Монтесори - обучение у дома

• 105 451
  • 695
  •   1
Отговори
# 270
Титина, това което си описала важи за всички деца в тази възрастова група, независимо дали се обучават по метода на Монтесори или не.... Не виждам, кое му е специфичното?
Никъде не съм казала, че нещо е специфично. Казах какво на тази възраст трябва да се овладее.

Посочих в предишни постове играта с щипки, сега съм боядисала щипките и ги разпределяме по цветове ( например червени в червена кофичка, жълти в жълта)

От детската градина са ни дали едни макети на леца - по тях учим частите на лицето. . Изрязваме с ножичка ( за сега много неопределено). Рисуват с валячета

# 271
Не може да се казва, че детска градина не може да бъде Монтесори ако не е акредетирана от две определени организации, в посоченият линк ясно пише, че акредитацията е ДОБРОВОЛНА и се дава на заведения, имащи вече статута на Монтесори. Същото се отнася и до изказването по-напред в темата че един единствен производител държи правата за разпространение на Монтесори материали. И това не е вярно. Така че, нека бъдем по-внимателни с информацията, която споделяме.  

Т.к. и двата е насочен към мои публикации ще го напиша отново независимо дали Ви харесва или не: да две са организациите акредитиращи този тип учебни заведения, както всяка акредитация на учебни заведения и тук акредитацията е доброволна.
Да и за производителя на монтесори материали е вярно. Не мога да отговарям защо и как са се сдобили с тези права ( предполагам както навсякъде това е въпрос на пари), но като такъв държат правата за разпространение на материалите. Ако искаш оригинални материали, си плащаш

# 272
Има две световни организации, които лицензират Монтесори градини/училища

Titina, отне ми 5 минути да намеря повече от две акредитиращи организации. Ето ти още три, освен тази, която ти си посочила:
http://www.montessori.org/imc/index.php?option=com_content&v … =44&Itemid=57,
http://www.montessori.org.uk/about_the_organisation
http://www.montessorieducationuk.org/?q=schoolsaccreditation

Така стават повече от 3, а със сигурно ще намеря и още доста, но не ми се губи време за това, не ме вълнува този въпрос толкова горещо. Същото е с прозиводителите. Твърдеше, че НАВСЯКЪДЕ където се продават такива материали, пише изрично, че е с разрешението на тази фирма. Посочих ти пример за неверността на това твърдение.     

# 273
Забрави да посочиш за производителя, че освен в Русия не разпространяват в Европа. Интересно защо ли, да не би да имат връзка с лицензните права?  newsm78

И т.к. всички сме възхитени от системата на Мария Монтесори, интересно ми е какво мислите за дисциплината и самодисциплината, които тя проповядва?

Titina, отне ми 5 минути да намеря повече от две акредитиращи организации. Ето ти още три, освен тази, която ти си посочила:
http://www.montessori.org.uk/about_the_organisation
http://www.montessorieducationuk.org/?q=schoolsaccreditation

Ако беше и прочела какво пише за тези сайтове за 5-те си минути щеше да е наистина добре.
Като например
Membership of the IMC does not imply accreditation or endorsement of any sort.

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 16:18 от Titina

# 274
Аз лично не ги разбирам в дълбочина. Не разбирам как се случва "нормализацията".
Не разбирам как "дисциплината идва чрез свобода".
Аз ако дам на детето си вечер да оцветява, докато му омръзне (това е новата мания вкъщи, само това се прави от прибирането до лягането, без прекъсване за нищо друго. Странно ми е, защото до преди 4 дни не можех по никакъв начин да я заинтригувам с тази дейност. А сега изведнъж - бясно оцветяване с часове), никога няма да си легне, а ще заспи с глава, подпряна на масата, не по-рано от полунощ. На мен това не ми прилича на самодисциплина по никакъв начин, макар да й давам свободата да "работи" с каквото е избрала.
Така че прилагам авторитарни мерки като "Време е за лягане".
Чета тук сега какво е казала Мария Монтесори за дисциплината, но не ми става по-ясно. "Дисциплината не трябва да се налага, а да е доброволна".
Но не мога да отрека огромния напредък - като кажа, че е време за лягане, отива да си мие зъбите и да си ляга без почти никакви разправии. Вече си изяжда яденето почти без да става от масата.

Някой ако има по-добра представа какво се има предвид с това за свободата и дисциплината, ще се радвам да хвърли светлина.

# 275
Това с лягането, миенето на зъби не е ли въпрос на рутина  newsm78
При синът ми е същото, дисциплина и самодисциплина - трудно е да се каже. Винаги съм смятала, че децата нямат респект от собствените си родители. Моето "не" няма силата на "не"-то на госпожата от градината например.
Свобода съм му дала, той си определя кога и какво да прави, но... забелязвам в детската градина- там свободата се свежда до избор между да кажем 3 неща. Това лично за мен не е свобода. И там си имат време за храна, сън, занимания ( между другото разглеждайки плановете на детските градини тук е записано напр - 2-4 часа монтесори занимания)
Мисля си ( това са само мои мисли естественно), че не трябва да следваме буквално написаното от Монтесори. Да не забравяме, че все пак системата не е създадена за "нормални" деца.

# 276
Да, 2-4 часа на ден е работата с Монтесори материалите.

Иначе свободата не е безкрайна, с е в рамките на подготвената среда. Нормално е да имат избор между няколко неща. Прекалено големият избор натоварва малките деца и те не се чувстват сигурни да вземат решение.

А за рутината... те всички деца си лягат вечер щат не щат, а пък не съм чула до сега за някое, което да го прави с удоволствие и нетърпение. Този тип рутина май чак на 30 год. се овладява  Laughing

# 277
Ей сега се прицетих, че навремето като учехме за различните системи на обучение  ми беше направило впечатление , че вижданията на Монтесори И Валон, Зазо (Детство)са много близки. Ще трябва май да поопресня впечатленията  Laughing
За лягането забелязвам, че е рутинно ( да не кажа вече навик). В 8.30 тръгва с бодра стъпка към банята, в 9 започва да си търси шишето. Освен това изграждането на рутина се препоръчва при малките деца, на това се основават и заниманията по метода монтесори в тази възраст

# 278
Titina, пиша ти за последен път и се извинявам на всички които не се интересуват от това, по което се спори.

С последния ти пост се убедих, че писанията ти са повърхностни и неподплътени със съдържание. Това което си цитирала от сайта се отнася за членство, което организацията позволява без да е задължителна акредитацията към нея и с въпросното изречение се пояснява, че членство е различно от акредитацията. По-долу пише:

"Membership of the IMC is open to all schools and does not imply any form of accreditation or approval. Member schools are asked to adopt the IMC Code of Ethics.
...
IMC Accredited Schools have undergone a stringent process of Accreditation by the IMC Accreditation Council. Only these schools are entitled to use the IMC Accredited School logo."

Относно прозиводителя, примерът ми към теб, публикуван в мой пост по-горе е за американски сайт, не руски (в които, апропо, също не са споменати Ниенхуис, а в Русия методът е официално признат). Руските фабрики, за които ти споделих на лични не продават в Европа, защото нямат СЕ сертификат - нищо свързано с лицензи. Мога да ти посоча китайска такава, която продава в Европа без да има общо с Ниенхуис.

Интересно защо ти не споделяш откъде стигаш до генералните изводи, които така категорично заявяваш?

Отново Peace към всички с които досадихме с този спор!

Титина, ако има какво да ми кажеш - давай на лични. 

# 279
С последния ти пост се убедих, че писанията ти са повърхностни и неподплътени със съдържание. Относно прозиводителя, примерът ми към теб, публикуван в мой пост по-горе е за американски сайт, не руски (в които, апропо, също не са споменати Ниенхуис, а в Русия методът е официално признат). Руските фабрики, за които ти споделих на лични не продават в Европа, защото нямат СЕ сертификат - нищо свързано с лицензи. Мога да ти посоча китайска такава, която продава в Европа без да има общо с Ниенхуис.

Интересно защо ти не споделяш откъде стигаш до генералните изводи, които така категорично заявяваш?

Nienhuis Montessori is officialy authorized to manufacture the Montessori materials Така подплатиха ли се твърденията ми. А дали са повърхностни или не, не си в състояние да го прецениеш, нито имаш съответната квалификация, нито опит.

Правата за разпространение, одобрение и каквото се сетиш още се държат от една единствена фондация основана от Мария Монтесори 1929 г. Посочения от мен производител е официално оторизиран от тях. Без тяхна оторизация независимо колко СЕ сертификата имаш стоката се конфискува на митница ( справка закона за марките и географските означения и ohim)

Още само 2 фирми имат право да разпространяват тези материали, но с информацията до тук.

# 280

Иначе свободата не е безкрайна, с е в рамките на подготвената среда. Нормално е да имат избор между няколко неща. Прекалено големият избор натоварва малките деца и те не се чувстват сигурни да вземат решение.

А за рутината... те всички деца си лягат вечер щат не щат, а пък не съм чула до сега за някое, което да го прави с удоволствие и нетърпение. Този тип рутина май чак на 30 год. се овладява  Laughing

За свободата и дисциплината съм съгласна с теб Peace
И аз съм забелязала, че дъщеря ми действа в повечето случаи по-уверено, когато има ограничен избор, както е например за яденето вкъщи. Иначе за обличането на дрехите например има неограничен избор, да се разбира сама си отваря чекмеджето и решава сутрин как да се облече и затова според мен и отнема повече от 30 мин да се приготви Blush

Не знам, доколко е свързано с Монтесори, но аз вече съм на вълна Коледа Party. Ето ви една идея за коледен календар: http://www.presentationmagazine.com/online-advent-calendar-487.htm Тук има и доста повече за който му се твори и занимава http://www.allcrafts.net/xmas/advent-calendars.htm

# 281
Азарея, страхотен линк!!!  Hug

Момичета, искам да ви поканя на едни Монтесорски занимания за родители и деца (групи за игра) в център "Естествени идеи"

Защо в Пловдив никой не организира такива занимания?!  Sad
Не мога да повярвам, че се водим вторият по големина град в европейска държава и няма нито една Монтесори детска градина, нито дори център...

http://www.logotherapy-bg.com/

http://www.facebook.com/pages/%D0%9C%D0%9E%D0%9D%D0%A2%D0%95%D0% … 058258487?sk=info

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 23:15 от Danito_d

# 282
ето един линк към електронно издание на книга за метода на български език:

http://liternet.bg/publish28/galina-winer/montesori/index.html

май не е активна вече  newsm78
днес започнах да я чета, а сега освен предговора нищо друго не ми се отваря, при вас така ли е?

# 283
Галче, за обличането си стигнала сама до верния извод. Свободата на тази възраст, свързана с обличането, трябва да е между 2 предварително приготвени от родителя тоалета, подходящи за деня/времето (подготвената среда). Едно дете на 2, 3, 4 години не е в състояние самО да прецени какво е удачно да облече (до 7-та година не е развит все още "reasoning mind"). А са 2, защото изборът между 3 и повече неща вече става твърде сложен за малко дете. По този начин се поощрява свободата на избора.

Колкото до самодисциплината чрез свобода лично съм се убедила в нея. Най-яркият пример е влизането във водата на морето. Понеже не налагам абсолютно никакви ограничения за престоя във водата, детето самО се научи да излиза, когато му стане студено.

Колкото до лягането - там трябва да се започне от съвсем малки и да няма (да не усещат) никакъв натиск за лягане, за да се получи. Предполагам само.

Извинете за спама.

# 284
Денито,при мене е същото с книгата, отваря се само предговора.
Темата е много инетерсна , момичета. Утре ще освободя най-долното чекмедженце на малката и ще и наредя нещата за хранене и прочие в него. Тя одавна иска да си яде сама, някой път и става досадно, прави мармалад всичко около себе си, но... Когато кажа, че е време за лягане си отива в банята, взима си столчето слага го пред мивката и чака да и подам четката с паста, че още са и високо. Естествено на края аз и доизмивам зъбите, защото тя по скоро смуче пастата Laughing Сега захладня и вече ще започнем и с някои задачки да се занимава ме , че още сме по терасата бръмчейки с колета и мотори.

Общи условия

Активация на акаунт