Бебешка близнашка тема ХХ

• 34 092
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • Някъде там...
Моите също не са от най-разговорливите. Или поне доскоро не бяха. При нас се отрази благотворно ходенето на ясла. Откакто ходят по-редовно (разбирай по 8-9 дни месечно), изведнъж се отпушиха около втората си годинка. Сега не можем да им затворим устите. Факт е, че по-лесно учат думички една от друга или от децата, отколкото от мен.  Laughing

# 661
  • София
КАРО, и моите не са се разприказвали, тук- таме по някоя дума. Малкият батко пък си отвори устата чак около 3г. Бая се бях стреснала и аз. Ти сама си го казала- до дете е. Peace

# 662
  • София
KAPO казват ли отделни думички, най-вероятно просто бавно проговарят. Може да си се консултираш със специалист логопед, но по скоро за твое спокойствие.
Каките ми са родени в девети месец и въпреки това до две годинки, казваха срички отделни и то разбираеми само за нас. Между две и три години бяха буквално на няколко думички и то краен брой. Викаха си една на друга Туту и това е , водата беше боа и тн итн. Добавяхе спонтанно отделни думи в речника си, но никога така и не започнаха да повтарят след мен като папагалчета, както правят повечето деца. Спомням си че когато Елена се роди, а тогава те бяха на 2,9 годинки, Николета само можеше да казва че е Ники, Ваня още си беше туту и така. Постепенно обаче почнаха да трупат все повече и повече думи. Разбира се към три и нещо, когаот вече бяха и проговорили реално ги водих на логопед, основно за да прецени дали предвид по-късното проговаряне има нужда да се работи с тях или сами ще си наваксат. Притесняваше ме и р-то и л-то, тъй като аз не ги казвам. Слава богу не се наложи и сега на почти пет не можеш да им затвориш устите, казват си р-слава богу и всичко е назад.
   Споделям при нас как се развиха нещата, сега определено Елена на 2 годинки някъде е както те бяха в началото на третата си година, а именно започва много бързо да трупа все повече думички.
Това не означава, че ако има някаква причина за съмнения трябва да се затварят очите и да не се потърси помощ, но при близначета, който се разбита само с поглед, при вас коригираната възраст сигурно е и под 2 годинки, нещата засега не ми изглеждат тревожни, още повече, че те сигурно казват отделни думи нали Simple Smile

# 663
Каро, ако няма основателна причина за тревоги, не се терзай излишно, сравнявайки децата с другите. Подкрепям Айла, ако това ще те успокои, да потърсиш логопед.
Проходили са на по 10 месеца, това определено  епостижение. Според мен ти с още под стрес от евентуалните и възможни последствия от недоносеността. Вторачваш се във всичко. Моите момичета са напълно доносени, в смисъл, родени са с планово секцио. Те двете са толкова различни в развитието си, макар да са близначки, а ти ги сравняваш с деца, нямащи нищо общо с тях. Трябва малко по-спокойно, защото ще си изхабиш нервите.
За гърнетата - аз просто се опитвам да ги свикна, че пишкането и акането се правят там. Племенничката ми я сложиха по-късно на гърне и трудно го прие, пищеше от него в началото. А аз ги слагам откакто започнах д аги слагам да седят, прикрепях ги и в началото никакъв усепх. Сега си знаят, че след сън и преди хапване винаги ги слагам там. Вече забелязвам, когато сме били навън и памперсите са мокри, като ги сложа, те нервничат и не искат да сеядт, сами си стват (така ми казват, поне аз така го разбирам), че няма да правят нищо и не искат да седят на гърнето. Слагам играчки около гъренатата, за да се занимават с тях, а не да се опитват да стават. Но и ние имаме разляни гърнета (когато се заблея и не гледам някоя от тях се е случавло да стане от гърнето, по-точно да се изсипе от него, да го разлее и да се смее). В такива моменти не подминавам, а се карам, за да знае, че не трябва така.

# 664
  • Варна
Бръмчърче, поздравления за ранното слагане на гърне. Важното е да свикват с него. Точно това аз пропуснах. Да си призная преди година въобще не се сещах, че ще се срещаме с гърнето. Имахме с толкова много неща да се борим.
Благодаря на всички за разбирането и за съветите. Айла, много благодаря за позитивния ти пост. Иначе децата още преди годинка и половина започнаха да казват някой думички, но много малко и не чисто. Понякога се опитвам да се успокоявам, че са с повече от два месеца по-рано родени и имат това време да наваксват, но от друга страна неонатолозите вече искат да правят нещата като наборчетата си. И аз се обърквам, оставам с впечатлението, че вече не трябва да се водя по коригирана възраст, а виждам, че децата все още се развиват по нея. От март месец успях да ги запиша в една безплатна програма по която всеки месец идват логопед и психолог вкъщи. Казват, че децата нямат проблем, че е въпрос на още малко време. А с два дни по-големи от моите близнаци вече свободно общуват, като използват изречения. И страшно много неща знаят. Момичета, аз сигурно съм ви подвела - те проходиха преди 10 месеца. Проходиха в края на 1год. и два месеца. Всичко дотогава ставаше с два месеца по-късно. Поседих ги чак на 9-10 месеца. Започнаха да пълзят и изправят чак към края на 11-тия месец.

# 665
  • София
KAPO  от Карин дом ли идват? Там са много добри специалистите наистина. Ако е от там бих искала за една мама да те разпитам малко за тях.
А прохождане на година и два месеца си е напълно в нормите, дори за доносено бебе границата е около 1,5 годинки, като се следят и доста други неща.
Имаме приетелчета близначета момче и момиче, цели три дни по-големи от моите. Еми момиченцето още на годинка плямпаше, на две си говореше свободно, като научаваше и второ език руски, наскоро я чух да говори и на него. Всяко дете си се развива с резлични темпове, а за коригираната възраст за някои неща дълго време се гледа и взима под предвид.
Споделяш, че казват отделни думички, напълно нормално е да не са напълно правилни все още, при началото на проговарянето, така че наистина е въпрос на време сигурна съм Simple Smile

# 666
КАРО, аз също неотдавна тук се жалвах, че моите девойки още не са проговорили. За много майки проговарянето е произнасянето на първите смислени думи - това отдавна сме го минали. Но аз по-скоро разбирам вече реално общуване с повече думички, кратки изречения (от 2-3 думи поне) и по-разбираемо, включително за непознати.
Та ние също сме далеч от тази работа  Confused. При това - в нашия случай, понеже са родени в деветия месец, изобщо и дума не може да става за коригирани възрасти и т.н. Дърдорят си някакви неща, чат-пат започнаха да повтарят (до преди 2-3 седмици отказваха и това), напоследък започнаха и нови думички да ползват. Дарето повече плямпа и повече се ядосва, като не схвана какво ми говори, а Сияна по-рядко се навива да каже нещо ново, но се старае да го произнесе правилно. Доминиращо обаче се оправят като маймуните - с мимики, жестове и смешни звуци  Laughing.
Онзи ден се хванах да им броя думите. Може да се каже, че ползват около стотина, не повече. И сега като те чета теб си мисля, че трябва да съм доста по-притеснена, пък някак нямам усещането да става нещо тревожно. Около нас е пълно с хлапета на по около година и половина, които перат немския (той им е роден, де), с всичките му гадни комбинации от съгласни, а нашите "С" в дума още не могат да кажат (или не искат, не знам)... Ама здраве да е. Като мине лятото, ако не са направили прогрес, може и да се позамисля малко.  Peace

# 667
моите са родени в 33 седмица, но рано проговориха. имаха само няколко думи, които нямаха нищо общо с действителните и това беше. те просто си проговориха като деца, а не като бебета. сега говорят и двата езика перфектно и никой не вярва, че са двуезични. все си мислят хората, че бъркат езиците, ама не. то може и от мен да са го наследили, щото и аз мога да водя 2 паралелни разговора на 2 езика .

# 668
  • Варна
Айла, да от Карин дом идват логопед и психолог по безплатна програма - Ранна интервенция. Ние сега сме на гости на майка ми, но тази седмица ще се приберем във Варна, понеже с нетърпение чакаме празника на Карин дом на 22-ри и се надявам да присъстваме. Още тогава мога да питам нещо ако искаш за твоята позната.

# 669
За проговарянето бях пускала едно време цяла темичка. При близнаците се смята, че може да има забавяне в говора, но честно казано никога не съм се притеснявала, говореха може би по-малко, но след 2 годинки като се почна едно бърборене, сега вече 2 думи не можем да си кажем къщи от тях  ooooh!
Ето и темичката, във втория си пост в нея бах пуснала и едни преведени неща за развитието на езиковите способности:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=332472.0

♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥Димяни ♥ , честита ви нова месечинка!  Heart Eyes Heart Eyes

За гърнетата и аз почнах рано (на 6-7 месеца), но без успех, седяха, свикнаха, понякога случайно нещо вършеха и дотам... Отказаха се лесно и само от памперса на около 2 годинки, първо едната, после другата. Много ми беше лесно - казваха си, носеха си гърнето, сами си сваляха гащите  Simple Smile Що ли се мъчих по-рано...

И още нещо от мен - малко споделен опит след като през последната година пропътувахме Европа надлъж и нашир и по повод наближаващите отпуски - На море и на път с близнаци  Simple Smile

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/06/15/na-more-i-na-pat-s-bliznaci/

# 670
  • София
 Здравейте!
 Да се включа и аз по въпроса с говоренето. Ами ние точно днес навършваме 2 г. 5 м.  и положението е следното: Казват определен брой думи между 50 и 100 и то ако за думи се броят срички или съчетания от срички, които само ние с баща им разбираме.  Съчетават и по 2 думи все по често. Единият си знае името и го казва гордо на всеки, ползва и личното местоимение "аз", другият не може да си каже името, може би защото в него има "р" и говори за себе си като за "ти" вместо "аз". Не повтарят думи или го правят изключително рядко, но пък обичат да повтарят възклицания от типа "Опаа!" или звукоподражателни думички като "тик-так". Всъщност голяма част от речника ни е от звукоподражателни думички "бау-бау" -куче, "мау" - коте, "пуф-паф" - влак, "тик-так" - часовник, "опаа" -падна и т.н. Засега няма сила на света, която да ги накара да използват истинските думи, а не знам тези дали се броят за такива.
  За гърнето също сме доникъде. Смятам да ги почвам скоро по-сериозно, но като ги знам какви са своенравни и как ще трябва да ги гоня после с гащите направо ми се отщява.
  KAPO , чудесно е че ползвате такава програма. Дори да не е нужно, със сигурност ще е полезно за децата да имат малко "частни уроци". Ако някой знае за подобна програма в София моля да сподели. С удоволствие бихме се възползвали.

# 671
...Що ли се мъчих по-рано...

И аз като се поглеждам назад си се чудя на акъла и амбициозност ли е било, що ли?

# 672
  • София
  Моите и трите от новородени са издържани и от рано са без памперси. Не ми е пречело и за мен това беше по-удобният и правилен избор.
  Разбира се всеки избира кога и как да започне тоалетното обучение, но все пак около втората годинка, наистина е лесно и е много подходящ момент Simple Smile

# 673
Винаги съм ти се възхищавала за този избор, но нали знаеш, че мързела е двигателя на прогреса  Embarassed Mr. Green

# 674
Фата, много готин разказ  Simple Smile. От личен опит мога да кажа, макар и само с един 9 часов път до морето и после 5-часа връщане, маршрут София-Влас, че голяма част от нещата се случват и при нас. Пътувахме с кола.
Ние взехме вече 2 колички от Джъмбо, съвсем леки и опростени, сгъват се каот чадър, но не знам дали ще са подходящи за морето, те ще са на 11 месеца (заминаваме другата седмица), но ми се струва, че много се свличат в тях. От другастрана, така ще имаме мнооого място за багаж. Да не кажа, че да буташ една лека количка с едно бебе от около 8 кг- направо не се усеща. При нас тротоарите са доста неравни, разбити и пр. и мога да кажа, че тези две малки колички, с малки двойни колелца (даже не знам каква марка са), се справят идеално, не се усеща, че буташ количка. Препоръчвам този вариант за по-големи деца и при двама възрастни, които ще бутат (не знам дали, ако се съединят, ще е удобно).
Количката ни е Хаук и мога да кажа, че заема 2/3 от багажника. Ние сме с голямо комби, но явно ни трябва нещо като бус или някакъв ван, знам ли  newsm78.
Това, че количките не се вкл. в багажа при самолетен превоз не го знаех и ми бе много от полза. Ако бях попитала по-рано, щях да мога и аз да споделя личен опит, ама .... Мислех, че количката влиза в багажа и затова се отказахме да пътуваме, където и да било, със самолет. Ми да бях попитала поне, ама ....
Айла, извинявай, какво означава, че от новородени са издържани? ЕБХ ли си практикувала?

Бихте ли ми препоръчали някакво мазила срещу комари, кърлежи и пр., подходящо за бебчета на 11 месеца? Нямам никакъв опит с такава козметика, но разбрах, че по морето е пълно с кърлежи, страшна напаст било, затова ми се иска да взем анещо, но не много вредно за нежната бебешка кожа и въобще за детското здраве!!!

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 09:20 от brumbarche

Общи условия

Активация на акаунт