На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 962
  • 485
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Не, че децата са еднакви, всички са различни. Но на 6 като отиде можеш да сгрешиш, а на 7 е длъжно!!!!. Ако е на 6 и не сгрешиш , ок. Но в противен случай!!! Как ще си поправиш грешката......
В противен случай....ще пуснат тема като тази, за съжаление:
Пуснах дъщеря си 1-ви клас,на 6 г. и 3 месеца, но не се справя

# 76
  • дълбоката провинция
Просто  не трябва да се възприема като грешка.  Ако детето е тръгнало на 7 и не се справя не е грешка, защото закона е такъв. Значи за тръгването на училище  на 6 години родителите носят отговорност, а на 7 - никой...

Ако 6-годишното трудно се справя  в училище, ще направиш същото, каквото и за 7-годишното, за което също няма гаранция, че в един по-горен клас няма да изпитва трудности.

# 77
Тръгна на 6 г. и 8 м. Не сме съжалявали, вероятно сме "случили".   Laughing Детето си тръгна още в І група с предходния набор и по никой начин не поиска да смени групата и когато децата щяха да тръгват на училище той бе категоричен. Даже училището сам си избра. Аз го водих в четири.
Сега е V клас. Проблеми не сме имали никога- нито с материала, нито с психическата подготовка. Дори редовно го мислят за по- голям от негови съученици и сега.
Има вероятно значение дали детето е родено в началото или в края на годината. За едно дете, прекрачило новата година с няколко дни е най- често без значение. То си е не по- различно от децата, родени след септември, предходната година.
За 5 г. и нещо и на мен ми идва прекалено. Но не държа да съм непременно права и в този случай.

# 78
  • навсякъде
торбаланка си го е написала още на втора страница "Закон за народната просвета- Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това. " навършили 6 години" обяснява се на детето, че правилата са такива и толкова. Не винаги получаваш в живота това, което искаш. Моите и двете можеха да четат и пишат още от 5-6 г., но са си тръгвали на училище на седем и нещо години. Нека си поиграят колкото могат. А и тази конкуренция и съревнование между двамата не мисля, че е полезна. Все пак това е мое мнение и не искам да го натрапвам.

# 79
Не мога да разбера защо държите да пуснете децата си на по 6 години, че и на по 5 в училище. Искате на абитуриентския бал да не могат да пият и да се приберат в 22:00 или какво? Защо му е на 5-годишно да тръгва на училище? Ето, на 20 октомври става на 6 години. Догодина по това време, ако тръгне на училище тогава, все още ще е тръгнало "на 6 години", така че големият мерак да не изостане като тръгне на 7 Crazy ще е удовлетворен. Направо на 4 годинки да ги пускаме вече, к'во пък, нали ще им помагаме вкъщи, а ако не зацепват, ще повторят по 2-3 пъти някоя и друга учебна година...
Да не кажа какви за връзване...

Авторката много подробно е обяснила защо обмисля подобна възможност- не можеш да четеш или имаш проблем с осмислянето на текста?
Лично се чувствам засегната от подобни обобщения, защото и дъщеря ми е 6-годишен първолак , пък аз много държа да се знае,че амбициозен родител не съм, майка ми беше такава Mr. Green

# 80
Синът ми тръгна на почти седем и пак имам усещането,че му беше рано Simple Smile

# 81
Дъщеря ми вече е на 15, родена е в началото на годината, беше доста будно и любознателно дете и затова я пуснах на 6 г и половина на училище. Е бога ми не беше готова за това.След време съжалявах, но нямаше връщане назад. Затова пък сина ми го пуснах на 7 и половина и това беше  по-добър  вариант.

# 82
Е бога ми не беше готова за това.

В какво се изразяваше тази "неготовност"?
Колко е разликата в "готовността" на дете, родено на 8.12. и на 8.01.?

# 83
Детето, за което е темата не е навършило 6 години в първи клас, а не 7.
Разликата е по-близка до една-две години, не до месец-два.

# 84
Дъщеря ми вече е на 15, родена е в началото на годината, беше доста будно и любознателно дете и затова я пуснах на 6 г и половина на училище. Е бога ми не беше готова за това.След време съжалявах, но нямаше връщане назад. Затова пък сина ми го пуснах на 7 и половина и това беше  по-добър  вариант.

Абсолютно като моето решение, за което после съжалявах неистово. Но нямаше как да отпиша вече детето. Затова после с малкия не бързах, а изчаках да навърши 7 години, че дори беше на 7 години и половина, когато тръгна.
Може би с първите деца ни е голям мерака да ги видим ученици, затова така прибързваме.

# 85
На 5-първолаче, на 16 - кандидат-студент, на 20-21 вече "на тръстиката" и така цял живот.
А нЕма нужда.
Нека си поживее малко.
Не бих му причинила това.

# 86
нова , нашият големият син и до ден днешен ни се сърди, че не е с връстниците си и че сме го пуснали така рано на училище. Ама къде ми е бил и на мене акъла тогава, да ме пита човек? Понеже детето ми е умно, будно и грамотно, айде на школо. И пак понякога класната му тогава ми е казвала, че докато другите усвояват материала по-бавно, той вече е готов и скучае в часовете. И сега е така, а вече е 11-ти клас Peace

# 87
  • София
Хора, прекалено обобщавате. ThinkingНезависимо в коя посока..Всичко е толкова индивидуално.
Дъщеря ми пък  никога не ни е упрекнала за това, че е тръгнала на училище точно на 6 години. Напротив винаги е била доволна и щастлива от това, че прекара първите 7 учебни години заедно с децата от ПДГ, някои от тях  по-големи от нея с повече от година и половина, вместо да повтори предучилищната в изчакване на своя набор. И сега, в 8 клас, макар и пръснати  по отделни училища,  децата пак се търсят, поддържат създадените приятелства.Е, щом нито с учебния процес е имала проблем, нито  с  контактите си и вписването си в колектива, защо да  съжалява за това, че е  тръгнала по-рано..  Ще учи до 12 клас, тоест ще  завърши гимназия на почти 18.Какво му е толкова страшното - това, че на бала няма да й сервират алкохол ли Mr. Green Едва ли така ще стане.А и ако това е довод....

# 88
Любче-бубче, благодаря, ние вече се информирахме, явно не ни искаха там но ние си намерихме училище, дано да е добро за моето дяволче
Теодд, ние също сме на 8 декември Mr. Green
Victori, ние не решаваме точно за възрастта, някои в НС са го решили, тази година ако до сега не са тръгнали е набор 2004, дори да е родено детето след 15 септември, ние догодина ще тръгнем на 6 години и 9 месеца
Само децата, които имат някакъв проблем и то само с комисия могат да отложат започване на училище за по-късно,
 а ние например тази година също не можем да тръгнем на училище защото за 6 годишните първолаци се изисква да имат навършени 6 години на 15 септември, е тук има изключения, май с преглед или нещо такова може но не е практика, обикновенно доколкото разбрах отказват
Единствено по желание може да тръгнат по-рано на училище тези деца които са родени преди 15 септември и в годината в която тръгнат да са навършили 6 годинки, а аз се чудя ако някое дете пише, чете и смята по-добре от първолак защо да не тръгне по-рано, аз си мисля че така ще тъпче на едно място цяла година вместо да се развива

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 21:53 от vici

# 89
Хора, прекалено обобщавате. ThinkingНезависимо в коя посока..Всичко е толкова индивидуално.
Дъщеря ми пък  никога не ни е упрекнала за това, че е тръгнала на училище точно на 6 години. Напротив винаги е била доволна и щастлива от това, че прекара първите 7 учебни години заедно с децата от ПДГ, някои от тях  по-големи от нея с повече от година и половина, вместо да повтори предучилищната в изчакване на своя набор. И сега, в 8 клас, макар и пръснати  по отделни училища,  децата пак се търсят, поддържат създадените приятелства.Е, щом нито с учебния процес е имала проблем, нито  с  контактите си и вписването си в колектива, защо да  съжалява за това, че е  тръгнала по-рано..  Ще учи до 12 клас, тоест ще  завърши гимназия на почти 18.Какво му е толкова страшното - това, че на бала няма да й сервират алкохол ли Mr. Green Едва ли така ще стане.А и ако това е довод....
И моят син винаги е бил доволен, че му зачетохме желанието и го пуснахме с децата от групата и останалите му приятелчета на училище. Изобщо не ставаше въпрос за наши мераци. Питахме го- той си реши.
И нищо страшно няма, аз завърших училище на 17 г. и напротив, бях добре, никога не съм съжалявала.

Общи условия

Активация на акаунт