Отговори
# 120
stels-bels, ходя при доктор Бачуров с идеята точно той и да ме изражда накрая в Окръжна. След сълго четене и разпитване, установих, че за Пловдив това е една от най-добрите опции. До момента да чукна на дърво съм наистина супер доволна от него и от отношението му, дано и до края да е все така. Но някак ми вдъхва спокойствие и увереност.

# 121
Здравейте,включвам се и аз при вас...Моят термин е за 01.10.11,но най-вероятно ще раждам през септември,защото ще съм със секцио,тъй като съм с тесен таз....Иначе от Ловеч съм,на 23 г.,втора бременност...Имам си един палавник на 1г.6м. Wink

Последна редакция: ср, 02 фев 2011, 16:51 от Sunny_Girl

# 122
Здравейте

звучи много объркващо с всички изследвания, които се правят, на 3 различни места - частен доктор, по ЗК, в частна лаборатория.

Това, което аз знам, и което се прави тук за нормално протичащи бременности, е следното:

11-12 седмица - първоначален скрининг. задължително БХС се взима ПРЕДИ УZ, и то не на гладно (само ако се прави изследване за гестационен диабет). На УZ се прави измерване на вратна гънка, за да се установи наличие на Down, или други сериозни изменения.

18-19 седмица - Фетална морфология, което е измерване на различните органи и сравняване със стандартното развитие на плода. Евентуално фетална ехокардиография - диагностика на сърцето, въпреки че един добър специалист би трябвало да може да огледа сърцето също толкова добре. Wсъщност самите измервания се правят на 2д, а 3д се пуска само за хубаво оглеждане на лицето, и до голяма степен за забавление на родителите Simple Smile.  Първия път правих FM в Швеция и в София - във Фемина. Забелязах, че докторката във Фемина така или иначе ползваше 2д да направи замерванията, а после пусна 3д/4д измерението. 3д се използва също за различни срези да се види мозък, гръбначен стълб и тн. (пазя си снимките от предишната фетлана морфология). Но зависи най-вече от специалиста, а не всички АГ са добри УЖ специалисти, така че инвестиция в добър преглед за FM е оправдана, според мен.

Тук аз ходя на АГ, който за УZ ме изпраща в болницата при специалисти - тоест самите АГ не се наемът а правят UZ измервания, ако нямат допълнителна квалификация. Те само слушат тоновете.

А иначе - ходя веднъв в месеца на стандартните изследвания, кръв, урина, контрол на растева на матката чрез външно измерване. От 8-ми месец - веднъж на 2 седмици, ако се прескочи термина се ходи на 2-3 дни да слушат тоновете. чакат мах 10 дена, и тогава предизвикват раждане.

По въпроса за секциото и нормалното - бях със секцио по спешност, възстанових се страшно бързо - изписаха ме на 3-тя ден (аз пожелах, иначе по принцип е 4-ти ден). Познавам и жени, които трудно се възстановиха от естествено раждане, но и такива, които след 2 часа са били на крака. Така че е индивидуално. Аз ще се опитам с нормално раждане този път, но не зависи само от мен все пак Simple Smile. Но има още толккова много време дотогава....

Приятен ден от мен

# 123
Добре дошли на новите мами, maraya75 радвам се, че пак се засичаме по такъв прекрасен повод!
Някой питаше за фолиевата киселина , дали пием второ хапче, като повръщаме, ами аз веднъж пих да, от тогава пия ФК точно преди лягане с маалко вода.
Аз днес съм с УЖАСНИ киселини не за пръв ден, но днес са свирепи Confused, преди малко пих сода за хляб, че ми стана много ама много зле, а нямам друго под ръка. Ще се подсиля после с нещо от аптеката.
Тук все още са отмемени ЖК поради грипната епидемия и така дъъълго чаканият ми час за утре се отменя Tired
За раждане, ми предния път родих секцио, сега незнам, бих родила нормално , ако докторите ме подкрепят. Има мноого време до тогава.
Приятна вечер лейдис.

# 124
За раждането да кажа и аз-аз първия път раждах секцио,заради това,че имам тесен таз...Сега най-вероятно пак ще е така...Но все пак ще чакам някой да ми даде зелена светлинка...Много искам да родя нормално,но каквото стане-важното е детето да е добре,пък...

# 125
  • София
Здравейте и добре дошли на новите мамчета.
Аз вчера се срещнах с акушерката, която ще ми води раждането ( живи и здрави ). Много е готина и много подробно ми обясни всичко. Каза, че в Шейново вече има нови цени. Та затова реших да си водя ЖК при някой, който работи със здравната каса. Молбата ми е ако някоя от вас има инфо за добър акушер-генеколог в 17 поликлиника ( там ми е най-близо ) ще съм много благодарна.
Относно гаденето ми каза да пия Деган не пречел на плода. От дългата си практика го знае. В Шейново само тоба използвали. Днес пих и ми е по-добре.
Успешен ден на всички.
Bubulina82 за 17-та поликлиника - GP-то ми(и той е от 17-та )ми е препоръчвал д-р  Павлов,нямам лични наблюдения ,но от познати съм чувала ,че е добър .Също така за д-р Антоанета Илиева съм чувала добри отзиви . От личен опит само мога да ти кажа  в никакъв случай не ходи при Николай Богданов.Аз предната бременност си я следях при него и накрая резултата беше -най-лошото .Много си напатих от този човек ,както и от докторите в Тина Киркова ,но това е друг въпрос .

# 126
  • София
Маринелка,благодаря ти! HugМного ли нахално ще бъде от моя страна да те помоля за някакво телефонче,на което да си запиша час.?
Нямаш никакъв проблем пращам ти на ЛС кординатите

# 127
Маринелка много ти благодаря.До сега се рових във форумите и има много добри отзиви за Елица Иванова, та се чудя дали да не и се обадя.

# 128
  • Велико Търново
Минавам само да се запиша да ви следя, че още е рано и няма с какво да се похваля. А може би освен със сутрешното гадене, което ми е непознато от предната бременност.Дали това и знак, че този път ще е момиче newsm78 Общо взето двете бременности доста ми се различават  Grinning

# 129
  • София
Маринелка много ти благодаря.До сега се рових във форумите и има много добри отзиви за Елица Иванова, та се чудя дали да не и се обадя.

Да за нея и аз съм чувала само добри неща ,но незнам защо ми се върти из главата че скоро бях попаднала на информация ,че не приема за ЖК ,но дано да греша .Дано имаш късмет - пиши после какво е станало ,че и аз се чудя дали да се записвам някъде на ЖК по здравната каса ,че засега ходя само на часно .Та при нея ще ми е удобно ,тък като и личния ми е там , а също ми е на 5 мин,от вкъщи и на 2 мин.от работата ми

# 130
За раждането да кажа и аз-аз първия път раждах секцио,заради това,че имам тесен таз...Сега най-вероятно пак ще е така...Но все пак ще чакам някой да ми даде зелена светлинка...Много искам да родя нормално,но каквото стане-важното е детето да е добре,пък...

И на мен всички ми предлагаха секцио като раждах Диди точно, заради тесен таз (бях на границата). Но аз четох доста по въпроса за това, че всъщност вътрешните размери на таза нямат нищо общо с външните и отделно, че самият таз се разширява при самото раждане, а и бебка я измериха 2.8-3.3кг последно на два УЗ. И родих съм съвсем нормално вагинално раждане. Изобщо не съжалявам, защото на вторият ден, още преди да ми махнат външните конци (все пак ми направиха епизотомия), се чувствах все едно не съм раждала. Дано да намериш гинеколог, който да те разбере, щом искаш да раждаш нормално този път Hug

snowwhite, и тук следват точно посочената от теб схема за следене на бременността. Само дето бременността в началото се следи от общопрактикуващ лекар, а не от АГ. Всичко останало си е точно така.
Аз като ви чета тук, имам чувството, че съм във форум на бременелки в 9-я месец. Всяка седмица прегледи, ходения по доктори. Аз така да не обичам да ходя по доктори, пък и всеки път да отида на доктор, трябва да си прекъсвам работата си. Аз и в България като бях бременна ходих на АГ в 7г.с. и после вече за записването в 12г.с. Но поне бях видяла малката бобена шушулка в 7г.с., а сега ми е много странно едно такова, че чак на 4 март, живот и здраве ще мога да го видя.

Маринка, и моят мъж на това се надява, само че за момче. С първата бременност нямах никакви неразположения, а сега имам леки и той смята, че тъй като имало разлика, имало шанс да е момче този път Laughing

Вие с какъв термометър си мерите с температурата?
Аз реших сега да си я измеря с дигитален и е 36.5 newsm78. Може пък да не съм бременна и без това постоянно се чудя дали има вероятност тестът да е положителен, а да не съм бременна Blush

Привет на всички новодошли Hug

# 131
Здравейте, бъдещи мами! Много смелост ми трябваше за започна да пиша, а и всъщност не знам дали ще бъда септемврийска мама................... В седма г. с. съм +5 дена. Вчера бях на ехо, почти не се видя нищо. Докторът каза, че има пулсираща точка, но трябваше да се види много ясно според мен ембрионални структури. Докторът каза, че всичко е наред, но на мен нещо ми е притеснено...... Много ми е тъпо..............и напрегнато. За капак днес ми изписаха КОНКОР, заради високото ми кръвно и това още повече ме тормози............. Cry Изпращам целувки на всички и желая леко бременеене!

# 132
здравейте на всички мами целувам ви Heart Eyes След дълго повръщане  Sickвече съм по добре но започнах работа Embarassed така че ще ви пиша по рядко  bouquetлеко бременене дами newsm68

# 133
Галче,мерси за успокоението...Хубаво е,че са ти позволили да родиш нормално...Аз също доста бях чела по въпроса и доста от прочетеното гласеше,че МОЖЕ да се роди по естествен път детето,нищо че майката е с тесен таз...Но моя АГ не ми разреши да раждам нормално и това си беше...Ходих и при друг лекар-същата работа,та се отказах накрая...
А за термометрите-аз също си я меря с дигитален,макар че те не винаги са точни..Моята е 37,2 Rolling Eyes
Ние този път пък се надяваме на момиченце...И при мен тази бременност се различава доста от първата...Тогава въобще не ми се гадеше,нямах никакви симптоми...А сега ми се гади,болят ме гърдите....

# 134
Искам да питам тези от вас,които ще ходят на ФМ(11-14г.с.)при д-р Марков, кога ще си записват час за втората ФМ (18-23г.с.),че при него часовете са записани близо за 2 месеца напред и се чудех дали още преди да съм ходила на първата ФМ ,трябва да се запиша за втората ФМ Rolling EyesИначе на първата ще хода,когато съм в 13г.с.
А някой знае ли дали може първо да се направи ранен БХС и после ФМ Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт