Малък Сечко тук вилнее - ЮЛСКА мама с коремче хубавее!

• 24 698
  • 702
  •   1
Отговори
# 615
За БХС-то, еле за късния аз лично съжалих, че го направих!
Ранния показа риск за Даун 1:16 000, а късния 1:65. Интегрирания показа 1:16 000.
Бях се побъркала! Мъжа ми е лекар и ми обясни, че трябва да гледам я:16 000. Говори и с негови колеги генетици и те казаха, че трябва да гледаме 1:16 000, отделно, че 2-рият (късен) дава повече фалшиво положителни и се повлияват от хормоналните препарати, ако са взимани. При мен бяха в завидно количество до 14 г.с.
Говорих и с друга приятелка акушер-гинеколог, която смята, че мога да хвърля втория тест, по ред причини. Отделно не го правих в Геника, а се оказа, че е изключително важно пробата да е на студено. Пък моята я оставиха на топло поне 7-8 минути, докато бях в манипулационната. След това не знам какво и се е случило.
Консултирах се и с проф.Кременски, който сподели, че няма нужда от паника и ФМ е напълно достатъчна. Общо взето изживях пълен кошмар. Генетиците бяха категорични, че амнио не се налага при тези резултати, само АГ-то ми ме хвърли в ужас с това да помислим дали да не я направим. Няма да я правим, първата ФМ беше отлична, за всеки случай, си записах час за понеделник пак за ФМ при доц.Балев. На него имам доверие във Варна за ФМ.

# 616
  • Варна
Боже Каратунка,
точно със същото нещо се занимавам и аз в момента. Моя ранен абаче беше 1:3900 (за Даун, останалите са 1:100000) . Но ме притесни малко , че биохимичния е 1:180, а и възрастта ми е 36г. На ФМ, всичко беше ОК, гинеколога каза, че за него няма ехографски данни за хромозомни болести, но заради възрасста не би могъл да ми каже да не праявя амниоцентеза, каза ми обаче, че смисъл от късния скининг няма. А АГ от ЖК, направо ми каза, на бременни над 35 препоръчвам амниоцентеза! (не че тя точно е голямата компетенция) Аз обаче, нали съм много пдробна, докато обмислях тази възможност, реших да се консултирам с генетиците. Отивам в генетиката във Варна, и там младата докторка ми казава, няма притеснително нищо във вашия резултат, но ако искате да пуснем и късен скриунинг , за по-голяма точност и да сметнем и интегриран риск. Е какзвам си добре, 20лв, айде. И какво , мислите -риск за даун 1:40. Почти си записах час за амниоцентеза, но викам, чакай да питам тоя интегриран риск кога ще ми го сметнат. Провери генетичката и се оказа, че поради проблем със сърваъра , нямало да могат да ми го сметнат, но според нея нямало основания за притеснения. И тя каза, че късния , често давал фалшиви положителни резултати (защо тогава ми го препоръча) и че ранния ше натежи и , че интегрирания би бил добър. Писах днес на Кременски (Кратунка, как се свърза с него и колко бързо отговори ?),  а в понеделник и аз съм при Балев.
Аз между другото точно до скоро пих дуфастон, а това за хормоните, не го знаех. Би следвало, да се отчитат и тия работи .

# 617
Привет Saly, точно тя е колега на мъжа ми! Тя ме посъветва да не пускам още 3-ти, както мислех, защото хормоните ми няма да паднат бързо, а още при първото БХС беше ясно, че този който е висок е висок, като тя обясни, че е от хормоналните препарати, което без да знае и проф.Кременски ми обясни. Няма да лъжа, че все пак още ми е малко свито, но така или иначе БХС-то не може да ми повлияе за това дали бебчо ще се роди или не! Толкова сме го чакали нашето слънчице и каквото е, такова си го обичаме! Mr. Green Mr. Green Mr. Green Между другото имам и пълно доверие, на колегата на мъжа ми, момичето е много отдадено на работата си и много си разбира! Проблемът с второто БХС е, че първо има много фалшиво положителни и там се гледа само кръвната проба, без данни за ФМ. За това интегрираният бил важен! Проф.Кременски ми отговори много бързо, но все пак аз му писах в работен ден. Според него добра ФМ е достатъчна, а за Варна по-добър от Балев май няма! За съжаление софтуера не отчита дали си приемал хормони или не, а и в моя случай дори и да игнорираме интегрирания 1:65 означава около 1%. В едно предаване проф.Кременски обясняваше, точно това, че дори да е 1% то от този 1% риск само някакъв нисък процент след амницентеза е Даун. Гледах и УЗ на ФМ с Даун, ами личи си, че има аномалии и няма как да се пропусне при добра ФМ. А БАлев нищо смущаващо не видя! Така, че приеми, че бебоците ни са здравички! Лично за себе си няма да правя Амнио, още повече, че лично аз не бих се доверила на никой във Варна за тази процедура!

# 618
Благодаря момичета!Ами лекарката която ми води консултациите реши ,че можем да направим късния скрининг. Съмнявам се ,че ще охлаждат кръвта от Казанлък до София , докато я транспортират Mr. Green, а имало значение.soon a mother of two newsm10 .По принцип нямам някаква фамилна обремененост, ходих на ранна ФМ и всичко си е ок, сега към края на месеца ще ходя пак да огледаме вътрешни органи пак на 4D.Имаме си нозална костица, а гънката на вратлето ни е 1,3.Лекарката там ми обясни, че не е необходимо допълнително изследване.Пия лекарство за  намалена функция на щитовидната жлеза, като си следя хормоните всеки месец и резултатите са отлични. Просто из тези дни съм се замислила дали наистина има смисъл от тази ФМ,след като неможе да се каже точно и вимаги го има риска да сме (надай си Боже) сред единичките, просто формула някаква. А и вярвам в съдбата, колкото и смешно да звучи и в предначертаното!

# 619
  • някъде около Варна
Момичета, много си мислех дали и аз да не си направя късния скрининг, моята лекарка смята за ненужно при положение, че ранния е бил с нисък риск...много се чудех и още не съм решила, но виждам колко объркващ може да бъде един такъв тест...Съжалявам, че сте се сблъсквали точно с това и ви пожелавам д-р Балев да потвърди, че всичко е в границите на нормалното. Аз смятах тази седмица, да се запиша при него, но ме посъветваха до съм поне в 19 г.с., а това ще стане живот и здраве към края на месеца. Вие лесно ли си запазихте час при д-р Балев, аз знам че записват в петък - за следващата седмица? И ако се обадя да си запазя час по телефона, няма да е проблем предполагам? Вие как постъпихте?

# 620
  • Варна
soon a mother of two, възхищавам се на силата ВИ!   bouquet
Аз определено съм слабак в тази насока, страх ме е и не мисля, че съм готова и достатъчно силна. Въпреки, че ще знам дали съм силна едва в момента в който излязат резултатите и трябва да се взима решение. Както и да е сега гледам да мисля позитивно  Party

До колкото знам Амниоцентеза се "задължават" да правят жени на 35год., независимо от резултатите от БХС.
Амниото ми беше правено под наблюдението на доц. Ангелова /генетичка от Терапията/. Та тя направо полудя, че не ми е правен ранен БХС, както и ранна ФМ. Каза, че тези вторите и третите били пълна пародия. Та тя реши, в това положение и тези резултати от БХС-то да се направи Амнио.
ia6o, ако решиш да правиш късния скрининг се подготви, че резултатите явно ще са доста грешни, особено като се има предвид лекарствата които взимаш. По-добре си намери добър специалист по ФМ. За Варненки е ясно, че избора е доц.Балев.  Simple Smile
Кратунка, във Варна нямаш особено избор кой да ти прави амнио-то. То се прави от 2006год. в МД от д-р Б. Яков.
г-ца Стoянова, до колкото знам по телефон се запазва много трудно час при доц.Балев. Той все пак не се занимава само с бременни... И е по-добре някой на място да ти запази час и то в ранните часове. Да ме коригират момичетата с горните постове, ако са се подобрили опашките при него  Party Но до преди няма и половин година моя приятелка си запазваше часовете само на място.

# 621
  • някъде около Варна
Здравей, tigyrcho!!!

Благодаря ти за отговора, много силно се надявах да си запазя час по телефона...но все пак, ако не може ще направя всичко възможно да отида на място Grinning Grinning Grinning

# 622
soon a mother of two, възхищавам се на силата ВИ!   bouquet
Аз определено съм слабак в тази насока, страх ме е и не мисля, че съм готова и достатъчно силна.

Истината е, че едва когато се сблъскаме с трудности, разбираме колко силни сме в действителност. Покрай сина ми развих специално отношение към децата с увреждания, дори избрах работата с тях за своя професия -- следвам за специален педагог - логопед и нямам търпение да се дипломирам и да предам цялата си любов и грижа на тези деца.
Разбира се, всеки от нас е различен. Знам за моя колежка, действащ специален педагог, която работи с деца със синдрома на Даун, но когато самата тя ражда такова дете, решава да го остави в дом за сираци. Тези решения са много трудни!

# 623
  • Варна
Г-ца Стоянова, записването при Балев, става точно така - в петък сутринта, най добре на място. Аз също си мисля, че всичко му е добре на бебето ни. Но пусто да опустее, нали съм везни, всичко трябва да претегля, преди да реша.
А между другото , четох за случай, в някоя стара тема, където ФМ при виден софийски специалист, не е показала Даун,  какъвто се оказало , че има, но майката в никакъв случай не съжаляваше , че  е родила детето. А друга мама беше споделила, че и Балев и е казал, че 100% гаранция не може да даде. Дори амниото, не дава гаранция за всички болести.
 Синът ми, който е чудесно интелигентно дете, в добро общо физ.състояние има ген. отклонение, което ни донесе много притеснения и проблеми, и винаги ще го мисля.  Но тази аномалия   не би се открила от амниоцентеза, но и рискът за повторение според генетиците е супер минимален. Въпреки това малко в повече, ще ми дойде ако имам още едно дете, което изисква по-специални грижи.
Но всеки с късмета си. Всеки за себе си решава .
Между другото, ако си правя амнио, по-съм склонна ида до София още повече , че там ще ми излезе по-евтино. Тук не знам защо искат 360лв, tigyrcho, ти толкова ли плати ? И кой анализ ще ти направят, само ДНК  или и цитогенетичен? Кога ще излязат резултатите ?

# 624
  • Варна

Истината е, че едва когато се сблъскаме с трудности, разбираме колко силни сме в действителност. Покрай сина ми развих специално отношение към децата с увреждания,.....................Тези решения са много трудни!
Абсолютно спделям Peace

# 625
Момичета аз си направих ранния БХС и е с добри
резултати, късния не съм се и замисляла да го правя.
Според мен голяма част от тези изследвания се правят
с цел някой да прави пари на наш гръб.
Имам приятелка, на която след амино й казаха,
че бебето ще се роди с Даун и за щастие не познаха!
Аз работя с деца с увреждания – Даун, Аутизъм и
куп други „заболявания”.
Според мен прекалено много ги мислим нещата, вместо да
се радваме на бременността, каквото има да се случва
ще се случи!
Стискам палци лятото всички да родим живи и здрави
бебчета, а до тогава само позитивни мисли и по-малко
ненужни изследвания!

# 626
  • София
Аз правих само ранния БХС, резултатите бяха добри и не смятам да правя късния. От ранната ФМ също резултатът беше добър и нямаше никакви индикации, че бебето може да има увреждане.

Тигърчо, стискам палци за хубави резултати от амниото, както и на всички, на които им предстоят изследвания.

За това дали трябва или не трябва да се абортират бебета с Даун или други проблеми мисля, че това са дълбоко лични решения. Аз лично не одобрявам отказ от аборт и след това пращане на детето в дом. Може би е трудно да се прецени предварително можеш или не можеш да се справиш с грижите за дете, което изисква повече и по-специално внимание, но все пак не ми се струва редно да се абдикира от отговорност по този начин. Но ситуации има много... Бях чувала навремето, че ако откажеш аборт, те карат да подпишеш документ, с който се декларира, че няма да изоставиш детето - моя съседка ми го беше казвала; тя има момиченце с увреждане и беше подписвала такава декларация. Не знам дали още съществува такова нещо.

# 627
мисля, че това са дълбоко лични решения

newsm10

# 628
Привет Wink

леле като ви чета, всеки път с тези изследвания, почвам да се притеснявам. Аз въобще не знам и за половината от изборените изследвания и от форума, научавам за тях.  До сега единственото за което знам ( и то от приятелки, които са ходили) е 3D изследването около 20 седмица - ФМ и то даже тук разбрах, че се казва така   hahaha ! не се шашкайте излишно! Ако доктора изрично не ви е обяснил, че имате нужда от някакво изследване , не мисля, че трябва да се тормозите напред назад по клиники и прочие. Но както казахте всеки си преценява за него Simple Smile

Аз си оставам само с ФМ и отивам главно, за да ми кажат пола, защото си знам че бебчето си ми е добре и отказвам да мисля по друг начин !!!  Hug

# 629
  • София
Здравейте!Гледам,че говорите за изследванията.С първата ми бременност не е имало БХС и ФМ,и сега са ми напълно нови.Аз не съм правила ранните,и сега ще ходя само на ФМ в 20та седмица,и то защото аз исках да отида,и може би само от любопитство.Надявам се детето ми да е живо и здраво.

Общи условия

Активация на акаунт