Исторически романи

• 90 362
  • 471
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Miss_Bingley, да, би могло да се каже и така. Не е много застъпено детството й, но се споменава. То и какво детство е имала..., но да не разкривам подробности все пак  Grinning.
Книгата е писана по сценария на сериала, ако си попадала на него, може би ще придобиеш идея. Биографична е до толкова, че разказва за живота й, но със сигурност има доста художествена измислица.

# 361
Сериала съм го гледала, така че от него имам представа.  Simple Smile Аз точно това се чудех дали по серилаа е писана  Simple Smile

# 362
  • София
Да, авторът е и сценарист  Peace. Аз пък само съм мервала 1-2 епизода, но не съм го гледала.

# 363
Серила е доста добър, препоръчвам Simple Smile

# 364
За какви части на Изабела говорите? Това книгата на К. Фалконър ли е?
Аз започвам да я чета в момента и да си призная съм с големи очаквания. Приключих с Харем и в контекста на размислите за Хенри да споделя, че ми прави впечатление, че Сюлейман е бил също човек на крайностите, като Хенри. Дори правя паралел между Ан Болейн и Хюррем. Просто ако не бяха исторически личности щях да сметна, че персонажите в много линиии са преписани като черти на характера. А и какви времена са били само!!! Човешкия живот е бил НИЩО, тирания и жестокост са се ширили по света. В 16 век Хенри е убивал жените си на ешафода, Сюлейман е обезглавявал, поробал, кастрирал. Дожовете във Венеция са властвали над всички и са правили каквото им хрумне, а Карл е дал картбланш на Инквизицията да преследва и измъчва. И все пак в това време е творил Шекспир, е преобръщал догми и канони Лутер, Галилей е завъртял земята,направени са Великите геограски открития, а Турция е изградила един архитектурен и законодателен шедьовър. Мнооого, много динамичен век.

# 365
Цитат
А и какви времена са били само!!! Човешкия живот е бил НИЩО, тирания и жестокост са се ширили по света. В 16 век Хенри е убивал жените си на ешафода, Сюлейман е обезглавявал, поробал, кастрирал. Дожовете във Венеция са властвали над всички и са правили каквото им хрумне, а Карл е дал картбланш на Инквизицията да преследва и измъчва. И все пак в това време е творил Шекспир, е преобръщал догми и канони Лутер, Галилей е завъртял земята,направени са Великите геограски открития, а Турция е изградила един архитектурен и законодателен шедьовър. Мнооого, много динамичен век.

Какви времена наистина-аз затова постоянно чета за тях и ми е много интересно. Времена на обрати и открития, на велики и безумни крале. В романа на Филипа Грегъри Шутът на кралицата се разказва точно за Инквизицията и евреите-как са ги пресладвали, как цели фамилии тайно са се местели по света и са ставали новопокръстени християни само на показ, но всъщност са си оставали дълбоко в себе си евреи. Какъв фанатизъм, колко крайности-Исабела и тя е била много религиозна,състрадателна и справедлива, но именно тя е в дъното на Инквизицията.  Wink
Иначе, да става въпрос точно за книгата на К. Фалконър Simple Smile

# 366
  • София
Иначе, да става въпрос точно за книгата на К. Фалконър Simple Smile
О, не! Аз горе пиша за Изабел Кастилска, ето корицата на книгата:

Ей, объркахме Изабелите  hahaha!

# 367
О, да моя е грешката-тази на Фалконър е друга  Grinning

# 368
Сиела са включили тази книжка в играта си за другата седмица

# 369
  • Пловдив
Запис от мен в темата Heart Eyes Историческите романи са любимият ми жанр книги, макар че, признавам си без бой, отдавна не съм чела такива Blush Не съм на тази вълна може би. За сметка на това, гледам едно предаване за френската история ( Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes ) и си наваксвам по този начин. Иначе в списъка ми в желани за прочит книги има много исторически романи, повечето от които са именно за френската история.

По историческите романи се запалих някъде 8-9 клас - Александър Дюма е виновен Laughing Кралица Марго, Тримата мускетари и Граф Монте Кристо са конкретните виновници за пристрастията ми към историческите романи. От българските автори обожавам Фани Попова-Мутафова с нейните Асеневци и Димитър Талев със Железния светилник и Самуил. Време разделно също е любима книга, но след единственият прочит, който й направих, не смятам да повтарям - беше голям рев и после една седмица ходих като смахната, толкова силно ми повлия.

Много хубава тема Heart Eyes  bouquet

# 370
Добре дошла в клуба!И аз горе-долу тогава се запалих и при мен е виновен Дюма.Откакто прочетох Мускетарите това даде тласък на историческата вълна.При мен обаче в свързано най-вече с любовта ми към историята.Обожавам Дюма!Много ми допадат романите за френската история в частност периода на Луи XIV и Мария Антоанета Laughing

# 371
  • София
Голям виновник е Дюма  Heart Eyes!
mese4inkata, чела ли си поредицата на Морис Дрюон за прокълнатите крале? Написаното от теб ме кара да мисля, че много ще ти допадне.

# 372
  • Пловдив
 bouquet

Miss_Bingley, харесвам и всякаква друга история, винаги ми е била адски интересна Simple Smile Обаче френската ме привлича най-много Simple Smile

Не съм я чела, Вени***, направих един опит да я прочета, но нещо не ми допадна как започва и се отказах. Оттогава все й се каня, няколко години вече. Имаше и сериал по нея, помня само че беше с Жерар Депардийо. Гледах ли го, не го ли гледах, изобщо не помня newsm78 Ще взема да прочета книгите, може сега да ми потръгнат по-лесно отпреди, а после ще гледам сериала Simple Smile

# 373
Аз съм чела първата част на Проскълнатите крале-много трудно ми вървеше, признавам си едвам я завърших, но не бише чак толкова лоша. И сериала се опитах да загледам, не можах да изтърпя френския език и го спрях, не ми хареса как е напарвен. Точно със Жерар е  Simple Smile и е много стар, но не съм сигурна дали беше филм или сериал всъщност Simple Smile

# 374
Аз съм чела първата част на Проскълнатите крале-много трудно ми вървеше, признавам си едвам я завърших, но не бише чак толкова лоша. И сериала се опитах да загледам, не можах да изтърпя френския език и го спрях, не ми хареса как е напарвен. Точно със Жерар е  Simple Smile и е много стар, но не съм сигурна дали беше филм или сериал всъщност Simple Smile

И аз прочетох "Железният крал" наскоро. И на мен ми вървеше бавно. Не беше моята книга. Може би ще опитам с някоя от другите от поредицата, ама няма да е сега.

mese4inkata, аз бих ти препоръчала Филипа Грегъри - това в случай, че не се интересуваш САМО от френска история  Peace

Общи условия

Активация на акаунт