На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 843
  • 485
  •   1
Отговори
# 45
Норми, които са задължителни. Като например, че не се пресича на червено. Че на градина се тръгва на 3 години, на училище - на 7, и не можеш да работиш преди да си навършил 14, а и след това - при спазване на известни условия.
На училище се тръгва на седем или на шест-съвсем законово.Поправи ме ако бъркам!

# 46
  • София
Така е. По правилник първо е упомената  възрастта от напълнени 7 години през календарната година, в която се тръгва в 1 клас. Веднага след това обаче е предоставена възможността за избор на родителя да пусне  детето си и на 6 напълнени години на училище, като предприемането на подобна крачка не е обвързано с никакви условия.Както упоменах по-горе, дъщеря ми тръгна на училище на 6 години и  почти 1 месец и всичко си е било по законов ред.Не така вече стои въпросът  за деца на 8 и нагоре.Там условия има.При тях закъснялото тръгване в първи клас трябва да е основано на  решение на медико-педагогическа комисия. Peace Най-вероятно и за дете, ненавършило 6 към 15.09 се изисква  нещо.. Thinking

# 47
От Закона на народната просвета:

Чл. 7 (2) Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволява това.

От Правилника за прилагане на закона за народната просвета:

Чл. 35. (1) В I клас постъпват деца на 7 години, навършени в съответната календарна година. Деца, навършили 6 години, могат да постъпят в I клас по преценка на родителите или настойниците им, ако физическото и умственото им развитие позволява това.

# 48
Птичи грип, нали и аз същото казах Simple Smile

# 49
Птичи грип, нали и аз същото казах Simple Smile

Да де, просто цитирам конкретните нормативни документи, където това е разписано.

# 50
Моята голяма дъщеричка е родена в началото на годината. Миналата година и аз много мислих дали да не я пусна от 6г. Справяше се отлично, посещаваше ПГ и според учителките беше напълно готова да отиде в първи клас. Е, в края на краищата май месец прецених, че не печели нищо от тръгването по-рано на училище, освен, че ще завърщи по-рано, е сега, ще тръгне на училище на 7г и половина. Мисля, че е напълно готова емоционално.

# 51
Bili прекрасно е, ако едно първолаче го карат на училище с кола и го прибират с кола, някой непрекъснато му носи чантата, прибира се вкъщи, хапва топъл обяд, прави домашни и си играе.
Не всички деца имат такъв лукс. Аз работя. На детето ми се налагаше да ходи на занималня и да се храни или с помията в стола или с пици на парче или със сандвичи.
Да, баба й й е носила чантата първата година, но бабата също е човек (и не всеки има баба), а чантите са нечовешки.
Във втори клас опцията баба отпадна, а аз работя и това дете ме чакаше в коридора на училището до 7-8 часа вечерта, в коридора без нито една пейка (можеш да си полегнеш на пода, ако искаш) и аз всеки ден псувах тъпото си решение
И още нещо, в първи клас може и да не е толкова сложно, но училището не свършва с първи клас, всяка година натоварването се увеличава и увеличава, чантата става по-тежка (а в учебниците са все по-големи глупости) а детето, тръгнало на 6 винаги си е с една година по-малко от другите, то винаги ще остане по-малко и по-слабо.

# 52
Вътрешно при нас има същата дилема, а проблема е именно дали емоционално е готово детето, ние вече четем и пишем ръкописно, даже правим диктовка, като прегледах материала за първи клас ние знаем малко повече отколкото първолаците за момента но ако го пусна тази година ще бъдем на 5 години и 9 месеца, той и другата година като го пуснем с неговия набор ще е пак най-малкия ако няма от 2006 година родени; Само че аз се замислям други неща не само дали ще се справи детето с ученето, при Вас както при нас не е проблем а проблем има с това, че не се сещаме сами да отидем до тоалетната навреме а тичаме в последния възможен момент, не се сещаме че ни е студено или топло, не се сещаме да се храним, е такива неща които са си проблем, а иначе знам че ще тъпчем на едно място 2 години ако не намерим някъде извънучебни занимания, но на 5 години на училище някак не ми е по вкуса
Иначе не съм чула за това че трябва да е навършило детето 7 години на 15 септември, доколкото ми е известно и това, което пише в сайтовете на училищата извършва се прием на родени деца през  например 2004 година

# 53
  • София
Иначе не съм чула за това че трябва да е навършило детето 7 години на 15 септември, доколкото ми е известно и това, което пише в сайтовете на училищата извършва се прием на родени деца през  например 2004 година
7 чак не, но 6 определено.

# 54
  • софия
     Дъщеря ми е родена на 17.12.2003- в момента е 1 клас и си учи абсолютно редовно с набора си. На 15.09 беше на 6.9год. Ако беше родена след две седмици , т.е. 2004-  никога нямаше да я дам по-рано.Пък на ненавършени 6 въобще не бих си и помислила. Чете и пише от пет годишна, но не там е въпроса. Към седем години видях някаква зрялост в цялото й поведение, разсъждения , концентрация т.н. Стана по-отговорна. На шест си беше един голям бебешор, подходящ за писане на ченгели в предучилищната. А в първи клас натоварването е огромно.
   Аз съм януарче и съм започнала на 7.8 месеца. По мое време в цялото училище имаше само 2-3 деца тръгнали по-рано. Учехме до 18г. и на 22-23г даже преключвахме със следването. Сега сигурно обмислят  15 годишно обучение да въведат , та дано спадне  процента безработица. Simple Smile

# 55
  • София
Всъщност, май по-скоро обмислят образованието да е задължително до 10 клас, а до 12-ти-само за тези, които искат да продължат по-нататък и да кандидатстват във висши училища.
Т.е., едно дете, започнало училище на 6, след 10г.-на 16-17 може да заповяда в редиците на трудещите се (или на безработните-не знам в този случай кое е по-лошо).

# 56
  • София
Не е чак толкова страшна картинката колкото я описвате. Laughing Дъщеря ми, макар и тръгнала на точно 6 години, ще завърши 12 клас почти на 18 , тоест точно  на толкова, на колкото някога болшинството хора приключваха гимназиалното си образование  след 11 клас. 
А това, че по-малкият първокласник остава  по-дребен, винаги по-малък и незрял в сравнение със съучениците си , е напълно невярно твърдение, поне според мен. Дори и евентуално  да е имало някаква разлика в първите учебни години, тя се размива и напълно изчезва нататък. Peace
Разбира се, държа да подчертая, че не целя с написаното подкрепата на идеята за тръгване на училище на 6.Решението е строго индивидуално и е в  пряка зависимост от особеностите на конкретното дете. Ако голямата си дъщеря безпроблемно пуснах на 6 и никога нито тя, нито ние, нейните родители,  сме съжалявали за взетото решение, то сестрите й близначки си тръгнаха с набора. Просто  преценихме с таткото, че не са готови,
най-вече като поведение и толкова.
Затова обобщенията са излишни..  Simple Smile

# 57
  • дълбоката провинция
Радвам се, че already detective смени посоката, да погледнем и от другата страна. Имам наблюдения над две деца, който, според мен, е трябвало да тръгнат на училище на 6 години. При първото случая беше подобен - баткото две години по-голям, докато той се мъчи в първи клас с цифри и букви, малкото попива и усвоява материала докато играе покрай баткото. Понеже детето е родено през октомври, явно въпроса за по-ранното тръгване не е стоял пред родителите - тръгна си "нормално".  Домашните не представляваха нито трудност, нито интерес за детето, пишеше ги сутрин или в междучасието и така до ІV клас когато получи ниска оценка заради ненаучен урок. Тогава светна  лампичката, която осведоми родителите, че детето не беше се научило да учи.

# 58
Домашните не представляваха нито трудност, нито интерес за детето, пишеше ги сутрин или в междучасието и така до ІV клас когато получи ниска оценка заради ненаучен урок. Тогава светна  лампичката, която осведоми родителите, че детето не беше се научило да учи.

Че как да се научи, като няма какво да учи? И аз не съм пипвала да уча изобщо до 7 клас, пък като влязох в ЕГ се научх за един ден Twisted Evil Никой не е по-добър учител от Неволята Wink

# 59
Няма каквато и да е възможност детето на авторката да тръгне в първи клас на пет години и десет месеца.  Ако детето към 15.09. не е навършило шест години, училищните власти не могат да уважат молбата на родителите да го запишат в първи клас. Не ми е известно към този момент да има възможност детето да мине през комисия, която да прецени дали е "готово за училище". Законодателят е въвел необоримата презумпция, че едно дете, което не е навършило шест години, не е "готово за училище". Цитираните по-горе текстове от закона и правилника казват точно това.

Общи условия

Активация на акаунт