Исторически романи

• 90 540
  • 471
  •   1
Отговори
# 285
  • София
nadii, благодаря за инфото за поредицата на Филипа Грегъри  Hug
"Роксолана" и на мен много ми хареса. Аз тези дни прочетох "Изабела", но не ме грабна. Ако някой иска да я прочете ще му я дам Simple Smile Сега дочитам "Иван Грозни" на Анри Троая - страхотна книга, препоръчвам я!

# 286
  • София
Малката Ида, и аз така  Confused - прочетох я, беше ми горе-долу интересна, но определено не беше като романите на Морис Дрюон, все с него сравнявах историята на Фалконър.
Скрит текст:
Ида, може би ще правим среща в началото на август. Уговаряме се в темата на литературния спамо-чат. Заповядай  Hug

А поредицата на Филипа Грегъри по Viasat History и аз съвсем случайно хванах през почивните дни. Даже мисля, че днес от 21,00 ч. ще е втората част.

# 287
Малката Ида, Вени  Hug
Също мисля, че днес от 21.00 часа е втората част от поредицата, след малко включвам ТВ  Laughing
И аз пак да се похваля  Joy Днес минах през библиотеката, бързах да си взема четиво за отпускарския месец август. Взех си книгата на Робърт Грейвз "Златното руно - Походът на аргонавтите" и съм щастлива. newsm68 Обичам гръцка митология, дано и книгата е хубава.

# 288
  • София
nadii, това сигурно е същият Робърт Грейвс, който е автор на "Аз, Клавдий". Ще чакам отзив!

А сега по Viasat History от 21 ч. започва една поредица за средновековието, с водещ Кен Фолет и от 22 ч. е Филипката  Peace.

# 289
Вени,  благодаря за инфото.  bouquet
Да, същият автор е. Така са посочили на задната корица на книгата, че е автор на романа "Аз, Клавдий".
Някъде изписват името му Робърт Грейвс, а на други места Робърт Грейвз. В настоящата книга е със "з".
Веднага след като я прочета, ще напиша отзив  Peace

# 290
  • София
Да, и аз винаги се чудя Грейвс ли е или Грейвз  Grinning.

# 291
  • Benelux / Varna
Уфф, как ме дразните! Някой ако намери случайно работещ линк на Хисторито да мога да го гледам от чужбинско много ще се радвам. Досега се рових, всички линкове които намерих не работят.  Sad

# 292
  • София
Зори, а можеш ли да го свалиш като торент? Ей тук го има http://kickass.to/bbc-the-real-white-queen-and-her-rivals-2of2-7 … dtv-t7673934.html, даже е с осем сийдъра. Пускам линк към втори епизод, но по-долу има препратки и към първия.

# 293
  • Benelux / Varna
Мерси Вени, пуснах си ги   bouquet

# 294
А от българската секция на канала, става ли? Ето тук - http://viasathistory.bg/

# 295
  • София
Дочетох "The six wives of Henry VIII" на Алисън Уиър. Изключително подробна биография на съпругите на Хенри VIII. Отдавна ми се четеше нещо исторически достоверно, защото книгите и филмите показват най-пикантните факти, прибавят измислени неща и образи и в крайна сметка не знаеш какъв процент истина остава. Тук всичко почива на солидна библиография и документи от онова време - основно писма на посланици и придворни.
Отделно от историите на шестте съпруги книгата дава и поглед към духа на времето и личността на Хенри. За еволюцията му от чаровен млад принц в сприхав тиранин и въобще колко пагубна може да бъде абсолютната власт /дори най-близките му хора са унищожавани без угризения, когато са спирали да носят полза/. За двойните стандарти за мъжете и жените дори на върха на социалната стълба /изневеряващ крал печели престиж, изневеряваща кралица губи глава/. И въпреки мрачната брачна история и издевателствата над католицизма накрая авторката все пак казва, че в паметта на народа е останал като много обичан монарх.
От всичките му жени фаворитка ми е Катрин Пар - изключително ерудирана, чаровна и добронамерена жена. Единствената, която е успяла там, където предшественичките й са провалили - да остане омъжена за Хенри и да го надживее  Simple Smile
В Goodreads писах на книгата 5/5. Единствено ми досадиха прекалено подробните описания на церемониала. Дори за заклет тюдорофил идва в повече да чете кой накъде яздил, какви прорези на ръкавите имал  Grinning и с какви погребални почести бил изпратен. Ама това е от спецификата на жанра.

# 296
Последно кога ще го дават това предаване за Филипа Грегъри? От 21 или от 22 часа днес?
И дали ще го повтарят?

# 297
  • София
Вече няколко пъти го даваха (повтаряха). Всъщност предаването не е за Филипа Грегъри, тя е нещо като водещ-разказвач.
Не го виждам в днешната програма  newsm78.

# 298
Да, няма го.

# 299
  • София
Аз получих днес скъп подарък от мила съфорумка:

Ще започна да я чета в най-скоро време. Отдавна исках тази книга и вече я имам  Heart Eyes.
Тъй като скоро си говорихме за Изабела, Френската вълчица - и в тази книга тя е героиня.

Общи условия

Активация на акаунт