Исторически романи

• 90 356
  • 471
  •   1
Отговори
# 375
Аз съм чела първата част на Проскълнатите крале-много трудно ми вървеше, признавам си едвам я завърших, но не бише чак толкова лоша. И сериала се опитах да загледам, не можах да изтърпя френския език и го спрях, не ми хареса как е напарвен. Точно със Жерар е  Simple Smile и е много стар, но не съм сигурна дали беше филм или сериал всъщност Simple Smile
Как се казва филма/сериала?  Thinking

# 376
Чета ви от доста време и реших да сляза от балкона.
Аз също обожавам Дюма-баща.
По ваши препоръки прочетох и поредицата на Дюрон, но ми беше много трудно и мъчително. Не съм впечатлена от стила му на писане и от начина, по който разказва  Sad.

Преди време се коментираше и творчеството на Ф.Грегъри. За мен най-добрата й книга е "Другата Болейн". След тази книга най-много ми хареса "Наследството на Болейн". Останалите не успяха да ме грабнат. Всъщност не съм прочела още "Бялата кралица", но не тая големи надежди за нея.  Simple Smile

# 377
  • София
Е, няма как всички да харесваме еднакви книги и автори (може би само Дюма  Grinning).

Аз приключих романите за Изабел Кастилска, по които има и сериал. Не са лоши книгите, но в никакъв случай не са връх в литературата  Mr. Green.
Много интриги, войни, крале, графове, драми и така.

# 378
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Е, няма как всички да харесваме еднакви книги и автори (може би само Дюма  Grinning).
Според мен основен проблем е привикването към съвременния начин на поднасяне на историческите сюжети- винаги с много интрига, с романтика, цуни-гуни, красиви герои, леко, смилаемо и бестселърово. Така харесваната Грегъри е типичен пример.

Морис Дрюон пише класическа историческа проза- на навикналия с чиклит в костюмна форма читател със сигурност би дошъл сух и скучен.

# 379
Морис Дрюон пише класическа историческа проза- на навикналия с чиклит в костюмна форма читател със сигурност би дошъл сух и скучен.

Именно защото го сравнявам с Дюма на мен Дрюон ми беше скучен. При Дюма има приключения, докато при Дрюон няма толкова много, той се придържа към фактологията. Това е разликата. Просто не трябва да се прави сравнение, да се търси такова. Всеки автор е за себе си.

# 380
  • София
Според мен основен проблем е привикването към съвременния начин на поднасяне на историческите сюжети- винаги с много интрига, с романтика, цуни-гуни, красиви герои, леко, смилаемо и бестселърово. Така харесваната Грегъри е типичен пример.
Има нещо вярно, да не кажа много вярно  Mr. Green.
Аз самата съм изчела доста бестселърови заглавия (тук освен Филипа Грегъри, мога да сложа и Колин Фалконър) - харесват ми, защото вървят бързо, като пакетче семки, но си знам какъв тип книги са. Хващам се как след такъв тип книги (и тук визирам не само историческите романи), ако попадна на нещо по-смислено, имам нужда да се нагодя, да се съсредоточа и да започна да мисля.

Джой, знаеш ли, отдавна се каня да ти препоръчам, ако вече ни се чела, "Август" на Джон Уилямс. Това е едно малко бижу!

# 381
Именно защото го сравнявам с Дюма на мен Дрюон ми беше скучен. При Дюма има приключения, докато при Дрюон няма толкова много, той се придържа към фактологията. Това е разликата. Просто не трябва да се прави сравнение, да се търси такова. Всеки автор е за себе си.
Дюма пише приключенски романи, а не историческа проза. Той не описва фактите и епохата, фактите и епохата просто служат за фон, на който да се развиват приключенските му истории.

Благодаря за препоръката, Вени, ще я търся   bouquet . Уцели ме с най-любимия ми император Heart Eyes.

# 382
  • София
Хич не съм те уцелила, Джой  hahaha! Съвсем тенденциозно се обърнах към теб, защото знам, че споделяме общ интерес към романите за древен Рим, а за Август съм сигурна, че сме говорили някога нейде из темите и съм запомнила  Hug.
Скрит текст:
Знам, че не си в България, но съм склонна да я пратя и на край света, ако проявиш интерес - съвсем съм сериозна  Hug.

# 383

Дюма пише приключенски романи, а не историческа проза. Той не описва фактите и епохата, фактите и епохата просто служат за фон, на който да се развиват приключенските му истории.

Да.
Грешно е да се сравнява Дрюон с Дюма в Уикипедия  Grinning.

# 384
Хич не съм те уцелила, Джой  hahaha! Съвсем тенденциозно се обърнах към теб, защото знам, че споделяме общ интерес към романите за древен Рим, а за Август съм сигурна, че сме говорили някога нейде из темите и съм запомнила  Hug.
Скрит текст:
Знам, че не си в България, но съм склонна да я пратя и на край света, ако проявиш интерес - съвсем съм сериозна  Hug.
Ухх, няма я в Читанка Confused. Май ще се възползвам от любезното ти предложение- по празниците ще съм в България и ако не те затруднява, ще ти я искам Hug.

п.п. намерих откъс и съм все по-заинтригувана Heart Eyes.

# 385
  • На планетата Земя
Вени, Джой, прави сте за елемента на напудреното. На мен затова толкова ми допадна версията за Исабел, която последно четох - беше изчистена до голяма степен от тези допълващи елементи.

Скрит текст:

Ще стигна до този Август някой ден със сигурност.

# 386
  • Пловдив
denim123, благодаря за препоръката bouquet Грегъри е от доста време в списъка ми за четене, прочетох цялата тема и видях, че всички сте я чели и сте доволни от нея. Гледала съм и сериала Бялата кралица, страшно много ми хареса. Мисля, че ще започна първо нея, а Дрюон някой друг път Simple Smile

linaaa3121, сериалът се казва Les Rois Maudits, от 2005 г.

# 387
здравейте!  Blush Не  съм писала досега, но ви  чета какво споделяте. Като хора с повече  опит бихте ли ми препоръчали някаква историческа книга, но да не е като учебниците по история - само дати и факти. Бях се заканила на Токораз Исто. Какво бихте казали за него?  newsm78

# 388
Спаркс, темата е главно за романи, художествена литература. Ако питаш за нехудожествена литература, non-fiction, има страшно много избор! Зависи какво те интересува--Тюдори, Борджии, царска Русия, Мари Антоанет, Азия.....

Анри Троая има много и добре написани книги. Препоръчвам тази за Мари Антоанет, макар че не съм съгласна с всичко, което казва. Има добра книга и за Петър Велики.

Robert Massie има добри книги за руските царе и Екатерина.

Antonia Fraser пише много добре за западна Европа и е увлекателна. Нейните книги се четат като роман. Също Alison Weir--не романите!

Вера Мутафчиева има "Последните Шишмановци," който не е роман и е добре изследван и поднесен.

Съгласна съм с Джой за съвременните исторически романи. Повечето са любовни афери, чик лит, и малко история. Някои са по-добре написани от други. А Дюма наистина е писал да развлича по времето си, не винаги е обективен исторически,  наративът му от време на време става досаден (изключение са Мускетарите), но класиката си е класика Simple Smile 

Не съм чела Токораз Исто. Ще проуча.

П.П. Сега гугъл-нах Токораз Исто. Той пише романи (fiction). Мислех, че питаш за нехудожествена литература.

Последна редакция: вт, 02 дек 2014, 16:56 от Pixie

# 389
  • София
Ще стигна до този Август някой ден със сигурност.
Ще стигнеш, не, ами задължително ще го прочетеш  Mr. Green. По-нататък ще ти я дам обезателно и няма да ми отказваш като на последната среща  Mr. Green.

Преди няколко години реших да препрочета "Граф Монте Кристо". Леле, хора, не можах! Толкова досаден ми се видя  ooooh!. Помня преди сто години, още бях ученичка, пуснаха томовете на Луиза Дьо Ла Вариер, но с талони от някакъв вестник ли беше..., не помня... Цялата ми гимназиална стипендия замина за тях и с такъв трепет четях историите. Сега не смея да им посегна  Mr. Green.

Общи условия

Активация на акаунт