Автоимунен тироид на Хашимото (17)

• 68 833
  • 715
  •   1
Отговори
# 465
٠•● Dega ●•,  сподели след сцинтиграфията как е минало и какво точно ти правиха, че ми стана интересно. Относно следващия ти преглед през септември - струва ми се много време до тогава. Аз се изследвам на всеки 3 месеца и то при положение, че ТСХ винаги досега ми е било в границите между 2 и 4. Пък и дозата лятото и зимата нали е различна по принцип, ти с една и съща ли ще караш? Съветвам те да не чакаш до септември за следващите изследвания на ТСХ.
Давам линк към две статии - една за Хашимотото и една за артериалната хипертония, от която става ясно, че заболяванията на щитовидната жлеза водят до високо кръвно.
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_6676.html
http://www.puls.bg/illnes/issue_148/part_6.html

# 466
  • до една звездичка
Ами и на мен ми се струва много време, изрично я питах - каза: след 6 месеца.

А за хормоните - като се знам, ще си ги изследвам и сама, ама каква полза? Нито мога сама да си променя дозата (която остава 50 гами), нито нищо. Thinking

Ще чуя утре Коева, при която започнах паралелни консултации, какво ще каже. Може пък тя да "иска" да ме чува по-често, знам ли? newsm78 Wink

А може ли някой да се включи с коментар за това бързо спадане стойностите на хормона? Нормално ли е? Имам ли от какво да се притеснявам?

setibeti, благодарности за линковете!!!   bouquet Ще се възползвам от тях с радост, защото имам вече проблем с кръвносто, а на моята лекарка не мога да разчитам много-много нито за информация, нито за нищо.

# 467
٠•● Dega ●•٠, аз се следя на 6 месеца (с изключение на периодите, в които съм бременна), но това е когато хормоните вече са ти сравнително стабилни и си уцелил правилната доза, а това обикновенно става с времето. Ако за един месец на 50 мг Л-тироксин ти е паднало толкова много ТСХ-то, има опасност ако останеш на същата доза да продължи да пада и да си докараш хиперфункция на щитовидната жлеза. Аз на твое място бих си пуснала ТСХ след месец да видя мърда ли още надолу, ако се задържа на това ниво няма проблем да останеш на тая доза още 5 месеца, но ако продължава да пада дозата е хубаво да се редуцира. Разбира се аз не съм доктор,  хубаво е, че си решила да се консултираш с още един. FT4 изследвала ли си, питам те защото понякога и лабораториите правят грешки.

# 468
٠•● Dega ●•٠, съществува някаква вероятност, да ти е бил сгрешен резултата на ТСХ първия път.

Исках да те питам, не избързваш ли малко с тази сцинтиграфия? Разбирам, че си много притеснена, но все пак не е ли по-добре да се допиташ до още някое компетентно мнение, вместо да правиш сцинтиграфия. Не за друго, а заради радиоактивния йод, който се инжектира преди самото изследване. Не е много полезен при нашето заболяване. Питала ли си докторката за това и ако си я питала, какво ти каза?

# 469
  • до една звездичка
٠•● Dega ●•٠, съществува някаква вероятност, да ти е бил сгрешен резултата на ТСХ първия път.

Исках да те питам, не избързваш ли малко с тази сцинтиграфия? Разбирам, че си много притеснена, но все пак не е ли по-добре да се допиташ до още някое компетентно мнение, вместо да правиш сцинтиграфия. Не за друго, а заради радиоактивния йод, който се инжектира преди самото изследване. Не е много полезен при нашето заболяване. Питала ли си докторката за това и ако си я питала, какво ти каза?

Не знам, не мисля, че е бил сгрешен. Всичко ми беше високо тогава. МАТ беше 225 при норма <34. Всъщност, освен тироксин-а, аз пия и метилпреднизолон (кортикостериод), заради друго заболяване, което имам. Той също повлиява (благоприятно, както казаха ендокриноложките) и Хашимото, и е твърде вероятно да е допринесъл за бързото сваляне.

Не знам, разтревожих се сега пак. Утре ще видим какво ще каже и проф. Коева.

А за сцинтиграфията - не знам. Каква алтернатива имам, всъщност? Как да разбера дали всъщност има нещо, или не? Просто не ми дава мира, разбирате ли? Не мога да си наложа да се успокоя и просто да приема за вярна  по-благоприятната диагноза. Sad

А моята лекарка... Stop ooooh! нищо не казва. Тя е готова да ми дава телефон на лекар за операция - веднага, ако може. Аз бях тази, която попита дали не е по-разумно да потърся второ мнение първо. Аз бях тази, която си поиска направление за изследването. Тя нямаше никакво намерение да ми каже дори, камо ли да ме посъветва какво да правя... Трябвало да се направи пункционна биопсия. Ама къде, при кого...??? Дори един елементарен селен не ми беше изписала, аз я подсетих днес, тя беше изненадана, че знам. ooooh!

# 470
٠•● Dega ●•٠, разбирам те! Трябва ти добър специалист, който да се погрижи за теб, пожелавам ти да го намериш час по-скоро! Дано нещата да се развият в най-благоприятния за теб вариант! Hug

Аз също се лутам между различни доктори, но с други оплаквания и знам, колко е трудно да се ориентираш и да намериш добър специалист, затова казах че те разбирам.
 За съжаление сами трябва да търсим и да се ориентираме, защото много доктори-много мнения и предписания, но кое е най-доброто за нас  Rolling Eyes, добре че има такива темички като нашата, за да си помагаме.  bouquet

# 471
Дега, и аз да се присъедниня към съветите за контролно ТСХ след 45 дни. Наистина главоломно бързо ти е спаднало нивото и е добре да се проследи да не продължи да спада. За сцинтиграфията нищо не мога да кажа, защото изобщо не съм запозната що за животно е  Laughing. Успех и да се похвалиш с перфектни резултати от нея!
Ния 23, за пролактина аз знам, че не зависи от това в кой ден от цикъла го изследваш, а от това да не са дразнени гърдите в последните 24 часа (т.е. да се избягва сексуален контакт) и да се успокоиш преди самото взимане на кръв. Трябва да полежиш (или поне да поседиш спокойно) около 20 мин. преди манипулацията и да не си ядосана или напрегната. Той се води като стресов хормон и може да даде грешни завишени резултати, ако не са изпълнени условията по-горе. Твоя е в нормата, както и ТСХ, така че стискам палци това да е твоя месец и скоро да ни се похвалиш с  EFP

# 472
Добро утро  Simple Smile
Чух се с моя ендокринолог - дозата на еуринокс при мен остава същата , каза ми че е от гледна точка на щитовидната жлеза няма проблем за опити за бебе!  Grinning
Nikitali и аз така знам за пролактина и тези неща които си изброила съм ги спазила така че се надявам много скоро и аз да видя двете чертички, както и всички които мечтаят за това  Praynig

Хубав ден момичета !  Hug

# 473
Момичета,
Имам питане... ooooh! Какви са вашите наблюдения, кои са най - ефективните методи за смъкване (ако въобще е възможно!!!) на стойностите на МАТ? Кой какво прилага и как му се отразява лечението?
Аз след три месеца лечение лечение с Л тироксин вкарах ТСХ в норма, но антителата въобще не мърдат наникъде, въпреки, че пия селена ... много се отчайвам, а ми се иска да направя нещо за да ги понамаля малко (в момента са 857 МАТ при норма до 12)  Cry
Дайте идея, моля ви!  Hug

# 474
Adyto, повечето от нас тук не обръщаме много внимание на антителата. Селен и мисля,  че Тодорова предписва л........ забравих как се казва:( но не знам дали ги смъква. Надявам се някой с положителни резултати да се включи.

# 475
Adyto, повечето от нас тук не обръщаме много внимание на антителата.

А защо не обръщате внимание на антителата, след като те са основната причина за "унищожението" на жлезата ... ?

# 476
Защото още никой не е измислил или поне не е доказал, че може да им се влияе и как.  Peace

# 477
Защото още никой не е измислил или поне не е доказал, че може да им се влияе и как.  Peace

Confused

# 478

Confused

Пробвай с Цефазел /селен/ 100 по 1 таблетка дневно, но предупреждавам, че на мен ми подейства чак след 6 месеца, а на някои от момичетата не им действа. Пък и след спирането на Цефазела, /защото не можеш да го пиеш цял живот/, няма гаранция, че антителата няма пак да се покачат.

П.П. Много е важно да се избягва стреса!

# 479
МАТ съм ги вкарвала в норма само по време на първата бременност. Казват, че по време на бременност затихват автоимунните процеси. След като родих пак ми се повишиха, сега не съм ги изследвала, важното е хормоните да са в норма. Първата бременност ми се отрази положително за хормоните от 100 мг. еутирокс, които пиех с години, минах постепенно на 50,  25 мг. докато накрая ми ги спряха. С месеци бях без лечение и хормоните ми бяха в норма направо не можех да повярвам, че сутрин не си взимам хапчето. Сега пия пак 25 мг, заради бременността, защото нуждите са за трима Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт