На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 848
  • 485
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Не, предложението е свежо. Де да можеше...
Joy

# 256
Ирина..."Трябва" е Много относително понятие.За мен и моите деца Трябва съществува само за някои определени неща.Трябва да се пусне детето на 7 според поставените ни правила в обществото.Примерно.Но дали Трябва или Не  за другите коментирани неща си много далеч от истината.Дали някой ще си пусне детето в ПГУ в училище на 5 не е до Трябва или Не.

KGK , кога едно дете е готово по-рано за училище е Комплексно решение.Не иде реч тук само за сън, или за игри, или за каквото и да е.Реално, Всичко, което Ти си изброила за Твоето дете, моето го получава от учителите си следобяд.Дори разходките понякога-организирани са.Игрте в ПГУ, но и в 1 клас следобяд са широко застъпени.
Далеч съм от мисълта, че Всяко училище предлага подобна възможност.Тук общо има и педагога като такъв.
Инак съм от родителите, пуснали детето си с набора, съвсем "по правилата" и по този начин моето първолаче е на 8. Mr. GreenЕдно единствено от 5-годишните, които бяха в нейната ПГУ остана да повтори ПГУ.Всички останали си тръгнаха на 6 в 1 клас и драма няма.

# 257
  • Там, където ме обичат
Не успъх да прочета всички мнения, за което се извинявам, но и аз съм на мнение, че първи клас е мако рано за започване на училище.
Знаех си аз, че трябваше директно от седми да го почнем. Колко нерви щяхме да си спестим...
Е, стига де. Момичето е допуснало техн.грешка.   bouquet
Извинявам се и се поправям веднага. Благодаря за "момичето"  bouquet

# 258
  • София
Ирина..."Трябва" е Много относително понятие.За мен и моите деца Трябва съществува само за някои определени неща.Трябва да се пусне детето на 7 според поставените ни правила в обществото.Примерно.Но дали Трябва или Не  за другите коментирани неща си много далеч от истината.Дали някой ще си пусне детето в ПГУ в училище на 5 не е до Трябва или Не.
Извинявай, върнах си известно количесто постове назад и не видях откъде идва това "Трябва" и за какво се отнася. Съответно не мога да взема отношение по това, което си писала.
foxysilver,  Hug

# 259
Та тук някъде назад имаше някакви мнения да не мъчим децата докато са малки да учат, но аз не съм съгласна с това, .....
Това къде точно го прочете?! В нито единия от двата "лагера" /ако мога така да се изразя/, не съм видяла да се защитава подобна теория. Според едните, дете, което може да се справи в у-ще, трябва да се прати там по-рано, а според другите то може да си учи още една година нови неща и да се развива и без да тръгва на у-ще. Но някой да е твърдял, че друг си мъчи децата с учене отрано?...

Ето на този пост направих реплика.Няма Трябва и Не трябва.Нито за едната позиция, нито за другата.Също и детето, тръгнало на училище не секва своя усртем за развитие и да учи нови неща заради няколко месеца разлика във възрастта.То не е и до "голо" справяне в училище.Има деца, които се чувстват добре там и учат нови неща и се развиват Именно там, а не у дома.Моето дете, например, е от децата които сън не ги лови и нямат търпение да са в клас. CrazyИ ако този и устрем е бил наличен на 6-аз нямаше да я спирам ни най-малко.Всъщност-имаше го и затова я преместих от градина в училище.

# 260
  • София
Та тук някъде назад имаше някакви мнения да не мъчим децата докато са малки да учат, но аз не съм съгласна с това, .....
Това къде точно го прочете?! В нито единия от двата "лагера" /ако мога така да се изразя/, не съм видяла да се защитава подобна теория. Според едните, дете, което може да се справи в у-ще, трябва да се прати там по-рано, а според другите то може да си учи още една година нови неща и да се развива и без да тръгва на у-ще. Но някой да е твърдял, че друг си мъчи децата с учене отрано?...
Ето на този пост направих реплика.Няма Трябва и Не трябва.Нито за едната позиция, нито за другата.Също и детето, тръгнало на училище не секва своя усртем за развитие и да учи нови неща заради няколко месеца разлика във възрастта.То не е и до "голо" справяне в училище.Има деца, които се чувстват добре там и учат нови неща и се развиват Именно там, а не у дома.Моето дете, например, е от децата които сън не ги лови и нямат търпение да са в клас. CrazyИ ако този и устрем е бил наличен на 6-аз нямаше да я спирам ни най-малко.Всъщност-имаше го и затова я преместих от градина в училище.
Аха. Схванах. Права си. Лошо съм се изразила. Дона поне се е разбрала основната ми идея, в която това не е същината.

# 261
Моята идея е, че Има такова нещо като Лична преценка и тя е на плещите на родители и учители Заедно.И  има хора, които я практикуват и други, които не.Нищо сложно.И след като се преценява за момента, че това е за Добро на Някой и не ощетява Никой-значи е ОК. Mr. GreenТук вече различните хора имат правото да се опират или не на личната си преценка, съчетана с консултации с педагог.

# 262
# 263
Jizzlobber,

Същината на проблема за мен е в промяната - кога е необходима такава промяна и защо.

А изразът "комплексно решение" струва ми се идва като завеса, зад която 'замитаме' неспособността си да аргументираме ясно едно или друго свое действие.

Устремът за учене и развитие е заложен природно във всяко дете - не говорим за това....

Твоето дете получава от учителите си всичко, което съм изброила - само следобед според поста ти; моето - цял ден.

А там, където казваш:
"Не иде реч тук само за сън, или за игри, или за каквото и да е" направо се загубих. newsm78

# 264
Моята идея е, че Има такова нещо като Лична преценка и тя е на плещите на родители и учители Заедно.И  има хора, които я практикуват и други, които не.Нищо сложно.И след като се преценява за момента, че това е за Добро на Някой и не ощетява Никой-значи е ОК. Mr. GreenТук вече различните хора имат правото да се опират или не на личната си преценка, съчетана с консултации с педагог.

Това, което си написала, е прекрасно, но аз съм се нагледала доста на синдрома "Тая-ли-ще-ми-каже-на-мене-дали-детето-ми-става-за-....нещо си"[/b]  Confused  Родителят, решил едно или друго за детето си, ще го постигне - ако не на едно място, на друго... Няма кой да го спре. Сигурна съм, че ако закона не забранява изрично, ще се намерят училища, в които да се съгласят да запишат и три годишно дете. Убедена съм. Така че е редно да има една рамка, с която все пак да се съобразяваме. Както е хубаво да има и строги и ясно разписани механизми, които да преценяват "частните случаи". А те със сигурност не са толкова много в очите на специалистите, колкото в очите на майките  Peace

# 265
Кога е Необходима Промяна всеки решава за Неговот си дете, по гореописания принцип.Разбира се, има набор от умения, които е добре едно дете да притежава, тръгвайки на училище.Аз лично ги нямам описани по точки, за да ти ги снеса тук.Може и да ги има някъде описани.По принцип, при завършване на ПГУ децата получиха диплома и психологичен профил, отразяващ именно този набор от умения.
BirdsFlu , съгласна съм, че има И такива родители.Щастлива съм да не познавам подобни от близо, а да попадам на все по-ангажирани с мнението на специалист, търсещи диалог и подкрепа. Peace
А рамката я има, не знам защо решихте, че я няма.Аз принципно съм ЗА наборите, обосновавала съм се в други теми назад във времето защо.И да, аз говоря за частните случаи.Но дете в училище на 5 години не е частен случай.Дете на 6 в клас-също.Имаше го и в миналото, има го и днес.Казуса ПГУ не е малък, проблем е голям.За 5-годишните невнедрени в градина деца е осезаем.И както писах-Ако и да има условия по места-далеч е за всички така.Това аз много добре го виждам.Не значи обаче, че такива училища-оазиси има останали, и че е страшно да допускаме в тях децата си, макар и на 5.Защото има училища, в които и на 15 няма да пусна моите. Peace

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 15:48 от Jizzlobber

# 266
  • Там, където ме обичат
И аз се присъединявам към същото мнение!

# 267
на 6 и 2 мес. изпратих дъщеря ми, и уви-горчиво съжалявам.не само че и е доста по-трудно ,но се оказа ,че ЗАКОНА за начално образование НЕ ПОЗВОЛЯВА да се ПОВТАРЯ първи клас.виждам доста зор ,защото освен, че има дефицит на вниманието,не чува някой от буквите ,тя е и с астматични проблеми и вече 2 месеца не е влизала в час. като б
онус и се падна в клас с 30/!/ деца.
тя самата не е очарована и ентусиазмът и се изпари.уви,изход -няма!
влезеш ли в мелачката,излизане- на куково лято!
първото и най-гадно нещо ,което ми направи впечатление в нашата образователна система е ,че покрай ученето се стараят да те вкарат в ,,калъпа,,, да те пречупят, да те смачкат.да те направят такива като тях.тъпкани,унижавани,подчиняеми...дори днес звънях в министерството ,за да разбера аджеба,защо не може дете ,което е тръгнало на 6 г.  първи клас ,щом не се справя да повтаря и да си тръгне с набора-категорично отсякоха-не и това е закона.
учителя да дойдел в къщи да и преподава ?!говорят ми за индивидуално обучение.
цяло лято родителите и педагога да се занимаваме с нея.
ми догодина?
ми по-догодина?
материалът е отвратителен и много натоварващ.английски език от втори клас? ми то български едвам пише и чете..баси безумната система.
американците ,освен собствения си един испански не могат да научат
,ние от втори клас техния език започваме...
така че авторката на темата хубаво да си помисли -преди  вкара тоя таралеж в гащите,.

....
дори се чудя ако все пак дъщеря ми успее да преодолее нивото и ,,влезе в час ,,дали изобщо да я записвам във втори клас?/за да я набутам с набора й/
то санкции май няма-освен че ще ми резнат детските надбавки за 1 година-400 лв.
знае ли някой за други санкции ,освен тази?но не за предвиждани,а за действащи в момента?

# 268
desilosha,
Много съжалявам за горчивия ти опит. Надявам се все пак всичко да се нареди и да намерите начин да се справите с тази ситуация.... Praynig

Кое, обаче, те накара да пуснеш детенце в 1-ви клас на 6 г. и 2 мес.? На какво основа решението си?

# 269
desilosha, ако не се лъжа глобата, ако не пуснеш детето си на училище е 200 лева при първо нарушение и 500 при второ. Бях чела, че министърът искал да я вдига на 2500. Не знам дали това е станало.

Много гадно се е получило това с детенцето ти, но не е ли наистина по-добре да изчакаш с това крайно решение. Това с трудното задържане на вниманието надали е само при твоето дете. Със сигурност го има и при деца тръгнали с наборите си. Поработете повечко вкъщи, особено през лятото и съм сигурна, че ще навакса, а във втори клас може и по-концентрирана да е.
Така или иначе образователната система скоро няма да се промени и просто трябва да се опиташ да избуташ с по- малко поражания и да търсиш странични начини да се развиваш, защото в училище това не може да се получи.

Общи условия

Активация на акаунт