Отнемането на часа Физ. въз. и замяната му с час по математика

• 5 230
  • 31
  •   1
Отговори
Здравейте, станах свидетел на това как дъщеря ми намразва математиката, защото системно госпожата им отнема часа по физическо и го заменя за математика, тъй-като  не и стига време да си преподаде материала. Да не говорим, че направиха една екскурзия (еднодневна) в една събота която щяла да замени часовете по физическо. Дъщеря ми е четвърти клас и има нужда от разтоварващи часове (мисля,че не само тя има нужда от тях). Незнам какво да направя. Вие имате ли такива проблеми???

# 1
  • София
Хехе, в далечната комунистическа 83-та година ни спретваха същия номер във 2 клас и тогава организирах класа на бунт и писахме писмо до директорката, след което ме направиха на бъз и коприва пред строя, обяснявайки как във войните учениците с телата си бранели учителите си, а какво правим ние? Ревах като магаре тогава  Laughing
Извън ретроспекцията ми  Grinning -  не е редно да се прави това и редът е разговор с учителя, ако не стане - разговор с директора и ако пак не стане - жалба до директора с копие до районния инспекторат.
Само си изясни за тази екскурзия дали не е на мястото на т.нар. модул туризъм, а не на физическото.

# 2
  • Sofia
До сега сме нямали подобни проблеми, но от началото на вторият учебен срок дъщеря ми има един път седмично физическо, защото вторият път часът им се дублирал с друг клас и не могат да ползват салона. Стоят си в стаята. На мен това не ми харесва изобщо. Децата трябва да се движат.

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 17:33 от ivben

# 3
Досега не сме имали подобен проблем. Този срок имат 3 часа седмично физическо. Явно зависи от учителите.

# 4
  • Sofia

Само си изясни за тази екскурзия дали не е на мястото на т.нар. модул туризъм, а не на физическото.
И аз се замислих, че това може да е модул туризъм.

# 5
Има един час, който се нарича допълнителен час по физическо възпитание и спорт. Peace
Той може да се провежда и като екскурзия.
Аз не разчитам на часовете по физическо в училище, да поддържат спортната форма на сина ми. В същото време не мисля, че малко повече математика ще му навреди. Peace
И при него се случва да пропуснат физическо, заради друг клас в салона, но нали си имат друг полезен час - къде е проблемът? newsm78

# 6
Синът ми е четвъртокласник. Има три часа физическо възпитание и спорт седмично, плюс един час модул. Модулът им е " Спортни игри", така че си го практикуват в училище. Часът никога не е използван за нещо друго, може би защото от първи клас се води от преподавател със съответната специалност, а не от класния ръководител. От сина си знам, че децата много се забавляват в часовете по физическо. Играят футбол, волейбол, баскетбол, народна топка, тенис на маса, бадминтон...Организират им спортни игри тип " Бързи, смели, сръчни". Въобще децата го намират за изключително приятно е весело!

# 7
  • Sofia
Така е и в часовете по ФВС на моята дъщеря. Организират им състезателни и групови игри, с които те много се забавляват и разтоварват със сигурност.  Но не ми харесва, че единият им час сега преминава в класната стая. Не опреквам учителката им, защото тя едва ли има вина....

# 8
       kunida, кое е училището на твоите деца, за да си преместя моите там? Ние страдаме от многото часове по физическо и от намалените часове по математика. Попитах госпожата им защо е така и тя ми отговори, че това било по държавен образователен план. Първия срок децата имаха 4 часа седмично математика и 3 часа физическо, а сега е обратното имат 4 часа седмично физическо, а само 3 часа математика. Да не забравяме, че в тяхното училище се тропкат и хорца един път седмично и така излиза, че "преуморените" ни дечица се разтоварват всеки ден с физическо + рисуване или пеене е може и трудово или компютри, а се "натоварват" през ден с математика. Или сметнато на прост мат. език това означава 10 часа почивка в училище и 3 часа учене на математика. Аз се чудя защо онези умници, които измислят учебните планове не могат да разберат, че почивката и отглеждането на децата е грижа на родителя, а не на учителя. Как може да се научи деление на многоцифрени числа с три пъти по 40 минути т. е. за два астрономични часа?

# 9
  • София
Стига бе, хора, ясно, че е важна математиката, ама не е редно да е това за сметка на и без това малкото време за раздвижване в училище.
Децата се изморяват, те са си деца, не случайно ХЕИ има норми за часовете, подребата и броя им.

# 10
дъщеря ми има един път седмично физическо, защото вторият път часът им се дублирал с друг клас и не могат да ползват салона. Стоят си в стаята.

При нас като се случи така, ги вкарват в големия салон по 3 класа. Големите в единия край, а малките в другия.

# 11

И аз се замислих, че това може да е модул туризъм.

Това е решение на госпожата, и вместо да имат два пъти седмично по 6 часа, имат само веднъж, а тя си тръгва в този ден по-рано просто.

# 12
Аз не разчитам на часовете по физическо в училище, да поддържат спортната форма на сина ми. В същото време не мисля, че малко повече математика ще му навреди. Peace
И при него се случва да пропуснат физическо, заради друг клас в салона, но нали си имат друг полезен час - къде е проблемът? newsm78
Аз също не разчитам на спортна форма от двата часа физическо, а разчитам на психическо разтоварване от предхождащите два часа математика.
Става дума за това, че дъщеря ми има два часа седмично физическо и 6 часа математика. Това са деца, които имат нужда от игра, и отнемайки им малкото удоволствие в училище те намразват предмета който им отнема удоволствието.  

# 13
О, редовно се заменят часовете по физическо, изобразително, ДБТ, музика и час на класа с часове за упражнения по български, математика и ЧО. Честно, нямам нищо против, дори се радвам, че госпожите на моите деца са достатъчно интелигентни и са наясно с пропуските на децата, та се сещат да провеждат допълнителни занимания по по-трудните предмети. Едва ли тези нещастни 2-3 четиридесет минутни занимания седмично ще намалят свърхтеглото. Като ги гледам по двора как вяло и проформа участват децата в часовете по физическо, започвам да си мисля, че този предмет е тотално излишен.
Обаче пък, нашите госпожи, с охота заменят някои от гореизброените часове за свободни игри навън, когато времето е топло /т.е. вместо ДБТ, децата търчат по двора, доста често и сами изявяват желание да се групират в отбори и да играят футбол, волейбол, баскетбол и т.н./. С една дума - когато спортът не е задължителен и не подлежи на оценяване, печели много повече привърженици, отколкото ако тичат и скачат, за да покриват нормативи. Също така тези, които са атлетични по природа и обичат движението, винаги намират начин да изразходват енергията си, а трътльовците си остават трътльовци и се скатават в часовете по физическо така, както двойкарите са скатават /и хитруват/ в часовете по математика например. На практика за тях часовете по физическо не носят никаква полза.

# 14
Часовете по физическо възпитание не носят кой знае каква полза, нека не си кривим душата. В същото време много мами тук се оплакват, че материалът по математика бил много, а учителите нямали време да предадат всичко и особено за упражнения върху взетия материал. В този смисъл вашата учителка е направила удачен избор, като дава на децата малко повече време за упражнения и не изпуска материал поради липса на време (не тя е измислила програмата).
Е, тя може и да стане много ларж, да не товари децата с нищо, да ги пуска да играят и в час по математика, но дали ще си доволна от това? А след няколко години, като дойде време за кандидатстване няма ли да кършиш пръсти, че лошите учители били оставили "дупки" в преподадения материал?

А това с екскурзиите е стандартна практика. Доколкото си спомням децата имат някакъв странен брой часове по физическо и част от тях се сумират и се използват за екскурзии, спортни празници и пр.

Общи условия

Активация на акаунт