Веганството - да споделим опит (4)

  • 42 155
  • 772
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 10 067
Леле, невероятна си  bouquet

# 121
  • Мнения: 682
...домашна пица със спанак, крем супа с царевичен грис + моркови лук,  правя и запеканка със спанак. към нея върви и заливка с нахутено брашно... [/color]
Реалист, ти си голямо мое вдъхновение... едно от многото в тази тема!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Моля те, ако ти е удобно, сподели рецептата за пицата. Аз спанак, изобщо зелении обичам под всякаква форма, гледам, че и детето на мен се е метнало... Mr. Green Предполагам спанака, може да се замени с лапад, киселец или коприва?!
Искам да те питам и за заливката с нахутено брашно, как я правиш точно и колко време след като залееш вадиш от фурната? Веднъж правих запеканка със заливка и стана отврат - нещо средно между тесто и боза отгоре.

# 122
  • Мнения: 832
Според вас може ли да се даде соево мляко на дете на 1г?

# 123
  • София
  • Мнения: 1 417
хората тук сигурно знаят крайно отрицателното ми мнение за соята; затова няма да е изненада като кажа, че не е добре да се консумира каквото и да соево нещо - оргаизмът ни не е пригоден да се справи с такава тъпа храна, а и няма нужда; да не говорим, че дори и за био соята има голяма вероятност да си е гмо, до доказване на противното

# 124
  • Мнения: 5 714
Бих дала друго растително мляко. Аз също съм ограничила до максимум соята.

# 125
  • Мнения: 1 732
.:.Stef.:. , Cantariny ,
много ви благодаря Hug

и аз се вдъхновявам от участието си тук. Heart Eyes
Благодаря на всички за споделените рецепти, знания и опит    bouquet

Cantariny ,
пицата я правя на око, понякога с готов блат за пица, понякога със стар хляб или сухари.
тесто не меся.
Отгоре нареждам най- вече лук, чушка,  наситнен / в "ръката на татко"/или леко пасиран спанак, лентички морков, /тиквичка, грах от буркан- ако не слагам спанак/, царевица,  сол, доматено пюре и доматени резенчета, зехтин. Пека на 175 градуса с вентилатор до готвност.

Когато правя пицата със сухар/или стар хляб/:
подреждам на дъното на тавата плътно един до друг сухарите,  наръсвам с вода/или дом. сок/ и зехтин 50:50 , за да се напои и поумекне, отгоре - доматен сок или пюре и след това ръся зеленчуците. Много обичаме да овкусяваме пицата с босилек. Ако е изсушен, го прибавям към дом . пюре.

Заливката никога не ми е ставала така , както я описваш. Може би си сложила повечко вода?
Аз я правя обиновено така:
преплакнато нахутено брашно/1 чашка/ сол, мляко/обикновено овесено//2 чаши/, зехтин/около 100 мл./,  1 суп. л. сок лимон. Много вървят и др. подправки - черен пипер, босилек, магданоз...
Може вместо мляко, да се направи и с вода.
Всичко се разбърква много добре и се залива в/у почти готовата гореща мусака. Оставя се да се доопече, с леко зачеряване.
Понякога заливката я разбърквам с цялата смес /обикновено когато съм я направила повечко количество/ Така тя е хем отгоре, хем и вътре, а отгоре прозират парченца зеленчуци- спанак, моркови,броколи, ....каквото съм сложила....

dion,
Ако не се налага по някаква здравословна причина, аз не бих предложила соево мляко на толкова малко дете.
Моето мнение за соевото мляко все още не е силно отрицателно.
Познавам едно момиченце, което още от родилния дом го захравнат със соево АМ. Забраняват на майката да го кърми. Всичко това се налага поради здравословни специфики, които са открили в новороденото бебе.
Майката и таткото се принуждават да следят момичето да не поема никакъв вид млечни - масло, сметана, мляко , сирене и т.н. и отглеждат дъщеря си със засилено присъствие  на соеви продукти- мляко, сладолед, кремчета, пудинги- всичко от соя.
Така са били посъветвани, до запознанството им с мен , не са знаели за друга алтернатива на млякото.
Сега момичето е втори клас и се развива отлично. Продължава да консумира соеви продукти.
Когато са идвали на гости съм й предлагала други млека, но не ги харесва. Явно е свикнала със соевото....

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 18:34 от realist

# 126
  • Мнения: 1 849
Скандала с оцветените портокали от Гърция (и не само) вече и по новините:
http://today.actualno.com/news_336191.html
Пускам инфото основно за тези, които не са в България.

Реалист, страхотни идеи!   bouquet

Аз също си мисля, че соевото мляко (макар и АМ) не е най-доброто. Ако все пак се купува - задължително да е с отметка за био. В биомагазините има много видове други зърнени млека (също и в обикновените вече) - оризови, овесени, ечемичени, киноа и др. Това при условие, че не ви се правят вкъщи ядкови и зърнени домашни.

# 127
  • Мнения: 344
Оффф, и аз уж гледам да го избягвам соевото, но съм намерила едни кутии със сухо натурално, пише и че не е ГМО уж, и много ми е удобно като ми се наложи да сложа я към супа или нещо друго... Същата марка имат и оризово сухо, но то е с ванилия Sad Виждали ли сте други сухи млека, но неовкусени?

# 128
  • София
  • Мнения: 5 348
Нали не трябваше да се обработват термично спанак, лапад, киселец Simple Smile

# 129
  • Мнения: 1 732
Нали не трябваше да се обработват термично спанак, лапад, киселец Simple Smile

защо да не трябва?
по -скоро е добре да се внимава с количествата  суров спанак.

# 130
  • Мнения: 219
 Mr. Green
Благодаря за хубавите дискусии.
Сутринта Ви попрочетох, хрупайки обелена ябълка Mr. Green.
Нещо ми е скапано настроението и затова не пиша, ама за оцветените портокалки..., ми преди да го обявят из медиите, ги показах на близки - толкова лесно се виждат червените точици и така нереални...уф.
И един карфиол, така ароматизиран го продават.
Солидарно земеделие добре звучи на теория - на практика ако стане, ще е ок. Praynig

И сега по-тривиално - ми спанака, и аз на крем супа го правя, ама май сама си го ям, отгоре с пълнозърнести крупончета, ако не ме мързи да си ги направя де.

Останаха ми очите и в тортите, и в рулцата    chef Браво момичета.
Здраве и лека нощ.

# 131
  • София
  • Мнения: 1 417
M_Nik, сега се връщам назад и поглеждам линковете, които си споделила - благодаря, ще се поровя в тематиката този уикенд, че през седмицата нямам часове за отделяне, за голямо съжаление, по принцип ми се иска да се подплатя откъм точна информация къде в момента се намират изискванията към храните и контролът по тези изисквания (под намират имам предвид етап и степен на развитие)

онда, хареса ми това с обелената ябълка - за мое съжаление и аз започнах така да правя - иначе на ябълките ям всичко без дръжката:) за портокалите си права - оцветените си личат от 100 км, ако някой не вижда оцветяването е достатъчно да изстиска ръчно портокалче на сок и да види как се оцветява в оранжево ръката; аз взимам не оранжевите, ами жълтите, които изглеждат значително по-бледи; и да не ми се оправдават търговците, че яркият цвят продавал - ако нямаше оцветяване всички портокали щяха да си изглеждат еднакво жълто-оранжеви и хората нямаше да имат усещане за "загуба", ако не си вземат по-яркия плод

и да ви споделя, в нашия магазин вече на етикетчетата пише, че различните видове домати и краставици са гръцки, етикетчето за български домат изчезна  Mr. Green

# 132
  • Мнения: 1 849
А за стока от Йордания - няма и да видиш  Mr. Green
Питах вчера в нашите 2 супера (големи) от къде са им например краставиците - казаха че не знаят момичетата - шефа не им обяснявал. Казаха, че най-често стоката им била от Гърция и Турция, но не им се давала конкретна инфо.

Какво стана със срещата, отлага ли се?

На супите аз лично предпочитам да не слагам брашно, че и без това поне 2 пъти дневно се яде зърнено - за сгъстяване слагам картоф или само зеленчуци. Но специално този вариант с гриса ще се изпробва задължително, може би е удачен и за нещо като каша/фрикасе със зеленчуци.
А палачинките са направо - хлъц! - и много атрактивни!

# 133
  • Мнения: 1 267
Киселец, лапад, мхм, чакам с нетърпение това време Simple Smile

Момичета, кажете нещо за консумацията на сурови печурки.
Предпочитам ги така,
е готвени под всякаква форма.
В нета инфо има, но искам от вас  Hug

навсякаде елдата стигна 8 лв. за кг  Confused
имам инфо и от Украйна, там от 50 евроцента, е вече 2 евро,
както никога до сега. там без гречка на масата не сядат.

# 134
  • Мнения: 1 934
Мога ли да помоля за информация?
   Ръжта на Кабив е изкупена. Мои познати имат тяхно производство ръж, но няма къде да я смелим. Мелниците масово мелят пшеница и не са нагодени за мелене на ръж-отказват.
   Някой беше писал в предишни теми, че знае къде може.
   Предварително благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт