"Зелена" (Екологична) тема - 5

• 52 373
  • 835
  •   1
Отговори
# 780
Да, вярно, написаното малко абсурдно звучи сега като го препрочетох Mr. Green, но все пак зависи за къде става дума. Тук при нас лятото беше като хладна пролет - дъждове, ветрове. Mr. Green
Очаквах честно казано да са по-издръжливи, при все че и дъжд ги е валял... Peace

# 781
Поливането да не се забравя. Зимата повечето растения умират от изсъхване, а не от замръзване.

Точно от измръзване умират,а като се полива се повишава Т на почвата,водата изстива по-бавно и по-този начин се предпазват растенията от измръзване.Друг е въпросъ,т че през зимата жизнените сокове в растенията намаляват и с поливките  трябва да се внимава.
Важно е съда да е по-дълбок.Относно материала керамиката е ок-пропуска въздуха до корените и улеснява дишането им,стига да е без разни покрития(глазури).Важно е на дъното на съда върху да се слагат камъчета(или натрошена керемида) които да поемат излишната вода-това всъщност важи за всички цветя.

# 782
И аз мисля, че повечето растения умират и през зимата, и през лятото от преполиване. Първото правило на цветаря от една книга гласеше да се полива с мярка  Naughty и да се има предвид, че повечето растения умират от преполиване, а не от засушаване. Второто не е фатално в повечето случаи-полееш ли, функциите се възстановяват, обаче са ми умирали растения от преполиване, тогава просто нямам какво да направя, освен да чакам  Confused Пробвала съм да сложа саксията върху вестник да поеме водата, но дори и това не помага.

През зимата цветята ги поливам безкрайно оскъдно, защото не те изпаряват толкова вода, колкото през лятото/ намаляват жизнените им функции/. А и комбинацията студ и вода е страшна  Peace Ако е суша и студ, по може да издържи растението.

Да дам пример с мушкатите си-държа ги в изба на вилата и на таван в града. Поливането в града е мах 1 път месечно /понеже е около 10 градуса/ и то оскъдно, а на вилата 1 път за цялата зима /понеже е около 4 градуса/, даже може да минат и без тази поливка  Peace

Бугенвилеята по същия начин процедирам, въпреки че тя иска мааалко повечко вода от мушкатите.

Сори, че го обърнах съвсем на цветарска тема  Blush

# 783
А и комбинацията студ и вода е страшна

Няма такова нещо.Водата изстива винаги по-бавно.Когато лятото морето се нагрee и после падне студ,Т на водата се запазва винаги по-висока и то изстива много по-бавно от сушата.
Същото е и с водата в почвата-потърси за топлопроводимост на почвите или отвори едно почвознание.
В земеделието поливането се прилага като предпазна мярка от измръзване при слани примерно.

# 784
ОМ, хвърляш ме в дълбок размисъл  Thinking

Това, което аз съм чела, а и от опит знам-кое замръзва по-лесно зеленчуците с високо съдържание на вода или тези, които са по-сухи?

Понеже не съм специалист, отказвам да споря, за да не сбъркам, само споделих опит  Peace

Но това категорично ми преобръща представи с главата надолу, според твоята теория излиза, че зимата цветята трябва да се поливат така, както и лятото, даже и повече, за да не измръзнат  newsm78?!?

# 785
Не ме разбирай погрешно.Темата е доста дълга и обхватна.Не знам за кои зеленчуци питаш.Те растат през лятото и тогава няма опасност от измръзване.Измръзванията настъпват при резки Т промени с отрицателни Т.
Ако става дума за съхранението им след откъсването -то е различно за отделните плодове и зеленчуци,но ще изместим темата.
От това което написах изобщо не излиза,че се полива еднакво през лятото и зимата-напротив различно е и мисля,че с това сме на едно мнение с теб(въпроса с жизнените сокове го разгледахме).
Относно цветята-балконски и къщни се гледат различно.Някои растения даже не се поливат изобщо през зимата-като кактусите примерно.Моите цветя и дръвчета стоят цяла зима на открито в керамичи саксии и за тях се грижат дъждовете и снеговете.Но ако нямат достъп до природни валежи-бих поляла-преценката обаче си я правя самостоятелно на база и останали фактори.
Та недей да мислиш много какво съм написала-ако си запазваш цветята успешно,значи няма нужда от размисли на тема вода и почва.Мушакатата ти няма как да измръзнат,защото 4 градуса си е положителна Т и е даже необходима за някои видове да презимуват успешно. Peace

# 786
Момичета, много отдавна не съм влизала в темата, ще има да чета назад... и май още щях д асе забавя, ако не бях видяла това:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4413511
Аз лично смятам да си го взема това списание, дори заглавието ми звучи супер, но честно казано, нямам представа какъв е този термин "устойчиво развитие" - ще рече, че по всички фронтове се развиваме неустойчиво ли? Бе, то добре, че има развитие  Joy.
Аз сега съм на вълна "зелена Коледа" - търся си идеи за еко украса, подаръци и опаковки. Реших да си взема араукария /чилийски бор/ - това ще реши проблемите с елхата, по този въпрос доста се е говорило в темата и стана ясно, че и изкуствени, и естествени - все е вредно за природата, а араукарията си е стайна ела. Още не съм си взела, но ти ядни ще подпитам в цветарницата. Засега сме на старата изкуствена елха. Да споделя за един модел коледни играчки. Трябват шишарки - между люспите им се пъхат топчета от станиол, цветни салфетки и тишу хартия, а откъм дръжката се връзва панделка и готово. Идеята е видях в Крокотак - според мен става и за украса на подаръци. Наистина е хубаво. Бяха ми дали торба с вата и се изкуших да сложа от нея на сурвачката, че кой да жертва толкова памук  Grinning... Сурвачките отдавна ги правя сама. Сега ще проверя за калпави орехи, да ги увия в станиол... щото инак трябва да идат за баклавата. Еко подаръците обаче са по-сложно нещо - не всеки иска. Наложи се да купя козметика, но поне играчките са дървени! Другото ми попадение и китайска кутия за снимки. Някои вадят снимките си и при тях това е добро решение, мисля, та взех кутията...
Аз гледам цветя отскоро /нали за цветя говорите последно/, те са "зелени спасители" /от темата ги научих кои са/, засега всичко върви супер, спасих един хлорофитум-бебе, който беше измързнал на работа и сега се възстановява отлично. Кливия, да те питам, възможно ли е едно мушкато да си го запазя в стаята през зимата? Температурата е 20 градуса средно.  
Сега ще се върна назад, да видя какво съм изпуснала. Хубава Бъдни вечер и весела Коледа на всички ви, истинска радост сте ми!!  

Последна редакция: сб, 24 дек 2011, 13:23 от Suriyotay

# 787
... нямам представа какъв е този термин "устойчиво развитие"...

Устойчиво развитие е начин на използване на природните ресурси, който цели да задоволи човешките нужди като същевременно запазва естествения баланс в околната среда, така че тези потребности да могат да бъдат задоволявани както в текущия момент, така и в далечното бъдеще. Устойчивото развитие обединява два основни стремежа на обществото:

- постигане на икономическо развитие, осигуряващо нарастващ жизнен стандарт;
- опазване и подобряване на околната среда и за в бъдеще.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D1%8 … D1%82%D0%B8%D0%B5

Стратегии, планове и устойчиво развитие

УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ

# 788
Благодаря ти, stelt77, сега вече ми е ясно! Списание "Хармония" явно ще е наистина полезно. Така, ето още два линка с добри новини, касаещи спестените литри вода и озеленяването и си лягам, че ранното заспиване е "зелено"  Grinning:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4421071
 http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4421371

# 789
Ще се включа в темата за устойчивото развитие с цитат:
The economist Kenneth Boulding once observed that ''anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a mad man or an economist''.

Икономистът Кенет Болдинг изказа мнението, че " всеки който вярва в растежа (exponential не го намирам най-правилно как би звучало на бг Rolling Eyes ), че може да продължи завинаги в свят на крайни ресурси, или е луд, или е икономист".

# 790
  • Пловдив
Това, че горите се увеличават не е точно винаги еднозначно радостна новина. Поради глобалното затопляне нивото на гората се качва нагоре в планината. Всичко хубаво, ама има редки, ендемитни растения и животни, които населяват "алпийските ливади" - тоест онези затревените поляни по билото на Стара планина например. И те няма къде да идат, изчезват.

# 791
Това, че горите се увеличават не е точно винаги еднозначно радостна новина. Поради глобалното затопляне нивото на гората се качва нагоре в планината. Всичко хубаво, ама има редки, ендемитни растения и животни, които населяват "алпийските ливади" - тоест онези затревените поляни по билото на Стара планина например. И те няма къде да идат, изчезват.

Не намирам отговор на кое е твоя пост, но ще го ползвам за да кажа, че освен нагоре, горите се местят и към полюсите, т.е. от екватора съответно към северния и южния, което хич не е добре... И това важи не само за горите, а и за другите растения, насекомите и т.н. Най-трудно се местят дърветата, разбира се...

# 792
  • Пловдив

Не намирам отговор на кое е твоя пост, но ще го ползвам за да кажа, че освен нагоре, горите се местят и към полюсите, т.е. от екватора съответно към северния и южния, което хич не е добре... И това важи не само за горите, а и за другите растения, насекомите и т.н. Най-трудно се местят дърветата, разбира се...
Да, права си, аз просто си мислех в локален план, какво има в Бг.

# 793
Момичета,, за българските гори и питейна вода ставаше дума, реших, че ще ви зарадва. Ето какво съм чела пък аз - един български учен /забравих му името, но май пазя статията/, обясни в интервю, че на глобалния климат човек не е в състояние да влияе - а само на микроклимата /в мегаполисите основно/. Каза, че става дума за накланяне на земната ос, което води до топене на ледовете на север, но за сметка на това южните територии на Аржентина например, се заледяват все по-на север. Тоест, има равновесие и то не зависи чак дотам от човека. Така че ако дърветата наистина тръгват на север, то не тръгват и на юг. А за нашите гори и води си е радостно.  Изчезващи видове винаги ще има - това също няма чак толкова общо с човека. На динозаврите не им е трябвал човекът, за да изчезнат. Какво ли не е изчезвало... Но за онова, което зависи от нас, отговорността си я носим. Радвам се, че ни има  Grinning, да мислим и да действаме така, както го правим - ставаме все повече, а след нас идват децата ни, които вече имат еко-навици и мислене. Тази Коледа получих пръвите си еко-подаръци - приятелките ми се бяха съобразили 100 %, като изключим три листа червена опаковъчна хартия и една найлонова торбичка  Joy...  тях обаче знам как да ги оползотворя.
Открих между другото, че имам един хубав-хубав паяк и му се зарадвах даже, защото в темата стана ясно, че се храни с ларви на дървояди.    

Последна редакция: ср, 28 дек 2011, 16:07 от Suriyotay

# 794
Аз не се радвам много, че дърветата тръгват на север, защото от юг освен дървета при нас идват и други неща - за пример ще дам само маларията и ще замълча...  Confused

Общи условия

Активация на акаунт