Исторически романи

• 90 570
  • 471
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Аз обичам да ги препрочитам, а "Френската вълчица" е една от любимите ми.

# 226
    Здравейте, страхотни читателки!!!   bouquet Прочетох цялата тема и определено имам, какво да ви споделя...  Wink
     "Бялата кралица" на Филипа Грегъри е любимата ми от цялото й творчество. Много съм се чудила, дали да почвам поредицата, защото се притеснявах, че ще чета едни и същи събития, но... Тази авторка направо ме хвана и ме тръшна в земята с историите си. През различните погледи, дори не можеш да различиш, събитията, които вече са ти минали пред очите. Цялата и поредица е много добра!
     За сериала, искам да кажа, че чак "Тюдорите" и тем подобни ми бледнеят, макар че няма да задоволи тези, които гледат такива сериали само заради голи мъки и женски тела (понеже познавам прителки, които само заради гол Майерс, си умираха да го гледат, но аз определено не съм от тях). Филмът точно пресъздава книгите от поредицата, понеже се разискват всички съдби на жени от поредицата "Войната на братовчедите". Направи ми силно впечатление, че дори малките детайли са 1:1 с книгата, дори роклите и т. н. Книгата обаче, за мен си остава №1.
Декември 2013, Филипа публикува във Facebook, че е предала на издателство новият си ръкопис. Ако не се лъжа вече е излязла в Англия, със следната корицата.
     Ето я и нея:  #Crazy
    Та, авторката отново ще ни заплени с невероятната женска история, разказана отново от І лице ед. ч., Маргарет Пол. Знам, че не ви е известна, но ще ви подскажа, че това е дъщерята на Джордж, дук на Кларънс. Това е момиченцето отгледана от кралица Ан, с по-малкият си брат, а после както става ясно и от Елизабет Удвил, вдовстващата кралица на Англия. Впоследствие става дойка на дъщерята на Ан Болейн Елизабет. Мисля, че предстои още една интересна история...
     Още ще препоръчам книги на преводачката на Филипа Грегъри за Турция, както я наричат "турската Филипа Грегъри" - Демет Алтънйелеклиоглу. Досега има два романа на български - "Хюрем: Московската наложница" и "Михримах: Дъщерята на наложницата". На зима, се очаква да се издаде и "Сафийе", но имаме доста време да изчакаме дотогава.
     Самата авторка, превеждайки всички книги на Грегъри на турски и хрумва да създаде подобна поредица, за най-великият момент в Османската империя, а именно "Султанатът на жените", както се нарича и поредицата. Разликата е само, че при Демет Алтънйелеклиоглу, нямаме разказ от І лице ед. ч., но това не прави книгите по-слаби. Изказът е страхотен. Но първата книга, определено ми хареса повече.
     Препоръчвам също и "Роксолана", "Харем", както и "Елена" на Ивлин Уо.
     И за живеещите във Варна, горещо препоръчвам тази частна библиотека: http://privatelibraryalexandrov.blogspot.com/ , понеже има исторически книги бол, дори и чисто нови, което ме впечатли, понеже не мога да намеря книга излязла преди дни, а вече във въпросната библиотека. Прегледайте заглавията!
     П.П. Извинявам се за дългият пост, но просто исках да споделя с вас, прекрасни, максимално много! Rolling Eyes  

# 227
Този месец прочетох Другата Болейн и Бялата кралица.Чудесни, завладяващи книги и предвид манията ми по Тюдорите и Войната на розите тази авторка май ще ми стане любима. Тюдорите за мен е най-добрият исторически сериал, който изобщо е правен някога. Или поне досега по-хубав не съм гледала.

# 228
Този месец прочетох Другата Болейн и Бялата кралица.Чудесни, завладяващи книги и предвид манията ми по Тюдорите и Войната на розите тази авторка май ще ми стане любима. Тюдорите за мен е най-добрият исторически сериал, който изобщо е правен някога. Или поне досега по-хубав не съм гледала.
Гледай "Бялата кралица" ще се влюбиш!!!  Heart Eyes

# 229
  • Варна
Много е хубав "Бялата кралица" обаче е само един сезон, недовършен ми е.

# 230
Много е хубав "Бялата кралица" обаче е само един сезон, недовършен ми е.
Ами "Бялата принцеса" не е разгледана само като образ там, както и новата Маргарет Пол. Струва ми се, че ще има продължение, но май предпочетам да си остане така, че ми се струва ще стане боза, както винаги става...  #Crazy

# 231
Лина, като те чета и направо ми се причете Филипката  Heart Eyes
А точно "Бялата кралица" ми отлежа от миналогодишния панаир  Blush
Благодаря ти за споделената информация  Hug Значи да очакваме новия роман скоро  Simple Smile

# 232
  • София
Здравейте,
как вървят хронологично книгите на Филипа Грегъри? Аз прочетох някои от тях - "Другата Болейн", "Наследството на Болейн", "Шутът на кралицата" и "Другата кралица" и доста ми харесаха. "Бялата кралица" или "Бялата принцеса" е добре да се прочете първо?   Благодаря bouquet

# 233
  • Варна
Ще копирам поста на mijjjka със специални благодарности  bouquet"

"Относно последователността на романите на Филипа Грегъри, ето една примерна хронология.
Използвала съм и съветите на jfjallen   bouquet

Поредица "Войната на братовчедите" :

Поредица "Дворът Болейн"

Относно поредицата за Болейн съм използвала хронологията, дадена в Goodreads, въпреки че във форума на Читанка попаднах на съобщение, дословно казващо следното:

"Другата Болейн" е първата книга от поредицата, но след това идват "Наследството на Болейн" и "Другата кралица".
Четвъртата книга от поредицата е "Шутът на кралицата" и последната от тази поредица е "Любовникът на кралицата".

В Читанка има следните книги:

"Другата Болейн"
"Наследството на Болейн"
"Другата кралица"
"Шутът на кралицата"

Във Флибуста могат да се намерят на руски "Бялата кралица" и "Червената кралица"   bouquet
В tuebl.ca - всички на английски   bouquet

linaaa3121, какъв е адресът на препоръчаната от теб библиотека? Не можах да намеря в блога  нито контакти, нито условия за наемане на книгите. Ще съм ти благодарна ако споделиш - може и на лични.

# 234
  • София
Dahlia, безкрайно много ти благодаря   bouquet
Аз също прочетох от форума на читанка тази подредба и започнах в този ред. По-късно разбрах и за останалите й книги.

# 235
Лина, като те чета и направо ми се причете Филипката  Heart Eyes
А точно "Бялата кралица" ми отлежа от миналогодишния панаир  Blush
Благодаря ти за споделената информация  Hug Значи да очакваме новия роман скоро  Simple Smile
Радвам се, че те вдъхновявам, мила...  Wink Heart Eyes

Не знам защо следвате някаква последователност, за мен в разбъркан ред, както излизат са по-интересни, а и събитията, ако се чете внимателно се застъпват, така че според мен няма нужда от никаква последователност...  Whistling

# 236
  • София
Тя и самата Филипа май е писала романите в не-хронологичен ред. Аз също съм ги чела "разбъркано" - абсолютно никакъв проблем не е, така че не се притеснявайте  Hug. Просто имайте предвид, че едната поредица е за Тюдорите, а другата - за братовчедите  Grinning.

# 237
Аз също ги чета миксирано и не мисля , че е проблем  Hug

# 238
Цитат
Гледай "Бялата кралица" ще се влюбиш!!!

Ааа изгледах я още като излезе сериала.  Simple Smile  Хубав е, да и много достоверен с книгата  Wink
На мен Другата Болейн толкова много ми хареса, направо е невероятна. Изглежда поредицата е доста голяма. Кои от книгите ги има в Б-я? Всички ли?

# 239
Цитат
Гледай "Бялата кралица" ще се влюбиш!!!

Ааа изгледах я още като излезе сериала.  Simple Smile  Хубав е, да и много достоверен с книгата  Wink
На мен Другата Болейн толкова много ми хареса, направо е невероятна. Изглежда поредицата е доста голяма. Кои от книгите ги има в Б-я? Всички ли?
Ами тя има много по-ранни книги, които не знам дали са били преведени в България, но иначе най-новата й още не е излязла тук...

Общи условия

Активация на акаунт