"Зелена" (Екологична) тема - 5

• 52 360
  • 835
  •   1
Отговори
# 360
...А замисляли ли сте се как да се храните/готвите, така че да има възможно най-малко хранителни отпадъци?...
                              Често съм по-габровец и от габровци  Peace. Но все пак не съм мислила по въпроса да ядем и корите на дините  Blush. Вече имам възможност за компостер и се надявам да го реализирам без много мъка. Много ми се иска и мелачка за отпадъци, но... не е момента. Плодове и зеленчуци не беля по възможност... което обаче няма как да стане с бананите и картофите примерно. Храна изключително много мразя да хвърлям. Харесва ми, че в малките градове все се намира на кого да дадеш горните листа на зелето и други такива. Пък после ще ти върнат жеста с домашни яйца на ниска цена. Бих си взимала пиленца пролетно време, ако някак можеха да пребивават на балкона. Но... мисля че съседите биха ме изгонили.

# 361
Ееее, няма нужда да се хващате за думата.  Stop Отбелязах, че не говоря за кори и обелки.

# 362
  • София
  Колкото и цинично да звучи тези изводи за екологичното мислене на хората са самата истина.
http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2011/07/19/1126113_kraiat_na_zel … ?ref=email_mynews. За съжаление и аз не правя изключение.

# 363
Мисля си, че не е необходимо непременно всичките екопродукти да бъдат скъпи.

Давам пример-селските домати струват стотинки, 100 пъти по еко са от екодоматите.
Мляко в стъкло ще излезе по-евтино на потребителя, ама няма кой да се сети да го пусне на пазара.
Като ми свърши олиото или зехтина, няма смисъл да се хвърля бутилката, ако имаше къде да си налея, бих отишла със старата стъклена бутилка. Чувала съм, че в чужбина вече така наливно продават всякакви препарати за бита, за тялото и косата Simple Smile

# 364
Чувала съм, че в чужбина вече така наливно продават всякакви препарати за бита, за тялото и косата Simple Smile

В мойта чужбина има такива, но не са наливни в този смисъл, който ти имаш предвид, а са просто големи разфасофки, които се продават в пластмасови опаковки.
Примерно спестява се едно шише с помпичка.

Мляко в стъклени бутилки има, но струва доста по-скъпо от другото, защото има много по-малка трайност. Отделно плащаш $2 за бутилката и после може да я върнеш.

# 365
Брат ми има 3 кучета, не знам вече колко котки и кокошки. Остатъци от храна му събирам разделно и там се оползотворяват.

# 366
  • Пловдив
....
Мляко в стъкло ще излезе по-евтино на потребителя, ама няма кой да се сети да го пусне на пазара.
Като ми свърши олиото или зехтина, няма смисъл да се хвърля бутилката, ако имаше къде да си налея, бих отишла със старата стъклена бутилка.
...

Ми то и сега има т.н. "млекомати": отиваш с твоя бутилка, пускаш паричка и си наливаш мляко от автомата  Wink или хладилното бусче на "Екопродукт", дето разнася мляко по пазарите: носиш си бутилка и ти сипват в твой амбалаж /по избор/. Цената е 1,20/литър.
А млякото наистина е добро... Peace

# 367
  • Пловдив
....
Като ми свърши олиото или зехтина, няма смисъл да се хвърля бутилката, ако имаше къде да си налея, бих отишла със старата стъклена бутилка.
...

Ми то и сега има т.н. "млекомати": отиваш с твоя бутилка, пускаш паричка и си наливаш мляко от автомата  Wink или хладилното бусче на "Екопродукт", дето разнася мляко по пазарите: носиш си бутилка и ти сипват в твой амбалаж /по избор/. Цената е 1,20/литър.
А млякото наистина е добро... Peace

Аз изобщо не съм доволна вече от това мляко. Като го сварим няма грам каймак, което ще рече , че е много обезмаслени и като направим к.мляко , то става супер воднисто  Crazy

# 368
  • Пловдив
От кое? На Екопродукт ли? Или от млекоматите?
Да знам за инфо, че последния месец не съм взимала...
Последно си беше наред. Взимам от Екопродукт.

# 369
Аз вземам домашно мляко от познати с крава. Нямам проблем с амбалажа, но много се дразня, че в магазините всичко е в пластмаса-прясното мляко, киселото мляко и най-вече минералната вода и другите напитки. Просто сме обречени да се заринем до гуша в боклуци, ако продължават по този начин  #2gunfire
   Предпочитам да дам 2 лв за стъклена бутилка и после да я върна и съответно да ми върнат парите  Peace
   Помните ли едно време, че всичко се предлагаше в стъклен амбалаж и нямаше проблем  Simple Smile Минералната вода беше в едни тежки шишета по литър, бозата също, да не говорим за олиото и т. н.

Солей, нямах това предвид с помпата-вече и в Бг е така. Четох, че това е нова практика точно в "зелените" магазини. Щом млякото в стъкло е по-малко трайно, значи е истинско  Wink

Преди 6 дни квасих овче мляко, еееее, няма такъв разкош  Mr. Green Парите директно на овчаря-това за мен е оптималното  Simple Smile

# 370
  • Пловдив
Кливия, я сподели твоя овчар продава ли млякото или е само за близки? Имам интерес... Wink

# 371
Бенджи, моят овчар е далечко от Пловдив, на вилата ни в Средна гора, но ... ще споделя откъде купувам овче мляко в Пловдив.

Срещу Дома на младоженците на бул "6 септември" , от другата страна на булеварда има будка за вестници. Там жената предлага собствено производство овче мляко, че дори и овче сирене  Simple Smile

# 372
  • Пловдив
Бенджи, моят овчар е далечко от Пловдив, на вилата ни в Средна гора, но ... ще споделя откъде купувам овче мляко в Пловдив.

Срещу Дома на младоженците на бул "6 септември" , от другата страна на булеварда има будка за вестници. Там жената предлага собствено производство овче мляко, че дори и овче сирене  Simple Smile

Ооо, супер, то това до нас и аз да не знам   Whistling

# 373
Ивке, ами ти ще се окажеш накрая и до мен  /а се страхуваше, че ще изгубиш време за среща за онази билка  Wink/

# 374
  • МИНДЕРА
някакъв съвет за ароматизиране на дома  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт