocked

# 5
Здравей! Разкритието ще дойде с болката, която съпътства контракциите. Няма да усетиш мигновено някакво разкъсване примерно. На мен ми правиха епизиотомия, но бях с епидурална упойка накрая и не усетих болка, когато ме шиха. Нека споделят майките, които са раждали без упойка. Живот и здраве, ако пак раждам, мисля да е без упойка... Успех ти желая и живо и здраво бебче на финала!

# 6
  • Пловдив
Здравей! Разкритието ще дойде с болката, която съпътства контракциите. Няма да усетиш мигновено някакво разкъсване примерно. На мен ми правиха епизиотомия, но бях с епидурална упойка накрая и не усетих болка, когато ме шиха. Нека споделят майките, които са раждали без упойка. Живот и здраве, ако пак раждам, мисля да е без упойка... Успех ти желая и живо и здраво бебче на финала!

а епидуралната упойка трябва да си я поискам и да си я заплатя предполагам

# 7
Дишай спокойни, нищо страшно няма. Аз раждах без упойка, имам и епизиотомия и доста шевове, нищо не ме е боляло, само контракциите (като силни менструални болки са) търпи се, родих за 3 часа от изтичането на водите до проплакването на бебето. Като ми изтекоха водите бях на имен ден, добре че стигнах на време в болницата  Mr. Green
Има една тема тук, "Смешно ли е раждането?" прочети я ще ти подейства много положително.

# 8
  • София
Аз раждах нормално и без упойка, наистина боли, но не е чак толкова страшно - издържа се.  Моят съвет е да спреш да четеш истории за раждане, защото при всеки е различно, аз също се притеснявах за отношението на персонала, защото бях без избор на екип, но останах приятно изненадана - всички бяха усмихнати, готови да помогнат и не спряха да се шегуват до края Simple Smile
Пожелавам ти леко раждане   bouquet

# 9
Ако решиш да раждаш с упойка, трябва да предупредиш лекаря, тъй като се бие при определено разкритие. На мен,  въпреки, че бях с избор на екип, ми я бих твърде късно и това ми попречи на самото раждане след разкритието. Настрой се  позитивно и както са ти писали момичетата, не е страшно без упойка явно!  Simple Smile

# 10
Успокой се и мисли положително. Леко раждане ти желая!

# 11
   Всичките болки си заслужават! Само като видиш мъничетоти се забравя всичко! Наистина боли, но се издържа. Аз докато бяхв предродилна имаше и от малцинството и през повечето време се смях с техните бисери.
  Аз първо бях в Патологията(защото преносвах). Свалиха ме в Родилно без грам контракции и ми пуснаха система с Окситоцин. Бях прегледа и слушаха тоновете на бебето. През повечето време се разхождах. В един момент ми изтекоха водите и контракциите зачестиха и болката се засили. При мене в последствие се наложи секцио, защото плодът беше много едър(роди се 5160гр., 56см.) Иначе вече имах и напъни, но за мое съжаление не успях да родя нормално.
  Аз също бях без избор на екип, но отношението беше много добро.
  Желая ти леко и бързо раждане!!!

# 12
Виж, наистина е трудно да се предвиди как ще протече при теб. На мен ми бяха полезни следните съвети (от една книга и от акушерката ми), които никой друг не ми даде (ако вече си ги чувала някъде, още по-добре): Ако не си сигурна дали раждането започва (но не са ти изтекли водите!), вземи една топла вана (и душ става). Тялото се отпуска, ако ще раждаш, контракциите зачестяват, ако не - спират. Това е съвет от моята акушерка и съм го изпробвала и в двата случая. Когато вече си сигурна, съсредоточи се върху себе си. Само ти си важна и бебето, даже таткото или някой професор наоколо не са толкова важни. Не е необходимо да го казваш на някой, но ти си го знай и слушай тялото си. Обуй си топли чорапи, ако ти е студено, контракциите се разреждат и са по-болезнени. Не мисли за контракциите като за болка, не се стягай, мисли, че всяка силна контракция те приближава към срещата ти с бебето. Ще дойде и един момент, когато ще ти писне и ще решиш, че искаш да си ходиш. Това означава само едно - че ти остава съвсем малко и скоро ще гушнеш детенцето си!
Надявам се да не е късно за съвети. Успех и пиши как е минало!

# 13
  • Пловдив
Виж, наистина е трудно да се предвиди как ще протече при теб. На мен ми бяха полезни следните съвети (от една книга и от акушерката ми), които никой друг не ми даде (ако вече си ги чувала някъде, още по-добре): Ако не си сигурна дали раждането започва (но не са ти изтекли водите!), вземи една топла вана (и душ става). Тялото се отпуска, ако ще раждаш, контракциите зачестяват, ако не - спират. Това е съвет от моята акушерка и съм го изпробвала и в двата случая. Когато вече си сигурна, съсредоточи се върху себе си. Само ти си важна и бебето, даже таткото или някой професор наоколо не са толкова важни. Не е необходимо да го казваш на някой, но ти си го знай и слушай тялото си. Обуй си топли чорапи, ако ти е студено, контракциите се разреждат и са по-болезнени. Не мисли за контракциите като за болка, не се стягай, мисли, че всяка силна контракция те приближава към срещата ти с бебето. Ще дойде и един момент, когато ще ти писне и ще решиш, че искаш да си ходиш. Това означава само едно - че ти остава съвсем малко и скоро ще гушнеш детенцето си!
Надявам се да не е късно за съвети. Успех и пиши как е минало!

мерси , топлия душ сигурно ще ме отпусне , дано ми изтекат водите в нас докато съм само с таткото , че иначе ще има много ''помагачи'' от който и топъл душ няма да помогне като ме нервират Grinning

# 14
  • София; Дружбето
renxy ти е обяснила какво те очаква Simple Smile
В приемния кабинет може да те прегледат между другото, мен ме гледаха на ехограф след приемането, после - запис на тоновете. След това ми направиха клизма и ме пратиха да се разхождам по коридора до достигане на определеното за предродилна разкритие. Там ми сложиха система с окситоцин и пак ме вързаха на машинката за тонове. Важното е да си спокойна, да слушаш лекарите и да мислиш само, че след няколко часа ще си гушнеш бебето - много стимулира. Всяка болка се забравя на секундата. Мен ме боля и си поисках епидурална, след нея всичко беше розово Grinning Епизиото не разбрах кога са ми го направили, нито шевовете съм ги усетила. Слушах лекаря когато ми казваше да напъвам и напъвах. Ако усетиш, че почваш да се пулиш, значи не напъвах ефикасно. Тогава поемаш на ново дъх и пак напъваш Grinning Ще има достатъчно хора, които ще ти казват какво точно да правиш, така че няма как да сбъркаш Wink
Леко раждане ти желая и да се похвалиш после Wink

Общи условия

Активация на акаунт