Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 521
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 540
Темата ми е много интересна, макар че пряко не ме засяга. Имам си и безпристрастно мнение, но ще си го запазя за себе си предвид предупреждението  Laughing Г-жо Kummer, двама души ли пишат от профила Ви? Иначе поздравления за стила и емоцията на есетата.  Wink

Ще си споделя мнението по този въпрос,защото лично на мен ми е много полезно това,което споделя госпожа Куммер с нас.Лично съм заинтересована от това,което ни предоставя,като информация,защото детето ми учи в колежа.Явно за тези,които само минават през темата и имат нужда да напишат нещо им звучи,като есе и ги унася....,но моля ви поне четете внимателно,ако е нужно по няколко пъти.
Вие навярно смятате,че пишат двама,защото в последната си публикация тя говори за свои учители,които са и повлияли.Тази година АКС празнува 150 години от основаването си.Ако се допитате до нета ще разберете,че много изявени българи са възпитаници на колежа още преди войната.Леда Милева е една тях.

# 541
Moмичета, а таксата на колко вноски се внася - на 1, 2, много? И кога? Ако е разбита на повече вноски, повече родители могат да си го позволят.

# 542
Няма как да познавам в детайли методологията на преподаване в АК. Все пак продължавам да бъда страничен наблюдател.
Като цяло в средното образование у нас е характерна „класно-урочната” работа. Определена учебна материя се препредава от учителя, в съответствие с учебното съдържание на учебника и ученикът я преповтаря, заучавайки я дословно. Когато дойдат във висшето училище доскорошните ученици имат проблем, ако не са привикнали към „академичния” подход, характерен за АК , където в контакта с преподавателя се поставят основни проблеми, прави се експеримент, разглежда се казус и от тях се извлича знание. Българските ученици не винаги са научени на самоподготовка, на водене на записки, на оценяване на акцентите в сравнително кратките срещи с преподавателя.
Академичният подход изисква друг тип подготовка на средата- висшето училище, преподавателите, студентите. Тук образователните ресурси и натрупването на методически материали и ноу-хау са също от решаващо значение, както и откритата система на диалог между преподавателите и между преподаватели и студенти. Според мен преподаването в АК се доближава до академичния стил на обучение, в който инвестицията от ученика на време и усилия са значителни и както знаете те полагат и т.нар. „файнали”, близки по съдържание до семестриален изпит.
В по-широк смисъл имам впечатления от методологията на преподаване в американските университети, доколкото институцията, чийто ректор бях беше една от първите установили партньорство с американски университет за получаване на бакалавърска степен в България. По стечение на обстоятелствата продължавам да работя с тях и след избора им на нов партньор в България. Като преподавател в програмите на този съвместен проект, заедно с колегите ми използвахме и прилагахме цялостния стандарт и ресурс на американската институция, до който имахме пълен достъп (както и студентите). Как се отрази това сътрудничество на българската страна?- днес това висше училище е водещо в областта на формите на дистанционно обучение и макар и сравнително младо завоюва все по-добро име в професионалната област, в която работи и с редовната форма на обучение. Успя да привлече качествен състав на постоянен трудов договор и дори за развива докторантски програми.
Известно време ще отнеме разбирането у нас, че да си студент е работа на пълно работно време- ок. 1/3 от времето си в час, а в другото време си на самоподготовка. Не малка част от нашите студенти трябва да работят и то не почасово, за да се издържат и това разстройва работата им.
А що се отнася до това колко души пишат от профила ми- отново ли е в действие „световната конспирация”? Възможно е един човек да има различни стилове на изложение- академичен, делови, литературен- както се казваше в една велика българска творба „Няма добри и лоши хора- важно е на коя страница ще отвориш живота им!”

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 16:14 от Kummer

# 543
  • Пловдив
cross your mind , права си. Унесла съм се.... Laughing

# 544
Ще се опитам да отговоря на въпросите ти, без да претендирам за изчерпателност.

- по какви учебници се учат физика, химия, биология, история и т.н.;
Учат по американски учебници, преподава се на английски.
- какви са преподавателите по тези предмети;
Някои преподаватели са българи, други англоговорящи, но всички преподават на английски.
Това през целия курс на обучение ли е така? В 11,12 клас няма ли часове по тези предмети и на български? Т.е. ако някой ученик иска да кандидатства медицина или право в България трябват допълнителни уроци, така ли? Поне материалът по тези предмети като обем и съдържание покрива ли този в другите български училища?

Ако смятате да учите в АК трябва да забравите за медицината. Няма да се получи. Децата усвояват термините на английски и им е доста трудно да намерят българския аналог.

Учебниците са на английски език и са издания за американски колежи, които съответстват на
началното обучение в нашите университети. Доста са подробни. Това, което се учи в АК в
българските училища се изучава в 11 клас. Математиката е на ниво профилирана подготовка,
издания на БАН и т.н. и се изучава по 5 часа на седмица в 11 и 12 клас и има съответната
тежест при оформяне на успеха. 6 за срока по математика се равнява на 6 по история, билогия и
география... Shocked

Учениците, които искат да учат право кандидатстват направо за чужбина. По-лесно е.

АК е скъпо платеният вариант на СМГ. Тези, на които им е по-трудно по математика през
целият курс на обучение играят ролята на "догонващи", като компенсират със здраво учене по
разказвателните предмети и системно недоспиване и по-ниски дипломи.
Знам, че сега ще се намесят сто майки с обратното мнение, но това е самата истина.
Как се справят децата с цялото това огромно натоварване и стреса? Че излизат умни от там спор няма, но успяват ли да се съхранят психически и физически здрави? Иска ми се да засегна един нелицеприятен въпрос - посягат ли към "забранения плод" за да бъдат винаги на нивото на високите очаквания, които имат към тях родители, учители?  Да четох, че има дежурни учители дори по алеите в междучасията и знам, че всички наркомани са в английската и френската, но ми е интересно какво е положението в АК?

# 545
Мен лично ме притеснява тук налаганата максима " за Ак или добро, или нищо".

Много полезни са ми постингите на  Kummer, както и всяка породена дискусия, сравненията с други български училища също са полезни за мен. Все пак ние със сина ми (живот и здраве) ще правим избора си сред тези училища, а да се твърди, че еди кое си е еди как си там и в същото време да е забранено да се споменава името на друго училище за сравнение ми звучи най-малкото несериозно.

Полезни за мен са и мненията на хора, които не харесват нещо в АК, които са разочаровани по някакъв начин или пък очакванията им не са се оправдали напълно. Утре моето дете може да е в същата ситуация и да има да решава същите проблеми.
По-напред пишеше за ученици, които са отстранени от училище за една година, после пак са върнати, но не разбрах каква е практиката и къде учат те през тази една година.

Също така  за мен интерес представлява реализацията в Европа на учениците от АК.

И различни такива въпроси ме вълнуват, но едва се престрашавам да ги задам, за да не накърня нечии чувства или пък, не дай Боже, да бъда заклеймена като върл "противник" на колежа.

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 17:31 от нова

# 546
  • София
И там ги има Joy разбира се!
Не съм чула обаче някой да е вземал нещо, за да се справи с ученето. Напротив, попринцип "посягат" тези, на които по-малко им пука за оценките и съответно имат доста повече пробейшъни и т.н.
По-трудно е, отколкото в другите училища, даже в пъти, но не е невъзможно и да пушиш в училище, и да пиеш, и други работи.
За тези, които живеят в утопия - в добро училище бягащи от час се събират в свободна класна стая и пушат трева. Редовно. Не им представлява ни най-малък проблем да го направят. В колежа поне много ще се озорят и със сигурност няма да е чак толквоа безочливо.

# 547
  • София
Moмичета, а таксата на колко вноски се внася - на 1, 2, много? И кога? Ако е разбита на повече вноски, повече родители могат да си го позволят.
Таксата се внася на 2 равни вноски. Първата преди началото на учебната година, а втората до средата на февруари.
Като за разглеждане на документите за финансова помощ се внася част от сумата.

# 548
  • София
Нова, задавай си свободно въпросите. Нормални са. И напълно естествени, когато ви предстои избор на училище.

Проблемът в тази тема не е, че да се пишат минуси на АК е табу, напротив, идеята е всички да имаме реалистична представа. Проблемът на темата е в това, че хората, които не са привърженици на АК, всъщност нямат ОБЕКТИВНИ причини за това. И в този смисъл, споделеното от тях, не е ценна информация на практика за никого. Те нямат никакви преки впечатления от колежа.

Иначе АК със сигурност има и минуси. Или поне има такива особености, които биха се приели за минуси от някои родители. Не мисля, че някой би възразил обсъждането И на тези страни на АК.

# 549
Нова, задавай си свободно въпросите. Нормални са. И напълно естествени, когато ви предстои избор на училище.

Проблемът в тази тема не е, че да се пишат минуси на АК е табу, напротив, идеята е всички да имаме реалистична представа. Проблемът на темата е в това, че хората, които не са привърженици на АК, всъщност нямат ОБЕКТИВНИ причини за това. И в този смисъл, споделеното от тях, не е ценна информация на практика за никого. Те нямат никакви преки впечатления от колежа.

Иначе АК със сигурност има и минуси. Или поне има такива особености, които биха се приели за минуси от някои родители. Не мисля, че някой би възразил обсъждането И на тези страни на АК.

О, аз също имам странични наблюдения, чула съм от приятелки, чиито деца учат там това и онова, както и нямам против да чуя и чужди непреки впечатления. Все пак випускниците на АК не са чак такъв огромен брой, че да мога да очаквам да получа разнообразна и реалистична информация само от първа ръка.
А за минусите, ако другите нямат нищо против Wink, ще се радвам да ги споделиш.

# 550
И там ги има Joy разбира се!
Не съм чула обаче някой да е вземал нещо, за да се справи с ученето. Напротив, попринцип "посягат" тези, на които по-малко им пука за оценките и съответно имат доста повече пробейшъни и т.н.
По-трудно е, отколкото в другите училища, даже в пъти, но не е невъзможно и да пушиш в училище, и да пиеш, и други работи.
За тези, които живеят в утопия - в добро училище бягащи от час се събират в свободна класна стая и пушат трева. Редовно. Не им представлява ни най-малък проблем да го направят. В колежа поне много ще се озорят и със сигурност няма да е чак толквоа безочливо.
То за ученето е ясно, че не помага, като "помощ" при системна липса на сън питах?

# 551
Така...Искам да питам за общежитията. Тъй, като ще съм на общежитие..Някой има ли снимки или нещо повече като информация да ми обясни. Simple Smile Благодаря предварително!

# 552
  • Там, където ме обичат
Така...Искам да питам за общежитията. Тъй, като ще съм на общежитие..Някой има ли снимки или нещо повече като информация да ми обясни. Simple Smile Благодаря предварително!
Някъде имаше снимки, но не съм сигурна къде, или в сайта на АК или в някоя статия, може би на бюлетина на АК newsm78

# 553
Някъде имаше снимки, но не съм сигурна къде, или в сайта на АК или в някоя статия, може би на бюлетина на АК newsm78

Aбе преди и аз бях мяркала някакви снимки из сайта им, но сега не мога да ги намеря...Или са изчезнали, или аз не ги откривам. Има ли тук родители на деца, които са на общежития..Да ме светнат леко Simple Smile

# 554
  • Там, където ме обичат
Има, има, надявам се да се включат.

Общи условия

Активация на акаунт