Нотариални такси при дарение на жилище от родителите на деца

• 14 128
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,
Интересува ме каква е таксата за дарение на апартамент в София от родители на деца. Проверих в интернет при различни нотариуси и таксите са коренно различни една от друга. Интересува ме дали може да ми кажете каква е най-обективната такса при такова дарение?

# 1
Не можем - таксите се изчисляват на база данъчната оценка на жилището и са няколко вида - нотариални такси, местен данък /различен за всяка община/, такса вписване, такса за преписи и хонорар за изготвяне на документи.
Намираш в Интернет калкулатор за изчисляване на нотариални такси, въвеждаш данъчната оценка и би трябвало да получиш представа.
Ето, тук има един, но не зная дали са въведени актуалните такси:

http://www.notarial-calculator.imoti-bulgaria.com/

ПП Калкулаторът не изчислява хонорара за изготвяне на сделката.

# 2
Дарението е с "проста" такса т. е. не се плаща 2.6% местен данък(процента за всяка Община е различен). Плаща се всичко онова, което е изброила Хърмаяни Peace, само без местния данък щом иде реч за дарение. Няма как да изчислим обаче таксите, защото не сте дали инфо за данъчната оценка, която е основата върху която се начисляват(изчисляват) таксите. Ако ползвате директно Нотариус, той също освен нотариалната си такса ще ви включи в общата(крайна) цена и сума за изработката на документа. Ако ползвате адвокат, той ще ви каже какъв му е хонорара и ще ви изчисли нотариалните такси.

# 3
Много благодаря за изчерпателната информация.
Използвах калкулатора и придобих представа за цените. А сега дали е възможно да ме насочите към нотариус, който няма да смъкне кожата от гърба ми  newsm78

# 4
За съжаление, нямам поглед върху Софийските Нотариуси!

# 5
Тумбе  Hug, пропуснала съм , че дарението ще бъде между родители и деца. И аз нямам поглед върху софийските нотариуси, но колеги, които са работили с такива казват, че задължително трябва да се уговори час.

# 6
Добре тогава! Започвам издирването на нотариуси Wink
Още веднъж ви благодаря за помощта!
Успешен ден  bouquet

# 7
Здравейте,надявам се съм на правилното място да ми помогнете за оринтеровъчна цена за прехвърляне на жилище чрез дарение в гр.Шумен с данъчна оценка 29 000лв и който е наясно ако може да ме упъти къде най-леко ще ми одерат кожичката за сключване на зделката:)

# 8
Ползвайте калкулатора в линка.
В Шумен мога да Ви насоча към Нот. Ася Асенова (мисля сега е Николова).

# 9
  • 1st floor
Ползвала съм само двама нотариуса в София, за едно и също нещо. Единия в Люлин е пълен обирджия и има адски много хора, чака се доста...Ходя вече при другия - не си спомням точно името, но се намира срещу ЦУМ. Ако не се бъркам улицата на изхода на метрото се казва Трапезица. Тази затворената уличка. Там има безистен, вътре в дъното се намира входа към нотариуса...Не претендирам, че взима малко или много, но като сравня с първия кожодер, съм доволна от услугите й. Ходя сутирн към 11-12 и няма хора...

ПП: ето какво ми отвори Гугъл на нотариус Трапезица:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:1SwFsaA70PQ … ;client=firefox-a
за нея става въпрос...

# 10
Препоръчвам нотариусите до министерство на земеделието (до площад Македония).  Peace

Общи условия

Активация на акаунт