На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 851
  • 485
  •   1
Отговори
# 30
BirdsFlu интересуваше ме на колко години са тръгнали децата ви на училище , тези , които са тръгнали по - рано , имали ли са някакви проблеми и дали някой е имал подобен случай . Не искам да подтискам детето си , но от друга страна ми е кофти , защото е малка . Тя навършва 6 г. на 20.10.  Принципа ми на възпитание се основава на свободната воля ,  искам децата ми да имат собствено мнение и да са свободни да го изразяват . Не позволявам да ми се налагат , но държа да имат собствено мислене .

# 31
Дъщеря ми е родена януари. Естествено към края на градината е възникнал въпроса дали да не я пратя на училище на 6, по-точно на 6 г. и  8 месеца..... Тя можеше да чете, смяташе, учителките твърдяха, че тя е напълно готова и най-вече тяс самата искаше на училище повече от всичко на света! Цяла година не ми даваше мира да ми обяснява как на всяка цена трябва да тръгне на училище и как не може да чака.
Вече пета година е на училище и не минава и ден без да съжалявам за това, че реших тя да тръгне на училище на 6 години.
Тя се оказа абсолютно неготова емоционално и най-вече чисто и просто физически. Днешните деца ги натоварват нечовешки! Момента с ченгелчета, които ние редяхме цяла година навремето, минава за няколко седмици. А колко безумно, чудовищно тежки са чантите, нямам думи просто!
На твое място бих дала детето си на почти 8, а не напочти 7, за ненавършени 6 нямаме и какво да обсъждаме даже.

# 32
Бяхме изправени пред подобна дилема- по ред причини Ния не вървеше с набора си,а с една година по-големи деца и поиска да тръгне на училище на 6-септември беше на 6 и два месеца. Много, много дълго се чудих, пусках и аз тема, но тя твърдо настояваше, че няма да ходи пак в подготвителна група.

Страхувах се за емоционалната и зрялост, но повече се страхувах да не секна ентусиазма и.Сега е една много щастлива ученичка, с материала се справя повече от добре и в класа се социализира, у дома се държи по-човешки, изобщо много е горда с новата си роля. Всеки си познава детето, но в твоята ситуация бих я пуснала на училище.

П.с Подобни плашещи изказвания-Първи клас не е шега работа-според мен трябва да се обосновават,защото така не носят никаква информация.

Настася,чантите са тежки дори за мен,затова я водя с колата, това не е фактор.За нечовешкото натоварване пък съм изумена-явно зависи от училището и конкретната учителка, при дъщеря ми засега всичко е повече от нормално.

Соник, за мен свободната воля на детето също е важен фактор.

# 33
  • Sofia
Елси, ти си била почти на 7 и с набора си. На авторката детето към 15.09. ще с една година по-малко от теб тогава. /т.е. на ненавършени 6, а не ненавършени 7/

Уф, Иринка не съм разбрала. Настина ми се струва преждевременно и прекалено. Но всеки си знае.
И емоционалната незрялост спямо социалният опит не е тема за пренебрегване, но тук не е място за лични истории.

Освен това БГ общообразователна програма е най-меко казано неприспособена спрямо възрастта на децата, това вече го казвам и като специалист. В други държави и на 4 г. започват, но....

# 34
  • София
BirdsFlu интересуваше ме на колко години са тръгнали децата ви на училище , тези , които са тръгнали по - рано , имали ли са някакви проблеми и дали някой е имал подобен случай . Не искам да подтискам детето си , но от друга страна ми е кофти , защото е малка . Тя навършва 6 г. на 20.10.  Принципа ми на възпитание се основава на свободната воля ,  искам децата ми да имат собствено мнение и да са свободни да го изразяват . Не позволявам да ми се налагат , но държа да имат собствено мислене .
Аз също изключително много ценя мнението на децата. Дори и на най-малкото ми момченце си правя труда да обясня защо се налага нещо да стане по определен начин. Никога няма да им кажа, че нещо ще стане "защото аз така съм решила". Но има неща, за които не мога да ги оставя да решават. Най-малкото, защото нямат необходимата зрялост и опит, както и познания, за да преценят правилно. Повдигнатият от теб казус би бил един от тях.
Момиченцето ти е много мъничко и няма как да е готово за първи клас в нашите условия. Елси много правилно го е казала:
Освен това БГ общообразователна програма е най-меко казано неприспособена спрямо възрастта на децата, това вече го казвам и като специалист. В други държави и на 4 г. започват, но....
Програмата е доволно натоварваща и за 7-годишните. В никакъв случай не искам да кажа, че детето ти няма да се справи в чисто интелектуален план с обучението. Нещата са много по-сложни. Имат извънкласни натоварвания, спорт, състезания разни, езици евентуално. Повечето първокласници са натоварени по 10 часа на ден извън къщи. Ами не е за толкова малко дете. Не и при нашите условия.
Успех и дано да вземете правилното решение!  Hug

# 35
  • София
Bili, ходенето на училище не приключва със завършването на първи клас. Не "Първи клас не е шега работа", а "Ходенето на училище не е шега работа". Ученето на букви и цифри е забавно за много деца и нетърпението им да ги научат по-бързо е разбираемо, умилително и няма нищо лошо в това да бъде насърчавано. Но нещата не се изчерпват с това.
Както и да е, всеки решава за собственото си дете.  Peace

# 36
Повечето първокласници са натоварени по 10 часа на ден извън къщи.
Моля, разбийте ми това натоварване, че онемях Shocked

Виви,не приключва,разбира се, но е основата.Пишеш,че нещата не се изчерпват с това и не обясняваш.Обоснови се-кое е притеснителното,какви са рисковите според теб-нали това пита авторката?

# 37
  • София
Ами-не, не това пита авторката. Прочетох първия пост.  Simple Smile

Нямам нищо против да ти отговоря по-подробно, но няма да е тази нощ. 

# 38
  • София
Повечето първокласници са натоварени по 10 часа на ден извън къщи.
Моля, разбийте ми това натоварване, че онемях Shocked
Няма място за шокиране, Bili.
Децата могат да ходят и само на училище и да са си вкъщи в 12.00, да хапнат и да поспят дори. Няма лошо. Но повечето деца, поне тези, които познавам лично и индиректно /визирам съучениците на сина ми и децата на майките, които пишат в темата на набор 2003/ не приключмат деня с учебните занятия.  Имаме активно спортуващи деца, които наистина са натоварени с часове всеки ден.
Конкретно за моето дете мога да ти кажа също. 3 пъти през учебната седмица ходи на баскетбол, 2 пъти - на футбол от март до декември, 3 - на немски и 2 - на шах. На шах ходи и през почивните дни. Тогава ходи и едни сбирки за игри. Отделно децата масово ходят по най-различни състезания, за които също имат нужда от време да се подготвят. Накратко - никак не скучаят.
Между другото, заповядай при нас, нищо че детето е 2004. Ние обсъждаме всичко, свързано с ежедневието на първолаците.  Hug http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=562292.0.

# 39
Зави ми се свят,честно Simple Smile Ния ходи само на балет два пъти за по час, но ако я видя,че се заиграла нещо, "забравям" да я заведа, та наистина-връща се, хапва, домашните оправя за максимум 30 мин и после е свободна.Друг е въпросът, че тя все нещо чертае, твори, рисува и е твърде много време за моя вкус на бюрото си.

Благодаря ти за поканата, аз ви чета понякога, но обикновено нямам време за писане.Тая нощ ще дебна една неприятна кашлица на дребното,та затова се разхождам тук по нощница Wink

# 40
  • дълбоката провинция
Искам да напомня на авторката на темата, че има една опция "слушател в първи клас", при която хем си на училище, хем не си Wink

# 41
BirdsFlu интересуваше ме на колко години са тръгнали децата ви на училище , тези , които са тръгнали по - рано , имали ли са някакви проблеми и дали някой е имал подобен случай . Не искам да подтискам детето си , но от друга страна ми е кофти , защото е малка . Тя навършва 6 г. на 20.10.  Принципа ми на възпитание се основава на свободната воля ,  искам децата ми да имат собствено мнение и да са свободни да го изразяват . Не позволявам да ми се налагат , но държа да имат собствено мислене .

Чудесно. Абсолютизирането на "свободната воля" обаче може в един момент да доведе до доста неприятности. Има неща, които не зависят от свободната воля на никого. Норми, които са задължителни. Като например, че не се пресича на червено. Че на градина се тръгва на 3 години, на училище - на 7, и не можеш да работиш преди да си навършил 14, а и след това - при спазване на известни условия.
Светът, в който живеем, е условен. Има граници, в които човек може да разпростира свободната си воля колкото си иска (например каква музика да слуша), но и не съвсем (звукът да не превишава определени децибели и да е тихо в определени часове на деня)... Такива неща.

Естествено, всеки има право да възпитава детето си както си иска. Но понеже се опитваш да ми вмениш потъпкване на "свободната воля" на детето, се почувствах длъжна да обясня.
Синът ми е в първи клас, скоро ще стане на 8. Още от двегодишен си избира дрехите и играчките, на по-късен етап започна да си избира прическите, домашните любимци, страничните занимания... Понякога избира какво да правим през уикенда. Избира приятелите си...
Има достатъчно области, в които нещата може да се оставят на свободната воля на децата. Но и такива, в които това е вредно за тях.
Да не кажа и много опасно, в по-далечен план.

# 42
  • Варна
Синът ми тръгна на 7г.и 5м.
Аз тръгнах на училище на 6г. и 2м.
Всяко дете е различно, но според  мен трябва да е с набора си.

# 43
  • Стара Загора
На седем години и един месец .

# 44
На седем години и четири месеца.

Общи условия

Активация на акаунт