Фондация "Искам бебе" вече и в РУСЕ!

• 33 513
  • 516
  •   1
Отговори
# 240
Вчерашният разговор с общинарите не беше лек... Срещнах нежелание да се навлезе в дълбочина в репродуктивния проблем, предполагам заради липсата на компетентност по въпроса от страна на членовете на здравната комисия, която те самите изтъкнаха, и оттам заради нежеланието да се поеме отговорност. Неколкократно беше подхвърлена репликата, че съм инструктирана от някои репродуктивни лекари да застъпвам тези искания в техен интерес, която аз отминах с мълчание всеки път и не коментирах. Също така неколкокократно ми беше наблегнато на това, че догодина пари за ин витро от Общинския бюджет може и да няма, на което аз отговорих, че една от предпоставките да има, е 100%-тово изразходване на определените за тази година средства и съответно неудовлетворени молби, а другата предпоставка е наличието на Фондация "Искам бебе", която няма да допусне такава незаинтересованост от страна на Общината!

В крайна сметка се стигна до следните споразумения за критериите за Община Русе:

1. Изискването за сключен брак остава. Включва се опция при подаване на документите за кандидатстване двойката да декларира, че ще сключи граждански брак и да получи финансирането, представяйки копие на документа.
2. Медицинкса документация - по изисквания на Националния ФАР.
3. Липса на контраиндикации.
4. Жители на Община Русе - с постоянен адрес минимум 3 г.
5. Двойката да бъде с непрекъснати здравоосигурителни права.
6. Двойката да няма данъчни задължения към Общината.
7. Да няма поставени под запрещение или криминално проявени лица.
8. Завършено средно образование.
9. Месечен доход на семейството - не по-малко от 3 минимални работни заплати.
9. Брой неуспешни процедури ин витро - 2.
10. Всяка двойка ще има право на 3 финансирания до 2 500 лв всяко, по едно годишно.
11. Финансирането се извършва пост фактум, т.е. след представяне на епикриза и фактура за извършена услуга от репродуктивна клиника.

Така че отсега изисквайте и събирайте фактури, които евентуално в края на годината да ви бъдат осребрени!

Кандидатстването ще се осъщестява на три етапа:

1-ви етап: приемат се документи на двойки, които кандидатстват за пръв път и двойки, които нямат право да бъдат финансирани от ФАР. Помощта за донорски програми също е 2 500 лв.

2-ри етап: приемат се документи на двойки, които кандидатстват за втори и трети път.

3-ти етап (опционален, при положение, че са останали неизразходени средства от първите 2 етапа): приемат се документи на двойки, които кандидатстват за финансиране на интервенции, предшестващи самата процедура ин витро. Допълнително ще уточним кои 5-6 да бъдат включени тук.

Най-голямата борба беше именно за финансирането на интервенциите, предшестващи самата процедура ин витро.

Искането ни да има наш представител в комисията, която разглежда документите за финансиране, беше подкрепена с пълно одобрение и облекчение...

Оттук нататък стъпките са следните:
Първият прием на документи е до 30.06. За него ще останат в сила старите критерии, тъй като те и без това покриват само двойките, посочени в 1-ви етап и според новите критерии.
До края на м. юни ще бъдат изработени с юристи новите критерии, ще бъдат гласувани на сесията на Общ. съвет на 14.07 и ще влязат в сила за 2-рия етап, който е до 30.09.
Не сме обсъждали кога ще е 3-тия етап, но според мен ще е някъде м. ноември, за да могат да се разгледат молбите и да се раздадат средствата в текущата календарна година.

Както се казва - каквото можахме, направихме!

# 241
Привет, момичета! Как мина първата ви сбирка с психоложката? Нямам търпение да разбера как се чувствате след срещата. Разкажете подробности,  споделете положителните и отрицателните си емоции. Постелките за йога удобни ли ви бяха Wink ? Щастлива седмица ви желая.

# 242
На мен вчера на срещата с психоложката ми хареса. Мисля, че имаме голяма нужда от това и, че ще си помогнем много. И скоро ще има много бебета.

# 243
Здравейте момичета, искам да ви поканя на едно събитие, което според мен е интересно за нас. Става дума за представяне на една книга, която се казва "Възможните майки" и е съставена от разказите на много жени-майки и без деца. Ето линк към събитието.
http://www.facebook.com/event.php?eid=213237558709808
Заповядайте.

# 244
Здравейте момичета, отново се включвам с едно съобщение. Първата среща с психоложката беше в неделя. Тогава се разбрахме следващата среща да е в четвъртък 2.06. от 18.30ч. За тези, които още не са идвали- помещението е в сградата на Търговско-индустриалната камара(дано не греша името). Това е сградата на бившия"Здравко Чампоев". Влиза се от входа на ъгъла, на третия етаж. Всеки, който иска е поканен да се включи. Аз, desi и mariq няма да идваме. До Тутракан сме, но вие се вижте и решете кога ще се срещнем следващия път. На първата среща бяхме около 8 човека и всички се съгласихме да провеждаме сбирките ни в делничен ден, вечерта към 18-18.30. Решете дали така е удобно за всички и да продължаваме.
Предполагам, че кафето в събота или неделя си остава. Моето предложение е да сме някъде на открито и по в центъра. Но кажете и вие.

# 245
  • Русе
Аз утре няма да мога да дойда на срещата с психоложката, защото ще правя хистероскопия в Тутракан, но за следващите срещи ще съм на линия. Делнични дни в 18-18,30 часа ме удовлетворява като време. Надявам се скоро да се видим, че доста неизвинени натрупах.

# 246
Здравейте момичета и от мен.
Аз утре вечер/  02.06.2011г/ ще присъствам на срещата с психоложката.  Дано дойдат и други момичета от групата.
И относно, провеждането на сбирките ни в делничен ден, вечер към 18-18.30/ примерно да си остане ден: четвъртък/ напълно ме устойва. И в крайна сметка, трябва да решим единодушно, дали е удобно за всички.
За сега това е от мен.
До скоро.

# 247
Момичета,

очертава се срещите ни с психоложката да се установят в четвъртък от 18,30 ч. Аз мисля, че съумях да наглася така семейната програма, че да се включвам.  Peace

# 248
Много се радвам, че ще идваш с нас на срещите. До четвъртък.

# 249
Ей така, за информация и допълване на цялостната картина:

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=3972

newsm51

# 250
  • Варна
Момичета ПОМООООООЩ.Вчера си направих кръвен тест,който излезе днес,но немога да разчета.При стойности до 7 аз имам 0.100mU za ml.Ако някоя знае какво значи това има ли бременност.Изследването си направих в лаборатория cibalab ако има значение.

# 251
според мен не!  Sad
Но все пак не съм чак такъв спец.Не ти ли казаха в лабораторията?

# 252
  • Варна
И така бебе няма.

# 253
  • Варна
Моят мъж не вярва в резултата,въпреки,че се съмнявам кръвният тест да не е верен и иска да направя и уринарен.Моля ви да ме посъветвате на кои ден след трансфера мога да направя такъв.Благодаря ви предварително.

# 254
Аз вярвам на кръвния тест. На мен тези пикливи тестове ми изиграха лоша шега. Моят съвет е утре да пуснеш още един за твое успокоени в друга лаборатория. Момичета бяха казали в първа поликлиника май беше. Излиза за 2 часа. На кой ден пусна теста, да не е рано? Има вариант и за лабораторни грешки, макар и малко вероятен. Затова върви на друго място и пусни още веднъж. Просто за твое успокоение. Но пикливите тестове не са по-добрите. Надявам се, че си пуснала кръвния след 14-15 ден от ЕТ.  Съжалявам за резултата. Трябва да е доста по-високо чхг-то, за да има бременност. Поне това зная аз.

Общи условия

Активация на акаунт