На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 945
  • 485
  •   1
Отговори
# 90
Victory, аз мога да задам същия въпрос, защо държите децата да тръгнат на училище точно на 7?
Всички, откакто се помним, тръгваме на 7. Каква е тая мания да променяме всичко нормално към щуротии? Да беше само с училищата... Не, то не са откачени методи на възпитание, откачени странни имена, всякакви щурохрумки на родителите... На 7 се тръгва на училище от край време. Никой не е изостанал от това, че не е тръгнал на училище по памперси...

Не, че децата са еднакви, всички са различни. Но на 6 като отиде можеш да сгрешиш, а на 7 е длъжно!!!!. Ако е на 6 и не сгрешиш , ок. Но в противен случай!!! Как ще си поправиш грешката......

Какво можеш да сгрешиш като пуснеш детето на 7? Да, на 7 е длъжно, и болшинството успява да не "сгреши", каквото и да си имала в предвид с тази дума.

дъщеря ми е 6-годишен първолак
Горкото. Вместо да си играе, защото е малко дете, то ще пише домашни.

На 5-първолаче, на 16 - кандидат-студент, на 20-21 вече "на тръстиката" и така цял живот.
А нЕма нужда.
Нека си поживее малко.
Не бих му причинила това.

PeaceНапълно подкрепям. Така или иначе целия живот е пред тях, и дори на 8 да тръгнат на училище, висшето образование ще е завършено на 24 години. Нито ще са престарели...

Напротив винаги е била доволна и щастлива от това, че прекара първите 7 учебни години заедно с децата от ПДГ, някои от тях  по-големи от нея с повече от година и половина, вместо да повтори предучилищната в изчакване на своя набор.
И какво е правело детенцето в предучилищна с предния набор? Някой не е имал търпение да му порасне детето?

аз се чудя ако някое дете пише, чете и смята по-добре от първолак защо да не тръгне по-рано, аз си мисля че така ще тъпче на едно място цяла година вместо да се развива
То се развива непрекъснато. Чрез игра, чрез социални контакти, чрез живота около себе си. Не се развива, защото е тръгнало на училище и е започнало да усвоява академичен материал. Това на 6 години да четеш, но да не си в първи клас, не е тъпчене на едно място. Защо вместо на училище, не го пращаш в предучилищна, а за да не "тъпче на едно място", го запиши на някакви танци, музикален инструмент, нещо, което развива детето, като междувременно позволява да му узрее мозъчето, за да съставя качествени връзки с поемането на учебния материал. Детето има нужда от опит, за да може да осмисли уроците. За 1 година в тази възраст се добива доста опит по различни начини. Та то едва от 2-3 години осъзнава какво се случва наоколо и то не добре, което осъзнаване ще се подобрява с всяка изминала година, но чак в пубертета ще се забележи явно сериозно подобрение, след което към 17-18 години ще е следващото. На 6 децата се пускат, ако имат достатъчно опит и знания за околния свят, но придобити чрез игра, не чрез седене над учебни материали в стаята... А то още на 5 ако е било в предучилищна... Ще ги съсипете тия деца с болните си амбиции, честно!

П.С. Психолог

# 91
  • София
Не е била в ПДГ по-рано от родителско нетърпение и амбиции. WinkДо 5 годишна възраст ходеше на английска детска забавачка, която обаче нататък по обективни причини не можеше да посещава. Както се вижда от подписа ми, след нея имам две близначки. След като градините в района бяха достатъчно  неотзивчиви и  не я приеха,  вариантът беше предучилищна към училище.Това ми гарантираше половин ден леко облекчаване на натоварването за самата  мен ,  както и  за нея контакт с деца, макар и по-големи. Първоначалната идея беше да повтори предучилищната, тъй като към онзи момент тя не беше задължителна. Wink И не мислете, че в качеството Ви на психолог вашето мнение е непременно правилното за конкретния случай.Когато от учителката в ПДГ се повдигна въпросът за възможността да отиде в първи клас на 6 заради  преценката й, че детето е готово във всякакви аспекти, ние като родители  не сме се юрнали мигом да направим това.Посъветвахме се и с ваша колежка. Peace И както установих във времето, не е сгрешила жената  в преценката си. Не виждам никакви индикатори за това да съм съсипала детето си с каквото и да било покрай ранното тръгване на училище..Здраво, право, добре развиващо се 13 годишно момиче,  с никакви проблеми както в учението, така и в емоционалните отношения с околните..

Последна редакция: пт, 18 фев 2011, 10:52 от already detective

# 92
Victory, прекалено си крайна. Не е вярно, че откакто се помним децата тръгват на училище само на 7 години. Откато се помним обичайната възраст е 7 години, но и по мое време имаше деца, тръгнали на 6. Зависи си от детето. Зависи и на шест и колко месеца, защото между дете на 6 години и 10 месеца и дете на 7 години и 2 месеца няма разлика от възрастта. Разликите са от индивидуални качества и възпитание. Моята дъщеря също тръгна на училище на 6 години и 10 месеца и изобщо не смятам, че сме избързали. То и така и беше супер скучно в училище, а какво ли щеше да е, ако беше чакала още една година. И решението ни няма нищо общо с амбиции. Имаше разни "съветници", които ни предлагаха да сме пробвали да я запишем направо във 2 клас и даже в 3. Изобщо не сме си го и помсиляли нито за секунда, защото винаги сме смятали, че уменията в четене, писане и смятане нямат общо с общото съзряване. Затова казах и на авторката на темата, че да прати дете на пет години и нещо е супер рано. След една година, на шест и нещо, ще е ОК.

# 93
Виктори, ако всички психолози в Бг са като теб, жална ни майка Mr. Green

# 94
  • навсякъде
 Черна станция   newsm10  подкрепям

# 95
Мисля, че не е от психолог, а за психолог.
 Laughing
За никой психолог раждането на дете 11 дни след нова година не е причина да се обобщи дали то трябва или не трябва да тръгне на училище с предходния набор.    Laughing
Щом става въпрос за амбиция, значи самото дете е било амбициозно, т.к. то само настоя и реши да си тръгне с децата, с които е било четири години на градина.
За 5 годишно аз не смея да коментирам.

Последна редакция: пт, 18 фев 2011, 11:10 от Judy

# 96
  • На небето
Сина ми ще кара 2г. предучилищна. Идващия септември ще бъде на 6г. и 8м. Но нямам намерение да го пускам в 1 клас (Аз съм тръгнала на 6г. и 11м.). Така, че по-догодина живот и здраве на 7г. и 8м. ще е първокласник. Смятам, че не е готов на този етап. Все още мисли само за игри и хич не му харесва реда и задълженията които има покрай училище. А и в нашето училище заниманията с 5 и 6г. деца са съвсем различни, така, че той няма да има и подготовка за 1клас.
А до колкото съм запозната с детската психология момчетата узряват по бавно от момичетата и в развитието си са 1г. назад. Много психолози вече препоръчват момчетата да тръгват на 8г. на училище. Но по закон няма как да се получи. Така, че в случая нямам голям избор.

п.п. Аз смятам, че това е индивидуално за всяко дете. И са ненужни излишни спорове. Ако смяташ, че детето ти е готово пусни го ако не, няма смисъл да го мъчиш. То самото дете ще ти подскаже.
Имам приятелка, която сина и я молеше да го пусне на 6г. в 1клас. Накрая тя склони въпреки, че беше против. Детето се справи много добре.

# 97
на 6г. и 10 мес., с набора си.

# 98
Виктори, ако всички психолози в Бг са като теб, жална ни майка Mr. Green

smile3501 smile3501 smile3501

Всичко си е до дете.синът ми както писах тръгна на 5год.предучилищна с идеята да повтаря.но учителката ни посъветва да го запишем в първи клас/на 6години/ защото е на едно ниво с останалите.посъветвах се и с психоложката на у-щето и тя каза същото.не виждах смисъл при това положение защо детето да тъпче на едно място?

В същото време в първи клас имаше едно момиче на 8години!!!Майката каза, че искала да има повече детство.Хубаво, лошо няма.То наистина беше много по-напред с нещата от всички останали.Приказката му дори беше като на голям човек.
И проблемите във втори клас не закъсняха.На нея просто и беше скучно, усвояваше по-бързо матеряла, не внимава в час, разсеяна, защото за нея това са по-елементарни неща.
Сега вече в 4-ти клас проблемите и са сериозни, видимо изостава, лош успех.Синът ми се справя по-добре от нея.
Защо ли?  newsm78 newsm78 newsm78

# 99
  • софия
Защото писах по горе , но не ми се самоцитира. Всички хора са различни , както тревичките. Ако си пуснеш детето с набора , нито ще  е на 8,  нито на 6. И радините вълнения ще липсват. Просто е задължително!!!!

# 100
И аз тръгнах на 6 години, завърших на 17.

Просто почнах една година по-рано работа от дружките ми.

Аз, за разлика от детето  съм била и малка , и голяма, знам как е и кое ми харесва повече! Wink
Това е, предпочитам да му осигуря по-дълго детство, да сме живи и здрави, като завърши цял живот ще е все голям.

# 101
  • София
Виктори, само да не беше рязка повече от необходимото на моменти, подкрепям всичко, което си написала.   bouquet

# 102
  • София
Моето си тръгна на 7г и 3м.Аз съм много против ранното тръгване,защото децата не печелят нищо от това,че знаят таблицата,четат и пишат 1 г по-рано от наборите си.Дали ще завърши на 16 или на 18 -какво значение има.А никога повече няма да е на 6г.Колкото и да са ни умни децата,тръгнат ли на училище започват и задълженията.Няма я вече свободата"Да аз мога да чета,но точно сега не ми се чете и ще оцветявам."Ученика  трябва да чете.Децата не го осъзнават и искат да ходят на училище.Това е място за големи.И във втори клас ,след третото домашно  за деня ,от време на време се присещат"Как искам сега да си бях на детска.Само си играеш и нищо не трябва да правиш."
Да ,задълженията си вървят с порастването,но защо да бързаме да ги подмладяваме.

# 103
Така май и не получих отговор за "готовността".
Какво губят - детството ? от вкъщи до градината и обратно? Разбирам да го има (в големите градове) - играта на улицата, но то го няма - има междублокови площадки за по 30 мин задължително с придружител.
Не срещнах и една друга насока- днес все по-късно се ражда. Дете на 19 г. (12 клас) и родители на 58-60 г... На мен ми звучи зле при днешния начин на живот...
Та - на 6.8 или 7.8 - бих избрала 6.8 (стига и компетентните, наблюдаващите развитието на детето да са на същото мнение).
За ненавършени 6 г. в годината на постъпване в 1-ви клас - не съм ЗА.

# 104

Не срещнах и една друга насока- днес все по-късно се ражда. Дете на 19 г. (12 клас) и родители на 58-60 г... На мен ми звучи зле при днешния начин на живот...
Та - на 6.8 или 7.8 - бих избрала 6.8 (стига и компетентните, наблюдаващите развитието на детето да са на същото мнение).
За ненавършени 6 г. в годината на постъпване в 1-ви клас - не съм ЗА.

Да си пусна детето на 5 или на 6 г. на училище, само защото съм го родила  на 40, та да съм по-млада  Shocked...ами  това ми мяза само на комплекси.

Психологът трябва да си поговори не с детето, а с родителите му.
Ако това е "уважителната" причина да тръгне по-рано на училище, де.

пп. Всъщност, разликата във възрастта на майката също ще е една година, няма да е на 69, а ще е на 68 Mr. Green

Последна редакция: пт, 18 фев 2011, 19:08 от нова

Общи условия

Активация на акаунт