Приемното семейство-удачен модел за временна грижа или.....?

• 7 750
  • 73
  •   1
Отговори
# 30
  • Някъде в България
Не познавам лично нито един приемен родител, който е взел дете от институция, познавам две семейства, които взеха временно деца от града да се грижат за тях, докато родителите им си оправят нещата и почти всички осиновители в нашия град. Нали уж има проучвания, курсове и т.н....Имам представа само от хората в този форум, които имат приемно дете  Confused
И все пак си мисля, че не е реално да станеш приемен родител заради парите...

# 31
Има и също толкова много родители, които изобщо нямат идея за какво става въпрос и се захващат и после размятват децата от едно място на друго. Мисля, че точно това се има предвид.
Добре де, как се "добива идея" на практика? Чета, гледам, слушам, но кучето с гледане месар не става...
ПП. Мъж ми също твърди, че нямам идея с какво се захващам. Но нали преди да стана майка /а той баща/, нямах идея и за това какво е да си майка.

# 32
И все пак си мисля, че не е реално да станеш приемен родител заради парите...
В един от епизодите по ТВ даваха едно момиченце, Неси и приемната му майка. Тя само за пари говореше - как още не са и платили, пък 2 месеца гледа детето, как трябвало да купи количка и се охарчила и т.н. Добре, че детето беше малко и не разбираше думите и, иначе как ли би се чувствало.

# 33
diditop, нали хора-професионалисти решават за кое дете кое семейство е подходящо?
За да не се случва това с "връщането" просто би трябвало да се прецени предварително, че именно това дете не е по силите на едно семейство, а е подходящо за друго.
Например аз имам две дъщери. Въобще не съм убедена, че мога да гледам момченце. Не знам как.
Моля ви, не ми се смейте. Пишете ми какво мислите, важно е за мен.

# 34
  • София
Има и също толкова много родители, които изобщо нямат идея за какво става въпрос и се захващат и после размятват децата от едно място на друго. Мисля, че точно това се има предвид.
Добре де, как се "добива идея" на практика? Чета, гледам, слушам, но кучето с гледане месар не става...
ПП. Мъж ми също твърди, че нямам идея с какво се захващам. Но нали преди да стана майка /а той баща/, нямах идея и за това какво е да си майка.
майчинството на биологично дете... идва леко и постепенно - отначало бебето спи, яде, ака и реве от време на време, доста време спи, постепенно сънят отстъпва място на бодуването... после прохожда, после... знаеш - важното е че всичко става постепенно, отделно че в организма на жената бошуват точно определени хормони.

Взимането на дете от институция, особено на по-голямо дете е като гръм от ясно небе - тресва те мокър парцал по главата - няма постепенно, няма спане, няма хормони, но най-важното е, че всичко става изведнъж, нямаш време да свикнеш. Като добавиш към това, че детето е с дефицити - повече или по-малко, че няма нищо общо с другите деца на неговата възраст, че няма и идея какво е семейство... сядаш преди да вземеш решението и четеш - има много информация, доста сме се оплаквали тук... и чак когато смяташ, че имаш ясна идея с какво се заемаш, чак тогава взимаш решение, още повече че имаш и биологично дете, доколкото разбрах...

# 35
Дзвер, а това, че имам биологични деца, не е ли предимство?
В смисъл, вече знам /малко или много/ как се гледа дете. Новото дете ще е различно, но пак дете.
Освен това ще му е по-лесно да свикне, като има в къщи деца, с които да играе.
На моите деца вероятно ще е по-трудно да свикнат, че трябва да делят мама и тате с още един малък човек.

# 36
Не, не знаеш как се гледа точно ТАКОВА дете. Идея си нямаш колко е лесно да отглеждаш биологично твое дете. Изобщо не може да се сравнява. Дори сравняването на чакането за дете и бременността е абсолютно неправилно, да кажем, да не използвам по-силна дума. И четенето във форуми не помага, защото едно е да го прочетеш, друго е да ти дойде до главата.

Пък и щом мъжът ти е абсолютно против не смятам, че изобщо трябва да го правиш. Трябва и двамата да го искате. Не можеш, а и нямаш право да му натрапваш едно такова решение, защото после ще страда детето.

# 37
  • София
Дзвер, а това, че имам биологични деца, не е ли предимство?
В смисъл, вече знам /малко или много/ как се гледа дете. Новото дете ще е различно, но пак дете.
Освен това ще му е по-лесно да свикне, като има в къщи деца, с които да играе.
На моите деца вероятно ще е по-трудно да свикнат, че трябва да делят мама и тате с още един малък човек.
ами.... не  Simple Smile

Колко големи са децата ти? Колко голямо дете би искала да вземеш?

# 38
Извинявам се на адашката, че я цитирам, но към тези, които скочиха, с най-добри чувства  Stop, вие как бихте приели това:
smile3511 bash smile3511 Две каки на по 16 и вече сме чисти като боляри-вече няма нищо за крадене,само дето не сме детска педагогическа стая и няма оправия smile3511Човек като имал какво още да учи,просто го учи! ....ми тя първата си беше скромна направо ,само си вземаше някакви дребни пари-докъм 50-60 лв.,а тази направо еминала като торнадо,че и нагла,5 дни ни лъга,че не е,най-после в полицията изпя,и пред нас пак отрича,луднахме просто."Големи деца,големи ядове.Малки деца бели кахъри"          

Щото аз не гарантирам, че ще справя и че ще задържа децата - нито първия, нито втория път. И ако има първи, то няма да има втори, както направи Цвете. За мен това си е риск и не бих го поела никога. Шапка й свалям. Ама не всички са като нея, напротив.
И не казвам, че наследствено. От растежа и средата е, от живота.

# 39
Не знам как бих се справила в ситуацията на Цвете. Вероятно няма да мога. Но на 16 г. детето е твърде голямо и трудно може да му се влияе.
Ако детето е в дома ти от 3-6 годишна възраст, нещата са по-различни, нали?
Моите девойки са на 2.5 г. и на 7.3 г.

# 40
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373945.0

От тук ще добиеш бледа представа.

# 41
Почвам да чета линка.
Междувременно, ето какво прочетох:
[/quote]]
Еми в началото на годината, на входните нива тръгна неуверено - с тройки по математика. Но в занималнята се захвана с нея дъщерята на учителката, не знам как го постигна това момиче, но Еми разбра ,че математиката не е страшна, даже я заобича и има само шестици! Много е старателна, радва се на шестиците ( е, в началото викаше на оценките шестици..един ден се прибира от училище и ми  вика-"Мамо,мамо...имам 5 шестици! Отварям бележника- 3,4,55,6:-))
И за всяка шестица сега купувам едни стикери, дето си ги лепи в албумче и много ги харесва,. Не мога  от нищо да се оплача ( да чукам на дърво0. Мила, лъчезарна, кротка, отзивчива..в къщи много помага, всчико и е по конец подредено, иска все да подрежда...абе направо си е къюовница. В училище е общителна, и не само там... Веднага влиза в контакт, даже малко в повече ми идва понякога. Пази си нещата. С краснописа - не са като мъниста, но се старае, а за мен това е важното. Да отдава значение на учението и да се старае..а резултатите идват сами. С третото дете не съм вече такъв максималист .
В къщи не гледаме телевизия, но се е случило няколко пъти в майка ми да гледа Шесторката. И онзи  ден ми  вика..."Мамо, разбрах аз откъде съм дошла. Била съм в тоалетната. Не са ме искали."  Аз си мислех,че не си задава вече тези въпроси, че  съм и обяснила и е разбрала... а то...какви мисли е породило пак в главата и това предаване. Обясних и, че никога нбе  е била оставяна в тоалета, че майка и не е имала пари да я гледа и я  е оставила на баща и, но понеже на него му е било трудно, понеже е мъж, я е оставил в Дома. А тя вика- знащото не са ме искали ли?
-Не, викам, защото не са те искали, а са нямали ранбота, нямали са праи,къща и затова са те оставили, но им е било много мъчно за теб..и в този дух
Та снощи ми е нарисувала портрет и ми го е надписала отзад, ще го качча по- късно да ви го покажа.
Бих казала, че от началото досега, не съм срещнала някакъв сериозен проблем с нея.Цупенето и фасоните първите месеци продължиха точно една седмица, като цяло не си мени настроенията...на всичко се радва, всичко и харесва.
[/url]

Явно не е толкова страшно...понякога.

# 42
  • София
Не, не знаеш как се гледа точно ТАКОВА дете. Идея си нямаш колко е лесно да отглеждаш биологично твое дете. Изобщо не може да се сравнява. Дори сравняването на чакането за дете и бременността е абсолютно неправилно, да кажем, да не използвам по-силна дума. И четенето във форуми не помага, защото едно е да го прочетеш, друго е да ти дойде до главата.

Пък и щом мъжът ти е абсолютно против не смятам, че изобщо трябва да го правиш. Трябва и двамата да го искате. Не можеш, а и нямаш право да му натрапваш едно такова решение, защото после ще страда детето.

Абсолютно подкрепям.

# 43
  • София
Да, възможно е да имаш късмета на Ассоли, да имаш дете като нейното, да и е жива и здрава.
Има и други майки, приели в дома си 6-7 годишни деца, които нямат оплаквания от поведението им като цяло.
Но е възможно и обратното.

Моето приемно дете е на почти 6  години, разликата и с биологичното ми дете е 8 месеца.
От както е в къщи (7 месеца) разцъфтя, порасна, разхубави се. Може да бъде много мило и добро момиче, когато реши. Има невероятна способност да се приспособява и точно знае кое поведение е силно желателно в каква ситуация. Така че когато иска е прекрасна.
Но това поведение е по-скоро заучено, отколкото нейна потребност или устойчива част от това което е, от личността и.

Също толкова добре може да е нагла, да лъже, да се зъби, да е агресивна, да не слуша. Като казвам да не слуша нямам предвид палавост или лигавост, а тотално незачитане и неспазване на елементарните неща, които един родител изисква от детето си на ежедневно – битово ниво.
Разбира след всяка криза на лошо поведение следват извинения и обещания, че повече така няма... до следващият ден. Дали съжалява наистина – по скоро страда от загубата на привилегии или от санкциите. Няма вътрешен конфликт когато се държи лошо, зщото свръх Аза който нормално се интернализира най-интензивно на 2-3 годишна възраст, при нея липсва. На по-разговорен език – съвестта която нормално служи за коректор на поведението ни.

Биологичното ми дете, не страда от това, че мама и тате обръщат внимание и на друго дете. Биологичното ми дете страда от факта, че мама и тате са принудени да изразходват цялото си време, енергия и емоции за да „звероукротяват”. За това, че сигурния и спокоен дом, в който се общуваше на нормален тон, се е превърнал в педагогическа стая. Биологичното ми дете страда и от факта, че често е директна  жертва на огромния потенциал и потребност на приемното ми дете да доминира и контролира хора и ситуации.

Биологичното ми дете порасна с години за тези  7 месеца. По-голяма част от това порастване не е нещо положително. То лишава от детство, от безгрижие и товари с отговорност детските плещи, които но са в състояние да носят този товар.
Дали ще се справим с всичко това – не знам. Надявам се, но ще е силно да кажа че съм убедена и вярвам.

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 15:22 от Lindt

# 44
  • София
Не знам как бих се справила в ситуацията на Цвете. Вероятно няма да мога. Но на 16 г. детето е твърде голямо и трудно може да му се влияе.
Ако детето е в дома ти от 3-6 годишна възраст, нещата са по-различни, нали?
Моите девойки са на 2.5 г. и на 7.3 г.
не го прави, ако наистина искаш да го направиш, изчакай да ти пораснат децата - не му е сега времето... - лично мнение  Peace

Общи условия

Активация на акаунт