Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 502
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 600
Ще се опитам да отговоря на въпросите ти, без да претендирам за изчерпателност.

- по какви учебници се учат физика, химия, биология, история и т.н.;
Учат по американски учебници, преподава се на английски.
- какви са преподавателите по тези предмети;
Някои преподаватели са българи, други англоговорящи, но всички преподават на английски.
Това през целия курс на обучение ли е така? В 11,12 клас няма ли часове по тези предмети и на български? Т.е. ако някой ученик иска да кандидатства медицина или право в България трябват допълнителни уроци, така ли? Поне материалът по тези предмети като обем и съдържание покрива ли този в другите български училища?

Не съм влиза отдавна и сега виждам въпроса. Ще си позволя да се включа, защото отговорът, който прочетох, че ти е даден, не считам за верен. /Не съм дочела форума докрай, но ще изпусна поста ти, затова отговарям без да съм сигурна, че някой не ме е изпреварил

Ще ти цитирам дъщеря си от преди време /ученичка е в АК/: "Мамо, предпочетох профил химия, защото по профил ще учим и на български нещата ...."

Не съм задълбавала и не знам подробности, защото тя си гони нещата.
Не съм сигурна дали е толкова важно да ги учат и на български, но със сигурност е важно да ги учат изчерпателно и когато някой има намерение да се развива в дадена област освен профила има и допълнителни възможности, от които да се възползва. Примерно AP в дадена област.

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 14:53 от rosss

# 601
Moмичета, а таксата на колко вноски се внася - на 1, 2, много? И кога? Ако е разбита на повече вноски, повече родители могат да си го позволят.
Таксата се внася на 2 равни вноски. Първата преди началото на учебната година, а втората до средата на февруари.
Като за разглеждане на документите за финансова помощ се внася част от сумата.

Доколкото знам има възможности и за разсрочено плащане, но не знам подробности, това се уточнява с договора.

Когато са две вноски ти дават срок примерно за втория срок да се внесе до 20 февруари. Ако ти се наложи да закъснееш, проявяват разбиране /това може и да е сега заради кризата/

# 602
Госпожо Kummer,

МОЛЯ за извинение!

Позволих си да цитирам име на дете и успехите му, взимайки ги от нета, без да имам право на това.
Независимо от възхищението ми към това дете, аз намесих името му без право във форума.

Но то беше ярък пример за мен за изявен възпитаник на колежа, заслужил и признанието на  многоуважавания от мен Г-н Кортезов, който е казал, че това е детето с най-много математически награди, което той познава.
Не сте ме порицали, но сте в правото си да го направите.

Вие сте благословена с детето, което имате. Да Ви е живо и здраво и да Ви радва с още повече успехи.

Ели, Моля не се сърди, че се отклонявам от темата.

# 603
Благодаря Kummer.
Свързах въпроса си с АК ,тъй като темата е за АК,а също и смятам ,че Вие бихте могли да отговорите.
Иначе и мен ме касае въпреки ,че записах сина си в АК-ВТ

# 604
  • София
Росс, но това важи само за профил. Профилираният предмет се изучава на български, освен ако янма чужденци в класа. Профил биология няма и биология се изучава само на английски до завършването на колежа. Жената беше попитала по-специално за възможностите да се продължи в сферата на медицината.

# 605
Bebzz,

Явно грешно съм разбрала въпроса, дали всичко се изучава на английски. А отговора, който видях, беше че се учи БЕЛ и българска история на български и затова пуснах моя отговор. Не бяха споменати профилите.

И на нас основното ни желание е медицина. Времето ще покаже как ще се справим и накъде ще поемем и доколко ще е спънка, това че не учим биологията на родния език.

# 606
Според мен няма основание да се притеснявате, че някои предмети не се учат на български, пък на детето може да се наложи да кандидатства по тях на български. Едно време (понеже не знам сега как е точно) в Английската гимназия химия на български се учеше чак в 11 клас, а биологията беше само на английски - това обаче не беше пречка на никого да кандидатства медицина. Подготвяха се по българския учебник, но реално работата им се състоеше в това да научат някои термини на български, защото същността не зависи от езика, а и термините в много случаи са чуждици в българския език.

# 607
И на нас основното ни желание е медицина.
По коя биология се готвят децата в училище? Вероятно я имам в pdf (електронен) формат. Ще ви дам линк да си я изтеглите.
Доколкото си спомням дъщерята учеше биологията на Campbell и Reece
http://wps.aw.com/wps/media/access/Pearson_Default/1663/1703422/c7e_cover_sm.jpg

Specialno se registrirah da pitam razni neshta i dano nqma zenzura.
Може би 90% от хората които пишат в темата са ангажирани с нея. Тези хора идват с проблемите си и търсят решения. Тях ги интересува ВСЯКА информация позитивна или негативна. Може би около 10%  идват за  "спорта" т.е. да си "почешат езиците  Те не са въобще ангажирали с темата и АК т.е. не искат да учат в АК нито да следват в САЩ. Тях ги интересува главно"лафа" да върви и затова в много случаи разговорите са тип "преливане от пусто в празно" т.е. безмислени . Обикновено тези хора са настроени и негативно към АК и тяхното участие внася повече дезинформация отколкото полза.

# 608
Днес си взехме формулярите за кандидатстване за намаляване на таксата. Първото плащане се осъществява при подписване на договора, следователно след като е решен въпросът ще има ли намаление или не. Първоначално се внасят 30% от таксата, после на още две плащания до февруари месец - пълната сума. Получихме правилника за вътрешния ред, много интересно четиво Simple Smile

# 609
Здравейте.Преди няколко дни една приятелка ми каза нещо, което ми се стори абсурдно, но реших да попитам.Вярно ли е, че в колежа замерят осмокласниците с моркови и ги наричат зайци?Знам, че звучи странно, но все пак вярно ли е? newsm78

# 610
  • София
Наричат ни подгета. Навсякъде има зайци. Тук са подгета. Laughing
Не са ги замеряли с моркови, нито пък са ги хранили.

# 611
Здравейте.Преди няколко дни една приятелка ми каза нещо, което ми се стори абсурдно, но реших да попитам.Вярно ли е, че в колежа замерят осмокласниците с моркови и ги наричат зайци?Знам, че звучи странно, но все пак вярно ли е? newsm78

Това се случва във всяка една българска държавна гимназия, но не и в АКС Simple Smile

# 612
Здравейте мили мами! Simple Smile
Аз кандидатствах в АК тази година. Приеха ме на 50 място, което беше малка драма в нас, не заради наще, а заради мен. Никога не съм ходила на уроци, но уча в СМГ. Не съм обаче отличничка по математика- отивам повече към петици.
Четох, че знаете за "спортистите", които кандидатстват само за пробата. Да така е, но можете да бъдете сигурни, че почити всички/по-голямата част/ ще се откажат.
Лично аз много се чудя, защото ме притеснява,че в АК нямат време за нищо, което не е свързано с училището, така поне ми разказват всички newsm78 така ли е наистина ?

Последна редакция: нд, 24 апр 2011, 21:41 от Късметлийче

# 613
  • София
Тези дни разглеждам училищата.  Видях, че за АК сме закъсняли и то мнооооого.
Сигурно няма никакъв шанс да кандидатства там.

# 614
  • София
Късметлийче, учила съм в АК до сравнително скоро и с успех 5.40 и нещо в дипломата имах време да се наживея стабилно! Определено все още не ми беше дошъл умът в главата и не поставях училището на 1во място, но виж академични проблеми не съм имала. Разликата м/ду 5.50 и 5.80 в колежа е оттук до небето и ако 5.50 те устройва ще имаш време за всичко. Само за сън нямах много време, ама и сега нямам така че Crazy

Общи условия

Активация на акаунт