ФЕВРУАРСКИ майчета очакват сладки зайчета! - Тема 30

• 23 814
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Абе момичета ,прави ми впечатление че мамите чакащи 2-ро дете раждат преди термина.А тези с първо дете повечето стигат до термин и дори преносват.Дали наистина има нещо вярно? Thinking

Няма нищо вярно в това, според мен. Аз съм с второ и пренасям.

# 511
Ох,Лори много гадно,стискам палци да не е хепатит и бързо да се оправя,а ти отивай да те видят дали не са водите,защото на това ми прилича.Стискам ти много палчета  Hug Hug Hug
Ние сега се прибрахме от разходка с щерката,резултатът е още една нощница и още един чифт чехли за болницата.
И да ви се похваля каква кошара си поръчахме за 180 лв нашата е чисто бяла.http://dizainbaby.com/bg/adelinalux.php
cama,много палчета и спокойно Peace,всичко ще е наред. Hug

Деси Ние поръчахме същата в бяло и розово само че нашата струва 350 , а аз разлика не виждам никаква . Толкова много търсих нещо по евтино  като вариант и така и не намерих и си казахме с таткото ,че вече няма време за каде да чакаме и в петък я поръчахме и  сега като видях направо ми идва  #Cussing out #Cussing out

# 512
Каката ни е болна и искам да питам майките с две деца-какво правите в такъв случай? Сега с новородено и болно дете? Confused Не се притеснявам за нея-минава и за три дена, ама мен и бебето...

Аз още не съм родила второто ,но да си кажа мнението  Simple Smile .Вариантите са :
1.Изолираш болното дете-ако има баба ,която живее на близо ,да постои при нея за няколко дни(при мен не важи това ,не разчитам на друг,освен на себе си ) .
2. Изключително кърмене-много е малка вероятността ,докато кърмиш бебето да се разболее или ако се разболее ,ще мине много леко .Имам познати ,чиито деца изкараха шарки ,грип...без да засегнат бебето ,което в този момент е само на кърма .

# 513
Каката ни е болна и искам да питам майките с две деца-какво правите в такъв случай? Сега с новородено и болно дете? Confused Не се притеснявам за нея-минава и за три дена, ама мен и бебето...

Аз още не съм родила второто ,но да си кажа мнението  Simple Smile .Вариантите са :
1.Изолираш болното дете-ако има баба ,която живее на близо ,да постои при нея за няколко дни(при мен не важи това ,не разчитам на друг,освен на себе си ) .
2. Изключително кърмене-много е малка вероятността ,докато кърмиш бебето да се разболее или ако се разболее ,ще мине много леко .Имам познати ,чиито деца изкараха шарки ,грип...без да засегнат бебето ,което в този момент е само на кърма .

По точка 1-ва са съм съгласна, ако има баба да  гледа по голямото дете, ще е добре.
Ама по точка 2-ра, аз имам една приятелка, чийто бебе беше на изключително кърмене и въпреки това, когато каката хвана шарка, малкия също я изкара, а беше на месеци.Така че май май няма  гаранция .Но да, когато е само на кърма е по защитено.Поне така пише в дебелите книги.
И ние скоро ще сме с "кака" и бебе и ако каката се разболее, ще се гледаме всички заедно , защото нашите помощници работят и не винаги са свободни.

# 514

За да се преодолее препълването е много важно от гърдите да се премахва редовно млякото.

Нали лактацията била на принципа на търсенето и предлагането. Т.е. колкото повече цедиш, толкова повече кърма се произвежда...оттам може и да си докараме хиперлактация- това противоречи на препоръката по-горе newsm78?
 И аз като Софт съм била на лекции, където ни препоръчват да се кърми само от едната гърда на хранене по обяснените от нея причини....
Май повече се обърках, четяйкиии  Rolling Eyes

Честито на мама Малкото Мими! Бебчо да е жив и здрав!  bouquet

Вижте какво предложение имам за онлайн дневниче на бебчовците .... ох не иска да ми публикува линка, затова ще ви го напиша на кирилица: беборан.нет (това е адреса, само че с латински букви)Изглежда ми доста полезен и забавен. А мамите, които са вчужбина могат по интернет да го споделят с роднините в БГ. Ако някоя от вас е намерила друг по- интересен дневник, ще се радвам да го сподели

# 515
Е добре де, аз тотално се обърках вече по въпросите с кърменето. Досега знаех и ме съветваха (понеже доста разпитвах, за да съм подготвена) да се кърми само от едната гърда на едно хранене. На следващото, само от другата. Ето и част от цитат на ЛЛЛ консултант.

"Смисъла, е че в началото кърмата е много повече от нуждите на бебето, и като не се евакуира от гърдата има реална опасност от мастит.
Затова (за да не стане пък хиперлактация-че и това не е много ок  ), кърмиш от едната гърда, и ако все още е напрегната-изцеждаш до облекчаване НЕ до край!, другата спонтанно си тече-това да не те притеснява, просто събирай и замразявай кърмата за захранването по-натам

Ако кърмиш редувайки гърдите на едно хранене (говорим за новородено)-то ще приема повече "предно мляко", което е по-рядко от "задното" (то е по-гъсто, мазно и хранително), ще поеме като количество достатъчно, но ще огладнее по-бързо; отделно предното мляко е с повече лактоза, която пък е причина за коликите..
Затова се кърми от една гърда на хранене-предното мляко в нея в началото е за задоволяване на жаждата (кърмата е 88% вода), а задното да нахрани бебето; количеството се регулира в рамките на 2-3седмици от самия ни организъм-принципа е "има ли търсене има и предлагане"

Здравей soft Simple Smile Напълно те разбирам за объркаването - Интернет е пълен с много и понякога противоречива информация за кърменето  Crazy Дали е удобно да ми постнеш линк към конкретното мнение на ЛЛЛ консултанта, който ти цитираш? Аз се опитах да намеря, но търсенето ме отвежда единствено към този пост, който е на потребителка, която не е консултант на Ла Лече Лига.

Ако искаш за повече информация по въпроса може да погледнеш статиите Първо довърши първата гърда  bouquet

до елсе, клото и зеленото човече: в началото кърммех по 8пъти на ден, нощно време е най-зле, защото не иска да суче и накрая стигаме след много нерви до цедена кърма. по ваши  препоръки се постарах да докарам кърменията до 9-10, за повече прсто не мга да я събудя.
от начало изпитвам болка в зърната(разраниха се много)и ареолата. спазвам правилата за правилно поставяне, горна-долна устничка, засуква част от ареолата, но много боли - особено в началото като засуква докато тръгне млякото. кърмех 20 мин от едната и сле около 40 мин  20мин от другата. от едното зърно почнаха едни кървища да текат. взех си протектори. голяма борба е с  тях - не ги одобрява и е голям зор да си направи вакума, за да почне да пуска млекце. през нощта отнов е ад и отново се предавам и давам цедена кърма.почнах да кърмя докато пусне сама около 1 час само от едната гърда. днес махнах протекторите, пак боли. успях и температура да вдигна от снощи. нямам бучки, знам за топлите кърпи, слагам я по-често да суче и вече нямам темп. (ама аз си знам че така ми действа чая за кърмачки, а уж много внимателно и по много малко го пих).
въпросът ми след объркания разказ е: как е по-правилно - да я откачам от всяка гърда след всеки 20 мин или да я оставям да си суче на воля(ако издържа) от едната. обикновено се получава, че след като суче от едната заспива, опитвам се да я събудя като и сменям памперса, отвивам я, чопкам я, но много често резултата е нулев и тя не желае да суче. след 30-40мин се сеща че иска да си дояде и пак се почва.и така ми е много трудно да направя тези 2 часови интервали на хранене, за да се получат 12 кърмения.
П.С.едва от вчера имаме малко по-тежки памперси след ядене. нааканите са около 4 на ден(днес са сигурно 6), иначе памперсите са само пишнати.
с баткото имах много проблеми в началото, но кърмих до 1 година. сега пак треска ме тресе дане стои детето гладно и жадно. а кърма имам доста.

lilisha,
Честита бебка  bouquet Да ти е много здрава и спокойна! Поздравления за успешното кърмене с баткото и ти пожелавам същото с Анита  Hug

За някои майки да кърмят от двете гърди на всяко кърмене е важно, за да поддържат лактацията и да облекчат препълването, но бебето трябва да е приключило с първата гърда, преди да му се даде втората. Понякога майките дори сменят гърдите до 2-3 пъти в рамките на едно кърмене. Кърменето определено време на всяка гърда може да не осигури балансирано хранен на бебето от двете гърди и то да приеме повече предно мляко за сметка на по-калоричното задно мляко (за което се говори и в текстът цитиран от soft). Често новородените нямат достъчно сили на веднъж да изсучат всичкото им необходимо мляко. Някои майки използват компресия (описание на компресия) за да помогнат на бебето да приеме по-голямо количество задно мляко. Компресията се прилага след като бебето спре да гълта активно. Ако искаш може да погледнеш статията Как се хранят бебетата от библиотеката на подфорум кърмене  Peace

При разранени зърна на много майки помагат въздушните бани - след кърмене гърдите се оставят да изсъхнат  без да се мият или подсушават след сукането на бебчето. След изсъхването се мажат с крем като е по-добре крема да не налага отмиване преди всяко кърмене. Такива са кремовете, които съдържат пречистен ланолин. Вероятно знаеш, че честото миене на гърдите особено със сапун може да доведе до изсушаване на кожата на гърдите и до допълнително разраняване. Ежедневният душ е достатъчен за поддържане на добра хигиена. При открити рани е добре да се внимава те да не се инфектират  Peace

Неправилното позициониране и засукване на бебето често води до разраняване на гърдите на майката. При най-често използваната поза люлка ушенцето, рамото и таза  на бебето са в една линия, а коремчето му е обърнато към корема на майката (линкът е видео показващо кърмене в поза люлка) . За да засуче правилно бебето трябва да отвори широко устичка, за да поеме добре освен зърното и по-голямата част от ареолата, а устничките са обърнати леко навън. При вече разранени зърна майките споделят, че чустват облекчение, ако сменят позата. Така бебчето суче на различно място и това би могло да намали в известна степен болката. Ако въпреки различната поза болката е нетърпима, някои майки предпочитат да изцедят на ръка (тъй като помпата може допълнително да травмира разранената гърда) и да предложат по алтернативен начин изцедената кърмата - с чашка, лъжичка, дозатор, капкомер, спринцовка или система за дохранване.

При разраняване на зърната също би могло да се провери дали случайно бебчето няма къса юздичка на езичето. Ако има съмнения за къса юздичка тогава е най-добре да се направи консултация с педиатър и той да прецени дали е необходимо да се предприемат последващи действия.

Не знам до колко ти е възможно особено с по-голямо дете край теб да почиваш. Намаляването на стреса и спокойствието дават възможност на организма да се справи с трудностите и кърмата да потича по-лесно. Когато организмът е под стрес в него се отделя хормонът адреналин, които пък от своя страна затруднява отделянето на окситоцина и пролактина - хормоните отговорни за потичането на кърмата. Когато не е възможно да се отдели специално време за почивка, майките често изполват кърменето като време за разтоварване. В такива моменти кърменето в легнала поза може да даде  възможност на майката да се отпусне и разтовари.

Пожелавам ти търпение и сили - веднъж вече си минавала по този път и си се справила   bouquet Hug

За да се преодолее препълването е много важно от гърдите да се премахва редовно млякото.

Нали лактацията била на принципа на търсенето и предлагането. Т.е. колкото повече цедиш, толкова повече кърма се произвежда...оттам може и да си докараме хиперлактация- това противоречи на препоръката по-горе newsm78?
 И аз като Софт съм била на лекции, където ни препоръчват да се кърми само от едната гърда на хранене по обяснените от нея причини....
Май повече се обърках, четяйкиии  Rolling Eyes

Здравей anji_86,
Да, права си че лактацията е на принципа на търсенето и предлагане и повечето изцеждане би могло да доведе до хиперлактация. За това е добре да се следва ритъма на бебето като се следи да няма по-малко от 8 кърмения за 24 часа като е по-добре те да бъдат 10-12. Когато бебето хапва често, пишка и ака редовно, здраво е, изглежда добре и качва достатъчно на тегло, лактацията няма нужда от допълнително регулиране. Тогава допълнителното изцеждане след като бебето се е нахранило не е необходимо. Но ако майката на това дете след кърмене все още усеща напрежение и препълване в гърдите тя може да изцеди толкова кърма колкото да почуства облекчение, а не докато гърдата спре да пуска. Така напрежението и болката намаляват, без излишно да се стимулира лактацията  Peace

# 516
Момичета,моята дата може и да е утре!Днес ходих тук при един гинеколог.Той ме прегледа,дори ми обясняваше всичко.Имам разкритие 2,5 см.Иначе всичко е добре-води,плацента-свежа,бебето е добре,разположено е както трябва.По време на прегледа дори имах контракция.След това на прегледа за разкритие-също.Проблема е,че бебето е голямо долу-горе 3,650,но може и повече,главата-10 и каза,че е застанал малко над костта и според него съм за секцио.Утре отивам в Плевен във Втора база.Каза,че сигурно ще ме мъчат нормално,ако не стане-секцио!Страх ме еее...
Не, Румила не е бъзла, а просто бременна жена и за нас е характерно да се тревожим, особено накрая, а такива подмятания пък определено не помагат!
Стискам палци всичко да мине ок мила, без значение типа раждане Simple Smile

# 517
  • Шумен
     Здравейте на всички, пише мъжът на Laura78. Пиша за да се похваля, че вече и нашето бебче се роди - малкият Даниел се появи малко преди 22:30 - 53см., 3,600кг. Нормално, но много продължително раждане. Мама и бебо са добре за сега! Успех на всички  мами желая!!! Лека вечер!

# 518
Честито на мама Лаура и на таткото.Да е жив и здрав малкият Даниел

# 519
    Здравейте на всички, пише мъжът на Laura78. Пиша за да се похваля, че вече и нашето бебче се роди - малкият Даниел се появи малко преди 22:30 - 53см., 3,600кг. Нормално, но много продължително раждане. Мама и бебо са добре за сега! Успех на всички  мами желая!!! Лека вечер!
Да ви е живо и здраво синчето!Да расте много щастливо дете за радост на мама и татко! На мама бързо възстановяване,на татко леко изтрезняване!
Страхотна новина за лека нощ! Heart Eyes

# 520
  • Русе/Germany
Мале девойки изчетох ви и вече мога да се разпиша и аз Simple Smile
Честито на всички мами които са се сдобили с малки сладки бебчета newsm32

Ух че голямо стана Mr. Green
Добре дошли на завърналите се мами Hug
Аз не знам какво правя но все не ми стига времето тези дни Cry Докато се завъртя и той деня свършил.
Днес си купих стерилизатор за микровълнова нооооо имаме малък проблем  Mr. Green не се събира в микровълновата ни Joy много се смях. Сега ще сравняваме на свеки микрото и на нашите и дано поне едната да е по-голяма, че нямам намерение да купувам нова.
БЕБЧЕТАТА СА МНОГО СЛАДКИ Hug
Аз си имам едни постоянни контракции но да видим какво ще стане Party
Стегнала съм почни багажа вече  Heart Eyes
Хайде палчета на всички които имат нужда  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed
Отивам да се мъча с леглото ooooh! smile3507 newsm46

# 521
ЧЕСТИТИ БЕБОЦИ НА МАМА ЛАУРА И МАЛКОТО МИМИ! ДА СА ЖИВИ, ЗДРАВИ, ВЕСЕЛИ, ЗАСМЕНИ И МНОГО ПАЛАВИ! МАМЧЕТА, БЪРЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ!

Хепи, добре дошли!
Да....почнах и аз леко по леко да си гнездя. Чак сега свършвам с днешната работа, чакам си яденето да изпече и лягам, но изобщо не ми се спи. ЕднО чистене падна  Crazy

Нещо не мога да се справя със слинга, уж е готов, като на Финти на Премакс  Thinking Нещо все голям ми се струва, а още съм бременна..май ще остане за татито ни.

Той е още с температура милото, а аз съм кисела и гадна. Изпокарах се с него отново заради свекито и после цяла вечер не си говорихме ...отново! Май напоследък така си изкарваме вечерите-в мълчание  Crossing Arms

Пих едно капучино за лека нощ и сега  Shocked
Румилка стиснати палчета от нас!ЛЕКА НОЩ МИЛИЧКИ ОТ НАС С БЕБОРАН!

# 522
Добро утро!Кафенце за събуждане с пожелания за слънчев и усмихнат ден с много бебчовци...

Честито на мама Лаура.Да е жив и здрав малкия Даниел.Да папка и да слушка много.   bouquet

# 523
Ади много си ранобудна Simple Smile и кафенце вече си сложила,мммм

Аз да ви се оплача съм станала една ревла...ужас. по цял ден рева, а Марти милия все ме пита дали ми е тъжно и ме гушка, за да ми мине. рева, че бебка н иска да суче, че соред мен не е яла достатъчно(а после спи 2 часа непорбудно Simple Smile), рева защотосъм изнервена и се карам на марти и после ми става мъчно, че то детето не ми е виновно и какво ли още не. и миналия път ревях и мъжа ми каза, че си знаел предвартелно, ама аз тоя път повечко съм поревавала....тез хормони....кога ще се наместят не знам

Към елсе, клото - имам следния проблем и нямам обяснение защо така се случва.
Кърмим се, обаче много трудно засуква. през деня е по-лесно, но нощно време е ад. лапва, смква леко 2 пъти и пуска. дори не успява да си направи вакумче да задържи гърдата в устата си. после или заспива или почва неистов рев. борим се много - аз и натъпквам гърдата в устата, тя я плюе след малко. пробвах да се изцедя малко да не би да е препълнена(въпреки че не усещам),цедя и капки мляко в устата, местя я от гърда на гърда, поне някоя да и е по-удобна, сменям памперса, за да я раЗСЕЯ, но резултата е много рев. снощи а кърменето в 4ч рева 25 мин и накрая си засука и се нахрани добре. е, втората гърда не пожела да засмуче и се събуди по-рано за ядене, но това не е пробелм мисля. но на следващото кърмене рева ожесточено и накрая се изцедих и дадох от шише.
бях се мазала с лансинох и понеже не се мия преди кърмене - реших, че може да и е мазно, да се плъзга, да има вкус...измих се, но резултат нямаше.
как да овладея такава ситуация. страх ме е да не се научи, че с упорство ще получава шише.

# 524
Добро утро !

Само да поздравя: Честит Даниел на Лаура !(Браво на таткото ,че ни известява  Simple Smile) .Да расте здрав и силен мъж ,да носи само радост в семейството !

Общи условия

Активация на акаунт