Кратко и рядко срещано име за момиченце

• 48 503
  • 447
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
На мен също Исая, Андрея/а/, Елия, Матея, Мина и пр. ми звучат абсолютно женски като за България. Честно казано не познавам човек, който като чуе Андрея, да си каже а-ха, мъжко е, защото това всъщност е архаичната версия на Андрей...

Ами по-горе стана въпрос откога се знае името Андрея като мъжко и аз затова споменах "Пътя към София" след примера за "Косачи". В действителност познавам едно момченце Андрея - бивш мой ученик, сега е 7 клас.

# 331
  • София - Рим и обратно
Андрея е женския вариант, Андреа е мъжкия. Андреа Бочели....

Toва пък що за логика е? Това, че на латински се пише с А /знаем защо/, никак не означава, че е "мъжки вариант". Все едно да кажем, че понеже на латински Мария е Mариа, означава друг вариант на името Mr. Green.

# 332
BTW, Мария може да бъде и мъжко име, както Йосиф - женско, макар и не точно в БГ Simple Smile
А и по цял свят има имена, които са унисекс или са станали такива с времето. Ако ще ги нищим, да си отворим нарочна тема?

# 333
Мисля, че Мария никъде не е мъжко име. Това се получава в страните, в които второто име е името на майката (не навсякъде второто име е бащино име, от бащата) и така става Хуан Мария Торес (да речем, сега си го измислих).

# 334
Ерих Мария Ремарк, Карл Мария фон Вебер...
Иначе, да най-често е в испаноезичния свят - комбинациите с Хосе и Мария са по-особени, наричат ги съставни имена и има едни правила, които посмъртно не мога да възпроизведа. Хосе-Мария е мъжко, Мария-Хосе е женско. И това са най-простите примери Simple Smile
Има една френска актриса Мари-Жозе Нат, надали е единствената Wink Сещам се и за Джо в женски имена от американски филми, артисти... Напр. Джо Анна Гарсия.
Мери Джо Фернандес - някаква спортистка май беше...

# 335
И все пак не се ли получава в следвие на схемата за формиране на името? Тия мъже не са кръстени Мария, а са го получили.

# 336
Както казах, не мога да го обясня, щото не го разбирам Simple Smile
Има значение дали се явява първо или второ, за да бъде името съставно или да са просто 2 имена. Мария, естествено, не може да бъде първо мъжко, нито Хосе - първо женско.

Не е точно по темата, но Мария Лорена и Лорена Мария не са формирани по една и съща логика. Едното са 2 имена, а другото е съставно име, но не съм сигурна кое как е. Това важи само за иемната, съдържащи Мария. Други комбинации от имена са си просто 2 имена.
Имената с Мария могат да бъдат странно описателни. Прост пример: Maria de los Milagros (Мария на чудесата) е лично име. Предвид факта, че сестра й е da Silva, предполагам, че цялото й имe е Maria de los Milagros da Silva. Наричат я Мили, а не Мария. Ако се представя накратко, ще се обяви за Милагрос, защото Мария в случая не е име, а съставка. Както искате го разбирайте - аз не мога, просто цитирам Simple Smile

# 337
Аз съм слушала обяснение, но не го помня точно. Все пак няма мъжко име Мария, просто идва от майката. И да се съдържа в имената на някой мъж, той не се казва Мария и това не е мъжко име - това е, което съм разбрала.

За 'Мария на чудесата' предполагам идва от това, че въпросното момиче е кръстена на конкретна светица, а латино католицизма има безброй Марии, различни светици, затова явно си върви с пояснението точно коя светица е. аз имам медальон с една такава 'обичаната от дел Кобре', чувала съм им историите.

# 338
Цитат
А и по цял свят има имена, които са унисекс или са станали такива с времето. Ако ще ги нищим, да си отворим нарочна тема?

Това май не е лоша идея, на мен лично би ми било интересно.

# 339
Исая ми харесва!  Peace Може и мъжко да е,но на мен ми звучи нежно като за момиченце! Heart Eyes Напомня ми за Ивая-друго любимо именце! Heart Eyes

# 340
Сега се сетих за Камерън Диас. Като малка е търпяла подигравки, че името й е мъжко Simple Smile.

# 341
  • София
Аз пък се сещам за сериала Късмет Чарли, където сестрите са Теди и Чарли  и в една серия питаха голямата - "Родителите ви не знаят ли  женски имена?" Simple Smile

# 342
Не се сещам в кой сериал беше,но съм срещала героиня Майкъл-мисля,че беше азиатка актрисата... Rolling Eyes Много бях впечатлена си спомням Rolling Eyes

# 343
Спомням си в ''Денят на Трифидите'', героинята беше Джо, предполагам обаче, съкращение.

# 344
Няма ли вариант от средата на страница 20 да се резне темата и да се пусне нова с мъжко-женски имена? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт