115та италианска тема

  • 32 619
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 9 042
А салвията има ли друго име или си е салвия?То и аз предположих ,че при подправките ....тъп въпрос зададох

# 736
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833


Линдита, с какво пътува до Бг ?

Wizz до Бергамо.
Салвия си е салвия и на бг.

# 737
  • Мнения: 5 710
салвия е салвия , намира се при пресните подправки в супера, разгледай.
ако ти хареса,  можеш да си засадиш, аз имам растение, много са устойчиви, не иска грижи.
за разлика от босилек, който така и не успявам да отгледам, салвия, розмарин, майорана се развиват добре без грижи  Twisted Evil
напоследък аз не купувам пресни подправки ( магданоз, босилек, чесън, лук дори). Все купувам и все ми загниват в хладилника ( от неползване). Сега съм изцяло на замразени подправки, има едни кутийки с накълцани подправки и съм много доволна.

# 738
  • Мнения: 6 913
MG18, няма рецепта  Laughing : разтапяШ маслото, пускаШ вътре 2/3 листа салвия (или поръсваШ суха от буркан4ето, и двете се купуват в супера, сухата при подправките, свежата при зелен4уците), скелидка 4есън, която да извадиШ после, или, ако оби4ате, накълцан 4есън. оставяШ 3 секунди да поцвър4и и си готова   chef
Или си отглеждаш салвията в градината или в саксия на балкона. Simple Smile (аз така правя)

Другото име на салвията на български е 'градински чай'.

# 739
  • Мнения: 1 545
аз тая салвия никога не съм я пробвала, ще взема да опитам прословутата рецепта, като ми дойде музата де....

# 740
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Добре де ,може ли дададете рецептата на тази вкусотия ,не я мернах никъде.И още нещо къде да намеря салвия?.Аз по принцип паста обичам или със зеленчуци или само с чесън и бял сос.С мъжа ми вечно спорим защото той само с домати яде аз не я обичам много така.
Да ви попитам на вашите мъже кое от българската кухня им допада.Дори и като сладкиши.....много ще ми е интересно да разбера

На Паоло му харесват всички супи които правя, но най любимата му е супа топчета изяжда по 2 чинии, иначе му харесва много шопска салата и кюфтета.От сладкишите му харесват едновремешните бабешки курабии, войнишки им викат също, ябълкови сладкиши и обикновени маслени курабии.
Сега обаче му откриха улцерозен колит и е на кортизон от 2 месеца, но поне има апетит голям.
Феям , и аз съм на диета, че положението е страшно Cry

# 741
  • Мнения: 6 913
аз тая салвия никога не съм я пробвала, ще взема да опитам прословутата рецепта, като ми дойде музата де....

Боже, боже ... И Емилия-Романя и Югът ще ми се славят с добра кухня ... Mr. Green

# 742
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
аз тая салвия никога не съм я пробвала, ще взема да опитам прословутата рецепта, като ми дойде музата де....

Боже, боже ... И Емилия-Романя и Югът ще ми се славят с добра кухня ... Mr. Green

сигурно предпо4итат по_завързани рецепти, не като нас, скорострелните северняци  #Crazy

Лени, по въпроса за бг кухня : по4ти вси4ко му харесва на мъж ми, с изкл. на супи и сладки.
не яде ниЩо, в което има кайма, но това и в Италия е така.
ина4е месо и зелен4уци всякакви, без проблеми, даже пове4е от мен Що се отнася до разни готвени зелен4уци.

Линдита, Ще си даваме кураж  Wink
аз лепнах тез 5 кила като спрях да пуШа и да се движа, мисля, 4е бих ги свалила и без диета, ако  малко зор си дадях с ходене пеШа поне, но понеже съвсем съм се размързелувала, няма как. много грозен корем съм заформила  Sick

# 743
  • Мнения: 5 710
аз тая салвия никога не съм я пробвала, ще взема да опитам прословутата рецепта, като ми дойде музата де....

Боже, боже ... И Емилия-Романя и Югът ще ми се славят с добра кухня ... Mr. Green

Абе колко му е да се засиля по блоговете и да изуча в детайли ситуацията с кучина романьола.
На мен един реактор не ми се опъва, та  кухня ли  Mr. Green

какво ще кажете за ситуацията с имигрантите в Лампедуза? Днес ме застреляха с теорията, че ги пускали от затворите тези момчета. На мен ми е малко странно какви бежанци са това, няма нито една жена, бебе, масово май са под 30. Уж нямат нищо, а плащат за тези лодки, за да ги качат хиляди долари. Има инцидент вече с някаква нападната къща, вчера показаха как им чистят боклуците по крайбрежието, някакви набези в/у насаждения...
Странна ситуация.

Последна редакция: пн, 28 мар 2011, 18:44 от 10 c's

# 744
  • Мнения: 6 913
Лени, съчетай, изучи молекулярна кухня направо! Аз мога да ти кажа как се прави сладолед с течен азот. Simple Smile)))

# 745
  • Мнения: 653
породи се в мен едно съмнение покрай прости, но ефектни рецепти  Rolling Eyes
альо, олио е пеперон4ино известно ли е по ваШите Ширини  Laughing
 

# 746
  • Мнения: 5 710
породи се в мен едно съмнение покрай прости, но ефектни рецепти  Rolling Eyes
альо, олио е пеперон4ино известно ли е по ваШите Ширини  Laughing
 

да!

казвайте рецепти:) пак такива простички, семплички, но много вкуснички:)

# 747
  • Мнения: 653
ето една: запъжваШ 2_3 филенца анШуа, в смисъл да се разтопят в тигана, добвяШ пан гратато и го запържваШ в смисъл на тостаре и готово в това неЩо мятаШ спагетите и ги фай салтаре, можеШ да обавиШ олио или масо, според вкуса

сори, ама бързам (типпи4но по милански) и не ми се мислят то4ните термини

# 748
  • Мнения: 6 913
ето една: запъжваШ 2_3 филенца анШуа, в смисъл да се разтопят в тигана, добвяШ пан гратато и го запържваШ в смисъл на тостаре и готово в това неЩо мятаШ спагетите и ги фай салтаре, можеШ да обавиШ олио или масо, според вкуса
Аз с такова нещо, но без аншуата, правя карфиол. Чупя карфиола на розетки, задушавам на пара (или се вари). В тиган запичам галета с масло, докато стане на вид като розов пясък. В чинията слагаш карфиола, отгоре се ръси обилно с галетата и voilà.
Но аз обичам зеленчук, както казах. Не претендирам, че на всеки би харесало. 33uu Рецептата ми е "вносна" от БГ и мъжът ми я харесва.

# 749
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
породи се в мен едно съмнение покрай прости, но ефектни рецепти  Rolling Eyes
альо, олио е пеперон4ино известно ли е по ваШите Ширини  Laughing
 

 Joy  Joy

Общи условия

Активация на акаунт