Работа без почивка-нормално ли е?

• 8 728
  • 74
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Първо - е ненормално, второ - е незаконно, трето - така е в цялата страна Tired Трудово законодателства и хранителен магазин са взаимно изклю4ващи се понятия Sad В провинцията е най-големият кошмар, защото никой не смее да се опла4е, за да не остане без работа, за мястото му 4акат от 20 жени...Не 8, за 13 4асов работен ден знам, без по4ивка! Така наре4ените "целодневки" през уикенда. Работят като луди, всеки месец им удържат пари под разли4ен предтекст - ревизия имало, не им излезли парите, твърде много плик4ета били изхабили/!!!/, кражби имало/ ми сложете си камери бе, идиоти!/. И накрая им плащат по 200 лева на жените. Ей това е положението!
В България няма по-голям ад от това да си жена без образование в малък град и работиш за другиго. Ад!

# 16
Да, различни понятия са. Минималните осигурителни прагове се определят в закона за бюджета на ДОО. В КСО пък пише следното:

Цитат
Чл. 6. ...
(2) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се определят:
3. основните икономически дейности и квалификационни групи професии, за които се въвежда минимален месечен размер на осигурителния доход за календарната година по дейности и групи професии, както и минималния осигурителен доход за тях.
(3)Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7, 8 и 9 се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3, а за лицата, за които не е определен минимален осигурителен доход - минималната месечна работна заплата за страната и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход

Т.е. осигуровките се внасят върху по-голямата от сумите на полученото възнаграждение и минималния осигурителен доход за съответната професия и икономическа дейност.

Благодаря  Peace

# 17
Работя в супермаркет в провинцията. Много дълго чаках да си намеря работа и с радост и много ентусиазъм почнах. Какво се оказа обаче-за 350 лв чиста заплата те карат да работиш по 9 часа плътно без никаква, ама никаква почивка. Понякога се е налагало да оставаме по 4-5 часа извънредно. Седнеш ли на каса, няма ставане, няма тоалетна, няма нищо. Ако искаш да станеш трябва да позволиш на някой друг да седне на твоята каса и ако после съответно не ти излязат парите да си ги заплатиш до стотинка. Преобладаващата част от персонала са овчедушни и си мълчат, дума не смеят да обелят. Аз, която си отстоявам правата съм обявена за зло и опърничаво същество. Всеки ден си обещавам да напусна, но ако го направя, оставам без работа и доходи. Да не говорим, че е пълна шуробаджанащина в магазина-управителката си назначи де що може познати и близки. Изобщо, веселба отвсякъде.

# 18
  • София
Ето, това е положението Confused Мила, родна действителност Twisted Evil

# 19
  • София
Аналогичен е случаят с мъжа ми-работи в хранителен магазин от понеделник до петък от 8 сутринта до 10 вечерта! Като първоначално започна на 8 часов ден и беше доволен.
Не стига това, но един път в месеца правят ревизия до към 3-4 през нощта и след 5 часа същите тези хора са пак на работа. Пуснах оплакване до инспекцията по труда, което беше анонимно по обясними причини, но не получих отговор нито на мейла нито на телефона, който оставих, нито пък нещо се случи в магазина. Оттогава минаха може би 2 или 3 месеца-според вас колко време е необходимо да реагират? Не искам да се обаждам по телефона, тъй като очаквам, че ако се разкрие източника това може да има неблагоприятни последици за мъжа ми. Той в момента си е подал предупреждението за напускане, въпреки че не си е намерил друга работа, но здравето му е по-важно. Вече не е в първа младост и толкова продължителна работа не му се отразява добре.

# 20
Не си спомням точно, но според кодекса на труда за осемчасов работен ден са длъжни да осигурят минимум 30 минути почивка, сигнализирай в Инспекция по труда !!!

merian64 , мога да се разтърся и да ти цитирам точно определението, но е практика организациите, комисиите и т.н. да НЕ предприемат НИКАКВИ мерки на АНОНИМНИ сигнали.
Според мен, ако го намишеш,но не анонимно - ще вземат мерки !!!

# 21
  • София
Да, ясно защо нищо не се случи. Но въпреки това, не смятам пак да им пиша, понеже в един магазин ако те нарочат, винаги могат да измислят начин да те начетат. Още повече, че вече съм запозната със случай, като например някакъв продукт е с повредена опаковка и персонала го заплаща за своя сметка. Примерно ми се носи пудра захар с разкъсана опаковка, която мъжът ми е закупил без да е пряко виновен за случая. Т.е. технологичния брак се води на служителите, не на фирмата.
Благодаря за отговора, още повече съм съгласна в момента мъжът ми да напусне тази работа, пък макар и да не си е намерил нова за момента!

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 07:50 от merian64

# 22
Разбирам съпруга ти напълно. И аз съм пред дилемата да работя в ужасно неприемливи условия или да си остана без работа. А намирането на работа тук в провинцията е много трудно нещо. Както също е и вярно, че когато си неудобен за шефовете, те ще намерят начин да те накарат сам да си тръгнеш. Общо взето трябва да си хрисим, търпелив до безбожност, да умееш да гладуваш по цял ден и да стискаш. Също така работя повече от 5 дни в седмицата. Това законово правно ли е или не?

# 23
  • София
За работните дни в седмицата мисля, че 6 е ок, но 7 не. И освен това има някакво ограничение на часовете, които се събират на седмица. Който е запознат да каже.

# 24
Здравейте,искам да попитам тези които са подавали сигнал в Инспекцията по труда за нарушения от страна на работодателя,които се изразяват в работа без почивка и на студено(без климатик или друго отопление)при сегашните минусуви температури,липса на топли напитки,без пауза за обяд и т.н.,къде са подали сигнал-на горещия телефон или в града,където се намира обекта/фирмата.Аз твърдо съм решила да подам сигнал,но ме притеснява факта ако подам сигнала в града,където е фирмата,дали ще се обърне внимание,понеже не е много голям град и се познават хората.А също и като се обадя какви данни се изискват от мен?Знам само името на магазина,за който ще съобщя,не знам адреса.Мало объркано стана,дано ме разберете  bouquet

# 25
  • Абсурдистан
Относно съветите за оплакване в ГИТ.

Ще напиша няколко неща по-долу, за да се имат предвид от тези, които ще се излъжат да го направят и ще бъдат с някакви очаквания. Говоря от опит:

1. Не знам защо е даден този телефон - горещ - но на него, ако ти вдигнат, ти обясняват че нямат право да приемат сигнала ти.
2. Пак на същия телефон не дават консултации. Не знам защо - такъв бил закона.
3. Сигналите се пускат задължително лично, писмено и и на място.
4. Ако сте изпълнили горните 3 условия все още не е ясно дали ще има проверка.

Явно просто правят показни проверки, за пред медиите и с останалите нищо не се случва.

Трагедията с обявения е-майл е още по-голяма.

# 26
Инспекцията на труда действа , сигнализирайте й ,
не знам дали приемат анонимни сигнали , обаче .

# 27
По кодекса на труда седмичното работно време трябва да е до 40 часа, другите часове вече са извънреден труд и мисля че трябва разрешение от Инспекцията, междуседмичната почивка трябва да е не по-малка от 24 часа а междудневната -12 часа
Чл. 136. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нормалната продължителност на работното време през деня е до 8 часа.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нормалната продължителност на работното време по предходните алинеи не може да бъде удължавана, освен в случаите и по реда, предвидени в този кодекс.

(5) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Удължаване на работното време

Чл. 136а
 (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) По производствени причини работодателят може с писмена заповед да удължава работното време през едни работни дни и да го компенсира чрез съответното му намаляване през други, след предварителна консултация с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. За удължаването на работното време работодателят е длъжен да уведоми предварително инспекцията по труда.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Продължителността на удължения работен ден при условията по ал. 1 не може да надвишава 10 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време. В тези случаи продължителността на работната седмица не може да надвишава 48 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - 40 часа. Работодателят е длъжен да води специална книга за отчитане удължаването, съответно компенсирането на работното време.

(3) Удължаването на работното време по ал. 1 и 2 се допуска за срок до 60 работни дни през една календарна година, но за не повече от 20 работни дни последователно.

# 28
  • София
Благодаря за конкретния отговор. Наистина е както предполагах-14 часов работен ден никъде го няма и не е законно!

# 29
Не забравяйте-не се реагира на   АНОНИМНИ СИГНАЛИ.
И защо след като смятате,че са нарушени правилата и вашите права,ще се криете?

Общи условия

Активация на акаунт