Машина за хляб-39 част

• 63 535
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
Като говорим за подправки, гледам у нас се мотка едно бурканче Тапенада в което има чесън, кориандър и босилек. Как мислите, мога ли да сложа 1-2 сл от нея в хляб с извара и пармезан?

# 316
Alys, моделът е SD-257, но книжката ми е на английски. И аз не намирам в нея рецептата за италиански хляб, която си правила. При мен основният италиански Easy Ciabatta е с 500 г. брашно и 310 мл вода.
А иначе [size=10pt]хлябът с 5 вида семена [/size] /размер L/  е:
1 ч. л. мая
475 г. брашно
1/2 ч.л. захар
25 г. масло /аз слагам 2 с.л зехтин, но според ММ хлябът ставал мазен, та напоследък ползвам краве масло/
1 1/4 ч. л. сол
320 мл вода
1 1/2 с.л сусам
1 1/2 с.л.  маково семе
1 1/2 с.л. ленено семе
1 1/2 с.л. тиквено семе
1 1/2 с.л. слънчогледово семе
Основна програма, с добавки - 4 часа. Семената си ги взема след първото месене.
Наистина отделните процеси са показани сумарно.

# 317
Моят първи провал:Пекох царевичен хляб по рецептата на Джема с 250 г бяло, 250 г царевично/Оберон/брашно,2с.л. зехтин, сол, мед -по 1 ч.л., 1 пак. суха мая. На основната програма за 3.00 часа. Тестото стана като по картинката на Ердинч с още една лъжица брашно. Бухна страхотно и в един момент-посредата на печенето започна да спада горната кора. Сега е вдлъбнат като подметка отгоре , но отстрани изглежда опечен. Имам програма за безглутенов хляб и може би трябваше да я ползвам нея.Къде греша? Sad
http://gotvach.bg/n6-8952-%D0%9E%D1%82_%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1% … D0%B1%D0%B2%D0%B0! И още нещо утешително за произвеждащите почти промишлени количества хляб ,мами и татковци

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 11:56 от healthi

# 318
Според мен маята ти е дошла в повече - за 500 грама брашно ако маята ти е суха ти трябват не повече от 3 гр суха мая.

# 319
Alys, моделът е SD-257, но книжката ми е на английски. И аз не намирам в нея рецептата за италиански хляб, която си правила. При мен основният италиански Easy Ciabatta е с 500 г. брашно и 310 мл вода.
А иначе хлябът с 5 вида семена /размер L/  е:
1 ч. л. мая
475 г. брашно
1/2 ч.л. захар
25 г. масло /аз слагам 2 с.л зехтин, но според ММ хлябът ставал мазен, та напоследък ползвам краве масло/
1 1/4 ч. л. сол
320 мл вода
1 1/2 с.л сусам
1 1/2 с.л.  маково семе
1 1/2 с.л. ленено семе
1 1/2 с.л. тиквено семе
1 1/2 с.л. слънчогледово семе
Основна програма, с добавки - 4 часа. Семената си ги взема след първото месене.
Наистина отделните процеси са показани сумарно.

Ганган, благодаря! Имам книжка с инструкция на английски (и още езици). Същата може да се изтегли оттук; качих книжката и в докс.бг, там файлът ще е активен до 28.02.2011 - http://dox.bg/files/dw?a=101d090f56. Рецептата за италианския е на стр.21. Ще се радвам да видя и твоята книжка (ако е различна).   bouquet
Точно такъв хляб иска синът (с петте вида семена) и като напазарувам, ще се пробва.  newsm10

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 12:43 от Анонимен

# 320
  • Сливен
Здравейте, знам че и друг път е коментирано, но все пак да попитам отново Blush Имам мулинекс 5000 и вчера след поредната употреба като миех казанчето изпадна едната ос която държи перките. Гаранцията ми е изтекла, така че ако може съвет каква част точно ми трябва  Rolling Eyes че да не я нося по майстори. Те и без това в Сливен са едни мнооого разбиращи, най много да ме накарат да си купя ново казанче  Crossing Arms Като гледам осичката виждам че в средата и има един нарез и най вероятно там имам някакво уплътнени, ако не греша моля за съвет newsm78

# 321
  • Под гъбата
Момичета, да попитам има ли някой  с негативно мнение за машинката на Нео?  Бях питала преди за положителни отзиви като цяло от марките, четох доста, но някак не ми се дават 200 лв. за машина.

# 322
Ох, и на мен не ми се даваха, и си купих Зелмер, не печеше както трябва, та го замених с много зор с Мулинекс 3022 и от него съм доволна/ снимка на хлебчето довечера/, да не стане като мен. Помисли си, това не са лев и два.
П.п. по напред съм писала затова.

# 323
Лабрекс , Алис много благодаря за поясненията. Сега остава да реша кога и колко голям да направя хляба,защото моите домашни търпимци ядат само бял хляб натюр.  ooooh!

# 324
Mama Tin,да, сигурно си права. Поизчетох в темите назад и се обяснява че всъщност тестото е превтасало. Или ми е била много топла водата или много маята. Но нали царевичното брашно е безглутеново- по тежко и му трябва повече мая. Или тожа е жалидно само за чисти безглутенови брашна.В мойта книжка пише на 1000-1200 г хляб- 2 пакетчета мая и програмата е мега дълга 3.50 часа.Изобщо има ли някой опит с безглутеновите брашна?

# 325
Здравейте, знам че и друг път е коментирано, но все пак да попитам отново Blush Имам мулинекс 5000 и вчера след поредната употреба като миех казанчето изпадна едната ос която държи перките. Гаранцията ми е изтекла, така че ако може съвет каква част точно ми трябва  Rolling Eyes че да не я нося по майстори. Те и без това в Сливен са едни мнооого разбиращи, най много да ме накарат да си купя ново казанче  Crossing Arms Като гледам осичката виждам че в средата и има един нарез и най вероятно там имам някакво уплътнени, ако не греша моля за съвет newsm78

Алана, поръчай си ново казанче (миналата година цената му беше около 35-38 лв.). Уплътнение се оказа, че не може да се намери - не се произвеждат подходящи и при това да стават за хранително-вкусовата промишленост (проверих лично в един магазин, който се цитираше, че продава разни уплътнения и семеринги).

Днес опитах да изпека хляб по рецепта за Панасоника, но в Мулинекс. Е, няма да пробвам повече. Резултатът е на границата на приемливото. Исках да допека малко, но бях изключила от тока и машинката изписука, че й е горещо (появиха се някакви букви, приличавщи на НННН) и ще си ядем поредния експеримент.

Болярка, ако правиш моя "италианец", прецени водата пропорционално на рецептите, които ползваш друг път. Иначе мисля, че хубавият вкус се дължи на маслото в рецептите.

# 326
Alana,и аз съм със Мулинекс 5000 и имах този проблем.Казаха ми че трябва да се купи цялото казанче 37лв.Съпруга ми се ядоса и изнамери от някъде един гумен семеринг който постави от долната страна на казанчето на самата ос.Вече цял месец си я ползвам и оста не излиза.Така че нека първо съпруга ти я погледне преди да купуваш ново казанче.

Редактирам се защото видях че ти е писала и Алис,моя семеринг е от кутия комплект със много размери от магазин за авточасти, не знам защо трябва да е за хранително вкусовата промошленост като той  се слага от долната страна.

# 327
Alana,и аз съм със Мулинекс 5000 и имах този проблем.Казаха ми че трябва да се купи цялото казанче 37лв.Съпруга ми се ядоса и изнамери от някъде един гумен семеринг който постави от долната страна на казанчето на самата ос.Вече цял месец си я ползвам и оста не излиза.Така че нека първо съпруга ти я погледне преди да купуваш ново казанче.

Аз си намотах конец на оста на мястото на уплътнението и ползвам понякога казанчето само за печене.

# 328
Mama Tin,да, сигурно си права. Поизчетох в темите назад и се обяснява че всъщност тестото е превтасало. Или ми е била много топла водата или много маята. Но нали царевичното брашно е безглутеново- по тежко и му трябва повече мая. Или тожа е жалидно само за чисти безглутенови брашна.В мойта книжка пише на 1000-1200 г хляб- 2 пакетчета мая и програмата е мега дълга 3.50 часа.Изобщо има ли някой опит с безглутеновите брашна?

Ако брашното ти е изцяло безглутеново от рода на оризово, ръжено, царевично, колкото и мая да сложиш няма да се надигне и да стане пухкав хляб. Но ще бъде вкусен хляб.
Втвоя случай обаче имаш 250 гр бяло брашно и си имаш достатъчно глутен, абе пробвай с 3,5 гр суха мая, мисля че ще е добре.

# 329
След вчерашния голям провал на козунака, днес твърдо реших всичко да взема в свои ръце  Grinning
Благодаря на Алис за подкрепата   bouquet
Реших да опитам с една рецепта на козунак от готв. книга и ооооооооооооооо ЧУДО козунакът стана повече от отличен  Laughing
Гледах го и си мислех - това не съм аз  Mr. Green щом успях такъв козунак да направя !
Замесих го и го оформих на ръка, а машинката ползвах само за печене.
Стана много по-бързо и лесно /докато втасваше първия път, направихме дълга разходка с внучката навън/.
Само отгоре стана рошав и плитката много не личи, защото бях я сплела по-дълга отколкото е ваничката на хлебопекарната, но имаше конци бол   Crazy
Похвалих се  Mr. Green, а сега снимките - тестото след първото втасване, козунакът отвън и отвътре
p.s. Забравих да кажа, че коричките са много фини и леко хрупкащи.Не се оправдаха страховете ми, че могат да станат дебели и твърди.
Пекох 50 минути в хлебопекарната.

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 21:42 от mery_poppins1

Общи условия

Активация на акаунт