На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 963
  • 485
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Явно обаче има вратички, независимо , че не зная какви са. В класа на детето на мои познати имаше момченце, тръгнало на училище на 5 години и 9 месеца.

# 61
Как така на 5 години, аз днес ходих да записвам сина си за предучилищна, в момента е на 5г и 2 месеца, наесен ще е 5г и 9 месеца, в едно от училищата ми заявиха че не могат да го приемат защото към 1 юли няма да има навършени 6 години и няма да получат субсидия за него а и не могат да му подсигурят преспиването в училище защото е 5 годишен
Представяте ли си как се почувствах, поставят те в патова ситуация, защото по закон другата година трябва да е 1ви клас а ако не го приемат сега в предучилищна не може да запише първи клас, защото вече се изисква при записването удостоверение за завършена предучилищна подготовка
и така какво да правим ние дето децата са ни родени във втората половина на годината
обадих се в министерството на образованието и от там ме увериха че явно тази директорка нещо не е разбрала и затова е върнала детето ми
Та има такива смотли в нашето образование и тези смотли обучават и децата ни, какво тогава да искаме от децата след като преподавателите за нищо не стават

# 62
vici, щом детето ще навърши 6 в годината на постъпване в предучилищна група, нямат право да ти отказват да го запишат. Обърни се за тълкуване на проблема към РИО.
Средният ми син също е роден през декември. Не са ми отказвали записване в училище в предучилищната, после си премина в първи клас. Детето просто си върви с набора.

# 63
Просто няма да избера това училище, в другото което на 300 метра по-далече ни посрещнаха по царски, заведоха ни в предучилищната група, рецитираха ни децата стихотворение за Баба Марта, директорката хвана моя калпазанин за ръката и той с нея та в класа, имаше и отношение към детето и учителката ми направи добро впечатление, а в другото дето ни хвърлиха в тъч линията направо се отвратих, въппреки че нашия батко завърши там но оттогава са сменили директорката и новата си е дошла с нейните протежета и резултата е налице #2gunfire

# 64
Е, щом везните и без това клонят към другото училище, значи нямаш голям проблем.
Успех на детенцето! Peace

# 65
АЗ и без това сигурно щях да избера другото, но некомпетентността на персонала и директорката ме вбеси, просто исках да проверя дали като ми е под носа има и условия ноооооооо, няма, стигна се дотам че малкия дори разбра че не го искат и ми казва : мамо, кажи им че аз не спя на обяд, защо не ме искат" стана ми жал за малкото човече
Просто споделям безхаберието с което ежедневно се сблъскваме и то на най неподходящите места, местата където ще ограмотяват децата ни #Cussing out

# 66
  • София
Големият тръгна на 6 и половина, по собствено желание и по наша преценка, подкрепена обаче и с  мнение на училищен психолог (в колебанията си отидох в избраното училище и помолих предварително да му направят диагностика). Не можеше нито да чете, нито да пише, тези недостици ги навакса в първи клас, но смея да твърдя, че от психологическа гледна точка беше много по-готов от болшинството си съученици, някои от които с година и половина по-големи от него. И досега се вмества по-добре сред деца две и повече години по-големи от него, съучениците са му скучни.
Малкият обаче си е „бебе” като психика и поведение и ще си тръгне с набора, нищо, че почти чете и пише още от 4-годишен.  С други думи, няма значение кой кога, важно е степента на развитие на конкректното твое дете, за което само ти можеш да прецениш. В твоя случай, основното, което ме притеснява, е споменатата конкуренция между децата. Може да има непредвидим, както положителен, така и отрицателен ефект и върху двамата. Наистина е сложно...

# 67
  • софия
vici, щом детето ще навърши 6 в годината на постъпване в предучилищна група, нямат право да ти отказват да го запишат. Обърни се за тълкуване на проблема към РИО.
Средният ми син също е роден през декември. Не са ми отказвали записване в училище в предучилищната, после си премина в първи клас. Детето просто си върви с набора.
По естествено от това да си учиш с набора няма!!!! Не мога да разбера какво искат в това училище.

# 68
  • София
Как така на 5 години, аз днес ходих да записвам сина си за предучилищна, в момента е на 5г и 2 месеца, наесен ще е 5г и 9 месеца, в едно от училищата ми заявиха че не могат да го приемат защото към 1 юли няма да има навършени 6 години и няма да получат субсидия за него а и не могат да му подсигурят преспиването в училище защото е 5 годишен
Представяте ли си как се почувствах, поставят те в патова ситуация, защото по закон другата година трябва да е 1ви клас а ако не го приемат сега в предучилищна не може да запише първи клас, защото вече се изисква при записването удостоверение за завършена предучилищна подготовка
и така какво да правим ние дето децата са ни родени във втората половина на годината
обадих се в министерството на образованието и от там ме увериха че явно тази директорка нещо не е разбрала и затова е върнала детето ми
Та има такива смотли в нашето образование и тези смотли обучават и децата ни, какво тогава да искаме от децата след като преподавателите за нищо не стават
Майче,разбира се,че могат да вземат детенцето в подготвителен клас!Отказът на директорката е неправомерен и неоснователен.В момента аз съм класен ръководител на подготвителна група в СОУ и класът ми е от 11 дечица-чети внимателно-шест от тях са на 6 години,4 са на 5 години,а едно сладурче е на 4(четири!).

# 69
  • софия
Дъщеря ми ходи в предучилищната като слушател 2-3 месеца с деца от предишната година. Наистина държавата не отпуска учебници и т.н. за деца , които няма да са първи клас. Значи е била на 5.4 месеца. Но от есента , т.е на 5.9г  , точно както е в посочения случай,   редовно си тръгна . Т.е ако искаш в момента да го пуснеш, имат право да ти откажат , но обикновенно не го правят. Все ще се намери едно старо учебниче да си оцветява. Слушателите имат единственното задължение да не пречат на кандитат- първолаците. При нас едно сладурче кара 3 пъти, т.е от 4 годинки. Чак тази година ще е ученичка.
 Имаме съседка  с детенце родено на 31.12. Искаше да го пусне със следващия набор, заедно с братовчедката му . Имаше проблем и се отказаха.
ННе могат да ти откажат в никакъв случай , ако детето навършва 6 години в календарната година, в която трябва да е предучилищна., и съответно 7 за първи клас.

# 70
  • Varna
Малкият ми син ще навърши 6 на 08,12, но сега той също е в подготвителна група, заедно с батко си. Т.е аз съм съм в подобна ситуация. Надявам се двамата да са заедно наесен, но при нас проблемът не е дали може да приемат малкия (знам че ще стане), а дали той е готов. Е, ще решаваме май месец дали да го оставим още една година Simple Smile).
Между другото двете със сестра ми сме с година и половина разлика, но сме тръгнали навремето заедно на училище, аз на 7, а тя на 5 год и 7 мес. Въпреки това не е имала проблеми, нито някакви затруднения, дори за мой срам мога да си призная че аз правех повече грешки от нея в първи клас.
Но разликата във възрастта се усеща, може да се каже че се изравнихме като мислене едва към 6-7 клас.

Но всичко разбира се е строго индивидуално.

# 71
Синът ми го записах предучилищна в училище на 5 год.Имах идеята да повтаря предучилищната, ако не може да се справя.Учителката му обаче каза, че той си е готов за първи клас и няма смисъл да повтаря, и така на 6год отиде в първи клас.

# 72
Не мога да разбера защо държите да пуснете децата си на по 6 години, че и на по 5 в училище. Искате на абитуриентския бал да не могат да пият и да се приберат в 22:00 или какво? Защо му е на 5-годишно да тръгва на училище? Ето, на 20 октомври става на 6 години. Догодина по това време, ако тръгне на училище тогава, все още ще е тръгнало "на 6 години", така че големият мерак да не изостане като тръгне на 7 Crazy ще е удовлетворен. Направо на 4 годинки да ги пускаме вече, к'во пък, нали ще им помагаме вкъщи, а ако не зацепват, ще повторят по 2-3 пъти някоя и друга учебна година...
Да не кажа какви за връзване...

# 73
  • дълбоката провинция
Victory, аз мога да задам същия въпрос, защо държите децата да тръгнат на училище точно на 7? Защо изобщо има фиксирана възраст, нима всички деца са еднакви?
Темата е поставена за да споделим опит и мнения, а не за да противопоставя някакви групи родители.

# 74
  • софия
Не, че децата са еднакви, всички са различни. Но на 6 като отиде можеш да сгрешиш, а на 7 е длъжно!!!!. Ако е на 6 и не сгрешиш , ок. Но в противен случай!!! Как ще си поправиш грешката......

Общи условия

Активация на акаунт