Януари дойде и замина - почти е готова нашата дружина!!! - Тема 30

• 28 816
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Евридик@, благодаря за отговорите.

Зърната ме болят, защото по време на 5-дневния ми престой в Токуда, на всеки два часа идваше някой от персонала, мачкаше ми гърдите, дърпаше ми зърната и се опитваше да ги напъха в устата на бебето, тя плачеше, хапеше и се дърпаше и така жестоко ми се разраниха зърната, че чак се обелиха. Сега се много чувствителни и леко болезнени при допир, но кърмя само със силиконови зърна, откакто се прибрах от болницата. Вече ме боли само в началото при първите 3-4 засуквания, когато кърмя, но много искам да се отърва от силиконовите зърна, а ме е страх да не ми се разраня пак.
Освен това, лекувам Йоана за налепи по езика, защото беше на венозни антибиотици в Токуда, заради някаква измислена инфекция. Според неонантоложката, аз по зърната нямам признаци на гъбична инфекция и НЯМА КАК  newsm78 да я прихвана от бебето при кърмене (което противоречи на всичко, което съм чела за Candida, ама нали не съм лекар). Така и не съм сигурна дали сега зърната ми не са чувствителни и болезнени поради тази причина...А така искам да махна тези силиконови зърна! Но беба е доста лакома и не знам как ще ми се отразят тези 10-12 кърмения на ден.

# 631
  • София
Здравейте Simple Smile

Най-накрая малко време да пиша и аз. Иначе успявам да ви чета отгоре отгоре.

Не знам как се справяте с недоспиването ... Аз освен с бебо да се занимавам и да сготвя някой път нищо друго не успявам да свърша. И съм страшно уморена.

На разходка излизаме всеки ден откакто е хубаво времето. Това май ще ми е любимото занимание. За сега сме само в квартала, но се надявам скоро да тръгнем и ние по парковете Simple Smile

И ние повръщахме от преяждане. Въпреки че май имаше и друг фактор, защото се случва и когато не е преял. Т.к. пием Инфакол за коликите сега съм му го спряла, защото имам чувството, че от него повръща също.
Вие как се справяте с коликите ? Давате ли нещо ? Борис в началото така се гърчеше милото и така ревеше, че се принудихме да даваме Инфакол, макар да не ми се искаше. Сега от един ден не давам и ще видим дали пак ще се влоши ...

На консултация сме чак след една седмица и нямам търпение да видя дали и как наддава.

Приятно прекарване на мамите, които ще се разхождат заедно. Някой път за Борисовата градина може и аз да се включа, че ми е най-близо.

# 632
Сега се върнахме от консултация. Самуил е станал за 1 месец 5580 гр. и 58 см...От изписването е наддал 1900 гр. и е пораснал 6 см.. Shocked Леле, чак се учудих нормално ли е това..Ама той не плаче, освен за ядене, та това дали има значение??? Сложиха ни ваксина и бяхме на ортопед.Ортопеда каза, че от месец и половина мога да го нося в кенгуру. Дадоха ни да пием Вигантол и Флуор...За флуора съм скептично настроена, вие какво мислите? Исписвали ли са ви за бебчетата? newsm78 В аптеката пък казали на мъжа ми, че от раждането аз трябвало да пия флуор на таблетки!??  #Crazy
mar_dimitrova петънцата да не са от храна, която ти си яла? Да се е получила алергия?Зависи какъв е обрива... newsm78
Днес е ветровито, ще излизате ли?

# 633
  • Пазарджик
mimsat, Евридик@[/size] - Следя въпросите и отговорите към вас и искам да ви благодаря за това,че сте толкова всеотдайни и изчерпателни, съветите ви са наистина безценни, благодаря!
mimsat - пробвах няколко различни пози и наистина биологичната поза,  и въобще кърменето в легнало положение при нас се оказа по-ефективно, ако мога така да се изразя. Няма го вече това пускане и захапване, вече не поема въздух докато се храни, по-спокойна е и като че ли и  повръщането понамаля. Това зачестено сукане продължи около денонощие, сега се храним по-често, когато бодърства, а забелязвам,че тези периоди се увеличават и на около 2 най-много до 3часов интервал, когато е по-поспалива. За слинг и аз съм мислила, но имам проблеми с гърба, затова си мисля, че при мен няма да е удачен вариант, може и да греша, ще трябва да пробвам. Може ли още веднъж да попитам, горе-долу в продължение на колко време се предлага едната гърда, преди да се предложи другата? Понеже аз я предлагам около 3часа, да разбирам ли, че това е дълъг период от време? Още веднъж, благодаря!
...

адис,

много се радвам, че сте намерили подходящата за вас поза и нещата са започнали да се подобряват.

Относно предлагането на гърдите няма строги правила. Обикновено, когато кърменето протича обичайно, повечето бебчета успяват да се нахранят от едната гърда и да правят паузи от 2-3 часа, след което сучат от другата. В ситуации, при които бебчето се нуждае от повече прием на кърма, когато има скок в растежа например, често те сами започват да търсят още, след като са изсукали първата гърда и най-често майките им предлагат втората. Има други ситуации, при които кърмата е в обилни количества, по-големи от възможностите на бебчето - хиперлактация. Тогава обикновено се препоръчва в продължение на 3 часа например да се дава само едната гърда (независимо колко чести иска бебето да суче), а след това отново в продължение на 3 часа да се дава втората, като по този начин се показва на организма на майката, че няма нужда да произвежда толкова много мляко.

В повечето случаи, ако майката се води от бебето, то тя вероятно прави най-доброто в дадената ситуцаия.

Здравейте! Hug

Имам няколко въпроса към ЛЛЛ консултантите.
Никол се роди 3100гр, имаме си и жълтеница от болницата, държаха ни един ден повече (или 5 дни). За първи път успях да я кърмя чак 8 часа след раждането  Sad и не беше много успешно, на следващото кърмене вече успя да засуче по-добре и така с всеки ден ставаше по-успешно кърменето. Храниме се на поискване, по принцип пълним памперсите и по 6 пъти на ден, но последните 2 дни само по 2-3 пъти се изхожда. Днес ходихме на измерване при педиатъра, (16-ти ден ни е) и по нейните мерки се оказа, че дори сме смъкнали 50 гр след изписването. Изписаха ни 2850гр, като имам подозрения, че са ни надписали теглото тогава, само и само да ни изпишат. От както сме се прибрали ни се образуваха и бузки и бутчета, така че поне видимо със сигурност наддава. Направихме пробно кърмене при педиатъра - изсука 20 гр за около 25-30мин Sad което май е доста малко. Имам моменти в които гърдите ми текат свободно, но не всеки ден. Не знам дали храня достатъчно детето си и се притеснявам. Когато тя захапва доста боли, и се образуват ранички по зърната. Мажа се с Лансинох и до някъде облекчава. Какво ще ме посъветвате, пия и чайчетата на Хип за кърма.  Благодаря ви много за отговорите и извинявайте че така разхвърляно ви разказах за нашите проблеми  Hug

П.П. моля кажето кое АМ е най-подходящо за кърмачета, за дохранване ако се наложи?

Здравей снуки,

много добре описваш ситуацията при вас. Разбирам, че си притеснена. Дали може да направя някои уточнения:
рожденно тегло - 3100 гр
тегло при изписване - 2850 гр
тегло на 16 дни - 2800 гр
Единствено липсва колко е най-ниското тегло на Никол (обикновено това е по-ниско от рожденното тегло и от теглото при изписването).

Пробното кърмене, особено в лекарски кабинет, не винаги може да е показателно за цялостното кърмене. Има няколко причини за това:
1. Лекарският кабинет не е от най-приятните и отпускащи места, а това играе своята роля.
2. Може в момента Никол да не е била много гладна и да е изсукала само толкова, колкото в момента й е нужно. Също е възможно да е била само жадна и да задоволи жаждата си с предното мляко, без да иска да се храни наистина. Може да ѝ се е спяло и да не е има интерес към сученето точно в този момент.
3. Бебетата обичайно не приемат еднакви количества кърма при всяко кърмене (както между другото и възрастните), за това е добра идея да се гледа общия прием на кърма за 24 часа. Т.е. ако е необходимо да се прави пробно измерване, то в рамките на 24 часа да се прави при всяко кърмене и след това да се събере общото количество. Разбира се, това е най-удобно вкъщи, в случай че има подходящ кантар и то в случай, че е наистина необходимо.

Спадането на тегло на тази възраст би било доста обезпокоително нещо. Все пак е добра идея да се установи първо със сигурност спада, преди да се правят заключения. Нерядко се случва два различни кантара (например в родилния дом и в кабинета на педиатъра) да показват различни стойности. Понякога разликите са значителни. За това при съмнение за недостатъчно наддаване или пък за спадане в теглото, е добре измерването да става на един и същи кантар при едни и същи условия (пълна или празна пеленка, облечено или съблечено бебе, накърмено или не). Тъй като имаш своите съмнения за коректността на измерването в родилния дом, може би ще предпочетеш да направите повторно измерване при педиатъра след няколко дена. Обикновено в такива ситуации се препоръчва след 5 - 7 дена да се направи още едно измерване, за да се установи реалното наддаване спрямо конкретния кантар.

Като цяло свободното изтичане на кърма не е показател за достатъчно или недостатъчно количество. Добър ориентир при изключително кърмените бебета (които поемат само кърма) са пеленките. По твоето описание пеленките с изхождане звучат добре - нормално е с времето изхождането да се разреди и 2-3 пъти дневно е съвсем приемливо, стига количеството и консистенцията да са нормални. Не споменяваш за мокрите пеленки - добре е да са 5-6 добре намокрени.

Казваш, че кърмиш на поискване Никол. А дали можеш да споделиш приблизително колко пъти за деноноще и как се държи на гърдата - сама ли я пуска, търси ли втората след това?

Кърменето не трябва да боли. Когато при засукването и/или при самото сучене има болка, то в повечето случаи съвсем леко поправяне на позицията и засукването на бебето, могат значително да облекчат, а дори и да премахнат напълно болката. Неправилното засукване може да е причина за разраняване на зърната, както и за недостатъчно добро изсукване на гърдите и от поемане на по-малко кърма. Ще ти опиша кое се смята за правилно позициониране и правилно засукване и ще ти пусна линк:

Позицията на бебето трябва да е корем с корем към майката. Когата е в поза класическа люлка - ушенцето, рамото и бедрото да са в една линия. Идеята е да не е необходимо бебчето да си извърта главата към гърдата, защото тогава вероятността да засуче правилно е значително по-малка. Има различни пози на кърмене и важно мама и бебе да намерят най-удобната за тях. Важно е майката да не е напрегната, да е добре облегната (може и с възглавници) или легнала, така че тялото ѝ да е отпуснато и да може да си почива. Една доста удачна поза, дори и за новородени, е тази при биологичното кърмене. Може да разгледаш статията и да прецениш, дали ще е удачна за вас.

Самото засукване е добре да става, когато бебчето си е отворило добре устата. Това може да се стимулира като със зърно (дори може преди това да се изстиска малко кърма и да се намаже с нея) се погалва ГОРНАТА устничка. Това обикновено кара бебчетата да си отворят широко устата и да наклонят главата си леко назад, което е добре, тъй като по този начин зърното може да отиде навътре и НАГОРЕ към мекото небце на бебето. При засукването може с едно последно движение бебето да се придърпа към гърдата (а не обратното - майката към бебето), за да може зърното да отиде още по-навътре. Това между другото при биологичното кърмене става много лесно, тъй като бебето е над гърдата и зърното сочи естествено нагоре, към небцето. Важно е зърното да отиде в тази комфортна зона на мекото небце, тъй като ако е по-напред, където небцето е твърдо, при самото сучене, то с долното си езиче ще притиска зърното към него и поради това може да има болка и разраняване.

Това е едно клипче, което много добре онагледява неправилното и правилното засукване - ТУК

Вариант за разранени зърна освен пречистеният ланолин е и мазане с кърма след кърмене и оставяне на зърната да изсъхнат на въздух. По принцип въздухът е много полезен при раздразнени и разранени зърна, както и слънцето. В случай, че имаш възможност да правиш често въздушни и слънчеви бани, ще е чудесно за по-бързото възстановяване на зърната ти. Особено сега, когато времето е по-топло.

Адаптираните млека са строго специфични и състава им е различен. Те са с различно предназначение и именно поради тази причина е добре преди да се дава адаптирано мляко на бебето, в случай че е необходимо, да се направи консултация с педатиъра и той да прецени кое мляко е подходящо за бебето в конкретната ситуация.

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 12:23 от mimsat

# 634
За коликите- давам чат пат Инфакол, но понеже не съм редовна вв даваането, толкова му е и ефекта.
Слагам от време на време и черешовите костилки на гръбчетата, успокояват се много бързо, а често и заспиват.
Утре сме на консултация- според моя  кантар са качили по кило и кусур...да видим педката какво ще каже   Rolling Eyes
Изчезвам. Ще пооправя малко в къщи и бягаме на разходка  Sunglasses

# 635
Момичета, ето линка, който четох вчера за обривите при бебчовците. Дано да ви е полезен!
http://www.-spam013-/article/75-%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D … B8%D0%B2%D0%B8%3F

# 636
  • София
Добро утро мамчета  Hug
За лющенето на кожата, Тия се обели цялата като беше на 2 седмици някъде, нейната кожа е страшно суха, и пак беше започнала да се бели, и онзи ден педи изписа някакъв крем, Dermagor, ( никога не съм го чувала, дори в аптеката не можаха да разберат какъв е  Crazy ), но за 2 вечери мазане ефекта е очеваден, кожичката и е вече наистина бебешка, че досега все беше на всякакви видове люспи  Laughing
Тя също почти на всяко хранене връща по малко, но нейното определено е от лакомия, просто като и дам шишето и го засмуква моментално  Joy
Искам да ви попитам, дали е нормално беба да спи толкова много, на ден и се събират около 4-5 часа да е будна, постоянно спи, включително и в момента, от вчера от 12 през нощта се буди три пъти за по 15 мин да яде, и продължва да спи  newsm78 Всеки с проблемите си  Joy
Mirrabella за коликите ние и даваме Колийф и Биогая  Peace

# 637
  • в Надежда-та
Emilly1212 баткото 1-я месец ми беше качил 2кг. само на кърма, даже доктора се учуди....
За коликите - Еспумизан, но и аз като Мила, когато се сетя Blush иначе чай от копър и анасон пия (аз) като за световно  Thinking май правя 1.5л. понеже дребното нещо се мръщи на шишето Confused
madlen_81 радвай се бе жена Party...... Ела да го видиш нашия Дзвер днес цяла сутрин мрънка и предремва за по малко. Със сменен памперс, нахранен (според мен) ..... ужас е ooooh!

# 638
Малеее, изтървала съм тема и половина поне... Батко ни беше болен миналата седмица и полудях с двамата вкъщи, а и беше адски студено и не сме мърдали от вкъщи, ад!!! Тази се очертава по-добра, да чукна на дърво...

Прочетох последните 2-3 странички и да кажа:

Витамини за мен - същите като през бременността, док каза да ги пия до края на кърменето
Витамин Д - давам всеки ден или поне като се сетя, че много забравям напоследък
Флуор не са ми изписвали нито на мен, нито на беб.

=Michelle=, не само твоят Стефан не спи през деня, и Марти беше така от съвсем малък, направо се чудех кои са тия бебета, дето спели по 18-20 часа на ден, той и 15 не докарваше. Фернандо имаше един такъв период, но напоследък пак започна да спи повечко през деня. Мисля, че разходките на чист въздух му се отразяват много успиващо.

Иначе и ние се разнасяме по цял ден, когато е буден. Нещо не мога да си намеря удобно връзване на слинга и с майка ми се редуваме в гушкането и дундуркането, като си замине, не знам какво ще правя... Освен това съм много търсена жена  Laughing - беб не иска да яде от шише и не мога да мръдна никъде без него за повече от час и половина - два. Излизам без него само да напазарувам, а не смея да го водя в молове например, защото с тия грипове и други вируси ме е страх да не се зарази, че болните бебета тук директно ги вкарват в болница.

Ооо, и да ви се похваля - в края на март ще ходим целокупно за една седмица на Тенерифе. Е, няма да става за плаж, но се очаква да бъде слънчево, т.е. ОК за разходки по къс ръкав, а в хотела има отопляеми басейни, в които желаещите могат да се плицикат. Нямам търпение, така ми писна от тая зима.

# 639
Бенджи, с теб сме родили на такъв голям ден, че явно е трябвало да се мъчим повече, моето раждане беше толкова ужасно, че още ме е страх да си спомня какво преживях и какви са ми и последствията, но съм се зарекла ако вляза пак в кипърска болница да е с автомат и много патрони Simple Smile, добре че беше мъжът ми до мен през цялото време, на него дължа най-много Simple Smile

към mimsat, Евридик@ ще се опитам кратко да обясня проблема ми, първите два дена след раждането не съм кърмила, кърмата ми слезе бавно и трудно, постоянно давах АМ, давам и сега защото бебка е гладна, правя всичко възможно да отпуша каналите и да кърмя правилно, но за жалост още не можем да си намерим даже поза, кърмя всеки път по около 2 часа, е бебето не е активно през цялото време, но не е и мързеливо, след като се изморим и двете, а тя е още гладна изяжда и 120 мл АМ, спи по около 5 часа, така че храненето ни в денонощие е доста на рядко, дали да не опитам да и намаля АМ-то? Въобще приемам всякакви съвети, че никак не ме бива и съм доста объркана  Sad , вчера цедих с помпа 60 мл кърма + АМ, колко е нормално да изяжда едно бебе (бебето е на 7 дена), благдоря предварително, дано сте ме разбрали, че аз така се омотах, че май и на мен не ми стана ясно какво искам да питам Sad

# 640
Момичета, по градове има благотворително снимане за Вики.Ето повече инфо.
http://www.facebook.com/pages/Da-pomognem-na-Viki/133226036742817?v=wall#!/pages/Da-pomognem-na-Viki/133226036742817?v=wall

Ако искате да помогнете, можете да си купите и снимка :
http://gallery.help-viki.info/

# 641
Мила Иванова в софия си го взимам от пазара Кирков и в някои билкови и обикновенни аптеки го има. Питай там и ако нямат мисля че ще те насочат  къде да потърсиш.
Надявам се да успееш да намериш и да пробваш-ефекта е невероятен-поне при мен.

# 642
Мацки , добре съм си  аz , грам при3наци нямам,  zабърках си това алкохолното коктейлче по 3аръка на докторката и тъкмо си  го пийвам ,мляко, мед, рициново олио и  водка  Mr. Green,най много да отида пияна в болницата Mr. Green .При всички случаи утре вечерта вли3ам с багажчето и  преди3викаме.Нямаме търпение вече .

# 643
Ей, Шанна, стискам палци нещата да тръгнат днес по някое време, тъкмо ще си фиркана и ще ти бъде весело Simple Smile

# 644
Бира с таратор Мерси за линка!
Shanna Всичко ще е наред!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт