Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 авг. 2004, 18:30 ч.

Кърмене по време на бременност и кърмене в тандем

 • 27 390
 • 56
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Кърмене по време на бременност и кърмене в тандем

ААП (Американската Асоциация по Педиатрия) препоръчва да кърмите изключително бебето си през първите шест месеца, без твърди храни и други добавки, и да продължавате да го кърмите през цялата първа година и след това. През периода на изключително кърмене е много малко вероятно да забременеете. Все пак, тъй като много майки оценяват предимствата на дългосрочното кърмене и естественото отбиване, повечето от тях ще забременеят, докато кърмят бебето си.

Майката, която е изправена пред решението дали да отбие детето или да продължи да кърми през време на бременността си често изпитва смесени емоции и може да получи противоречиви съвети от приятели, роднини и здравни работници. Най-често срещаното безпокойство е, дали ако кърменето продължи, ще изложи на някакъв риск бебето, което очаква. Няма доказателства, които да навеждат на мисълта, че кърменето по време на бременност застрашава ембриона при нормална бременност. Ако майката е раждала преждевременно по-рано, получава признаци за прежевременно раждане или очаква близнаци, има опасения, че хормонът, който се освобождава по време на лактация (окситоцин) може да стимулира контракции и да предизвика преждевременна родилна дейност. В тези специални ситуации, майките често биват съветвани да отбият по-голямото си дете. Изследванията предполагат, че матката не е възприемчива към хормонална стимулация от окситоцин до към 24 гестационна седмица, така че общо взето е безопасно да помислите дали да не кърмите до към 20 г.с. дори в тези специални ситуации. Почти никога няма нужда да се отбива рязко през бременността.

Майката, която решава дали да продължи да кърми по време на бременност има няколко фактора, които да обмисли: медицинската си история, физическото и емоционално ниво на комфорт, възрастта на кърмачето, и нуждата му да суче. Ако бременността напредва нормално, тогава решението дали да продължи да кърми е по-скоро индивидуално решение, засягащо родителите, отколкото ‘медицинско’ решение.
Няма доказателства, че кърменето по време на бременност ще причини аборт през ранните месеци. Абортът се случва спонтанно при около 16-30 процента от всички бременности, така че понякога ще се случва, докато майката кърми. Кърмещата майка не бива да добавя теглото на вината към болката от загубата на бебето и към аборта.

Кърменето по време на бременност няма да лиши зародиша от необходимите хранителни вещества и няма да причини вредно “пресушаване” на тялото на майката. По време на бременност винаги е важно да се яде пълноценно, да се наддава на тегло подходящо и да се получава нужната почивка. Добре хранещата се майка не би трябвало да има проблем да осигури достатъчно хранителни вещества както за нероденото си бебе, така и за кърмачето си. Кърменето дава възможност няколко пъти на ден на кърмачката да си почине и да отдъхне, докато по-голямото дете бозае или спи следобед.

Поради хормонални промени, повечето майки изпитват в някаква степен болезненост на зърната през бременността, което може да направи кърменето много неудобно. Болезнените зърна са най-честата причина, която се изтъква за отбиване по време на бременност. Болезнеността обикновено е най-изявена през ранните месеци на бременността. Тъй като причината за чувствителността е хормонална, няма друго истинско лечение, освен времето. Някои майки намират облекчение, като намалят времето, което бебето прекарва на гърдата, ограничават сесиите на кърмене до преди следобедния сън и преди лягане, а други откриват, че ако напомнят на детето да “отвори устата широко”, докато засуква, може да намали чувствителността.

През бременността млякото на повечето майки ще намалее поради хормонални промени. През втория триместър млякото ще започне да се променя на коластра. Както вкусът, така и количеството се променят драматично през това време, и много бебета се отбиват сами, когато млякото се промени. Ако кърмите бебе, по-малко от 6 месеца, когато забременеете, ще трябва внимателно да наблюдавате как расте и наддава, и може да се наложи дохранване. По-големите бебета, които ядат и твърди храни, обикновено проявяват увеличен апетит за други храни, щом млякото ви намалее.

Някои бебета изглежда не се интересуват дали получават много мляко, когато сучат. Това е момента, когато емоционалният елемент от кърменето стане фактор. Бебетата се различават по нуждата си от орално удовлетворение, от физически контакт, от близост с майката и по желанието си да удовлетворят тези нужди по друг начин освен чрез кърмене.
Някои деца продължават да намират кърменето много важно през цялата пременност, а също и след раждането на новото бебе. Когато сучат братя и сестри, които не са близнаци, се нарича “кърмене в тандем”. В нашата култура тази идея е необичайна, макар че в много други култури е обичайна практика. Не е необичайно да имате смесени чувства относно кърменето по време на бременност или към кърменето в тандем. Негативните чувства са често срещани, дължат се на физически дискомфорт и на умора, а също и желанието да не ви докосват, след като сте кърмили толкова много месеци. За майка, която открива, че негодува срещу исканията на малкото си дете, и която има трудности да фокусира достатъчно вниманието си върху новото бебе, отбиването може да бъде най-добрият избор. Тя трябва да се опита да го отбие постепенно, да кърми новото бебе, когато по-голямото дете е заето с други неща, и да замества кърменията със специални занимания и закуски. Татковците могат да са от голяма помощ в този процес.

Когато изберат да кърмят в тандем, много майки откриват, че между техните деца се формира уникална близост. Споделянето на гърдата може да намали ревността и съперничеството между децата, които често съпътстват появата на новото бебе.

Тъй като по-голямото дете получава хранителни вещества от храни, различни от кърмата, новороденото трябва да суче първо, за да се уверим, че получава много коластра. Кърменето на по-голямото дете може да помогне да се облекчи препълването на гърдите. Тъй като по-голямото дете ще суче по-силно от малкото бебе, майката може да открие, че произвежда повече мляко отколкото е нужно. Ако това се случи, и новороденото се задавя, когато се опитва да суче, тя може да поиска да даде на по-голямото дете да суче за кратко, преди да сложи новото бебе на гърдата. За кратък период от време производството на мляко ще се нагласи според нуждите на двете деца, точно както би било, ако майката кърмеше близнаци или тризнаци. Двете деца могат да сучат заедно или поотделно – което ви устройва най-добре.

Не трябва да има специални грижи за хигиената. Зърното секретира ензим, който намаля броя на бактериите, и кърмените деца се раждат с имунитет към повечето бацили, които се намират в дома им. Повечето микроби, които са отговорни за най-често срещаните болести, са заразителни дни, преди симптомите да се проявят, така че децата, сучещи в тандем, са били изложени на заразяването, преди да разберете, че някое от тях е болно. Ако става дума за сериозна болест, която е силно заразна, или млечница, може да поискате да ограничите временно всяко дете на една от гърдите.
Понякога по-голямото дете, което се е отбило преди появата на новото бебе, ще реши, че иска да суче отново. Често дискусия за това, как е сукало по-рано, но сега е “голямо дете” и може да яде храна за възрастни, е достатъчна. Ако настоява, най-вероятно е най-добре да му позволите да опита. Повечето деца, които са се отбили, са забравили как да сучат, и ще изгубят бързо интерес. Да му позволите да суче, докато се почувства по-сигурно относно новата си позиция в семейството, може да е добра идея.

Кърменето в тандем не е за всеки. Ако не се получава добре, майките трябва да отбият по-голямото дете, без да се чувстват виновни за това. Важно е на детето да се дадат много гушкане и внимание, за да знае, че макар да губи комфорта и сигурността на гърдата, не губи любовта на майка си.

Ако майката избере да кърми в тандем, може да открие, че е много удовлетворяващо за всички. Да знае, че е кърмила бебето си, докато е надраснало нуждата ди е много възнаграждаващо чувство и може да даде по-голяма сигурност и самоувереност на детето, което се отбива, когато е готово да премине в следващата фаза на развитието си, а не само защото майка му е забременяла.превод Бу от www.breastfeedingbasics.com

Последна редакция: пт, 03 фев 2006, 10:42 от Бу

# 1
 • Банкя
 • Мнения: 2 436
Благодаря boo и за отговора и за тази интересна статия Grinning

# 2
 • Мнения: 373
Тук има снимки на кърмене в тандем:

http://www.unassistedchildbirth.com/miscarticles/breast.html

# 3
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Тая тема не ми е убава хич!  Crossing Arms

# 4
 • Мнения: 398
На това му викам висш пилотаж  Grinning

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Тая тема не ми е убава хич!  Crossing Arms
Недей да четеш тук, бягай в благодарствената тема Mr. Green

Цитат
Когато изберат да кърмят в тандем, много майки откриват, че между техните деца се формира уникална близост. Споделянето на гърдата може да намали ревността и съперничеството между децата, които често съпътстват появата на новото бебе.
Това съм го твърдяла много пъти досега, радвам се, че го пише и по статиите.

# 6
 • Мнения: 366
Благодаря за прекрасната тема.
Възнамерявам да го пробвам този "висш пилотаж".
За сега кърмя дъщеричката си на година и половина и съм бременна. Нищо не се е променило, освен леката болезненост на зъната. Надявам се да достигна до ТАНДЕМА Simple Smile

# 7
 • Мнения: 1 559
    Style, много ме радва желанието ти да кърмиш и двете човечета Grinning Дано да протича гладко,със сигурност ще е незабравимо усещане и за трима ви Grinning
    Между другото в коя г.с. си, кога се очаква появата на мъничкото човече?

Последна редакция: сб, 02 сеп 2006, 10:11 от MammaEli

# 8
 • Мнения: 1 734
Много полезна статия! Мерси!  Hug
Току виж се наложило...  Thinking и въобще не се знае, знае ли се...  Mr. Green

# 9
 • Мнения: 3 161
К'ъв ти висш пилотаж, най-естественото нещо си е. Когато голямото дете не е забравило за какво служат циците и дойде при теб с жални очи и ти каже: "Мамо, и на мен ми се суче" ще го върнеш ли? Сърце не ми дава, нали и то ми е дете, нали и него обичам. Давам само че по веднъж дневно, по малко, и гледам да се измия след него. Нищо сложно няма, а и полза има. Вчера примерно исках да се цедя, но не тръгваше, а бебето спеше. Извиках каката да сукне малко от другата гърда, за да тръгне рефлексът на потичане. А в началото като нямах много мляко я ползвах да ми казва дали има, че бебето суче, суче, а не знам какво влиза. Чудя св само дали ще се откаже сама някой ден, или до отбиването на Косето все така ще я караме?

# 10
 • Мнения: 1 382
А в началото като нямах много мляко я ползвах да ми казва дали има, че бебето суче, суче, а не знам какво влиза.
Хе-хе, супер, помага на мама  Peace
Ще ми се много да кърмя в тандем, но едва ли ще успея да устискам Мартин да суче до 1-ви клас Simple Smile. Тогава съм се решила за второ Simple Smile

# 11
 • Мнения: 200
Малко прекалено ми се вижда това сучене на вече пораснало дете.  Ако някой ми каже само една основателна причина за това,ще го поздравя. Както каза един немски учен " Освен да възпиташ едно нерешително и плахо дете,не виждам какво друго можеш да направиш кърмейки толкова дълго"

# 12
 • София
 • Мнения: 568
Цитат
Малко прекалено ми се вижда това сучене на вече пораснало дете.
на мен направо ми е извратено Stop

# 13
 • Мнения: 488
Милиса,Делириум-http://www.bg-mamma.com/site/content/view/973/
това е само една от многото статии,в които може да прочетете за ползата от дългото кърмене!
Милиса,кой е този немски учен,преди колко години го е казал и каква му е специалността,че се изказва компетентно?

# 14
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Малко прекалено ми се вижда това сучене на вече пораснало дете.  Ако някой ми каже само една основателна причина за това,ще го поздравя. Както каза един немски учен " Освен да възпиташ едно нерешително и плахо дете,не виждам какво друго можеш да направиш кърмейки толкова дълго"
Мда... ела да видиш колко нерешителна и плаха е дъщеря ми... ще те купи, ще те продаде и ресто ще иска.
Като не ви се кърми "пораснало дете", не кърмете... но и не гледайте в чуждите пазви с възмущение, моля!

Общи условия

Активация на акаунт