Kолко харчите за храна на месец?

• 92 498
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 75
И у нас не може да се планира, опитах се, ама примерно застава сина и казва "искам супа топчета". Как да не му сготвя на детето още на другия ден? Нищо, че имам планирано пиле с ориз.

Не е нужно Янтра да имаш меню по ден и хранене. така много бързо ще се умориш.
Достатъчно е да купиш продуктите. Аз горе долу купувам едни и същи неща, предполагам и вие. Винаги имам 'резерва' от някой пакет замразени зеленчуци, замразена пица или нещо такова.Ако съвсем закъсам с време идеи да имам какво да извадя. Така че продуктите ми са горе долу едни и същи, но не готвя едно и също.

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 23:14 от 10 c's

# 76
Вярно е, че всеки се храни по различен начин, но не разбирам как ги храните тези мъже със салата Crazy newsm78 ако ще с колкото крутони или риба тон да е Laughing Laughing
Хората са различни, без значение мъже или жени. Моят мъж яде по малко от мен. Освен това е и ужасно претензиозен, и на прима виста мога да кажа поне 5 неша,които не яде. Ама не такива, които се ползват веднъж годишно, а например чушки, грах или сготвен домат. Как се прави мусака например без домат  Grinning
Иначе по темата, малко харчим, но едва ли е съпоставима сумата, а от почти година не съм пазарувала в Бг и ако кажа по спомен, може да е неактуален. Но най доброто, което съм правила за себе си, беше да си орепделя някакви примерни количества, които е нормално да се изяждат дневно, и просто не приготвям повече. Така хем не хвърлям храна, хем не се тъпчем и не дебелеем ( почти не дебелеем всъшност, не съм чак толкова дисциплинирана).

# 77
Около 480лв. средномесечно за 2010г., за 6 членно семейство.
Гаргамела и нашите разходи са сходни, примерно този месец сме под 200лв, ама примерно септември/октомври сме купили 3-4 пуйки, 10 пилета/кокошки, 3 заека и сме замразили да има какво да ядем цялата зима, тогава сме дали много пари.
Оказва се, че най-много пари даваме за пресни плодове и зеленчуци зимата. Прясно мляко носят два пъти седмично по 4литра у нас, аз квася за децата и мъжа. Отделно не понасям домашно мляко и за мен се купуват кв кички и кутийки с прясно и кисело.

И как с 3-4 пуйки,10пилета и 3 заека изкарахте до февруари? Като си бях в бг вкъщи 3 жени ядяхме по 3 цели пилета на седмица,отделно риба. Умът ми не го побира как се смествате с 200лв. Ние имаме по 100лв седмично минимум и все ние празен хладилника.

Тук сме двама и 100евро на седмица не ни мърдат отделно около 70-80е на месец за месо. Уууфффф как ли не го мисля.

# 78
  • Пловдив
Питах половинката, оказаха се 14 кокошки, 3 пуйки и 5 заека - не знам, защото не мога да гледам как ги колят и ги получавам във вид на пликчета във фризера Simple Smile Телешко също имам във фризера. Свинско и кайма купувам по малко от магазна, по колкото ми трябва за 2-3 дни.

И една кокошка или петел няма много общо като размери с купено пиле от магазина. Примерно една пуйка стига за 4-5 ястия, големи животни са.

Последна редакция: сб, 12 фев 2011, 10:35 от Янтра

# 79
И една кокошка или петел няма много общо като размери с купено пиле от магазина. Примерно една пуйка стига за 4-5 ястия, големи животни са.
smile3521Да големи животни са  нашите най - малки бяха по 12 кг изчистени.

# 80
  • близо до Кресненското дефиле
  Около 600 лв.Тричленно семейство сме.Четири пъти в месеца купувам месо за по50 лева от месарския магазин(включвам телешко,пилешко,свинско,риба+шкембе,че го обичаме Crazy,език,суджук,кайма,кебабчета,кюфтета,пилешки и свински дроб,пилешки крилца).
   На седмица купувам по 7 кисели млека,половин килограм сирене,1 килограм кашкавал,20 яйца,  
1 бутилка олио,5 кг.брашно(за сладкиши и хлебопекарната),1.5 кг.захар,1 палка шпек,2 палки сушеница,1 кг. извара,1кг.кренвирши,1 кг. наденица,2 пакетчета масло,3л.прясно мляко,1кг.ориз,2 пакета от зеленчуковите миксове+2 пакета грах и спанак,2 пакета бисквити,нишесте,пудинг,грис,зелен боб.
   Два пъти в месеца купувам банани,мандарини,ябълки,киви по около 3-4 килограма от всяко.Краставици,домати-по 4 кг,чушки-3 кг+24 марулки и 12 връзки пресен кромид.
   Веднъж в месеца-4 зелки, 1 чувал картофи,2 кг.моркови,3 кг.лук,1 кг.чесън,една голяма връзка праз.
   Като цяло това са основните неща,другото са дреболийки! Laughing

# 81
Вярно е, че всеки се храни по различен начин, но не разбирам как ги храните тези мъже със салата Crazy newsm78 ако ще с колкото крутони или риба тон да е Laughing Laughing
Мъжът ми също се храни така от около година.
И вечерята е по-скъпа, отколкото ако е готвено-убедена съм.
Любимото му вечерно меню е салата айсберг със скариди, лимони, каламата, риба тон и царевица, 2-3 вида сирена и мезета от рода на суджук, пъстърма или филе елена.
На мен също ми е достатъчно, но аз пък не съм такъв фен на месата, наблягам на сирената и мажа сусамени сухари с хайвер или топено сирене с магданоз.
Правя винаги много големи купи салата, с морски дарове или зелени с чери домати и сирена и ако седна да го смятам в пари главата ще ме заболи.
Така, че е достатъчно като количество за нахранване и в никакъв случай не съм съгласна, че е по-евтино, напротив.
Шопски салати, снежанка и таратори правя само през лятото, понеже вкусът на зеленчуците тогава е друг, зимните са ми отврат.
Единствената евтина салата, с която мога да го залъжа е червено зеле с моркови и копър.
Нито туршии яде, нито нищо.
От друга страна заради детото готвя редовно, понеже той пък от малък си предпочита супички и манджи.
Консумираме доста млечни продукти-прясно мляко, кашкавал, сирена, кисело-само малкия.
Хляб почти не ядем-купувм по половин на седмица горе-долу.
Пием много сокове, а те са по 2 лева за литър поне.
Сметката не е по-малко от 500-600 лева, ако сложа и препарати,козметика, котешка храна и разни тоалетни принадлежности става страшно.

# 82
  • Майничка
Е-е, как няма да е по-скъпа такава салата, 1 айсберг сега е към 3лв., най-много да падне докъм 1,50лв. а е малко, към него си трябва прилично количество "пълнеж".
Ние също харесваме айсберг... обаче сме се ориентирали към китайското зеле - по крехко е от кръглите зелки и ценово сега е ок.1-1,40кг. Пък има и допълнителна екстра - действа направо като пусната вода в тоалетно казанче - всичко отива по канален ред. Joy

# 83
Е-е, как няма да е по-скъпа такава салата, 1 айсберг сега е към 3лв., най-много да падне докъм 1,50лв. а е малко, към него си трябва прилично количество "пълнеж".
Ние също харесваме айсберг... обаче сме се ориентирали към китайското зеле - по крехко е от кръглите зелки и ценово сега е ок.1-1,40кг. Пък има и допълнителна екстра - действа направо като пусната вода в тоалетно казанче - всичко отива по канален ред. Joy
Такава съм яла всичко на всичко 2 пъти и нещо не ми се понрави.
Но пък беше преди години още.
Ще взема пак да я пробвам.
То само Айсберга да е, с мед да го намажеш-пълнежа удря повече по джоба.

# 84
Малко офтопик. Айсберг, с дресинг от кисело мляко, горчица, лимон, зехтин, сол (и евентуално малко готов бял дресинг за салата вътре), плюс шепа белени слънчогледови семки - супер!

# 85
Тричленно семейство сме. Всяка седмица задължително купувам:
4-5 кг плодове (банани, портокали, ябълки, киви - сезонни обикновено) отделно ядки, сушени плодове
4-5 кг зеленчуци (червено цвекло, моркови, салати, картофи, авокадо, лук), отделно замръзени зеленчуци
2 кг месо (пилешко, телешко най-често)
3 кисели млека
1л. прясно мляко
1кг сирене
1/2кг кашкавал
200гр масло/зехтин (което е свършило)
кори за баница/макарони/друга паста
10-12 яйца
200гр. маслини
1 хляб
За изброеното харча поне 60лв.
Готвя почти всеки ден, понякога и по два пъти на ден.
Отделно понякога поръчваме храна за вкъщи, а мъжът ми се храни на обяд на работа.
(Кафето, шоколадът и други неполезности не са в сметката Embarassed)

# 86
Янтра, gargamela  Heart Eyes
Дами, познавам им домакинствата на госпожите Simple Smile И смея да твърдя, че много коректно си описват бюджетите Simple Smile

И аз да се включа в кюпа Simple Smile
Установих, че мъжете яко допринасят за нерегламентирани и екстра харчове.. дори за храна. И въпреки, че съм отвраително неблагоприятно настроена към купуване на непланирани "промоции" и други импулсивни продукти от типа "прияде ми се" .. се поддавам ужасно, когато пазарувам с половинката Simple Smile Главно за да му угодя на неговото чревоугодничество.. 'Щото той никак не ми се връзва на "това не е хубаво", "не е полезно" или "е пълен боклук".  Confused Rolling Eyes

Миналата година си бяхме само с дребния (мъжо в Англия) .. разходите за храна ни бяха.. 100-200 лв/месечно, като лятото Юли и Август и толкова не можех да ги докарам Simple Smile
Обаче... таи като си е тука.. понякога и 500 не ни стигат..

С Тони пазаруваме всяка събота или неделя главно от Кауфланд или Лидъл сега като го отвориха.. Рядко от Карфура, че идва далече.. и от Сани рядко, само за донапазаруване (че ни е квартален).
Сметките са около 20-30 лв за едно ходене..
Месо купувам рядко - най-вече телешко, риба или някоя карантия ако ми се прияде..
В началото на зимата свекитата (да са ми живи и здрави) ни заредиха с доста домашни добиъцти (50 кг свинско, 8 заека, 8 пилета големи, 4 пуйки, 4-5 разни дребни птичока някакви).
Туй месо, ако си е мъжо вкъщи, ни изкарва до март-април - 4-5 месеца.. Обаче с дребния само - миналата година повече от половината остана чак до таз зима.. ама тати като си дойде за 2 месеца и му видя почти сметката  Joy)

МНОГО голямо значение има кой какво яде.. моя мъж не сяда без мръвки ИЗОБЩО. Но пък може да яде 1 манджа и 2-3 дни.. Не че остава за толкова Simple Smile
Какви са тия глезотии - 1 път като ядял и повече не можело.. айде бе  Crossing Arms
И пие МНОГО сокове .. (преди газирано и кола, вече мина на сокове "натурални").. Там е голямо перо също, което си спестявам като го няма  Mr. Green
Алкохол вкъщи не се пазарува (дори и бира не) - което също е доста голям раход, и предполагам влиза към бюджета за храна  newsm78

Общо взето вкъщи само вечеряме.. и закусваме (закуската е 90% плодове - за детето фреш, така ги предпочита) или макарони (главно за уикендите), или сандвич 1 филийка ако не мус е спи прекалено  Laughing
През деня яде в градината. Аз на работата си взимам или плодове, някаква салата, или кисело мляко, или ходим на стол - супа+салата ям най-често за около 2 лв).

Напоследък ми вкараха оферта за млечни на Забърдо и Съединение + "доено" прясно мляко.. Ще пробвам как е и предполагам ще се възползвам Simple Smile Та ще давам 30 лв/ месечно за сирене, кашкавал и мляко.. ама пък в магазина ще оставям доста по-малко..

Салами, кренвирши и подобни НЕ купувам (ужасно рядко взимам хот-дог навън, веднъж месено ако много ми се размрънкат). Работя в момента в "първоизточник" на суровини за повчето производители (на всичко) в България. И като слушам по цял ден за "специални" употреби на какво ли не.. и как буквално от нищо.. се превръща в "салам", "сирене" и "шоколад"  Sick Ужасно ми е невъзможно да се впечетля от което и да е подобие на хранителен продукт, бил той на промоция, яко рекламиран или "вкусен".
Затуй си пазарувам общо взето само по списък, който ми е в главата, че иначе винаги го забравям Simple Smile И най-много да се изкуша от някой портокал, червено цвекло, ананас или авокадо на промоция Simple Smile Тези за съжаление не мога да си ги "произведа" сама  Laughing

# 87
Цитат
Понеделник: баница
Вторник: от баницата на обяд на работа, вечерта - пуешко с картофи и зелен боб на гювеч
Сряда - същото

Ето тук го прочетох Роси, извинявай ако нещо не съм разбрала.  Peace
Явно всеки има различни разбирания за качествена и некачествена храна, а и ти си написала пилешка каша, аз пиле фрикасе разбирам и готвя по начин,  който не ми напомня за каша по никакъв начин, виждала съм пилешка каша и тя няма нищо общо с фрикасето. (примерно)
Всъщност баница(особено ако е приготвена със свежо сирене и разни зелении) с хрупкава салата с прошуто и т.н. е добра комбинация за мен, мъжа ми повече я предпочита с много, много таратор, като му е вкусно да му се сърдя ли. Laughing

Не разбирам защо реагираш, така на поста ми, всеки е свободен да се храни както намери за добре и една салата може да бъде много хранителна, това зависи от състава ѝ, ако има крутони, сос, риба или малко сочно бонфиле на скара, зряло сирене и т.н. не е проблем да те нахрани.

Баница понеделник и вторник на обяд за работа. Баницата я изяждаме за една вечер, аз я правя по- особено с повече яйца и газирана вода, остават 1-2 парченца, които си вземам за закуска на работа следващия ден.
Вечерта във вторник пуйка с картофи и зелен боб, сряда за вечеря втори път пуйка с картофи и т.н.
Пилешка каша = фрикасе. Едно и също е, аз може да не го наричам с правилното име  newsm78 Пилешко бяло месо сварено, после бульона се сгъстява с малко брашно, слага се и прясно мляко и яйце, подправки, може и чесън.

Реагирах раздразнено на поста ти, заради забележката, че ядем едно и също ядене няколко пъти подред няколко дни. Освен това по - натам имаше намек, че да се купуват боклуци за да се спестят 5 лева не е оправдано или нещо подобно.
Аз го приемам като директно заключение - Роси Боси ядат евтини боклуци, само за да спестят 5 лв.

Между другото бюджета ми е такъв не защото се мъча да пестя, от храна никога не съм се опитвала да пестя, освен по - големи количества да съм вземала, за да  е по - изгодно.
Не купувам кайма народна, и кремвирши, шпек салами и полуфабрикати. Правя си хляба и не купувам готов, не купуваме снаксове, зрънчовци, вафли, за сметка на това купуваме ядки - орехи, фъстъци, бадеми ..

И още мога да пиша, но същественото, което искам да подчертая - това, че харча малко за храна месечно, не значи че ядем боклуци. Просто аз предпочитам пиле фрикасе пред пилешка пържола и ако едното може да стане от малко бяло месо, за второто трябва доста повече месо. Това е.

ПП Интересно би ми било едно примерно меню от съфорумка, която харчи повечко за храна - интересно ми е как се храни едно такова семейство и откъде идват разликите в сумите  Wink

# 88
  • София
Дами не се карайте. Бъдете великодушни.  Hug
Важното е да сме богати духом. Защото иначе сме си бедни.  Laughing
Гласувах 400-500лв. Като това са 4 големи пазарувания в Кауфланд за около 100лв. Но в тях влизат и перилни препарати, пасти, душ гелове и други домакински неща. Но пък за това през седмицата си допазарувам от Т маркет, че ми е до работата - плодове, мляко и др.
Свинско не купувам, нашите ми дават. Купувам кайма от Партньори, риба, пилешко, телешко и шкембе. А и не купувам картофи.

# 89
Второ меню /за тая седмица/:
Понеделник: свинско месо със зеле - свинското е на промоция 5,50лв. килограм и зеле - 2лв. = 7,50лв
Вторник: пак свинското със зеле  Laughing
Сряда: паниран кашкавал със картофена супа - 800гр. кашкавал с 2 яйца и галета - 8лв + другите неща /картофи, лук, чушка, домат, фиде, подправки/ - 3лв= 11лв
Четвъртък: има от супата и ще направя по един омлет с гъби, сирене и кашкавал, малко прясно мляко, салата - туршия  -  5-6 яйца, гъби и другите неща - 5-6лв.
Петък: грах с пуешко - месото е домашно, ама да кажем 6-7 лв., грах от консерва - 2лв. - 10лв.
Събота за закуска - бутерки с кашкавал и сирене, обяд - гъбена супа  и печени сиренца. - 3лв.

Дотук: 37,50лв.
Сиренето съм взела килограм - 6лв., и ми е останало, също и с прясното мляко - 2лв. 1 литър, кисело мляко - 2лв., гъбите са 1 тарелка - малко за омлета, останалото на супа, малко банани и ябълки, 1 помело, 2 пакета пуканки за микровълнова, начупени орехи, масло, сушеница, сок - 1 л., 2 връзки магданоз пресен  - 25лв.

Общо 62,50лв.

На работа днес съм със сандвичи, мъжът ми по начало ходят с колеги да обядват в близко заведение и му отиват по 3-4лв. дневно за храна, при мен е по - скоро 2лв. храната. Детето яде у баба си. Значи общо 120лв. още за храна месечно или 30лв. седмично.
Ако слагам и тази храна, а не само вечерите и събота, неделя стават общо 100лв. седмично.

Общи условия

Активация на акаунт