Отворено писмо до Министър Игнатов относно тежките чанти на учениците

• 31 837
  • 269
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Докато учителите взимат пари от издателствата за избор на помагала нищо няма да се промени и раниците ще продължат да тежат по 8-10 кг. а родителите ще продължават да ги носят /когато имат възможност/ да даваме луди пари за помагала , които за да се попълнят трябват 2-3 часа и децата ще продължават да се оплакват от болки в гърба.Системата ни е уникална , което е мног жалко.

# 181
  • София

Сещам се за още една възможност - всички учебни тетрадки и сборници, одобрени за използване в учебните часове (т.е. не за самоподготовка на нападнели, или в допълнителни курсове) в началния курс (може би и в прогимназиалния) задължително да се издават с фабрично направени (за по-добра естетика) дупки за папки и надупчени страници, които лесно да се отделят. Тогава за всеки час ще се носят не по 2 учебни тетрадки и 2 сборника, а по няколко странички от тях - примерно следващата тема и домашното - и после ще се закрепват обратно в съответната папка. Това може би би оскъпило малко помагалата, но не чак толкова, че да натежи на везните срещу здравето на децата. По настоящем раницата (3ти клас) с всички "нужни" неща, физическо и храна тежат над 1/5 от теглото на детето ми...

# 182
  • София
Също подкрепям идеята за по-малка лятна ваканция, харесвам френския модел на 2 месеца 10 дена ваканция и лятна ваканция 2 месеца.

Абсолютно съм против!!!!!! Не желая по време на лятното слънчево време децата ми да седят по цял ден затворени в класните стаи! Също така септември е перфектен месец за почивки, точно тогава офертите са най-изгодни- много хора не могат да си позволят да отделят големи суми през август. То и сега е лудница, преставям си всички да се юрнат да си организирват почивките в рамките на два месеца  ooooh!
Това са само част от доводите ми, но няма да влизам в подробности- тази тема от край време ме ядосва невероятно!

Абсолютно съм съгласна, лятото е за игри и почивка, а не виждам каква полза ще има от 10 дена посред годината у дома, в дъжд и кал и студ и ... ами, на практика - учене, не свобода, за сметка на това кой точно може да взема по 10 дена отпуск на всеки 2 месеца??

# 183
  • София
Приятелка от чужбина е споделяла, че техните учебни материали са под формата на малки книжки по 20-тина стр. - колкото една първолашка тетрадчица - тънки и леки за носене  Peace

# 184
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush учебник, учебна тетрадка, две тетрадки - за работа в клас и за домашно, скоро и помагало... и така 4-5 пъти за всеки от четирите/петте предмета през деня, четири дни в седмицата.

само с бутилка вода и максимално олекотена раница сега ги докарва до около 5 килограма...
в петък има рисуване, физическо, домашен бит и техника...   Crazy

Confused аз лично не разбирам тази мода с учебните тетрадки и помагалата.
вместо да пишат по български и математика, децата само заграждат или подчертават нещо и на практика не придобиват нито навиците, нито уменията да пишат.

въпрос ребром - попълнихте ли всичко в помагалата миналата година?

# 185

въпрос ребром - попълнихте ли всичко в помагалата миналата година?

Не, разбира се.
Освен обичайните помагала, имахме и такива, специално за НВО.Децата работеха по тях, но пак не се изписаха изцяло.

Надявах се покрай реформите да се влее малко разум, но не би. Историята за V клас, която така въжделено чакахме се оказа комплект от 4 "неща".Аз така им казвам на всичките сбирщини- "неща", защото всяко си има наименование кое от кое по-префърцунено.

Днес раницата на сина ми беше точно 7кг.Извън учебници и "неща" съм сложила само 1 бут. минерална вода/ малка/ и една малка бутилка чай, както и един малък сандвич, защото не пожела да обядва.Отделно торбата по физическо- анцуг, гуменки, тениска.

Могат да работят по сборници у дома, а да препишат упражнението в тетрадка, то и без това в повечето случаи мястото не стига.Могат да не ползват "работни тетрадки", а да им се дават упражнения в белите тетрадки. Може учителите да проявят малко разум и да спрат да искат по всеки предмет тетрадка от 80 и 100 листа. Всичко може, ама не се получава.

Ходят като костенурчета приведени от товара на нечия лакомия, защото всяко "нещо" към безплатния учебник е капка златен дъжд.

# 186
Ох, и моята болна тема е това  #Cussing out Как не ги е срам, не знам. Освен, че деца по 30 кг. носят раници по 5-6 кг. всичко това струва и пари. Тази година са 4 клас и имат поне 5-6 сборника повече за НВО, което ми струва по 60 лв. на дете, а днес им искаха по още 6 лв.  #Crazy А приятелка, чието дете е в 5 клас ме "успокои", че от догодина ще е по две  #Cussing out Тия хора луди ли са? Това са 120 лв. за нас само за помагала, ами дрехи, ами тетрадки, боички, скицници, пастели, спортни екипи, гуменки  #Crazy Аз не помня като дете да съм имала нещо различно от учебник и обикновена тетрадка. Даваха ни домашно, което трябваше да напишем в нея. Какви са тези хиляда помагала, какви са тези чудеса.
Мисля, че е време да се забрани искането на допълнителни средства и в училище, не само в градините  #Cussing out

# 187
 Hug Благодаря, момичета  Hug

попитах, защото исках да си сверя часовника  Blush аз съм била ученичка много отдавна, но и с големите деца (сега на 20+) такова чудо не помня

...
Могат да работят по сборници у дома, а да препишат упражнението в тетрадка, то и без това в повечето случаи мястото не стига.Могат да не ползват "работни тетрадки", а да им се дават упражнения в белите тетрадки. Може учителите да проявят малко разум и да спрат да искат по всеки предмет тетрадка от 80 и 100 листа. Всичко може, ама не се получава.
...

... Аз не помня като дете да съм имала нещо различно от учебник и обикновена тетрадка. Даваха ни домашно, което трябваше да напишем в нея. Какви са тези хиляда помагала, какви са тези чудеса.
...

точно моето виждане  Peace

# 188
  • София

Имахме учебни тетрадки първия срок на 1 клас... Такива с ченгелчета и лулички - толкоз.

# 189

Имахме учебни тетрадки първия срок на 1 клас... Такива с ченгелчета и лулички - толкоз.

Именно.
И знаехме повече.
Сега имат до 12 клас учебни тетрадки, които е под въпрос дали се ползват от всички.
Цялата работа е за пари! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

# 190
Тук някой спомена оксиморонът "разум" и "образованието", като ги съчета.
Моля ви, недейте повече така!
Синът ми в единадесети клас оцветява контурни карти по география. Само туй ще кажа и ще спра. Защото няма нужда от повече.
За простотиите с амнайсет помагала, като работата минава с един качествен сборник, дори не си струва да се обсъжда. Писано е, предлагано е с години където трябва тези ненормални истории да се спрат, но не би. Освен с огромната си глупост, управляващите отрасъла са и евтини печалбари, т.к. няма друга основателна причина, поради която да одобрят подобни безсмислици.
"Тетрадка по четене"!  ooooh!

# 191
  • София

Ааа, тетрадката по четене е много важна  hahaha В нея се пише с очички и чете с ръчички...  Joy Ама не Брайлова азбука, ами обикновено печатно слово - чете се с писалка и се пише с очилца...  Joy

# 192
А какво става ако откажеш да ги купиш? Имат ли право да изгонят детето от училище, или какво  newsm78

# 193
учебните тетрадки се дават заедно с учебниците.
родителите не избират по кой учебник ще се учи, нито дали да има или няма тетрадки.

чувала съм, че учителите получават "бонуси" от избраното издателство, но не съм убедена, че ако изобщо има нещо, то стига до учителя.
склонна съм да мисля, че "избират" учебниците от предходните години просто защото вече са свикнали с материала иняма да се налага да го "учат" наново.

за помагалата пак учителя избира какви и на кое издателство да са.
поне до сега никой не ни е питал кое ни харесва и кое не.
забравих за помагалото и тетрадката за часа на класния (то май вече е час на класа)  Crazy

Скрит текст:
миналата година една от майките не можа да даде сумата в срок.  неприятно беше Tired

# 194
пренасям поста си и тук  Blush

ние хубаво си думаме, а нещо не можем ли да направим?

министърът е нов, да напомним, че очакваме промени?

лично аз бих искала да премахнат всякакви учебни тетрадки и помагала и да си минат на старото писане в тетрадка.
така ще се упражняват повече в писане и четене, защото зрителната и слуховата памет са важни, но е нужно и ръцете да свикнат да пишат   Blush

прекалено драстично е май  Blush

Общи условия

Активация на акаунт