Веганството - да споделим опит (4)

  • 42 181
  • 772
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 1 417
да, желая да уточня, че подвигнах въпроса, провокирана от новината за не-знам-си-колко тона домати от йордания с пестициди десетки пъти над нормата, както и множество други подобни; то е ясно, че буквално нищо не можем да направим въпроса и ч всеки ще се спасява както може, може да е бавно и нередовно, но ще търся начини за принципно разрешаване на този казус или поне решение, което може да бъде прилагано от повече хора и не зависи от място и начин на живот

# 106
  • Мнения: 415
Dao, права си!
Разсъждавам само в насока какво да се опитваме да правим...истината е, че би било най-добре, ако някой се захване да се бори стабилно с това и да го уреди по приличен начин - да има изискване за обозначеност, контрол и т.н. Но докато това не стане ще се спасяваме поединично - тоест - кой откъдето каквото чисто може да докопа. Супер тъпо е така, ама...Аз например абсолютно нищо не разбирам от нормативни наредби, регламентираност и т.н. За мене е логично нещата да са по начина, който ги обсъждаме тук, но те не са и не знам какъв е пътят, по който трябва да станат така и въобще - какво трябва да се направи.
Аз примерно не разбирам защо не се стимулира българската продукция, защо не се залага на нея, защо нямат някакви преференции българските производители и т.н. Предполагам само, че отговорът на всички тези защо-въпроси е един - интереси.
Винаги съм си мислела, че сред тези тонове от продукти-боклуци - внос, пък и нашенски, ние само можем да спечелим от това да си създадем репутация на място, където има чиста продукция, така ще сме търсени и от другите страни за износ на такава. Ама нейсе.

# 107
  • Мнения: 5 714
Ехе, Вери, кога Ви остава време за такива чудесии, направо не знам...
Точно тази торта стана много бързо заедно с декорацията, но без предварителното накисване и белене на бадема.
Аз почти не съм се занимавала с нея. Мъжът ми я прави. Той е по тортите.
Благодаря ви!  Hug

# 108
  • София
  • Мнения: 5 349
Обръщам се към всички писали в последните страници.

от лятото се работи Законът за храните - пишат се предложения, ходи се на заседания в парламента, дават се интервюта в медии, пишат се статийки.....

От есента - зконът за Агенция за безопасност на храните - пак същото

Бившите активисти по Закона за ГМО окапахме. В темата има 0.1 инетрес....

ГМО в храните и въобще храните..... може всичко да стане, но трябват саможертви.  Реална работа, не страхове и блокиране.


Бях написала огромен пост, но го изтрих . Нещо като отчет, нещо като мечти...

 Моето отчаяние е в хиляди пъти по-голямо от вашето. Защото знам какво трябва да се прави и защото не го правя. Знам и кой прави нещо и че не намира подкрепа. Знам, че каквото и да направи, все ще е нищо, защото е сам....сам, сам ,сам....
ще ни тровят от вчера до винаги, докато ни има...

Никой не е ограничен да действа, ако иска...

Още утре може да оформи идеите от последните постове и да ги разпрати на всички мейли на медии и институции. А когато получи покана от тях, да се яви и да застане с името и телефона си (към институциите и адреса)  и да говори пред камера.

Изгледах старателно интервюто с проф. Мермерски в БТВ на Ани Цолова и неин колега.
Всяка от вас (като се изключи факторът притеснение) би се справила по-добре. От "професора". Кавичките слагам, защото е професор в съвсем друга област... А е написал книжки и печели, та печели.

А ние губим, та губим....

Не знам какво друго да напиша, спирам се, вулкан е на езика ми ....  Joy
Ако виждате упрек в поста ми- да, такъв е целият пост, но съм сложила и себе си вътре.

За справка - моят водач е Тео7777. Трябва малко контакт с нея и се започва Simple Smile

# 109
  • София
  • Мнения: 5 349
ПП Споменатият в предишният пост не се е включвал в нито една от свързаните с храните обществени кампании. Знам, че е канен поне 2 пъти... Какви странни качества се искат, за да свършиш нещо в полза на цял народ, а не само в интерес на повишаване на продажбите на собствените си книги.

# 110
  • Мнения: 2 654
Реалист, прекрасна си! Много ти благодаря за събраната и обобщена информация!

Момичета кажете моля как миете амаранта? Аз половината все го изсипвам в мивката 

Някой да е правил нещо със спанак наскоро? Може ли да споделите? Мъжът ми е взел хубав пресен спанак и се чудя кк да го направя че и детето да се излъже да хапне 

Връщам, се да чета.

# 111
  • Мнения: 832
Аз примерно не разбирам защо не се стимулира българската продукция, защо не се залага на нея, защо нямат някакви преференции българските производители и т.н. Предполагам само, че отговорът на всички тези защо-въпроси е един - интереси.
Винаги съм си мислела, че сред тези тонове от продукти-боклуци - внос, пък и нашенски, ние само можем да спечелим от това да си създадем репутация на място, където има чиста продукция, така ще сме търсени и от другите страни за износ на такава. Ама нейсе.

Щастливата, не им се работи на нашите. А на тези, на които им се работи, ги спират и спъват. Интерес, както си отбелязала. А на всичкото отгоре истинската българска продукция е скъпа - няма да могат да печелят особено с нея..  Дано по-скоро народа се осъзнае и се обърне отново към селото, към корена си..

Аз не съм писала досега при вас, но все повече започвам да 'хлътвам' в тази материя. И ми е много хубаво  Heart Eyes

# 112
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Нивея, аз спанак/лапад обичам много с ориз на тава или на яхния/супа...
Децата не искат обаче никак да го ядат.  ooooh!

Начините за по -чиста храна са два: да си я отглеждаме сами или в група за солидарно земеделие...

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 12:40 от *Бенджи*

# 113
  • София
  • Мнения: 1 417
търся си ник, ако е удобно на лични ще ти пратя мой мейл с молба да ми изпратиш ако не връзки към или документи, поне имената на съществувашите вече нормативни актове, които регулират производството, вноса и търговията на храни, агенциите, които издават тези актове (освен съответното министерство и нс), както и агенциите, които осъществяват контрола по всяка брънка от веригата; искам да започна да се ориентирам в материята; за по-нататък ще оставим проекто закони, наредби и прочие бъдещи неща; аз пред камера няма да застана, защото се смущавам и това по-скоро би навредило на която и да е казуа, зад която стоя, но с удоволствие бих взела участие с неща, с които се чувствам по-способна, важното е да започнем отнякъде...

иначе ситуацията е точно такава, каквато я описваш - във всички кампании по различни въпроси, в които съм взимала участие по един или друг начин, бездействието на масата хора е най-отчайващо, била съм и свидетел на множество случаи, в които най-нахъсаните пък после завземат ръководни позиции в съответната институция, там ги купуват или по друг начин им свиват перките, което = тъпчене на едно място и предъвкване на едни и същи проблеми, добри пожелания и минусови крайни резултати

# 114
  • София
  • Мнения: 5 349
  bouquet
редактирано

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 19:39 от търся си ник

# 115
  • Мнения: 1 849
Захващате наистина болна тема...
За храните аз самата тръгнах да карам курс за сертификация за системата НАССР за осигуряване на безопасност на храните. Оказва се, че вече всяко производство трябва да има поне двама човека, които да дават такъв контрол на производството.
Но обикновено се изпращат 2-ма човека от фирмата и те освен другата си работа, изпълняват и тази  Mr. Green
Иначе ето тук има инфо: http://ec.europa.eu/health-eu/my_environment/food_safety/index_bg.htm
http://eur-lex.europa.eu/bg/dossier/dossier_16.htm

Спанака (моите също не ядат) го пробутвам единствено на крем супа с картофи и моркови  Simple Smile
Казвам им, че вътре има магданоз например.

Амаранта мия с един голям гевгир, ситен като цедка, а ако е малко можеш и направо през цедката да отцеждаш.

А тортите са върха!  Peace

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 13:52 от M_Nik

# 116
  • Мнения: 415
dion, здравей и добре дошла!
Надявам се да ти е все по-приятно тук! Hug

С това обаче съвсем не съм съгласна:

не им се работи на нашите.

На много хора им се работи. На много хора. Всъщност, това, че "не им се работи на нашите" за мене лично е един дълбоко вкоренен мит, с който се обясняват и оправдават много неща у нас. Обаче не е вярно. Има много хора, на които им се работи. Но налице е другата причина, която споменаваш - спират ги, спъват ги. И човек се обезсърчава. Пробва, пробва, пък почва да го кара по лесното, или хваща друг път, съвсем различен от този. И ентусиасти не остават.
То проблемът май е, че всеки се чувства малко или много сам в едно такова начинание, не усеща стабилна подкрепа, тоест - нямаме единство някак.
Иначе пътища ето че има - солидарно земеделие, т.н., но трябва единомислие.

Амарант въобще досега не съм мила. Направо в тенджерата, преди това само може да го накисна малко и да излея водата. То с тези дребни семенца...само през цедката за чая примерно... newsm78

# 117
  • Мнения: 1 732
Nivea Simple Smile

Напоследък хит у нас е мидички със спанак.
вече ги правих поне 3-4 пъти за вечеря. Вместо мидички, можеш да напълниш канелоти/пурички/
Моето дете ги яде с огромен кеф.
Спанак у дома се яде без проблем.
С него правя салати/ако твоите деца не го приемат, предложи го наситнен или да го блендирай на дресинг с авокадо, оцет и подправки/ и го смеси към съставки, които обичат.
домашна пица със спанак, крем супа с царевичен грис + моркови лук,  правя и запеканка със спанак. към нея върви и заливка с нахутено брашно.


амарант преплаквам през цедката за чай Laughing

търся си ник ,
много се раздираш. звучиш песимистично.  Sad
опитай се да погледнеш по - глобално, извън границите на бг закони. те така или иначе ще са производни на световните тенденции....
за гмо , пък и за всякви подобни заплахи се опитвам да гледам извън границите на материалността. само тогава намирам покой.


# 118
  • Мнения: 10 073
Реалист - можеш ли да ми опишеш как точно приготвяш крем супата от спанак и грис? Благодаря ти предварително Heart Eyes


Вкъщи спанак ядем, за щастие, с ориз. Искам да пробвам суров, на салата - интересно ми е дали детето ще одобри Laughing Какви комбинации са удачни в подобна спаначена салата?

Чета ви относно болната тема. Нямам какво да кажа. Водила съм няколко битки досега, участвала съм в такива по-точно, за съжаление Търся си ник го описва точно както е - в началото всичко е един ентусиазъм, после - всеки се покрива. Скапана ни е държавата и подобни действия, освен ако не супер упорити, нямат резултат, никой не ги отразява Confused Много ми е мъчно, че сме принудени да живеем на принципа "всеки се спасява по единично"...

Дао - исках да ти споделя какъв успех имам в момента с домашния квас - тъй като съм пак на гости на родителите ми, в Смолян, тук в едната стая се отопляват с дърва - сложила съм кваса на удобно скрито местенце, където се оказа доста топло, в границите на нормалното. Квасът е невроятен, върви като по учебник, днес му е 2-ри ден, но няма нищо общо с този квас, който правих в Пловдив - в стая, отоплявана с климатик. Сега ще омеся и малки топченца, за да си имам (избрах този вариант) и за следващи хлябове. Благодаря ти още веднъж за инструкциите Hug

Щастливке -   bouquet

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 23:15 от .:.Stef.:.

# 119
  • Мнения: 1 732

Реалист - можеш ли да ми опишеш как точно приготвяш крем супата от спанак и грис? Благодаря ти предварително Heart Eyes

Рецептата варира, според продуктите. А и аз изключително рядко се придържам стриктно към количества и съставки.

спаначена крем супа
продукти:
Моркови/2-3/,
лук/2 глави/бял, червен, праз -според наличността.
спанак/1 салатна купа/
царевичен грис /количеството е около 1 чаша от 200 гр./
хималайска сол
зехтин

В малко вряща вода се слагат почистените и нарязани моркови, да поумекнат, след което се добавя нарязания лук+преплакнатия спанак.
Капакът се затваря. След 1-2 минути се сипва преплакнатия царевичен  грис +още вода и сместта се бърка около 5 -10 минути на слаб огън.
Пасира се /блендира се /и се връща на котлона, добавят се солта и зехтина. По желание, може и др. подправки-червен/черен пипер, индийско орехче и др.
Ако сместта е прекалено гъста, се добавя малко вода или някакво мляко /зърнено или ядково/.

Ето и тазвечерното ни меню:

розови солени палачинки.

Продукти:
за палачинките:
Брашно от елда/1 чаша/
овесено мляко/1 чаша/
газирана вода/1 чаша/
1 суп лъжица брашно от нахут
червено цвекло- 1 малка глава или  шайби/кубчета от буркан
хималайска сол
/аз сложих шайби/

за плънката:
1 чаша слънчогледови кълнове
1/2 авокадо
1 малка глава лук
малко вода

Продуктите се пасират - първите  се превръщат в палачинково тесто,
а вторите - в пастет/ плънка.
Палачинките ги пека и още горещи ги мажа с кокосово масло.
Мажа плънка и навивам.
Гарнират се идеално със салата.

Ние ги хапнахме с краставица и лук.


Вариантите както за соленото палачинково тесто, както и за пастета са много. Grinning
Вместо червено цвекло, може да се добави спанак и палачинките да се оцветят в зелено.
Плънката може да е хумус, пастет от тиквички, авокадо и ядково масло,
пастет със спанак......



Общи условия

Активация на акаунт