МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 33 169
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, момичета!

Ние се прибрахме, попътувахме малко из България, за първи път ползвахме задната седалка на колата и благославях хората, които са измислили големите коли.......Но в същото време завидях на караваните, които минаваха покрай нас......Ех....как искам като костенурка да си нося къщата на гърба си.....То не че в колата не я бях взела половината..........

Да се включа и аз по въпросите от последните постове........

Признавам си, че откакто станахме 6-ма на мен ми е много трудно. Физически и психически. И не знам кое ми е в повече.......Големите, уж големи и самостоятелни, но също имат нужда от внимание и грижи.....Бебето, уж бебе и не разбира, а такива шамари раздава, когато той не е в скута ми, а има конкуренция там........

Започвам от време на време да намирам време за себе си, започвам вече да имам спомени, започвам вече да чувстам, че дишам и живея, но....съм далеч от свободата и положението, което бях преди 2г и от това, което на мен ми се иска да е............

Не мога да се оплача от това, че големите и таткото не помагат......Таткото помага винаги, когато е в къщи, големите също имат своите задължения......И въпреки това ежедневно не ми достигат крака, ръце и време.........

Докарах си и някои болежки, имах съвсем скоро една криза от нерви, която за малко не бе фатална, тялото ми все едно не е моето чисто физически......Радвах се на отлично здраве, зъби, нерви и пр. , от 2г. все едно са ме подменили.......Не мога да се позная.......

Не е лесно къщата ти да е пълна, да нямаш помощ и да е необходимо всекидневно да се бориш и да минаваш различни трудности и препядствия от най-различно естество - като се започне от банални битовизми, мине се през децата и училището, и се стигне до работата и парите.....Та всичко е важно и всичко е като един локомотив.........Животът е локомотив и лека-полека качва на себе си различни вагони.........Понякога на локомотива не му стига пара, не му стигат сили за да дърпа всичко онова, което се е накачило за него........Иска ти се да разкачиш нещо, но.....или ще се наруши композицията, или пък не ти стиска да го направиш, или нещо друго......

Когато децата са по-големи вече и когато са самостоятелни, картинката е по-различна....Освобождаваш се от много физически ангажименти, но когато децата са малки и изискват всичко, вкл. и тялото ти - натоварването понякога може да дойде и нанагорно........Но пък хората са казали и друго - малки деца - малки ядове, големи деца - големи ядове - след години ще коментирам до колко е вярно това.....Но предполагам,че е вярно.........

Не искам да прозвучи всичко това като оплакване.......Не! Категорично! Но....многодетството си има и една страна, за която понякога тук дори и ние имам чувството,че не коментираме в последно време......Не тъмна, не лоша, не, не....Нека не бъда разбирана погрешно.....Но многодетството изисква себеотрицание и себераздаване от страна на жената, като това при различните характери е от най-различно естество - при едно може да е физическа, при други - професионална, при трети - нещо друго......Изисква се една по-различна организация на семейството и ежедневието, изисква се едно посвещение, което натоварва.....Не заради друго, а защото животът просто стана много динамичен, стресов и под напрежение в последните години....Тук слагам и финансовата страна на многодетството, което не рядко излиза на главно място и не е за подценяване.........Като си представя, че често чувам семейства с 1 дете да се оплакват от проблеми от най-различно естество, какво остава, когато всичко се умножи по 3, по 4, по 5 и повече деца - всяко дете като знаем от различна планета, приказва на различен език, има си своите лични нужди и потребности и ти трябва да откликнеш на всичко това.....Няма начин как всичко това да не остави следа в теб......Като  всяка следа взима нещо от теб.......

Да, децата дават много.......Да, децата са радост, да, децата ти дават смисъл, да, децата те зареждат, да, детските ръце, усмивки, ласки и приказки могат да отнемат като вълшебна пръчица всичко негативно вв душата ти.......Да, така е! То и ако не бе така си признавам, че до сега да бях дала фира.........Децата са като едни мощни АЕЦ, които са невероятен източник на енергия.....Децата растат, в един момент се освобождава време и за майката вече, и това е нещото, което ми дава сили сега.....Че още малко, да порасне Сами и ще имам свободата отново да върша любимите си неща...........

Силно се надявам поста ми да не се вземе като отрицание на многодетството.......Просто го поглеждам от друг ъгъл, който въпреки всичко е част от него.......Дано бъда разбрана правилно и дано не ми се сърдите.

Ще се радвам и ако само аз не успявам да се справя с предизвикателството да имам повече деца. Ще се радвам ако при вас положението е по-добро от моето. Ще се радвам искрено ако ви е чуждо това, което съм написала и вие  успявате с лекота да се справите с многодетното ежедневие........

И независимо от цялата умора, която е в мен и това, че сами с татито се оправяме, пак бих избрала този път, защото си заслужава. Защото всичко това ми даде едно ново усещане и разбиране на живота, които до този момент нямах, и съм благодарна за всички лоши и хубави уроци, които получих. Защото научих нови неща, разделих се със стари и имам чувството, че от цялата тази ситуация ще изляза по-трезва и наистина научена да отсявам безценното от нищожното! Не бих се лишила от този ми живот. Когато човек учи и когато расте наред с хубавите страни, има и болка от растежа........Дано успея тази болка да я превърна в положителна, креативна енергия, която да дава сили, а не да взима и да ограбва.

Искам да попитам мамите с повече от 3 деца и чиито деца не са ходили на детска ясла - как успяхте да го направите този номер. Аз имам още 2 месеца майчинство - че нали е 1г. и 6м. - но не искам да давам Сами на ясла.....Искам още 1г. и 6м. да го задържа в къщи и директно да го дам на градина.......Но как да стане това? От една страна имам подкрепата на Лъчо да си остана у дома, защото ако тръгна на работа - в къщи ще ми куцат нещата, домакинската работа все край няма, затварям си очите за доста неща(признавам си,че вече не правя основно почистване в къщи всяка седмица, а 1 път в месеца), но от друга страна работата в къщи все някой трябва да я свърши, а за съжаление на фотосинтеза така и не се научихме да оцеляваме, ядем 3 пъти на ден, пера всеки ден и т.н. Но от друга страна - парите в портмонето бързо свършват, не ми се иска да съм само консуматор, на Лъчо бих била полезна и на работата, че и той много се натоварва с работа, а не е от желязо все пак.........Приемам съвети!

Извинете ме за дългия пост!

Допълвам с един линк, лош, за съжаление - http://news.varna24.bg/249670.html

Последна редакция: вт, 26 апр 2011, 12:47 от Мама Цоцоланка

# 436
  • София
Предполагам след изповедта на Мамето, имате нужда от голяма доза кафе, сладки сладки за душата и мечти за приказен остров без деца. Laughing Доставка по домовете веднага!

Вчера и аз си бях затръгвала "да ги видя как ще се оправят без мене". Twisted Evil Всички ги имаме тия дни, дето не сме "съвсем на себе си", "подменени", уморени, недооценени, недооценили себе си...
По въпроса ти за Сами не знам какво да кажа - аз въобще не съм се връщала на работа от 13 години и в същото време по-хубава работа от тая да си гледам децата и домакинството няма да намеря никога повече. Година и половина още не са много време по моя стандарт, но ако ще имаш угризения на съвестта, че не работиш наравно с мъжа ти за прехраната не знам какво да ти предложа като временен мамозаместител... newsm78
И много високо си вдигнала летвата, бе, жена: "признавам си,че вече не правя основно почистване в къщи всяка седмица, а 1 път в месеца"  #Crazy - какво беше туй "основно почистване", че мойта къща такова не познава отдавна??? Laughing Laughing

Наскоро в един филм си заплюх една реплика - девойка забременяла твърде рано, майка й изкрейзила по тоя повод....бабата седи и спокойно ги утешава: "Има и по-лоши неща от бебетата! Бебетата са добри неща!" Mr. Green

Хубав ден на всички!  Hug

# 437
  • София
Хей мулти-майчета, знаех си аз , че сте мъдри майчета.. Laughing
Благодаря за разбирането, може би това ми липсва все още ...
Много ме докосна поста на Мама Цоцоланка....и аз съм тръгнала да се жаля с моите 3 деца.... и с налична баба в къщи  Mr. Green
Всъщност, може би точно тази липса на лично време, тази натовареност - психически и физически, когато децата са малки, ми идва в повече, а реално моите деца са малки и отговорът за мен е ...че трябва да мине време... Още време, в което да мога да скоча в ролята... и обратно на вас, които изпитвате носталгия за уханието на бебе, ми се иска вече да са скочили към 3те годинки..Каката тамън отрасна и стана човек, поех малко въздух..и всичко започна пак...и то по 2... Mr. Green
Спокойна нощ  Hug

# 438
  • София
Днес Виктория на picaso има рожден ден - да е жива и здрава, а майка й да намине някоя нощ да я черпя едно капучино! Wink Весел празник!    bouquet  Heart Eyes   babydust7

Хубав ден на всички и поздрави от най-гъвкавото многодетно семейство на света! Mr. Green

# 439
Да е жива и здрава рожденничката! Наистина Пикасо ни забрави! Wink
Ванче, барбароните бяха любимото ми детско. Мерси за поздрава! Hug Опитах се да заинтригувам моите деца с тях, но нещо не се получи. Такава носталгия изпитвам по детските от едно време - Смърфовете, Барбароните..Там нямаше насилие, лоши думички. Беше интересно и занимателно. Сегашните детски са направени консуматорски. Правят ги така че да могат после да продават на децата картинки, играчки и какво ли не с тях. Да не говорим за простотиите, които чувам понякога от героите.
Цоци, толкова си права за всичко! Мисля, че е време да издадете книга с другите писатели от темичката ни! Hug

# 440
  • София
Здравейте, момичета, извинявайте, че така нахлувам в темата ви, но имам един въпрос, който много ме вълнува в момента и смятам, че тук мога да получа отговор, а именно: в колко голямо жилище живеете и стига ли ви пространството?
Благодаря предварително на отговорилите, хубав и усмихнат ден ви желая Hug

# 441
  • Варна
Здравейте, момичета, извинявайте, че така нахлувам в темата ви, но имам един въпрос, който много ме вълнува в момента и смятам, че тук мога да получа отговор, а именно: в колко голямо жилище живеете и стига ли ви пространството?
Благодаря предварително на отговорилите, хубав и усмихнат ден ви желая Hug

Тристаен стандартен апартамент. За сега е достатъчен, макар че  правимнякои компромиси. Дай боже да успеем да го сменим за къща един ден.  Mr. Green

# 442
Marleen ние живеем в около 70 квадратен апартамент.Имаме хол-превърнат в детска, спалня и кухня. Смятам, че са ни достатъчни засега, не че нямам желание за малко по голямо жилище.
Хубав ден момичета!

# 443
Марлеен, ние сме в две спални, хол и кухня. Достатъчно е засега. В Антверпен като заминем също трябва да сме в такова жилище, защото там не разрешават братята и сестрите да живеят в една стая. Поне така ми казаха, което ми се струва доста странно поне докато са малки, но..такива са изискванията.

# 444
  • София
в колко голямо жилище живеете и стига ли ви пространството?

70кв.м. - хол, детска, кухня. Стига ни за сега, няма много мебели и в дъждовен ден като днешния малката си кара колелото вкъщи. Mr. Green

# 445
  • През девет земи в десета
Аз  значи не мога да се оплача, ние сме в къща на три етажа, реално ползваме само два, третия все  не успяваме да го ремонтираме докрай ooooh! Хол и голяма кухня на долния етаж и три спални на горния. Само че, майка и татко вече живеят при нас и ни се стесни малко пространството.

Наде, ние пък сме сложили големите момче и момиче в едната спалня, не ставаме значи за Антверпен Laughing обаче голямата ми щерка си живее с приятеля и се прибира рядко да спи у дома.  Дреби спи в нашето легло, майка и татко в третата спалня.

Имаме мегдан да се разширяваме, но това като му дойде времето.

Цоц и аз значи не бива да се оплаквам, разполагам с две баби и макар да се мръщят, когато се налага има на кого да разчитам. Честно понякога се чудя на мамите с по 4 деца и то по-малки от моите как успяват да се организират и да смогнат с всичките домашни задължения ooooh! А време за себе си и аз не намирам, поне засега.

Пикасо, да ти е жива и здрава щерката  bouquet Hug

Мене ме морят разни проблемчета....здравословни, мои и не само, вчера ни изписаха с баща ми от МА, затова не остава време да пиша ooooh! , добре, че поне смогвам да прочета оттук-оттам.

# 446
  • София
Благодаря за отговорите, момичета.
Събирам мнения, че съм на кръстопът...
Май няма никой като мен на 50 квадрата Tired

# 447
  • София
Когато се роди третото ни дете преди 4 години още живеехме на 30 квадрата (боксониера, тоест в една стая). За това ми се струват сега 70-те квадрата много място - има място поне за още едно бебешко креватче. Wink 'Щото то каква полза от квадратната площ, ако не е запълнена със съществени "хубави неща".
Marleen, бебе ли ще имате?

☼ Зла гад - Пиги ® ☼, много прегръдки от мен и сили за всичко, с което те предизвиква живота! Praynig Hug Hug Hug Hug Hug Цункай прекрасното си Цвете!  4470

# 448
  • Варна
Marleen, дядо ми лека му пръст казваше - На душата да ѝ е широко, място се намира. Simple Smile Ако само това е пречката за още едно бебе, изобщо не е пречка.

# 449

Има, моя приятелка живеят на горе - долу толкова с три деца.
Ние сме на по-широчко, обаче няма да откажем разширяване ако се удаде възможност.

Общи условия

Активация на акаунт