На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 872
  • 485
  •   1
Отговори
# 285
Да, но при изброените от теб думи ЙО са в началото на думата, а сигурно се иска упражнение, където те да са в края и след гласна, за да се покаже, че не трябва да се слага в такъв случай ЬО  Wink

# 286
Летисия,
Какво ще кажеш за Стойо, Зайо (Зайо Байо съответно), Българийо...Сигурна съм, че ако посветя повече време на това да открия подходящи думи, окончаващи на "йо", ще намеря такива. Simple Smile

Да си затваряме очите за недоумиците в учебниците е излишно.

# 287
съставителите на учебника? Колко хора познаваш, които се казват Груйо? Laughing
А ти колко Стойовци познаваш?  Peace
Зайо Байо със сигурност е взел дейно участие редом с  Груйо при усвояването на ЙО в първи клас.
Но колкото и недомислици да има в учебниците и тетрадките, те не дават отговор на въпроса коя е по-подходящата възраст за постъпване в първи клас при нашата учебна програма - пет, шест или седем години.
Моето дете тръгна с набора си. Можеше да чете, пише и смята доста преди това. Никога не сме съжалявали за това решение - нито той, нито ние. Вероятно щеше да се справи и ако беше тръгнал на шест. Вероятно и тогава щяхме да сме доволни. Сега няма как да знаем какво би станало, ако...
Всеки решава за собствените си деца и взависимост от конкретните обстоятелства.

# 288
Пейо (Яворов), изглежда ми подходящ за БЕЛ Wink

# 289
Е, толкова ли няма някакви по-нормални думи на български език, та точно тези намериха съставителите на учебника? Колко хора познаваш, които се казват Груйо? Laughing
Йоана, Йонка, Йори (от Мечо пух - само че той не може да прави йога, извинявай - отпада веднага) Joy

Всички тези примери не стават - двата признака се смесват в едно. Като се замислиш, хич не са много удачните примери, дето да не са написани вече в другите учебници (на другите издатели). Пък и в този учебник трябват няколко примера. Най-накрая, къде другаде децата ще чуят името Груйо? А самото име ще го срещнат после и по история: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%83%D1%8E_%D0%91%D0% … D1%81%D0%BA%D0%B8

Та нещата не са чак толкова зле. Формата е жертвана заради съдържанието, така да се каже Peace

Ама може и аз да съм увредена, че не виждам издънката. Сега си спомням как преди време пак в бгмама се изсипаха сума ти насмешки над израза "Морето е солено, защото във водата му е разтворена готварска сол". А аз така и не схванах какво е смешното и защо това е бисер newsm78

# 290
Най-накрая, къде другаде децата ще чуят името Груйо? А самото име ще го срещнат после и по история: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%83%D1%8E_%D0%91%D0% … D1%81%D0%BA%D0%B8

Не виждам смисъл в 1-ви клас да си говорят за Поп Груйо (който и без това излиза като Грую в линка, който си дала); примерите трябва да са смислени, ясни и достъпни за малките мозъчета. Има време да се запознаят с Груйо (Грую - и аз вече се обърках с правописа Shocked) в по-горните класове и да мислят за Априлското въстание, за Баташкото клане и т.н.

Както казва нова, можеха и Пейо да вземат за пример - освен с Пейо Яворов можем да го свържем и с приказката за Чичо Пейо:
http://balgarin.bravehost.com/elinpelin/tales/chichope.htm

Ама не - Груйо да си прави там йогата и децата да наизустяват разни безумия и грам да не разбират за какво иде реч. Cry

# 291
Чак пък затваряне на очи и чак пък недоумици от името Груйо Simple Smile
Още по-рано щях да предложа да си пазите нервите повече. Децата са ви доколкото разбирам още съвсем малки. Недоумиците ще стават все по-големи и ще си спомняте с умиление за "недоумицата " Груйо.
А и както каза Дидева името Стойо надали е чак пък повече чувано от децата от Груйо. Признавам обаче, че звучи по-благозвучно Simple Smile А с Българийо е доста по-трудно едно дете в първи клас да направи изречение, да не говорим, че за дете, което тъкмо усвоява буквите, не е никак добре И и Й да са една до друга в думата.

Но това става доста голяма отклонение от поставената тема, а и за момента не от нас искат мнение за съдържанието на учебниците. Ако това стане мисля, че в много теми сме споделяли наистина много по фрапиращи "недоумици".

# 292
KGK, твоето дете ( деца) имали ли са проблем с подобни " недоумици"? Понеже не си спомням ние вкъщи да сме имали такъв. Хем, когато детето беше в първи клас и изучаваше Зайовци, Груйовци и Стойовци имаше една двумесечна стачка и им се наложи да вземат целия материал в т. нар.  преструктуриран вид  без нито ден удължаване на учебната година. Само ще уточня, че класът беше и е от 27 ученици.

# 293
Летисия,
Права сте, че това не е най-фрапиращият пример (абе айде, да не е фрапиращ, ама е адски смешен).
Стойовци познавам. Груйовци - не (в отговор на вашия въпрос и този на Дидева).

И темата съвсем не се е отклонила, защото проблемите, които обсъждаме са споделени от майка на 6-годишен първолак, който среща затруднения с процеса на обучение. Защо ли? newsm78

Тези, които се колебаят кога да си пуснат децата - на 6 или на 7 години - нека знаят какво ги очаква в 1-ви клас.
От учителка, която ще нарича децата им глупави (е, не всички са такива - ще се моля на моето госпожата да е от добрите) до поп Груйо и Хана (Хана Монтана сигурно, дето казва desilosha). То и с "Х" като не намериха думи, думи нямам...

Нека моето дете расте извън образователната система, щом законът позволява. Нека попорасне още малко (с цяла година- тя все пак е на 6 и всяка година има значение!!!)...Пък тогава и поп Груйо, и всички останали ще ги мислим. Simple Smile

За нервите ми - не те разбрах?! Shocked

# 294
KGK, твоето дете ( деца) имали ли са проблем с подобни " недоумици"? Понеже не си спомням ние вкъщи да сме имали такъв. Хем, когато детето беше в първи клас и изучаваше Зайовци, Груйовци и Стойовци имаше една двумесечна стачка и им се наложи да вземат целия материал в т. нар.  преструктуриран вид  без нито ден удължаване на учебната година. Само ще уточня, че класът беше и е от 27 ученици.

Какъв проблем имаш предвид?

# 295
Прекалено се палиш ми е мисълта, а сте още на старта  Simple Smile Ако се нервиш така още преди първи клас, като задълбаете в системата какво ще правиш. Не го казвам с лоши чувства, но нервите са си твои все пак  Peace

# 296
  Какъв проблем имаш предвид?
Няма значение. Получих отговор на въпроса, който ме интересуваше.

# 297
Тази тема битуваше и в моето съзнание преди 5 години. Везната натежа към първи клас на 6 навършени години, поради унизителното и обидно отношение на учителката от ПДГ към децата в групата и паралелно с това очарованието у детето от 2-те срещи с бъдещата учителка от първи клас. Не съжелявам нито за миг за избора на учителка в първи клас, който предопредели емоционалния заряд и мотивацията за следващите години. От къде тръгнахме всъщност? От броене до три и сричкуване на най-вкусната дума "шоколад". Е след няколко месеца четеше също толкова гладко и смяташе също толкова добре като останалите в клас, дори на ум се научи да смята двуцифрени сборове без прехвърляне на десетица в разрядите. Забравих да споделя, че имахме предимство при писането, защото тя пишеше и рисуваше невероятно красиво. Всичко е много индивидуално при всяко дете, но моето се справи с предизвикателствата в училище. Може би не е била от най-изявяващите се ученици, но и тя си имаше свои постижения, например 19 точки на областния кръг на олимпиадата по математика в 4 клас-дотук тя свършва за малките ученици, 110-европ.кенгуру и др. Тази година за съжеление е по-демотивирана, поради нещо като предпубертетни емоции, та може би моментът да кандидатства след 4 клас бе уцелен по-сполучливо миналата година. Мисля, че няма драма в това да тръгне на училище едно дете на 6 години, по-склонна съм да мисля, че е трагично ако детето, тръгвайки на училище се демотивира поради непрофесионален подход към него.

# 298
Прекалено се палиш ми е мисълта, а сте още на старта  Simple Smile Ако се нервиш така още преди първи клас, като задълбаете в системата какво ще правиш. Не го казвам с лоши чувства, но нервите са си твои все пак  Peace

Изобщо не се паля, нито пък хабя нерви. Признавам, обаче, че публикациите ми звучат доста категорично, което явно оставя грешно впечатление...

За мен темата е интересна и актуална и затова активно участвам в нея. Ако си представяш, че бесувам зад монитора, то впечатлението ти е напълно погрешно.

Моето мнение си е мое, не се опитвам да го наложа, а да го аргументирам!

N.B. Извинявам се на всички за отклонението от темата! Sad

# 299
То аргументирането е хубаво, ама....някак едни ги Мислите нещата, пък после Живота Друго ви подава.Аз, като вече минала през това съм Разказала какво се случва реално с  различни деца в училище.Може детето ви да е супер подготвено и много напредничаво и вие да си мислите едно, ама като попадне на неадекватен учител-....И обратно.Та-проучването предварително играе голяма роля при пускането на детето в училище, независимо от това дали е на 6 или на 8 години.Защото реално, моето дете стъпи в училище и имаше режим като на ученик в ПГУ в училище, а не в детската градина.Но първи клас официално започна на 7г и 9 месеца, кажете го почти 8. Mr. GreenТогава, с нея имаше 5 годишни, за които нямаше места в детската градина.И реално сега 1 клас са на 6.КАкто писах-единственото, с което не се справяха беше тоалетната.Отдавам това на факта, че имаха прекрасен педагог в ПГУ, макар и с училищно темпо на живот/сутрин училище, следобяд-занималня с домашни/често групата не искаше да си тръгва от двора на училището.

Общи условия

Активация на акаунт