На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 956
  • 485
  •   1
Отговори
# 15
Моите си тръгнаха с набора-зряли,недозряли!Момичетата по-бързо се адаптират,но пък ако детето не е навършило 6 години към 15.09,мисля,че няма да го приемат в първи клас!

# 16
Пак да се намеся, след като прочетох обясненията ти.
Не мисля, че съперничеството между децата е разумна причина да пратиш 5 годишно дете на училище. Прочети само темата за ученическите чанти, ако не друго.
Има обаче и друг вариант - запиши дъщеря си на английски (или друг език) и и кажи, че я записвате на "английско училище". Така хем ще е доволна, хем ще ходи само по 1-2 часа през ден, хем няма да носи тежки раници, хем ще си развива интелекта, хем няма да има директно съперничество в клас. Аз самата съм била така - тръгнах първо на английски, после на българско училище и прописах първо на английски (да чета можех доста по-рано). 

# 17
Моят син тръгна на училище с набора си, почти на 7, след месец ги направи.
Не само можеше, но и обичаше да чете на 6. Както и със събирането и изваждането до 10 се справяше.
Нито за миг не ми е минало през ума да го пусна по-рано на училище и не съжалявам за това.
Екстра си му беше, и на него, и на нас. С лекота се справяше с изключително лесния според мен материал, с удоволствие ходеше на училище, имаше и достатъчно време за игра, спорт, кръжоци, английски извън училище...
Сега, от позицията на майка на петокласник бих те посъветвала да оставиш детето да изживее детството си. Има толкова много странични занимания, с които може да запълните времето й до 5 клас, защото после свободното време е кът. По-добре я запишете на спорт, там да изразходва състезателната си енергия.
Аз лично не бих стимулирала допълнително децата си да се съревновават кой е по-по-най, те трябва да се обичат и да си помагат, в училище ще има достатъчно деца, с които да си мери силите.
Лично мнение.

# 18
  • с/у ОколоМръсТното
имам позната с малка разлика м/у децата си и тя разсъждаваше като baibibi. Мисля, че последната много точно ти даде съвети и мнение.
Аз също съм на мнение, че детето трябва да тръгне на 7г. в 1ви клас. Че даже се борехме, това да е така... Инак ги бяха замислили едни...  ooooh!
И друго... първоначалното бурно развитие на едно дете, много бързо в един миг губи инерция и детето ти може не само да не задържи нивото, но и да пропадне осезаемо.
Остави си детето за поне още една година в ДГ и си гледай спокойствието. После и да искаш, няма да можеш... Машината ще е задействана.

П.П: на 7 навършени тръгна синът ми и на почти (без 1м.) 7г. щерката.

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 16:41 от Шани

# 19
Закон за народната просвета- Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това.

Мисля си, че при сегашната редакция на текста не е възможно детето да започне училище, ако не е навършило шест години към първия учебен ден, т.е към 15 септември.

# 20
Много ви благодаря  Hug  Иска ми се да успея да го убедя това хлапе  да изчака .
 Vivi  изобщо не става въпрос за инат или налагане . Всяка вечер след "детска" се повтаря едно и също нещо - "Мамо , напиши ми задачи ." или "Мамо , диктувай ми думи ." , при всеки опит да я "отпратя" към играчките или друго занимание се започва една тирада как няма да е подготвена за училище , как ще й се смеят децата . До скоро никой не отваряше дума за училища , с единствената цел да не се стига до това положение . В интерес на истината разсъждава доста зряло за възрастта си , предпочита да преписва книжките и да срича сама , отколкото някой да й чете .

# 21
Закон за народната просвета- Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това.

Мисля си, че при сегашната редакция на текста не е възможно детето да започне училище, ако не е навършило шест години към първия учебен ден, т.е към 15 септември.

Благодаря много !

# 22
Моля, радвам се да помогна. Ако обясните на детето, че всеки тръгва на училище, когато стане голям (на  съответния брой години), дали няма да ви разбере?  Обяснете му, че така ще има повече време за игри и забавления. Освен това ми се струва, че идеята да го запишете на  някакво занимание (английски, балет, рисуване и каквото друго се сетите), също е добра!

# 23
  • София
Наистина  , много се притеснявам че ще й дойде в повече , но тя е толкова категорична и амбициозна . Изобщо не желае  и да чуе , когато я увещаваме с баща й , да изчака .

Това имах предвид, когато писах по-горе. 
Честно казано, при вземането на решение за това кога детето ми да тръгне на училище, изобщо не бих се пазарила с него. Аз съм възрастният, преценката е моя.
Казвам само как бих постъпила аз-плюсовете и минусите на това детето да тръгне твърде рано на училище могат да бъдат преценени само от родителя и не бих се съобразила с настроението на дете, което дори не познава това, което твърди, че иска-училището.  Peace

# 24
Синът ми тръгна в първи клас на 6 год.  Не е имал проблеми с учението или концентрацията в час.

# 25
Големият син го пуснахме на 6 години и до ден днешен съжаляваме. На 6 години това си е едно много малко дете все още. Малкият тръгна на 7 години и половина и определено беше много по-удачно като вариант.

# 26
Дъщеря ми тръгна на училище на 7 години и 1 месец. Още от 5 годишна можеше на чете и пише, въпреки че пишеше предимно в ICQ-то с едно нейно приятелче на същата възраст Simple Smile Така, че не помня пишела ли е или не, ръкописно. Сигурно е било печатно. На 6 четеше по-добре от племенника ми, който тогава беше 3 клас и въпреки това никога не ми е и минавало през ума, да я пращам по-рано на училище. А сега като вече пък и знам за какво става дума, съвсем бих я държала възможно най-дълго време далече от системата.

Ти сама ще си прецениш какво да направиш, но моят съвет е както и на други писали преди мен момичета е, ако решиш да я пуснеш, поне да не е в класа на баткото. На тази възраст децата са много чувствителни и ще има много причини да им се скапва самочувствието и без да има напориста по-малка сестричка в класа, която всички да хвалят и да казват, колко е изпреварила годините си.
Курсове по език също са добър вариант. Тя е малка все още и не знае наистина какво е това училище. Така, че би приела и курсовете като нещо такова. Просто училище за по-малки деца, които като по-малки, имат по-малко предмети и стоят по-малко време в училище Simple Smile

# 27
  • Sofia
Аз съм родена на 28 октомври и естествено са ме засилили на 6 / навършени/, никой и не е разсъждавал дали заради месец и половин да губя цяла година.
Не само, че не ми е пречило, но бях и отличничка, което не означава, че на един по-късен етап не загубих много повече време в лутане какво искам, къде да кандидатствам и т.н. Mr. Green

На свой ред моят син го пратих навършил 7 г. в първи клас и благодаря горещо, че не ми е хрумнала друга мисъл Laughing ако можеше и след 8-та щях да го изпратя.. Grinning

# 28
  • София
Аз съм родена на 28 октомври и естествено са ме засилили на 6 / навършени/, никой и не е разсъждавал дали заради месец и половин да губя цяла година.
Не само, че не ми е пречило, но бях и отличничка, което не означава, че на един по-късен етап не загубих много повече време в лутане какво искам, къде да кандидатствам и т.н. Mr. Green
Елси, ти си била почти на 7 и с набора си. На авторката детето към 15.09. ще с една година по-малко от теб тогава. /т.е. на ненавършени 6, а не ненавършени 7/

# 29
Не разбирам темата. Авторката иска да изпрати на училище дете, ненавършило шест години, защото не може да го убеди, че това просто няма как да стане  newsm78

Наистина ли за това става въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт