Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 744
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 960
Ма разбира се, че примерите ни са бели лястовици. Това въобще не го оспорвам. Дъщеря ми е била в 2 държавни училища преди сегашната си гимназия така, че знам за какво става дума. И на мен много неща ми се иска да се случат в масовото ни образование и то не само от позицията на съвестен данъкоплатец, а от позицията на загрижен родител, но вече съм загубила надежда.
Просто отговора ми беше към обобщението, което цитирам по-долу и което въобще не е вярно. И 5 гимназии да са бели лястовици, пак такова обобщение не е уместно. И в тези гимназии има здраво учене и желязна дисциплина, за което много учители полагат усилия. Не може просто така с лека ръка да се отсече, че видиш ли никъде не се било учило и нямало дисциплина и да се омаловажи труда и на деца и на учители.

Хората са преценили, че всеки ученик на колежа /а това означава със среден успех минимум 80.5 %/ е достатъчно добър ученик, и не бива да бъде "загубен" единствено поради финансова невъзможност на семейството да осигури плащането на пълния размер на таксата.
Защото такъв успех по всеки отделен предмет в колежа означава най-малко "много добър", а във всички други училища на територията на България - винаги "отличен".
Ясно и просто!

Повече няма да спамя темата ви  Peace

# 961

Тук четат родители, които в момента сигурно са изпушили от мисли кое училище да изберат за детето си и четейки, че едва ли не само АК може да осигури добро бъдеще за децата им, сигурно почват да обмислят варианти как да теглят кредити само и само децата им да учат там, а има и други училища, в които децата могат да получат отлична подготовка без родителите им да се заробват с кредити.

Това никой не го е оспорвал! В много от българските училища можеш да постигнеш много и да те очаква чудесно бъдеще. АК не дава гаранция за отличен университет или добро бъдеще. Един амбициозен и отличен ученик от всяко училище може да постигне много. А има и голяма доза късмет.

# 962

Тук четат родители, които в момента сигурно са изпушили от мисли кое училище да изберат за детето си и четейки, че едва ли не само АК може да осигури добро бъдеще за децата им, сигурно почват да обмислят варианти как да теглят кредити само и само децата им да учат там, а има и други училища, в които децата могат да получат отлична подготовка без родителите им да се заробват с кредити.

Това никой не го е оспорвал! В много от българските училища можеш да постигнеш много и да те очаква чудесно бъдеще. АК не дава гаранция за отличен университет или добро бъдеще. Един амбициозен и отличен ученик от всяко училище може да постигне много. А има и голяма доза късмет.

Е, ако повече от пишещите тук споделяха подобен подход много ненужни спорове щяха да бъдат избегнати. Имам предвид, че между пишещите тук принципно няма антагонизъм във вижданията и разликите са само в нюансите Peace Но за съжаление, макар че никой не е казвал "АК е лошо училище", много привърженици на АК, когато прочетат "91 НЕГ е добро училище", всъщност им се привижда "АК не е добро училище". И тръгват ненужните спорове... ooooh!

# 963
[

Не знаех за този илектив, но щом го има в програмата - ОК. Но като човек, който е учил висша математика, искам да вметна, че висшата математика (интеграли, диференциали) в базовото ниво съвсем не е по-сложна от елементарната математика на състезателно ниво. Просто е ненужна на неспециалистите и затова не се учи в училище. Тук някой е сметнал, че е нужна за определени деца и това може само да им е от полза после в университета.

Радвам се да чуя, че групите са две и има такъв интерес. Изненадана съм, защото по олимпиади ходят шепа хора, но е похвално, че има интерес. Явно мотивацията за добра подготовка за университета е на ниво.
Имаш предвид по две групи на випуск предполагам, а не общо две групи за всички възрасти?

По първия абзац. Нужна е за някой деца още при кандидатстването им, не само за после в университета.

Клубът е общ за всички випуски. В него учат състезателна математика.
Принципно клубовете са общи за всички випуски. Само информативно - това е част от интеграцията и опознаването между различните випуски

# 964

Е, ако повече от пишещите тук споделяха подобен подход много ненужни спорове щяха да бъдат избегнати. Имам предвид, че между пишещите тук принципно няма антагонизъм във вижданията и разликите са само в нюансите Peace Но за съжаление, макар че никой не е казвал "АК е лошо училище", много привърженици на АК, когато прочетат "91 НЕГ е добро училище", всъщност им се привижда "АК не е добро училище". И тръгват ненужните спорове... ooooh!

Имаше една майчица, която скоро не съм засичала Явче Мравче. Детето й би трябвало да е завършило миналата година 91 НЕГ и сега да е щастлив студент по медицина в Хайделберг. Мечта за всички родители.  Hug Hug Hug Praynig HugОставям го без повече коментар, а мисля, че и за Хайделберг не е нужен коментар

# 965
Не може просто така с лека ръка да се отсече, че видиш ли никъде не се било учило и нямало дисциплина и да се омаловажи труда и на деца и на учители.

... макар че никой не е казвал "АК е лошо училище", много привърженици на АК, когато прочетат "91 НЕГ е добро училище", всъщност им се привижда "АК не е добро училище". И тръгват ненужните спорове... ooooh!

Мисля че е много несериозно да се изказват подобни популистки твърдения. Ако аз твърдя че САЩ е богата страна, "опонента" контрира че и там има бедни хора. като се прави че не вижда , че аз не твърдя обратното. Да, има, но бедните хора в Америка не правят  страната бедна а освен това няма и страна в света където има само богати хора.  Горе долу "логиката' на тези често използвани тук приоми е такава.

Обратното е  г-жа  Черна станция, точно обратното - именно  привърженичките на други у-ща, когато прочетат че АК е добро у-ще превеждат това за себе си като "Х  е лошо училище" и " тръгват ненужните спорове... " от тяхна страна. Това обяснява тяхната "заинтересованост" от тема която по принцип не ги вълнува. Някои дори, като преименувалата се сега  eine in Rente gegangene Nixe, стигат до комични ситуации при глорификацията  на родните у-ща.

Ако трябва да се сравняват две училища трябва да се сравнява както училищния "хардуер " (материална база), така и "софтуер" (методи и методологии на преподаване, оценяване, дисциплина и пр.)

Това че таксата СИЛНО ограничава контигента от желаещи не е пряк недостатък  на самото у-ще ("хардуер", "софтуер").  Макар и със силно ограничен контингент АК показва завидни резултати дължащи се на неговият "софтуер".  Какво би станало ако нещата се променят на 180 градуса - АК е без такса а за българските у-ща се изискват подобни такси. Как биха изглеждали нещата тогава от гледна точка на количеството елитни ученици?  Достатъчно привлекателен ли ще бъде тогава  българският "софтуер" за елитните ученици ?

Ако имате желание цитирайте "софтуерните" предимства на българските у-ща пред АК.  
PS. Ура-патриотични речи а ла eine in Rente gegangene Nixe моля не предлагайте. Mr. Green

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 19:26 от plamenhk

# 966
Някой има ли наблюдения как се адаптират децата, приети през лятото с допълнителния прием след 9 клас?
Според мен пък, е чудесна възможност това, че има и допълнителни приеми вече и след 8, и след 9 клас.

Мярнах по-горе, че се насърчават родителите да разказват за АК.

Да, напоследък това е тенденция, а по мои наблюдения - тя се засили изключително много през последната година. Преди това всяка организация предпочиташе да канализира всякаква информация и тя минаваше през PR-а. Вече, покрай социалните медии, се вижда, че това няма как да стане - всеки може да си пише и говори свободно и не е като, например, да даваш интервю по ТВ и да го съгласуваш с ПР-а на компанията. Компаниите осъзнаха (или поне се опитват да осъзнаят), че е по-ценна неофициално поднесената информация от потребителите, клиентите, служителите, когато не е дирижирана от ПР. Затова и в големи фирми се появиха наръчници какво може да се споделя и какво не в социалните медии. Ограниченията вече са съвсем мъничко.

В друга тема съм споделяла, че за някои бизнес-училища си е голям плюс, ако си блогър, ако си активен в социалните медии, форуми, ако разказваш за училището си. Мъжът ми учи в такова бизнес-училище и при тях дори и хората от ръководството и преподавателите са блогъри и разказват по неформален начин за преживяванията си в у-щето - нали и те са хора и си имат емоции. Засичала съм и хубав блог на студент от това бизнес у-ще, който разказва как е кандидатствал, как се готви за всеки предмет.  Наскоро пък видях и в YouTube колега от групата на мъжа ми, който също дава съвети за бизнес у-щето. Отделно си имат вътрешен форум и група в Линкдин, където трябва да участват много активно.

Преди години тук в бгмама се появи едно момче от ААУ. Ако се гледа с остарелите правила за рекламата - няма място в такъв масов бг форум да разказва за частно чуждестранно у-ще с такса към 20 000 Е. Да, ама не! От гл. т. на репутацията на училището, на ученика, това си беше много модерен комуникационен ход, а за нас - читателите, хем интересно, хем полезно. Но момчето се беше устремило към Йейл и дано да е успяло да влезе там.

# 967
Не искате в темата за колежа да се говори без човек да има преки наблюдения, но вие с лекота  сипете обобщения за това как е навсякъде, сякаш имате поглед над всички училища.
Aко на прицел не е АК трябва да е друго ЧУ, например "Школа Иванови".

Как не се уморихте да възхвалявате една школа като единствен вариант за успех,
Включвам се всеки път в тази тема с призива просто  да престанете да вмъквате дежурно между хвалебствията си твърдението, че Иванови са възможно най-доброто за едно дете.
Тематична проституция или оплюване по поръчка ?  Удивително усърдие - направо сте  професионалист в оплюването Mr. Green 

И в тази тема отново сестри Кушлеви "пеят' в хор познатите "песни".  Laughing Не се ли уморихте вече?

# 968
Aко на прицел не е АК трябва да е друго ЧУ, например "Школа Иванови".

Би ли споделил ти лично какъв опит имаш с българските частни училища? Ходил ли си да ги проучваш, пращал и си детето си в такива, обсъждал ли си с родители? Като те четем си най-големият експерт по българско частно образование, но не разбирам как си станал такъв.

Аз лично преди десетина години възлагах големи надежди на частното образование и сериозно прочувах вариантите за детето си - посещавала съм, говорила съм с учители, водили сме детето на изпити, записвали сме го на лятно училище. За съжаление се разочаровах много жестоко - почти навсякъде цел номер едно е да ти вземат парите (което си е нормално за частен бизнес, нямам нищо против), но за да вземат повече пари собствениците свалят изискванията и заблуждават родителите за нивото на децата им. Даже в АК свалят гарда за да не си загубят приходите. Иванови пък е някакво странно нишово училище, което си е намерило специфична клиентела. Но и те западат напоследък.

Впрочем има частно училище, от което имам само добри впечатления, но то се занимава с езикови курсове, а не е истинско училище.

Изобщо частните училища у нас не са като тези в Англия и Швейцария и е хубаво да имаш информация от първа ръка, преди да ръсиш такива категорични мнения.

# 969
  • София
Школа Иванови като статут сравнявате с АК?Школа за подготовка единствено на седмокласници по математика и БЕЛ като извънкласно занимание, една от многото , с частно училище?Много сте информиран в странство, щом сравнявате ябълки с круши.Извинявам се за спама на всички останали в темата за колежа, но видно е кой търси под вола теле.

# 970
# 971

Кой е най-силният втори чужд език в Колежа?
Има ли и трети чужд език? Руски, например?

А, да, вторият чужд език от какво ниво започва да се учи? Може ли да се надгражда вече изучаван език, например, френски, руски? Или винаги се почва от начало?

# 972
  • София
Ако някой се интересува от пробен изпит за колежа, Лого-3 са обявили на сайта си организирането на такъв на осми януари, като има час за сутринта и за следобед. Таксата за деца, които не посещават техните курсове е 50лв. Доколкото разбрах изпитът ще съдържа и 4-те секции (не само тази по БЕЛ) и ще следва формата и съдържанието, вкл. и като времетраене, на изпита за колежа.

# 973
Ако някой се интересува от пробен изпит за колежа, Лого-3 са обявили на сайта си организирането на такъв на осми януари, като има час за сутринта и за следобед. Таксата за деца, които не посещават техните курсове е 50лв. Доколкото разбрах изпитът ще съдържа и 4-те секции (не само тази по БЕЛ) и ще следва формата и съдържанието, вкл. и като времетраене, на изпита за колежа.

Таксата не е много приятна ( в сравнение с пробните изпити за ЕГ и МГ), но докато от хилядарките за разни курсове може и да няма полза, то тези 50 лева ще са много добра инвестиция. Най-вече за деца, които нямат опит с олимпиади и състезания. Напрежението на изпита ще е много по-малко, ако детето не отива на нещо непознато.

# 974
  • София

Кой е най-силният втори чужд език в Колежа?
Има ли и трети чужд език? Руски, например?

А, да, вторият чужд език от какво ниво започва да се учи? Може ли да се надгражда вече изучаван език, например, френски, руски? Или винаги се почва от начало?

От споделеното от учениците най-много се учи по немски. Вземат по 50-тина думи и имат големи домашни.

Не се учи друг чужд език. Но ако се събере група мин. от 6 човека и има преподавател, който иска и може да води групата , може да се организира провеждането на занятия по друг език.

Всички започват от нулата. Повечето деца са учили преди това някакъв друг език и сега си избират такъв, който да е непознат за тях.

Общи условия

Активация на акаунт