Ендометриозата - това което лекарите незнаят- Група за взаимопомощ

• 124 578
  • 733
  •   1
Отговори
# 105
 Искам да поясня нещо относно изказването на М.
„An-Mari и Nagy, даже и да става дума за различни момичета - защо не ги пробвате и по някакви сайтове, подобни на ebay? Това тук поне добре функционира.„ че сме писали две различни момичета. Nagy съм аз, писала съм аз. An-Mari се оказа че е моята най-добра приятелка и е писала тук без да подозирам. Нямах ни най-малка представа. Видяла ме е в какво психическо състояние съм и е решила да ми помогне. Мога само да се радвам че съм заобиколена от хора като нея, който ме обичат и ми помагат. Исках да изясня това за да не останете с грешни впечатления.
Каква точно диета да спазвам заради тази гадна болест?

# 106
Момичета, искам да ви питам нещо. Някой от вас усещал ли си е ЕМ - някакъв дискомфорт, свързан с това. Преди операцията никога не съм имала болезнен цикъл или някакви по-странни болки. След лапарото  корема ми беше много чувствителен - подуване, газове - отдавах го на операцията. Цикълът ми дойде на време и е общо взето съвсем безболезнен.   Обаче с края на цикъла, неделя вечерта пак почнаха стомашни проблеми с въздух в червата. От вчера пък имам лека болка, която ми се струва, че от матката - не мога да определя мускулно ли е или нещо друго. Естествено мисля си, че е ЕМ. Другото е да е още следствие от операцията. Имали ли сте някога такива усещания, свързани с ЕМ?

# 107
Вчера си взех агаве или по-скоро течността като мед от него (въпреки разни негативни коментари оттук и оттам на по няколко езика, че "традициите не са това, което бяха" и се произвежда доста по-масово и съответно качеството куца). Някак си на вкус и вид ми е най-близко Simple Smile)
Да видим това огранизаване на захарта докъде ще ме доведе Wink

Девойчета мили,

сетих се да ви питам с какво заменята захарта?
.............

Агаве, кленов сироп,.... от подсладителите - Хускъл е най-доброто /като вкус/
Има течни стевии - Шоколад, ванилия - които са по-приятни на вкус

Nagy, не се впрягай за нищо лошо, ние всичките тука сме за добро и изобщо ееейй такива души  Hug

Alexiana, мисля, че ние вече не се борим за "прекалено" обективно, тъй като така си се самовглъбяваме ... И мен ме пощипва и подръпва тук-таме от време на време, ама смея ли да кажа веднага - от това е! Ако питай х или у , сигурно и тях ги понаболява, ама като си родили децата и/или като официално са си наред, е какво, не е ли пак от същото място?
Най-добре, ако не е болка за умирачка, да се правим на една идея по-"ударени", 'щото аман от притеснения! Белкем вземе да помогне Wink Да вземем да се вглъбим в нещо друго, за разнообразие Wink Например в книжка, я си признайте от кога не ви се е случвало  ooooh!

Между другото, по-скоро за сравнение между различните международни продукти:
намерих вчера тук тази киноа на Alnatura - много "био" немска марка - за 2,29 евро в нормален магазин.
http://www.alnatura.de/de/produkt/16335
И понеже dm го има от едно известно време и в България, а те предлагат техни продукти - предвид все пак най-ниската цена на фона на online US и BG пазар - може да го потърсите, ако ви вълнува. Като цяло каквото съм опитала, чула и чела - на марката може да се разчита за качество Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 18:16 от M.

# 108
М., много си права! Каквото и да почувствам - си викам това е от ЕМ! Simple Smile Бях се попритеснила, че имам проблеми с корема - разстроен и си мисля, ето това е от ЕМ, има го в симптоматиката... Е, да но се оказа, че е от храната. Корема не ми е свикнал само на пловоде и пюрирани супи Simple Smile Пробвах да посменя храната и той взе, че се оправи. Преди не съм се вглабявала къде какво ме боли - то и нищо никога не ме е боляло де, но след операцията вече се гледам под микроскоп Simple Smile На една крачка от хипохондрията с други думи Simple Smile Иначе книги, филми, и други занимания - никога не съм ги отказвала!

# 109
Alexianabouquet

По случай лупите с микроскопи, самовнушението и силата му - ако ще и да си въобразявам и за това, от някоя и друга седмица се чувствам по-добре  Laughing
Бре ни в кожата, ни в кг. съм усетила разлика (да не кажа и обратното  Embarassed), ама в случая ми стига това, че не лежа от и по корем  Sick.
Газове къде има, къде няма, то е едно тото там  Mr. Green ...
"Спряла" съм сиренето и киселото мляко, прясното мнооого съм го намалила, захарта почти съм я заменила с агаве или мед и ... е добре де, от "нормалния" шоколад още не съм се отървала, ама  Rolling Eyes ... Даже сега ми хрумва и месото - то не се сещам да ми е правило проблеми, но като цяло към него се отнасям "по усет" и като има нужда хич не си го спестявам, а други пъти с дни не се сещам.
С две думи не мога да кажа, че съм преоткрила топлата вода, но с една дума - има смисъл! Поредния случай да ви благодаря за времето и вниманието тук  bouquet.

И между другото в понеделник следобяд най-сетне съм на контролен (откога ми е време  newsm78) стискайте палци и тези лекари да ме зарадват като нашите  bowuu

Заспиващи усмивки  Peace
М.

# 110
Здрасти и от мен.Искам да споделя и моята история,да попитам за съвет.Аз съм на 27 г. от една година живота ми минава пред кабинетите на различни гинеколози.Появи се силна и неприятна болка,ниско долу в лявата част на корема.Не се повлияваше от нищо,ходих къде ли не.На пръв поглед тогава вс. изглеждаше наред, но болката сигнализираше за друго.Накрая д-р Троянчев от П-в каза,че се касае за ЕМ.  newsm78
Направи ми лапароскопия , за съжаление не мн успешна.Оказа се,че имим запушени тръби и сраствания.Отстранена е малка формация 3х3 от левия яйчник.Хистологичното изледване нищо не показва-само наличие на жълто тяло.След нея обаче получих множество инфикции и нетърпема болка,която премина и в дясно.Получих нови сраствания и малки формаций на 2-та яйчника,дори матката ми се измести плътно до левия яйчник.След още прегледи и изследвания,казаха да почвам золадекс 4 месеца,защото може да се касаело за ЛУФ и ендометриоза,която не се доказа от хистологията.Вс издледвания за хламидия,гонорея,гъбички и цитонамазка бяха добри.Но все нещо предизвиква тези болки и сраствания.Не са ми правени хоромнални изследвания!
Сега вече не знам какво да правя,няма нищо 100% доказано.А не мога да стоя без лечение.Искам и отчаено да имам бебе,може би само ин-витро може да ми помогне за това.
Бихте ли ми каза ли,какви хормонални изследвания да си пусна и дали да си бия золадекс?Препоръчай те ми добър специалист в тази област,както и за ин-витро!Може ли след лечение на золадекс веднага да се почне подготовка за ин-витрото?

# 111
Мила ни tysia1, случаят ти звучи сериозно и сложно, някак си като да предполага сигурно специалисти. На твое място бих поискала повече съвети от тях, не само от нас - все пак те учат (ние повече чувстваме май-май Wink)

# 112
Момичета,да Ви се похваля! За първи път цитонамазката ми е първа група.Винаги е била втора.
До голяма степен мисля,че се дължи на екстракта от орехчетата.Добре,че послушах boggy Hug

# 113
Браво, браво имаме напредък  Hug

Аз ви казвам тези неща са златни  newsm47 мисля скоро да повтарям!

Нещо май тук никой не пише в последно време - как сте?Всички добре ли се чувстват с диетата?

Пишетееееее......

tysia1 - аз не виждам смисъл да слагаш инжекции при положение ,че нямаш ЕМ.Ние дето уж имаме - май не е много ясно - не слагаме, а при теб ако хистологично не показва, а и лекаря който те оперира казва ли, че вижда огнища?Не може така с лека ръка да се изписват тези ампули - с толкова странични ефекти, спират работата на яйчника, после имат проблеми жените със стимулациите и стимулирането им.Това е голям стрес и ако наистина се налага е оправдано, но просто ей така, защотот не могат да разберат какво ти е малко ми се струва непремерено.
Ти при кой лекар си - нека ти пусне някакви хормонални - на 3ти ден - FSH, LH, Estradiol, Prolactine  и на 7ми ден след доказана Овулация Progesteron.Тована първо време.

Можеш дори да си пуснеш имунологичен панел за ЕМ :

Ендометриозен панел

Ендометриозата е често срещано гинекологично заболяване, характеризиращо се наличието на ендометриална тъкан извън матката. Засяга приблизително 20-40% от жените с репрподуктивни проблеми. Съществуват голям брой доказателства, че имунологичните механизми играят важна роля в патогенезата и патофизиологията на ендометриозата. Имунологичните прояви при пациенти с ендометриоза са свързани с повишени В-, Т- и NK-клетъчни отговори. Промените в В-клетъчния отговор могат да бъдат установени, чрез повишените серумни нива на автоантителата, включително анти-фосфолипидни и анти-нуклеарни натитела, промените в Т-клетъчната активност  се измерва чрез ембриотоксичен тест (ЕТА) и активиран репродуктивен имунофенотип (aRIP). NK- клетъният отговор се оценява чрез повишена NK-клетъчната цитотоксичност. СА-125 също се използва като маркер за ендометриоза.

Панелът включва следните тестове:

Антифосфолипидни антитела (АРА)
  Активиран репродуктивен имунофенотип (aRIP)
  Антинуклеарни антитела (АNА)
  Тест за ембриотоксичност (ЕТА)
  NК-клетъчна активност (NКа)
  СА-125

Недей бърза толкова с тези ампули, при положение че не е ясно за какво става въпрос. Тези болки може да са от някакво възпаление.Луф не се лекува със Золадекс !!!
Ако са ти напълно запушени тръбите може да се говори САМО за инвитро както ти споменаваш, но ако не защо да не пробвате инсеминация, дори спонтанно забременяване.
Те от къде си - в кой град да ти препоръчаме лекар?

# 114
Момичета, аз ще се включа с нещо ново, което открих и което може да бъде полезно на всички. 3 седмици ме мъчи една кашлица и даже след 8 дни антибиотик си продължаваше. Имам една колежка от о. Мавриций и ми каза 3 вечери подред преди да легна да спя да пия половин чаша топло мляко (аз пих оризово) с 1 ч.л. мед и четвърт ч.л. куркума. Честно не вярвах, че ще подейства, но още на втория ден кашлицата си замина и на третия нямаше и следа от нея. След няколко дни майка ми в България се разболя явно от същия вирус, казах й да го пробва това с куркумата и на нея й мина за 2 дни. Тя се зачела в интернет и ми обяснява, че тази куркума (turmeric) действала при всякакви заболявания. Според мен явно унищожава всякакви вируси и бактерии и така помага на организма да се пребори с каквото и да е. Та вчера вечерта ми хрумна да видя чичко гугъл какво ще каже на тема куркума и ендометриоза. Невероятно, но факт намерих много сайтове с лични истории на много момичета, които потвърждават, че куркумата възстановява хормоналния баланс и помага за премахването на ендометриоза. http://www.earthclinic.com/CURES/endometriosis.html Мисля, че е добра идея да я включим като подправка в ежедневието.

Пак на тема куркума преди повече от 8 години бях болна от пневмония и в търсене на различни средства за възстановяване на организма, някъде прочетох, че дълголетието на някакви жени не помня от коя държава точно - май някъде към Азия, които живеели до 120 години, се дължи на редовната употреба на куркума. Куркумата е много характерна за индийската кухня.

И още нещо докато четях отзивите на някои момичета видях, че препоръчват Red Clover Blended. http://store.everythingherbs.com/merchant2/merchant.mvc?Screen=P … Product_Code=4RCB Направо зашеметяващи резултати дава.

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 21:28 от Never say never

# 115
куркумата освен като подправка, за друго може ли да се използва като чай примерно?Вие как я приемате,и корен от куркума или сушена?

# 116
Момичета,
Аз добавям към подправките и канелата. Намерих също доста американски статий за ползата и в борбата с ендометриозата.
Канела е мощен антиоксидант, който не само помага за укрепване на имунната система в борбата срещу формирането на ендометриални импланти и сцепление, вируси и бактерии инвазия, а също така помага за намаляване на притока на кръв по време на менструация
Освен това канелата спомага за подобряване на храносмилането поглъщане, което е от съществено значение за жени с ендометриоза, тъй като повечето от тях е установено, че имат ниски нива на жизненоважни витамини и минерали по време на менструалния цикъл, поради ниското ниво на стомашна киселина.Тя има антибактериални свойства, в Индия много жени лекуват възпалителни състояния с нея.

Затова, аз си правя комбинация от всички подправки с рецептата на онзи чай за които Ви споделих и мисля, да си добавя към него и корен от курмума (стига да намеря) или куркума на прах. Иначе аз куркумата се опитвам да я консумирам в почти всички ястия, като си ги овкусявам с нея.
За съжаление, за сега съм по спряла с тези подправки, тъй като започнах процедура по инвитро и се страхувам допълнително да не повлия на хормоните си.

# 117
само да кажа за канелата,да се ползва внимателно защото сваля кръвното.

# 118
Бе и аз да подхвърля само, че колко ли я ползваме тая канела ... с нашите и без това посни "капучинота" с тонинко мляко ... сигурно се пада по половин грам. После пък малко черен шоколад за вдигането му, че и на щастливите хормонченца и ензимченца Wink (опс, надявам се не ме линчувате за това ми изказване...).

Иначе и аз, като да не видя, още следобяд се сдобих с мляна куркума, даже от био (ужким) магазин Wink Така или иначе й се канех отдавна, вие тук само ме доподкукоросахте Wink Честно казано първия "удар" от миризмата някак не ме очарова, но няма да се дам без бой (поне един ;р).

# 119
Здрасти и от мен.Искам да споделя и моята история,да попитам за съвет.Аз съм на 27 г. от една година живота ми минава пред кабинетите на различни гинеколози.Появи се силна и неприятна болка,ниско долу в лявата част на корема.Не се повлияваше от нищо,ходих къде ли не.На пръв поглед тогава вс. изглеждаше наред, но болката сигнализираше за друго.Накрая д-р Троянчев от П-в каза,че се касае за ЕМ.  newsm78
Направи ми лапароскопия , за съжаление не мн успешна.Оказа се,че имим запушени тръби и сраствания.Отстранена е малка формация 3х3 от левия яйчник.Хистологичното изледване нищо не показва-само наличие на жълто тяло.След нея обаче получих множество инфикции и нетърпема болка,която премина и в дясно.Получих нови сраствания и малки формаций на 2-та яйчника,дори матката ми се измести плътно до левия яйчник.След още прегледи и изследвания,казаха да почвам золадекс 4 месеца,защото може да се касаело за ЛУФ и ендометриоза,която не се доказа от хистологията.Вс издледвания за хламидия,гонорея,гъбички и цитонамазка бяха добри.Но все нещо предизвиква тези болки и сраствания.Не са ми правени хоромнални изследвания!
Сега вече не знам какво да правя,няма нищо 100% доказано.А не мога да стоя без лечение.Искам и отчаено да имам бебе,може би само ин-витро може да ми помогне за това.
Бихте ли ми каза ли,какви хормонални изследвания да си пусна и дали да си бия золадекс?Препоръчай те ми добър специалист в тази област,както и за ин-витро!Може ли след лечение на золадекс веднага да се почне подготовка за ин-витрото?

Препоръчвам ти като основна мярка да се обърнеш спешно към някой от препоръчаните специалисти в другите теми за ендометриоза - намират се пак в "Проблемно забременяване".
Късмет!

Общи условия

Активация на акаунт