Автоимунен тироид на Хашимото (17)

• 68 811
  • 715
  •   1
Отговори
# 495
mariela85, здравей! Твоето ТСХ е почти колкото моето, идеално е направо, за ТАТ и МАТ не се шашкай много - моите са около 600. При тези ми стойности аз имам хашимото, но трябва да те видят и на ехограф. За другите ти изследвания не мога нищо да кажа.
Хубава и спокойна вечер на всички!

# 496
  • София ж.к. Надежда 1
Здравейте момичета.Имам въпрос към вас.Аз съм от около 2 години с Хашимото.Първата година ми назначиха Еутирокс 25мл. по половин сутрин.Втората минах на 1 хапче на ден.Мин. седмица правих иследванията и днес ходих при докторката ми.Каза, че вървим добре и няма да увеличаваме дозата.Оставам на 1 еутирокс 25мл. сутрин.Аз обаче искам да Ви питам вас какво мислите, тъй като много чета по въпроса и ми се струва че ТСХ-то ми още е високо.Какво ще кажете Вие?А, да питам също с тези стойности може ли да се забременее?Питах док тя каза да опитваме и толкова....
TSH-0,726 TAT-70,77 MAT-558

Благодаря предварително за  мненията ви Hug

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 15:07 от petq

# 497
  • София
petq  ТСХ 0.726 високо????? Въобще не е виско,много си е добре. Не мисля,че ще е проблем за забременяване.

# 498
  • Русе
ТСХ, по- малко от 2, не е никакъв проблем за забременяване.
Моето е 3,14 и сега пия еутирокс75. За да можем да почнем процедура икси, докторката иска ТСХ да ми е под 2.
Така, че petq спокойно. Много си е добре ТСХ-то ти.

# 499
  • София ж.к. Надежда 1
Благодаря ви момичета.Исках вашето мнение понеже доста от вас са с по голям опит в тази диагноза.Мерси много HugЩе продължавам да си го пия еутирокса и да се надявам да спре и качването на кг-ми.Защото от както съм с Хашимото качих доста (15-тина кила).Сега от месец съм на Разделно хранене и виждам, че ми действа добре.Явно понеже и хормоните са добре и може би ще си върна старите кг-ми.

# 500
  • Sofia
Момичета, искам съвет. На 26 години съм и от няколко години имам почти всички симптоми на понижена функция на щитовидната жлеза, но ги отдавах на ниското си кръвно и заседналия начин на живот. С две думи - преди около 3-4 години рязко качих 10 кг, които все още не мога да сваля, от тогава започнах и да изпадам в непрекъснати депресии, изнервям се без причина, уморявам се от най-малкото движение, губя равновесие при слизане по стълби, имам проблеми с паметта (завършвам магистратурата си със страшни мъки, докато преди това не съм имала никакви проблеми, винаги съм била отличничка, запаметявала съм огромен обем материал).

Това ме накара да посетя ендокринолог, който ми направи ехография и ми назначи кръвни изследвания, които станаха готови днес. Ехографът показа леко увеличение на жлезата (неприятно ми е да нося поло и бижута около врата – ето от какво било), според него незначително и съвсем леки точици, леко зърнеста структура на жлезата на някои места. Кръвните ми изследвания са следните:
F4 14.94 pmol/l при реф. 12.0-22.0
TSH 2.71 uIU/ml при реф. 0.27-4.2
TAT 199 IU/ml при реф. <115
MAT 19 IU/ml при реф. <34

Докторът ми каза, че едва ли не нищо ми няма, мимоходом спомена антитела, които атакуват жлезата и общо взето каза нищо да не правя, само да се изследвам през 1 година. Добре че предварително се бях запознала с отклоненията във функцията на жлезата, иначе нищо нямаше да разбера! Той в прав текст ми каза, че напълняването ми се дължало на прекаляване с храната по празниците и качването на килограми през зимата – много несериозно! В амбулаторния ми лист обаче е написал Автоимунен тироид! Каза ми също така, че ако мисля да забременявам, трябва задължително да изследвам пак TSH, въпреки че според него стойността трябвало да е над 3, за да има проблем...? Като ви чета оставам с други впечатления – че трябва да е под 2. Освен това предупреди категорично да не консумирам йод или йодосъдържащи храни... 

Според вас имам ли повод за притеснение, трябва ли нещо да правя или поне какво категорично не бива да правя и консумирам? Искам да започна диета, но не знам каква – оказва се, че много малко от тях са подходящи за нас... Във витамините ми може ли да има йод? Каква сол да купувам – досега винаги съм консумирала йодирана? Извинявам се за дългия пост, съвсем нова съм в това... и се чувствам безпомощна!
 Embarassed

# 501
Аз мисля, че си добре и док ти е дал съвсем адекватни съвети. Под йод е имал предвид да не взимаш добавки йод, и на първа страница ще видиш коии храни са неподходящи за нас, не трябва да се избягват, а да не се прекалява с тях, както и водорасли и подобни добавки....
Колкото до диетите, гладуването не е препоръчително, както и преяждането.....като цяло е полезно да се избягват обраотвани храни, които съдържат добавки, консерванти и много сол и подсадители....
Ти рязко ли ги качи тезикилограми - да не би да тогава тсх да е било извън норма. За да си по спокойна изследвай тсх през 6 месеца, вместо година.

Възможно е от магистратурата да си преуморена, а и както сама казваш застоял начин на живот ..... това определено може да отключи депресии.
Тук има май момичета, които нямат високо тсх и взимат хормон, нека да те посъветват и те. Иначе, както док ти е казал за бебче е хубаво тсх дае под 2.

# 502
  • Пловдив
Здравейте. Да ви запозная с резултатите от моя експеримент.

Повече от месец не си пих Еутирокса и резултата е, както можете да се сетите - повишено ТСХ. Нищо учудващо - от 2,4 през януари, се е качило на 6,06 при граница 5,5 за тази лаборатория.
Такива ми ти работи. Явно ще си го почвам пак, колкото и да не ми се ще.

Хубав ден!

# 503
  • до една звездичка
hot pepper,  за това време имаше ли връщане на "симптомите", характерни за високо ТСХ? Въобще, имаше ли промяна на начина, по който се чувстваш?

# 504
Здравейте, момичета. Аз наминавам да ви се оплача какъв ужасен ден ми е днешния. На обяд взе да ми се вие свят, главата ми се замота, все едно всеки момент ще падна. Кръвното-150/100 #Crazy Медицинската сестра от работа ми даде Бетасерк и валидол. Ама не ми минава. Отивам при личната, но е на смяна колежката й. Чаках един час и накрая - само ми премери кръвното, беше 140/100 и ми каза, че не може да ми даде нито рецепта, нито болничен. Да съм дойдела моята лекарка като е на смяна. От там отидох в 3 градска, кардиологичната до Арена. Те почнаха - къде живеете, ама защо дойдохте тук, вие сте по район за ИСУЛ, както и да е. Прегледаха ме, кръвното държи 140/100. Дойде лекарката, нареди да ми дадат някакво хапче и да си ходя. И ме питаха по какъв повод пия аспирин протект и аз - ами така ми го изписват. Друг е въпроса., че въпросното хапче сестрите по погрешка вместо да го дадат на мен, го дадоха на другия пациент...... Сега ме боли главата и ми е отпаднало, отделно ми е мнооого притеснено от случилото се и за капак на всичко съм сам самичка у нас.... КАзаха ми да си лекувам щитовидната, защото много проблеми правела и според тях е от нея. Да спомена, че и другия пациент в спешния кабинет беше младо момче колкото мен и също имаше проблем с щитовидната. Стискайте ми палци да е било инцидентно и повече да не ми се случва, на никого да не се случва!

# 505
Setibeti,  Hug какъв ден.......как си сега? Спадна ли това кръвно? Ама през колко кабинета трябва да мине човек, за да му обърне някой внимание? Прегръщам те и да не се повтаря преживяното

# 506
Setibeti, казват, че канелата сваля кръвното. Хапни чаша кисело мляко с лъжица канела отгоре. Това се сещам за домашни условия. Иначе какви хапчета се пият не знам. Гледай да си легнеш по-рано и да се наспиш хубаво. И поне известно време никакви кафета!

140/100 май не е чак толкова високо кръвно. За да ти е толкова лошо, явно за пръв път го стигаш.
Иначе и аз съм чувала, че Хашимото се съпровожда с повишено кръвно.

ПП. Виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=344093.0
Не било 1 лъжица, а 2 newsm78
валериан! ванилия!

И това: http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=2&b=171

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 18:19 от птица

# 507
  • Пловдив
hot pepper,  за това време имаше ли връщане на "симптомите", характерни за високо ТСХ? Въобще, имаше ли промяна на начина, по който се чувстваш?
Те моите симптоми са толкова объркани, че не знам кое от какво ми е. И аз вдигам кръвно от Нова година и пия едно лекарство по този повод. Мислех си, че го вдигам от Еутирокса, затова го бях спряла. И на мен лекарите не ми обръщат много внимание - нищо не правим за кръвното, освен да ми изпишат някой хап. Един много неприятен за мен симптом изпитвах в последно време - става ми на моменти много напрегнато - направо ще се пръсна. И не е от високо кръвно1!При това завишено ТСХ мислех, че трябва да започна да пълнея, а то точно обратно - напоследък съм поотслабнала и всички ми го казват. Абе объркана работа. В заключение ще кажа,че Хашимото ни променя много - аз се чувствам друг човек напоследък. Дори и ТСХ да ми е в норма!

Характерно е, че долната граница на кръвното става висока и има тенденция да се доближава до горната. Това се усеща доста гадно. И на мен ми е било 150 горната, но ако долната е ниска, почти не го усещам. Ако обаче стане 100 - лоша работа. И да - канела с кисело мляко действа добре, ако ви е приятно на вкус.

# 508
  • В най - голямото село
Здравейте момичета. С установено Хашимото + възел съм от 2004 година.
И аз като много от вас тръгнах на изследвания заради рязко покачване на килограми.
Предпоследните ми изследвания са от 2007 година
ТАТ – 750
МАТ – 93
TSH – 2.47
+ изследвания за инсулинова резистентност, които бяха почишени.
Тогава при тези изследвания доктора не ми изписа нищо.
Сега реших да си обърна малко внимание и си записах час при д-р Начев (след прочетените положителни ваши мнения). Съответно си пуснах и изследвания, които са:
ТАТ – 2.7
МАТ – 86
TSH – 2.51
В четвъртък съм на преглед и после ще споделя с вас.
Най – голямата ми болка са килограмите, с които безуспешно се боря и лесната уморяемост.

# 509
  • до една звездичка
setibeti, може и от промяната в температурата да е било...

На мен вчера следобяд се случи почти същото - изведнъж ми прилоша, изпотих се цялата, буквално блузата ми беше мокра, а ръцете ми започнаха да треперят. Sad
Не знам колко ми е било кръвното, бях на работа и нямаше как да го измеря, но със сигурност не е било в ред.

Общи условия

Активация на акаунт